[#31] Re: Piosenka zaangażowana

@Krashan, post #29

czyli wychodzą piosenki bez zaangażowania
[#32] Re: Piosenka zaangażowana

@michal_zukowski, post #31

Wydaje mi się że język angielski ma też taka semantykę że dopuszcza pisania piosenek zaangażowanych a nawet protest songów. Melodia jest raczej drugorzędną choć może znacząco podbiijac przekaz. Ostatecznie wolę jak Polski tekściarz to zrobi , jeden poważny i szacowny o uzależnieniu od alkoholu i świetnie pasuje do punk a drugi żartowniś o wzniosłej miłości i pasuje do Disco Pop.szeroki uśmiech
[#33] Re: Piosenka zaangażowana

@Krashan, post #1

Okazało się, że tworzenie tych piosenek to choroba, której trudno się pozbyć. Czas na coś militarnego.

Chór JW 3978 - Mrok lipcowego wtorku.mp3
2
[#34] Re: Piosenka zaangażowana

@Krashan, post #33

to może teraz coś więcej?
i z teledyskiem stworzysz?
?
:)

np taki teledysk

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2026 01:15:11 przez Cezarykl
[#35] Re: Piosenka zaangażowana

@Krashan, post #33

Niech ta choroba trwa. OK
Dawaj, dawaj, jeszcze kilka kawałków i wypuścimy album.
[#36] Re: Piosenka zaangażowana

@Cezarykl, post #34

Szkoda prądu na onuce :)
[#37] Re: Piosenka zaangażowana

@karolb, post #36

to jest problem z piosenkami politycznymi, przewaznie drugiej stronie nie będą pasowały, a swoi będą popierać. co powoduje obniżenie poziomu bo swoi klakierują. dlatego ja np. nie pisze politycznych bo o ile dla kogoś będą żenadą to wiadomo, ale mogą być żenadą dla mnie za pare lat jak się wiatr historii zmieni.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2026 16:35:15 przez michal_zukowski
1
[#38] Re: Piosenka zaangażowana

@michal_zukowski, post #37

Pełna zgoda.

Ja używałem suno żeby zrobić np. komuś piosenkę na urodziny z życzeniami, albo w pracy o robocie dla beki.

Zastanawia mnie że jeszcze nikt na ppa nie zrobił piosenki o np. żabie z gry Super Frog
[#39] Re: Piosenka zaangażowana

@michal_zukowski, post #37

to jest problem z piosenkami politycznymi, przewaznie drugiej stronie nie będą pasowały, a swoi będą popierać
To prawda, plus teksty o polityce słabo się czasem starzeją.

Dlatego kolejny utwór z serii jest całkowicie apolityczny i opowiada o nadchodzącym weekendzie i wraz z nim moim urlopie. Przynajmniej raz do roku jest więc na czasie, dopóki nie dobiję do emerytury, a wtedy... nadal pozostanie aktualny.

Trochę walki z Suno przy tym utworze było, ale - moim zdaniem - wyszło nieźle. Stylistycznie to muzyka lekka, łatwa i przyjemna w stylu z tych najlepszych lat młodości.

Magda Zet - Urlop nadciąga nieuchronnie.mp3
1
[#40] Re: Piosenka zaangażowana

@Krashan, post #1

Dzisiaj w ogóle nie miałem tu dodawać posta. Bo poprzedni był wczoraj, nie miałem żadnego pomysłu na tekst, poza tym zaczyna się urlop. Tak sobie tylko dziubałem w Suno, patrząc jak on rozumie różne style muzyczne. Poszerzałem też swoją wiedzę, bo - parafrazując znany dowcip o kolorach - piosenki dzieliłem na brzydkie, ładne i disco-polo.

Tak więc sobie pstrykałem tokenami generując różne minutowe fragmenty. Nieco sfrustrowany, bo często słabo reagował na moje sugestie, generując jakieś oklepane, podobne do siebie standardy. Wtem, po kolejnym depnięciu myszą w "Create" zauważyłem, że walnąłem literówkę w prompcie. Chciałem już zatrzymać, ale pomyślałem, że tokeny i tak już skasował, to niech doleci do końca. Włączyłem odtwarzanie i... łot de fak? Kto to zamawiał?

Okazało się, że Suno wyrwany ze strefy komfortu tworzy rzeczy niespodziewane, a przy tym dobre. To wyrwanie było dla niego bolesne. Początkowo był to minutowy fragment, więc chcąc go różnymi sposobami przedłużyć otrzymywałem różne dziwne glicze (np. po 2 minutach ciągnął jedną nutę przez kolejne dwie, albo nagle urywał w pół taktu). Został jednak obłaskawiony i ostatecznie powstał taki oto utwór instrumentalny:

Jan Sebastian – Etiuda.mp3

Zupełnie się czegoś takiego nie spodziewałem, ba, zupełnie nie to chciałem osiągnąć bawiąc się stylami. Co Wy na to?

Aha, nie byłbym sobą, gdybym nie sprawdził co się stanie, gdy poprawię tę literówkę. Cóż, wtedy dostałem kolejny nudny jak flaki z olejem kawałek, podobny do 10 poprzednich...

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2026 18:49:53 przez Krashan
2
[#41] Re: Piosenka zaangażowana

@Krashan, post #1

Tak, wiem, przeginam. Ileż można. No ale przecież rakieta! Musi być coś o rakiecie, prawda? Wracamy do geopolityki, ale trochę w innym tonie. W sam raz na deszczową sobotę.

Ciężka Katia - Odpalona.mp3
1
[#42] Re: Piosenka zaangażowana

@Krashan, post #1

I znów coś niepolitycznego, ale nadal satyrycznie. Bo dlaczegoby AI nie mogło zrobić piosenki o AI? A nawet o dwóch. Oto "AI Halina".

Tomasz Bond - AI Halina.mp3
1
[#43] Re: Piosenka zaangażowana

@Krashan, post #41

To dobre to OK fajne tekstowo ok, racja
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem