@ppill, post #2
IFFChunkTool obrazek_z_nowa_paleta.ilbm EXTRACT CMAP DATAFILE paleta.bin IFFChunkTool ObrazkiDoGry/#?.ilbm REPLACE CMAP DATAFILE paleta.binMożna jeszcze np. dodać autora obrazków:
IFFChunkTool ObrazkiDoGry/#?.ilbm INSERT AUTH "Gall Anonim"
@Krashan, post #1
Na przykład pliki zawierające tłumaczenia tekstów do programów (potocznie zwane "lokalami") to również pliki IFF.
@Hexmage960, post #4
Miałem kiedyś pomysł, żeby napisać program, który łączy pliki FORM w listy LIST ze wspólnymi chunkami PROPTaki program napisałem już wcześniej, nazywa się IFFListMaker. Zastosowałem go do budowania pliku z poziomami do gry Untangle. Ten plik jest właśnie typu IFF LIST.
@Krashan, post #5
@Krashan, post #1
@MDW, post #8
o IFF FTXT nie wiedziałem. Ciekawe czy dałoby się w to wepchnąć teksty UTF-8Dałoby się i gdy pracujesz pod MorphOS-em, to tego używasz. Otóż IFF FTXT to format w jakim tekst przechowuje clipboard.device. W momencie gdy kopiujesz tekst między dwoma różnymi programami, w CLIPS: zapisywany jest IFF FTXT. W MorphOS-ie programy, które pracują w Unikodzie, zapisują dwa chunki. Standardowy chunk CHRS zawiera tekst w "lokalnej stronie kodowej" (zgodny z klasycznym AmigaOS), a po nim następuje chunk UTF8. W ten sposób zachowano wsteczną kompatybilność. Jeżeli program, do którego wklejasz obsługuje unikod, odczytuje chunk UTF8. Jeżeli to jakaś staroć z klasyka, czyta standardowo chunk CHRS, w którym znaki spoza lokalnej strony kodowej program zapisujący clipa zamienił na znaki zapytania. W drugą stronę, gdy kopiujesz tekst w czymś staroamigowym, a wklejasz np. do FlowStudio, to ten ostatni zauważa brak chunka UTF8, czyta CHRS, konwertuje to (przykładowo) ISO-2 na unikod i wkleja gdzie pan użytkownik kazał.
@Krashan, post #9
@Sventevith, post #12
Czy istnieje systemowa biblioteka do "parsowania" pliku która ma funkcje typu sprawdz rodzaj chunka, daj mi kolejny lub n-ty chunk.Oczywiście, że istnieje, nazywa się iffparse.library i wchodzi w skład AmigaOS chyba od wersji 2.1. IFFChunkTool również z niej korzysta.