[#31] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@Kitech, post #30

# Sample config.txt file for booting Emu68 with Pistorm
kernel=Emu68-pistorm.gz
disable_splash=1
arm_64bit=1

# Default boot delay is one second. Uncomment this line if you want zero second delay
boot_delay=0

# This is important so that GPU firmware does not add its overlay icons on the screen
# If you also want to disable speed throttling in case of undervoltage, set this value to 2
avoid_warnings=2

# Enable the options below to increase speed of ARM cpu to 1.5GHz
# Keep in mind this may render your RasPi3 unstable and eventually void the warranty!
force_turbo=1
over_voltage=4
arm_freq=1800

# CM4 users may use dtparam=ant2 to select external antenna. Otherwise
# internal antenna is selected (equals to: dtparam=ant1)
dtparam=ant2

# Force HDMI signal even if nothing is connected
hdmi_force_hotplug=1

# Force 1080p video mode. Comment out the hdmi_mode line if your monitor
# does not like it. For list of all modes please refer to RasPi documentation
# https://www.raspberrypi.com/documentation/computers/config_txt.html#hdmi-mode
hdmi_group=2
hdmi_mode=82

# Experimental 2560x1440 50Hz mode for RaspberryPi which you can give a try. If you do,
# comment the hdmi_mode above
#hdmi_group=2
#hdmi_mode=87
#hdmi_cvt=2560 1440 50 3 0 0 1
#max_framebuffer_width=2560
#max_framebuffer_height=1440
#hdmi_pixel_freq_limit=400000000

# The ROM is selected through initramfs parameter. As a file name give the full name of your
# kickstart file which you have placed on the RasPi boot partition. If there is a development version
# of FPGA firmware to load (PS32Lite) or to upgrade (all others, not yet implemented), it must be
# gzip-compressed and passed **before** the ROM name, separated from the rom with a comma.
# NOTE: The default firmware for PS32Lite is already embedded in Emu68!!! Above instruction is
# for test/development purposes **ONLY**
#initramfs firmware.bin.gz,DiagROM
initramfs A1200.47.115.rom
[#32] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@mawor, post #31

Nie widzę linijki
otg_mode=1
o której jest napisane w linku, który podałem.
[#33] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@Kitech, post #32

Dziękuje za informację, przyznam, zastanawiałem się w której części config.txt wpisać. Jeśli mogę poroszę o podpowiedź.
[#34] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@mawor, post #33

Pewnie wszystko jedno gdzie. Ja wpisałem na samym końcu, bo najwygodniej.
[#35] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@Kitech, post #34

Niestety nie działa, Mam prośbę, jeśli to nie problem, czy mogę poprosić o przesłanie na mój email działającej wer. 1.1.x wraz z konfigiem. brifbuchalter@gmail.com z góry dziekuje i pozdrawiam
[#36] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@mawor, post #35

Poszło.
[#37] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@Kitech, post #36

Mam problem z uruchomieniem USB na swojej Amidze. Kontroler OTG unit 0 inicjalizuje się poprawnie i jest online w Trident i w devices mam jednoportowy hub usb. Natomiast gdy zmieniam Unit na 1 to mam błąd xhci.device unit 1 failed device/unit failed to open (-1). Próbuje to uruchomić na Amidze 500 (classic pistorm) z Raspberry Pi 4b 8GB, rewizja 1.5. Zainstalowany najnowszy Caffeine OS, kickstart podmieniony na 3.2.3, emu68 1.1 alpha 1, xhci.device 5.0, gic400 1.4, bcmpcie 1.1, videocore z emu68 1.1, poseidon 4.5, otg_mode=1. lspcie widzi device=3483. Próbowałem też uruchamiać z buildem emu 68 1.0.6 który tu był umieszczony, bez zmian. Jakieś pomysły?
[#38] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@Maniu, post #37

Postępujesz zgodnie z opisem ?
https://github.com/rondoval/emu68-xhci-driver

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2026 09:33:04 przez Norbert
[#39] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@Norbert, post #38

USB działa na romie 3.2, jak do caffeineos podmienisz rom na os 3.2 czyli 47.115 to caffeineos będzie działać dalej jak działa i USB też będzie działać. Na innych 3.2 nie sprawdzałem tylko na 47.115. na niższych romach cudowanych modyfikowalnych to sypie błędami i guru.

Jak ktoś używa caffeineos i rpi 4b to śmiało może podmienić rom na 47.115
[#40] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@Norbert, post #38

Tak, wszystko zgodnie z opisem.
Postanowiłem wrzucić starszą wersje xhci 3.7. Kontroler pod unit 1 działa online, ale na emu68 1.1 mam ten sam problem co kolega mawor w poprzednich postach, jest dodatkowy device na czerwono, jak się coś podłącza to nie jest widoczne. Jak do tego starszego drivera wgrałem emu68 1.0.6 które tu było wrzucane to zaczęło działać. Podłączyłem myszkę i działa. Także problem jest na xhci 5.0 bez względu na emu68, xhci 3.7 działa ale tylko na emu 1.0.6
[#41] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@Maniu, post #40

Edit: Wersja 4.4 xhci działa z EMU68 1.1. 5.0 dalej nie chce działać na żadnej wersji emu
[#42] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@Maniu, post #41

Ja sam nie wiem jaką mam wersję xhci, pobrałem, skonfigurowałem i działa i tak zostawiłem usb3.0 i tak mam wylutowane z rpi 4b i ethernet żeby się do a500 zmieściło do desktop bez zbędnych przeróbek i tak to zostawiłem.

A1200 mam w towerze więc tam usb2.0 wystarczy w zupełności, CD i tak mam podłączone do gniazda ide. Działać działa więc nie zmieniam póki co
[#43] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@NaczelnyFA, post #42

Teraz już zgłupiałem, skonfigurowałem wszystko na wersji 4.4, potem podmieniłem xhci.device na 5.0 w obu miejsach, reboot i działa 5.0 z emu68 1.1 :D Amiga zawsze będzie dla mnie zagadką. Teraz czas naprawić framethrowera, chyba tasiemka padła bo archi-tech dał dość krótką
[#44] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@Maniu, post #43

Witam Kolegę. Mam prośbę o podesłanie linka do pobrania lub pliku działającej z Emu68 1.1.x wer. xhci.device 4.4. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
[#45] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@mawor, post #44

Wgrywałem emu z release na githubie. Konkretnie mój config nie pomoże bo ja odpalam to na pistorm classic a z tego co widziałem to masz pistorm32-lite
[#46] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@Maniu, post #45

To bez różnicy czy pistorm classic czy 16 czy 32lite. Sterownik xhci jest napisany do USB w rpi4b. Ja zrobiłem system i wszystko na 32lite wrzuciłem kartę do classic do a500 i też działa
[#47] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@NaczelnyFA, post #46

Ale dla pistorm classic jest inny kernel niż dla pistorm32lite na partycji EMU68 :) chyba że bazowałeś na configu takim jak jest w caffeine os że automatycznie wykrywa jaki masz pistorm i sam wybiera obraz kernela. Warunek jest taki że musisz mieć je oba na partycji emu68
[#48] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@Maniu, post #45

Witam Kolegę, mam też pistorm classic na A2000 EATX. Niestety nie mogę pobrać wer. 4.4 która działa z Emu68 1.1.x. Dlatego ponawiam swoją prośbę o przesłanie wer. 4.4. która działa. Pozdrawiam
[#49] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@mawor, post #48

Tu jest 4.4: https://github.com/rondoval/emu68-xhci-driver/releases/download/v4.4/xhci.device
[#50] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@Maniu, post #49

Dziękuje i pozdrawiam.
[#51] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@mawor, post #50

Coś mi nie bangla.
Mam:
Pistorm Classic w A2000EATX
Raspberry 4B
emu68k 1.1 alpha 1
bcmpcie.library v1.1
gic400.lib rary v1.4
Kick 3.2
jest wpis otg_mode=1
xhci.device próbowałem w wersji 5.0 jak i 4.4

Próba otwarcia w Poseidonie xhci.device z ustawionym UNIT=1 daje komunikat: "Opening DEVS:USBHardware/xhci.device unit 1 failed device/unit failed to open (-1).

Po zmianie unit=0 wykrywa BCM2711 xHCI ale nie wykrywa żadnych urządzeń

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2026 19:04:49 przez mareq
[#52] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@mareq, post #51

Spróbuj jeszcze wersję 3.7. Kick musi być 3.2.3
[#53] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@Maniu, post #52

Tak potwierdzam, na kicku 3.2.3 czyli 47.115 USB bangla ładnie, wszystkie inne kickstarty powodują zwieszenia komputera albo nie działają, a szkoda bo nie każdy chce używać 3.2.3 bo ludzie mają swoje systemy od lat 3.1 czy 3.9 i tutaj zaczyna się problem, bo 3.9 na kickstart 3.2.3 USB działa ale system jest nie stabilny, testowałem na 3.9 i też był z tym problem.

Może ktoś zrobi kompatybilność wsteczną z kickstartem 3.1 i dalej, w tedy każdy na pistormie będzie mógł mieć USB bez obaw
[#54] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@Maniu, post #52

3.7 nie działa mi pod emu 1.1a1 ale działa na 1.0.6 od rondoval.
Kick mam 3.2 ale nie jestem pewien czy to jest 3.2.3. Muszę sprawdzić.
[#55] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@mareq, post #54

Ja próbowałem wcześniejszą wersję xhci chyba 2.0 i ostatnio 5.0 i na żadnej z nich mi nie ruszyło USB na kicku mniejszym niż 47.115 nie wiem czym to spowodowane jest. Choć na tym USB aż tak to mi nie zależy, drobne pliki i tak trzymam na serwerze ftp więc pobieram z ftp bezpośrednio na Amigę.

Dla mnie ftp wygodniejsze bo nie muszę podłączać co chwilę USB tylko wrzucam na serwer a na ami pobieram
[#56] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@mareq, post #51

U mnie wygląda to tak:
A500 rev.6
PiStorm Classic od Archi-Techa
RPi 4B z wylutowanym ETH i USB3
CaffeineOS z Kickiem 3.2.3.
Działa mi tylko jesdno gniazdo USB2.
Działa mi USB-C OTG.
Ogólnie jest cool.

1
[#57] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@waldiamiga, post #56

Może twórcy zrobią sterownik pod kick 3.1+ poczekamy zobaczymy
[#58] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@NaczelnyFA, post #57

U mnie hula pod caffeine_jingle.rom (A1200, cm4). Korzystam z CaffeineOS i (najczęściej) z OS3.9.
[#59] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@Kitech, post #58

Ale ja już o tym wspominałem że os 3.9 i caffeineos działają na romie 3.2.3 47.115 i USB też tam działa. Ja pisałem że na starszych romach 3.1 i z cloanto 3.x czy również na innych romach 3.9 USB na sterowniku xhci nie działa, chyba że masz na caffeineos rom i USB ci działa nie wiem, u mnie to nie działa, kolejna sprawa mam pi4b nie mam cm4 i nie bardzo opłaca mi się go kupić do towera, wystarczy pi4 jeżeli udało ci się odpalić USB na innym romie niż 3.2 to spoko powiedz jak

Mam też na innej karcie microSD os 3.9 i afaos, oczywiście afaos nie działa na romie 3.2 a na innych romach nie działa USB xd zawsze coś

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2026 16:21:37 przez NaczelnyFA
[#60] Re: Driver USB (XHCI) dla Pistorm/RPi4B

@NaczelnyFA, post #59

Sprawdziłem: mam ROM 47.115 i USB nie działa.
Może problem jest gdzie indziej? Na kartę SD wrzucam wyłącznie pliki z relase 1.1a1 oraz kick. Na karcie, którą miałem dla wcześniejszej wersji plików jest znacznie więcej. Może muszą być jeszcze jakieś inne, typowe stricte dla pistorma?

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2026 10:24:35 przez mareq
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem