[#31] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #28

Nooo... Panie... Działa!

2
[#32] Re: CPU-A

@waldiamiga, post #31

Też odpaliłem chodzi potwierdzam.
Ale mam problem z zakładka od GFX, dziwnie ja otwiera
[#33] Re: CPU-A

@mwb113, post #32

daj zrzut ekranu
[#34] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #23

Dziala, ale zle pokazuje zajetosc VRAM. Na przyklad dla radeona 128 mb mam naprawdę zajete 6 procent VRAM, a pokazuje ze jest zajete 71 procent.

Teraz sprawdzilem dla VooDoo3 3000 i pokazuje dobrze. Moze dlatego ze radeon jest w mediatorze w a4000, a VooDoo w mediatorze TX w a1200.

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2024 21:28:52 przez Mokry
[#35] Re: CPU-A

@BULI, post #30

Potwierdzam, CPU-Z działa elegancko na żywym sprzęcie (A4000/Mediator/Voodoo3/RagnarokPPC etc) pod Workbenchem 3.9 OK
Czy w zakładce CPU/FPU, opcja 'Selection' i wybór 'PowerPC' pod WarpOSem na klasyku będzie działać?
Bo obecnie dostaję taki błąd:

Bardzo cieszy mnie podgląd zajętości VRAM OK
Fajnie to widać na barze/wskaźniku graficznym pokazującym % wykorzystanie ok, racja
Czy była by możliwość podania liczbowo zużytej lub dostępnej VRAM w MB lub KB.
Bo obecnie % zużycie jest podawane w sumie 2 razy (wykres graficzny i informacja liczbowa).
I czy znalazło by się miejsce na przycisk 'odświerz' przy informacji o VRAM?
szeroki uśmiech
1
[#36] Re: CPU-A

@Mokry, post #34

Bierzesz pod uwagę, że masz przypisane pod P96 jako VRAM prawdopodobnie 32MB a nie całe 128MB VRAM karty?
[#37] Re: CPU-A

@BULI, post #35

Bardzo cieszy mnie podgląd zajętości VRAM OK

Ja do podgladu zajetosci VRAM uzywam MCP. Mozna tak skonfigurowac ze pokazuje na gornej belce tak jak CHIP i FAST.
[#38] Re: CPU-A

@BULI, post #36

Bierzesz pod uwagę, że masz przypisane pod P96 jako VRAM prawdopodobnie 32MB a nie całe 128MB VRAM karty?

Mam przypisana cala pamiec VRAM dla WB. Oczywicie minus 1MB ktory idzie na pozostale karty w mediatorze.
[#39] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #1

Super program

Uruchomiłem na Winuae z 060/PPC + Voodoo3 na OS 4.1 i odziwo wystartował, ale wykrył procesor 020 + PPC:

W jakim języku on jest napisany, że uruchamia się zarówno na klasycznych systemach, jak i na nowej generacji?
[#40] Re: CPU-A

@tukinem, post #39

Niech zgadnę: Binarka 68k działa pod emulacją w AOS4. Wykrywa 020 bo tak raportuje emulator 68k w tym systemie.
1
[#41] Re: CPU-A

@alt_, post #40

Tylko, że ja tam nie mam zainstalowanego E-UAE, więc 99% programów/gier z 68k nie uruchamia się. Ciekawostką jest też, że podczas uruchamiania pojawił mi się najpierw czerwony napis "Guru meditation", ale na tle tapety AmigaOS, a nie na czarnym tle, jak to jest w przypadku OS 3.x. Następnie po chwili uruchomił się CPU-A.

Ładnie wyświetla dane karty graficznej (emulowanej) jako Picasso96 Voodoo z 4096 kB VRAM.
[#42] Re: CPU-A

@tukinem, post #41

Przetestowane również na A4000TX z cyberstormem ppc i cybervision ppc. Działa, ale jest problem z zakładka gfx. Tak jak chyba już ktoś tutaj pisał. Nic w tej zakładce prawie nie ma, więc nic się nie da sprawdzić.
[#43] Re: CPU-A

@tukinem, post #41

Ale skoro w ogóle uruchomiła się binarka napisana i skompilowana dla 68k to jakaś forma emulacji musiała zadziałać. Słabo znam OS4 ale zdaje się ma on wbudowaną podstawową emulację.
[#44] Re: CPU-A

@alt_, post #43

[#45] Re: CPU-A

@Ponki1986, post #44

No tak, to tylko potwierdza co napisałem wyżej. Najwyraźniej emulacja identyfikuje się jako 020 i dlatego CPU-A zwraca taki wynik.
[#46] Re: CPU-A

@Mokry, post #42

Cybervision ppc masz pod CGFX czy pod nowe p96?

U mnie zakładka GFX wyświetla poprawne dane (poza tymi jeszcze niezaimplementowanymi).
Pokazywanie VRAM w MCP2 na belce u mnie nie działa- ale przyjrzę się tej opcji jeszcze raz ok, racja
[#47] Re: CPU-A

@BULI, post #46

Cybervision ppc masz pod CGFX czy pod nowe p96?

Od kiedy p96 wspiera Bvision ppc i cybervision ppc, wszędzie mam już picasso96. Sprawdzę oczywiście na amidze z blizzardem ppc i bvision ppc czy jest tak samo.

Wieczorem po pracy napisze Ci co mam wpisane w mcp żeby wyświetlało vram na belce wb.
1
[#48] Re: CPU-A

@Mokry, post #47

Ja mam stare P96, może tutaj jest problem?
[#49] Re: CPU-A

@BULI, post #48

- poprawiłem to pokazywanie poprawnej wartości wolnej pamięci na P96
- również poprawiłem wyświetlanie informacji o PowerPC (nie powinno być już wywałki dla kart typu Crescendo)
- i inne poprawki zauważonych błędów

https://github.com/tdolphin-org/CPU-A/releases/tag/v0.1.10

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 15:27:46 przez Rafael/ARMO
3
[#50] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #33

Wczoraj poprosiłeś o fotkę jak to wygląda u mnie.
[#51] Re: CPU-A

@mwb113, post #50

U mnie wygląda bardzo podobnie. A może nawet identycznie.
[#52] Re: CPU-A

@Mokry, post #47

W konfiguracji tekstu belki tytułowej Workbencha w MCP mam tylko FreeRetinaRam, ale to oczywiście nie działa u mnie pod P96
[#53] Re: CPU-A

@BULI, post #52

To jest chyba dokladnie to. Ja mam wpisane:

GfxMem: %Fr KB (%PG%)

U mnie dziala na wszystkich kartach graficznych. Moze sprobuj zainstalowac nowe p96?
[#54] Re: CPU-A

@Mokry, post #53

Możliwe, że to zaleta nowego P96 (jakaś kompatybilność z API oprogramowania Retiny), ale to za słaby argument, żeby zrezygnować z 60FPS w Quake GL

A jaką wersję MCP masz 1.33?

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 21:48:14 przez BULI
[#55] Re: CPU-A

@BULI, post #54

A jaką wersję MCP masz 1.33?

MCP 1.38. Ale z tego co pamietam to pokazywanie pamieci VRAM na belce WB to dzialalo mi jeszcze jak w PL mieszkalem. Czyli 20 lat temu. Wiec to musialo byc na starym P96 z aminetu.

Przetestowalem nowa wersje na cybervision ppc i bvision ppc. Na obu konfigach dalej nie dziala zakladka gfx.

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 22:22:38 przez Mokry

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2024 22:23:21 przez Mokry
[#56] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #49

- Potwierdzam w sekcji Graphics jest podana tera i ilość i zajętość i procent VRAMu.
- Tak, wyświetlanie informacji o PowerPC teraz już nie powoduje wyrzucania błędu, aczkolwiek na tą chwilę z informacji o G4 które siedzi w karcie Apocalipse została odczytana tylko informacja CoreSpeed, czyli "zegar", pozostałe pola są nierozpoznane/puste, czyli, że mojego CPU nie ma w bazie biblioteki identify.library?
[#57] Re: CPU-A

@BULI, post #56

Obecnie identifiy rozpoznaje następujące PowerPC

#define IDPPC_NONE      (0)       /*  No PowerPC implemented */
#define IDPPC_OTHER     (1)       /*  Another PowerPC */
#define IDPPC_602       (2)       /*  602 */
#define IDPPC_603       (3)       /*  603 */
#define IDPPC_603E      (4)       /*  603e */
#define IDPPC_603P      (5)       /*  603p */
#define IDPPC_604       (6)       /*  604 */
#define IDPPC_604E      (7)       /*  604e */
#define IDPPC_620       (8)       /*  620 */

Więc G4 jest traktowane jako "OTHER". Trzeba pisać do autora .. może doda.
https://github.com/shred/identify/blob/master/report-missing-boards.md
[#58] Re: CPU-A

@Rafael/ARMO, post #57

To najwieksay ból amigowego softu, ze prawie nikt nie publikuje źródeł. Ile by było łatwiej samemu dodać te parę zmiennych czy dodać funkcję która Ciebie interesuje.
[#59] Re: CPU-A

@tukinem, post #41

W jakim języku on jest napisany, że uruchamia się zarówno na klasycznych systemach, jak i na nowej generacji?
Język nie ma znaczenia. Zarówno AmigaOS 4 jak i MorphOS mają wbudowaną dynamiczną emulację procesorów M68k. Znaczenie ma natomiast to, czy program jest napisany "systemowo", a więc nie odwołuje się bezpośrednio do chipsetu (bo ten emulowany nie jest), a tylko do funkcji systemu operacyjnego.

W przypadku języków takich jak Amos, a pewnie i Blitz Basic, niestety sam język używa sobie chipsetu "za plecami programisty", dlatego takie programy się nie odpalają, trzeba użyć emulatora całej Amigi (czyli E-UAE). W C nie ma tego problemu, na przykład moje Untangle bez problemu odpala się na AmigaOS 4 i MorphOS-ie i działa. Z drugiej strony w C też można "jechać po rejestrach" i wtedy też bez E-UAE się nie obejdzie. Ale to jest świadoma decyzja programisty.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 08:36:01 przez Krashan
[#60] Re: CPU-A

@sand, post #58

To najwieksay ból amigowego softu, ze prawie nikt nie publikuje źródeł.

Ale akurat identify.libraray jest opensource, jak ktoś się czuje na siłach może dodać identyfikację kart G4 etc.
https://github.com/shred/identify

Poza tym wydaje mi się że właśnie spora ilość źródeł różnego softu do amigi jest dostępna na githubie, albo nawet często załączone wraz z programem na Aminecie lub jako oddzielna paczka.

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2024 08:51:42 przez Rafael/ARMO
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem