[#1] Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B
Witam,
Beta wersja sterownika do XHCI na Raspberry PI 4B.
To jest dość świeże i testowane tylko przeze mnie, proszę się liczyć z możliwością utraty danych i wszelkich innych złych rzeczy - na własną odpowiedzialność.

Wymagania:
- Poseidon 4.5
- PI4B na Pistorm32-lite, porty USB-A (na razie nie działa na CM4 i porcie USB-C PI4 - to inny kontroler. Też XHCI, ale nie na PCIe. Dorobię obsługę jak naprawię drugą A1200.)
- gic400.library w LIBS:
- Emu68 1.1 albo jakieś świeże nightly.. 1.0.99 to się nazywa?

Testowane tylko na AmigaOS 3.2.3 z AmiKit 12.8.3.
Nie testowałem urządzeń USB 3.x w niebieskich portach - na ten moment powinny nie zadziałać :)

Wyniki z devtest (lide.device - mSATA SSD na RIPPLE IDE):
13.RAM Disk:devtest/devtest_1.6> devtest -b lide.device 0
Test lide.device 0 with Coprocessor RAM
read  512 KB xfers          1960 KB/sec
read  128 KB xfers          1954 KB/sec
read   32 KB xfers          1890 KB/sec
13.RAM Disk:devtest/devtest_1.6> devtest -b usbscsi.device 0
Test usbscsi.device 0 with Coprocessor RAM
read  512 KB xfers         30386 KB/sec
read  128 KB xfers         23293 KB/sec
read   32 KB xfers         12239 KB/sec
13.RAM Disk:devtest/devtest_1.6> devtest -b brcm-emmc.device 1
Test brcm-emmc.device 1 with Coprocessor RAM
read  512 KB xfers         27915 KB/sec
read  128 KB xfers         25832 KB/sec
read   32 KB xfers         14656 KB/sec
13.RAM Disk:devtest/devtest_1.6>

Screenshot na zachętę:

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2026 14:23:36 przez rondoval
2
[#2] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@rondoval, post #1

Jest szansa na działanie z pi3?
Pistorm32 lite, czy na innych też zadziała?
[#3] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@mareq, post #2

PI3 nie - tam jest USB 2.0 oparte na kontrolerze DWC2. Trzeba by napisać zupełnie nowy driver.

Inne Pistormy - tak w zasadzie sam sprzęt nie powinien mieć znaczenia. Znaczenie ma wersja Emu68 - musi mieć działającą obsługę przerwań i mapować przestrzeń adresową PCIe poniżej granicy 4GB, bo inaczej 68k do tego ne sięgnie ;)
[#4] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@rondoval, post #3

Ok. Pi4 zamówione. Coś nie mogę na githubie znaleźć tych wersji, które nie są oficjalnie wypuszczone. Kiedyś znalazłem a teraz kicha. Chętnie bym protestował z pistorm a2k. Mogę prosić o link?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem