[#1] CPU-A
W ramach oderwania się od moich "dużych" projektów, zabrałem się za coś szybkiego do implementacji.
I tak w około tydzień powstała aplikacja o CPU-A. Nazwa pewnie dla części brzmi znajomo, bo wzorowałem się na aplikacji CPU-Z z Windows i CPU-X z Linuxa.
Jest to tool MUI który na bazie identify.library, Picasso96 i jeszcze kilku danych zapisanych wewnętrznie pokazuje informację o aktualnej konfiguracji sprzętu. Tak w sumie CPU-A to pełny przykład wykorzystania moich wrapperów C++ na MUI jak i na sam AmigaOS do stworzenia całej aplikacji (od A do Z).

Pełne źródła aplikacji i screeny są tutaj:
https://github.com/tdolphin-org/CPU-A

Apkę można na razie sciągnąć stad:
https://github.com/tdolphin-org/CPU-A/releases

CPA-A obecnie cały czas jest w stanie WIP (work in progress), ale większość funkcjonalnośći już działa. Finalna wersja powędruje na Aminet.

22
[#2] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #1

Super! :)
[#3] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #1

Ciekawe jakie są różnice między tym programem, a Huh?. Ukazały się prawie jednocześnie.
1
[#4] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #1

Spore wymagania. MUI5, no no...
[#5] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #1

1,3 MB binarki? Co tam tyle zajmuje? Niestety u mnie program się nie uruchamia, komunikat w konsoli "program aborted", albo guru 01000009 albo reset i guru 81000005. Wersja 0.1.5. Pewnie brakuje jakiejś biblioteki i nie jest to w ogóle sprawdzane. Niestety nie wiadomo jakiej, bo jest zwis na twardo i SnoopDOS niewiele pomaga.
[#6] Re: CPU-A

@Phibrizzo, post #4

Spore wymagania. MUI5, no no...
A, to pewnie dlatego mi się wiesza (a powinno wyświetlić requester, albo ostatecznie wyjść z siebie po prostu...).

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2024 17:30:02 przez Krashan
[#7] Re: CPU-A

@Phibrizzo, post #4

To chyba pierwszy program wymagający MUI5.
[#8] Re: CPU-A

@Krashan, post #3

Rzeczywiście ciekawe, że powstały równocześnie :)
ALB42 jest fanem Pascala, więc jego aplikacja jest napisana w tym języka i korzysta z jego wrapperów na MUI.
Jego aplikacja wyświetla wszystko co daje Identify, ja tylko część parametrów.
Ja wzorowałem się na CPU-Z/X i taki ma wygląd moja apka, a jego aplikacja po prostu służy do przeglądnięcia całej listy z pełna informacją o każdej z nich. Ja tylko dla części wyciągałem pełniejsze info. Pod tym względem jego pokazuje więcej, ale ja nie miałem takiego zamiaru.
Niemniej w CPU-A zbieram dodatkowo informacje z Picasso96 (planuje też pobierać info z CyberGraphX). Dodałem wyświetlanie informacji "encyklopedycznych" o procesorach takie jak data premiery, technologia wykonania, TDP, napięcie rdzenia etc (choć nie wszystkie jeszcze w pełni zweryfikowane).
1
[#9] Re: CPU-A

@Krashan, post #5

Niestety kompilator od bebbo/amiga-gcc wraz z załączoną biblioteką sztandarową produkuje "spore" pliki.
Z MUI5 postaram się coś zrobić i może obniżyć do 3.8. Zobaczę co z tym sprawdzaniem bibliotek/wersje.
1
[#10] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #8

ALB42 jest fanem Pascala, więc jego aplikacja jest napisana w tym języku
Też mi się wywala na starcie. Chyba żadna z tych aplikacji nie była testowana na realnym sprzęcie... Na temat wszelakich "niestuntzowych" wersji MUI powyżej 3.8 na klasyku mam swoje wysoce niecenzuralne zdanie, którego nie będę tu prezentował...

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2024 19:28:42 przez Krashan
4
[#11] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #9

Niestety kompilator od bebbo/amiga-gcc wraz z załączoną biblioteką sztandarową produkuje "spore" pliki.
Tak, ale pochodziłem sobie hexedytorem po Twojej binarce i znalazłem trochę zaskakujących rzeczy. Na przykład jest fragment, który zawiera nazwy wszystkich (chyba) tagów MUI. Z punktu widzenia działania programu jest to doskonale zbędne, w kodzie potrzebne są tylko ich wartości binarne. W skali megabajta ten fragment aż tak dużo nie zajmuje, ale pewnie nie jest jedyny...
[#12] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #1

Przydałaby się informacja o rewizji 68060, jeśli takowy jest wykryty. Jeśli Identify tego nie pokazuje, to warto dodatkowo sprawdzić rejestr PCR procesora i wyświetlić info w nim zawarte. No po prostu nie wypada żeby pogram z CPU w nazwie nie wyświetlił tak ważnej informacji

A odczyt PCR pokazał choćby RomanWorkshop
http://romanworkshop.blutu.pl/asm68/chk060.htm

A ogólnie to ciekawy pomysł na program, jeśli będzie na MUI 3.8, będzie używany OK
3
[#13] Re: CPU-A

@Krashan, post #10

CPU-A działa na realnym sprzęcie: CPU-A on real hardware

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2024 20:44:49 przez Rafael/ARMO
2
[#14] Re: CPU-A

@Krashan, post #11

Na przykład jest fragment, który zawiera nazwy wszystkich (chyba) tagów MUI.

.. bo można zrobić sobie dump listy tagów z wartościami do konsoli, jest to używane przy detekcji pewnych błędów przy tworzeniu obiektów MUI... choć w sumie w wersji "produkcyjnej" jest to zbędne
https://github.com/tdolphin-org/AmigaOS.MUI.cpp.wrapper/blob/master/wrappers/src/AOS/TagUtil.cpp
2
[#15] Re: CPU-A

@Krashan, post #3

Jetem ciekaw czy któryś z tych programów umie pokazać ilość zużytej/dostępnej pamięci graficznej pod P96?
[#16] Re: CPU-A

@vojo, post #12

Przydałaby się informacja o rewizji 68060, jeśli takowy jest wykryty. Jeśli Identify tego nie pokazuje, to warto dodatkowo sprawdzić rejestr PCR procesora i wyświetlić info w nim zawarte. No po prostu nie wypada żeby pogram z CPU w nazwie nie wyświetlił tak ważnej informacji

Myślę, że jeśli Identify tego nie pokazuje, to warto bardziej zrobić PR z taką zmianą do Identify.library, tak żeby wszyscy korzystający z tej biblioteki zyskali.
Ogólnie Identify zwraca rewizję, jak jest to pokazuje ją CPU-A.
1
[#17] Re: CPU-A

@BULI, post #15

Jestem ciekaw czy któryś z tych programów umie pokazać ilość zużytej/dostępnej pamięci graficznej pod P96?

Ani Huh ani mój CPU-A tego nie pokazuje ...
Teoretycznie ja mogę to pokazać (można pobrać to z Picasso96), tylko to kłóci się z ideą programu. CPU-A nie ma monitorować zużycia pamięci, bardziej ma pokazać ile jest jej w całości.
W Picasso96Develop jest taka apka (w przykładach) która w shellu pokazuje właśnie ile jest wolnej pamięci dla P96.

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2024 16:14:15 przez Rafael/ARMO
[#18] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #17

Gdyby tak przy informacji o pamięci VRAM w nawiasie pojawiła się np informacja (50% zajęte), było by bardzo miło
2
[#19] Re: CPU-A

@BULI, post #18

Takie coś będzie ok?
2
[#20] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #19

Jest postęp. Wersja 0.1.7 już się nie wiesza tylko pokazuje komunikat o braku muimaster v20. Nie, nie mam zamiaru instalować MUI 5.
1
[#21] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #19

Wow- SUPER OKOKOK Dzięki szeroki uśmiech
Przyznam się, że też nie jestem fanem w klasyku MUI "wyższego" niż 3.8, ale dla twojej apki chyba złamię własne zasady.. chociaż przyznam, że gdyby Ci się udało zrealizować to:
Z MUI5 postaram się coś zrobić i może obniżyć do 3.8. Zobaczę co z tym sprawdzaniem bibliotek/wersje.

Myślę, że zwiększył byś swój zasięg ok, racja
2
[#22] Re: CPU-A

@BULI, post #21

Ja właśnie czekam aż pójdzie na mui 3.8 .
3
[#23] Re: CPU-A

@Mokry, post #22

przetestujcie ... powinno łazić na MUI 3.8 ...
https://github.com/tdolphin-org/CPU-A/releases/tag/v0.1.9

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2024 20:12:58 przez Rafael/ARMO
2
[#24] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #23

U mnie niestety nie działa. Mam identify, MUI 3.8, os3.2

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2024 20:36:40 przez sand
[#25] Re: CPU-A

@sand, post #24

A co pokazuje snoopdos?
Spróbuj jeszcze z cli uruchomić tylko stos ustaw tak na 50 kilo.

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2024 20:41:27 przez Rafael/ARMO
[#26] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #25

.. chyba już wiem jaki problem ..
[#27] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #26

Mówiąc szczerze nie widzę niczego ciekawego w snoopdos. Wszystko jest OK.
[#28] Re: CPU-A

@sand, post #27

wgrałem poprawioną wersję
1
[#29] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #28

Teraz działa.
[#30] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #23

Sprawdziłem teraz w pracy na szybko pod WinUAE na kopii mojego Workbencha 3.9 i działa pięknie OK
Wieczorem sprawdzę na żywym sprzęcie ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem