@Mikrobi, post #120
Czy macie jakiś wzorcowy utwór do testowania algorytmu?Po pierwsze są tutaj.
@Krashan, post #119
@Don_Adan, post #122
Nie za bardzo rozumiem.To jest pytanie do autora kodeka, dlaczego tak jest. Moim zdaniem ten kodek (FAC) jest wciąż trochę eksperymentalny, o czym świadczy choćby brak formalnej specyfikacji. Jest tylko film na YT omawiający podstawy działania, oraz enkdoer i dekoder w JavaScripcie. Jest też taka możliwość, że ja nie do końca zrozumiałem działanie kodu, niemniej funkcja Math.random() się tam znajduje i to jest fakt niezbity i łatwy do sprawdzenia.
@Krashan, post #123
@Don_Adan, post #124
Moze po prostu autor nie wiedzial jak staly seed obliczyc/znalezc?Może po prostu użył to co miał pod ręką w JS, czyli Math.random(), gdzie nie masz możliwości podania własnego seeda i jest on ustawiany automatycznie z jakiegoś tam źródła entropii. Oczywiście są lepsze generatory (w tym jakości kryptograficznej), ale nie są wbudowane w ten język.
Mozesz mu to zaproponowac.Ja się skupiam na razie na QOA. Cały ten FAC został tu wrzucony jako ciekawostka, na razie nie będę się nim zajmował.
@Krashan, post #1
Po dekoderze mam w planach playerPierwsza wersja już jest. Na razie można pobrać ze strony projektu na itch.io, gdzie zgłosiłem QoaPlay do konkursu Amiga 40 Tools Jam 2025. Chwilowo nie wrzucam na Aminet, bo to jeszcze 0.6 i ma pewną wadę. Jak wiecie, maksymalna częstotliwość wypuszczania próbek dźwięku przez Paulę zależy od trybu graficznego i w PAL wynosi około 27 kHz. Co dla typowych 44,1 kHz jest za mało. W takim przypadku należy odegrać co drugą próbkę na 22,05 kHz, co pozwala poprawnie odtworzyć taki plik, kosztem górnej części pasma. Alternatywą są tryby graficzne DblPAL/DblNTSC/Multiscan, które podnoszą tę maksymalną częstotliwość do około 55 kHz.
@Krashan, post #126
@Krashan, post #127
@koczis, post #128
Działa. Jeszcze jakby w czasie odtwarzania można było okienka otwierać, zamykać i robić cokolwiek na Workbenchu bez pauzy w odtwarzaniu to byłoby fajniej.To wciąż wersja beta i wszystko działa na jednym wątku, na priorytecie domyślnym, czyli 0. Muszę podzielić wszystko na dwa procesy i jednemu z nich podnieść priorytet. Przy okazji, w wersji 0.7 jest błąd - jeżeli aktywne jest dzielenie częstotliwości, to z pliku stereo odtwarzany jest tylko lewy kanał w obu głośnikach. To jest już poprawione i w następnej wersji będzie już dobrze.
Szkoda, że pod podanym linkiem do Gita nie ma żadnego gotowego programu do enkodowania.Niestety nie ma, referencyjny enkoder trzeba sobie skompilować. Znalazłem natomiast alternatywny enkoder z gotowymi binarkami na Linuksa, Windows i Maca. Enkoder na Amigę będzie, ale dla cierpliwych, emulujących, albo posiadaczy pistorma, czy chociaż 060. Co prawda powinien być jednak sporo szybszy niż Lame z formatem MP3.
@Krashan, post #129
Znalazłem natomiast alternatywny enkoder z gotowymi binarkami na Linuksa, Windows i Maca.
Enkoder na Amigę będzie, ale dla cierpliwych, emulujących, albo posiadaczy pistorma, czy chociaż 060. Co prawda powinien być jednak sporo szybszy niż Lame z formatem MP3