[#1] wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi
szukam tego systemu zeby zainstalowac winuae

[#2] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@rafal, post #1

Do czego sluzy ten system i dlaczego jest potrzebny aby zadzialal WinUAE?
[#3] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@Andrzej Drozd, post #2

Hmm.Czyżby powstał jakiś nowy system na ami bo o wordbank-u jeszcze nie słyszałem.
[#4] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@piter144, post #3

co to jest w morde nic takiego nie widzialem :D

[#5] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@rafal, post #1

buhaha lol no tez macie polew zle napisalem ale chyba kazdy normalny wie o co chodzi poszukuje dyskietki z tym programem a raczej miejsca gdzie go mozna zciagnac
pozdrow ludziska

[#6] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@rafal, post #5

Workbech ;)
[#7] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@rafal, post #1

nie musisz miec wordbanka zeby zainstalowac winuae:). Wystarczy rom amigowy i adfy dzialaja:)
[#8] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@Fazior, post #7

A, i polecam google kickstart amigowy trza znalezc i juz
[#9] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@rafal, post #1

Od razu ściągnij najnowszy AmigaOS4 (z najnowszym "wordbankiem") - co się będziesz ograniczał do wcześniejszych.
[#10] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@rafal, post #5

Jak chcesz mieć system Amigi to go KUP - to nie jest darmowe!!!
I wogóle system to nie jest sam "wordbank" - z taką znajomością Ami to zostań przy spiraconych adf`ach i EasyPC i nawet się nie bierz za AmigaOS
[#11] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@amigafan, post #10

Nie wolno tak zniechęcać ludzi - a może ktoś nie wie, że "wordbank" nie jest darmowy? A jeśli mówisz o znajomości amigi to przypomnij sobie własne początki. Nikt się z tą wiedzą nie rodził.
[#12] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@rafal, post #1

1. nie "wordbank" tylko Workbench
2. to nie jest program, tylko system
3. do gier b.często go nie potrzebujesz
4. potrzebujesz za to kickstartu (coś a'la BIOS w PeCecie)
5. I jedno i drugie nie jest za darmo
6. ale jak sie postarasz, to w necie znajdziesz i jedno i drugie
7. GOOGLE TWOIM PRZYJACIELEM!

Do innych: Ludziska, a może "rodzi" się nowy fan Amigi? Czemu go od razu odstraszać? Kto z Was 1-szy raz mając kontakt z Amigą wszystko wiedział - w tym i nazwy? I nie bądźta takie ostre dla nowego ;) Ja też teraz szukam pomocnej dłoni w sprawie 'Amstrada 6128' (dostałem takiego za free i nic nie umiem na nim zrobić :( , też będę szukał pomocy, i nie chciał bym się spotkać z taką odpowiedzią jak tu niektóre...).

PS: już wiem, że CAT listuje zawartość flopa w 6128 :P Jakiś postęp!

[#13] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@AlaN, post #12

tylko drobna uwaga do odp. 2 - WB to jednak program, a właściwie desktop klasycznej Amigi. System to raczej Kickstart+libs, devs....
[#14] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@stony, post #11

To podeślij mu na maila samą komendę LoadWB to bedzie miał swojego "wordbanka"
[#15] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@wali7, post #13

fakt... zapędziłem się ;)

[#16] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@AlaN, post #15

ALaN masz 1000% racji nie powinno sie tak traktowac poczatkujacych... ja sam osobiscie uzywam winuae i powiem tak z systemem i wiekszoscia gier nie ma problemu na sieci sa tak latwo dostepne ze az strach, chyba tylko komputery 8bitowe maja wieksze bazy z softem dla emulatorow (czytaj gry komercyjne,romy etc.) no moze niektore konsole tez... ale jak ostatnio wyniklo z forum na ppa nie powinnismy sie zajmowac doradzaniem skad to sciagnac :) . po co wnerwiac kochana redakcje.

[#17] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@jimiche, post #16

Czyli Twoim zdaniem jak już ktoś w tym kraju nie popiera złodziejstwa to jest dziwny
Dla mnie to właśnie tacy ZŁODZIEJE (BO INACZEJ PIRACTWA NAZWAĆ NIE MOŻNA!!!) są dziwni.
[#18] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@amigafan, post #17

Dla mnie to właśnie tacy ZŁODZIEJE (BO INACZEJ PIRACTWA NAZWAĆ NIE MOŻNA!!!) są dziwni.
Hmm.Też nie popieram piractwa ale określenie ZŁODZIEJE w tym konkretnym przypadku jest chyba troche przesadzone.
[#19] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@amigafan, post #17

Mam pytanie.
Czy biblioteki z książkami (też chronionymi de facto przez prawa autorskie) są siedliskiem złodziejstwa? ;)

[#20] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@MinisterQ, post #19

A ja mam pytanie czy AmigaOS jest freeware?
NIE
A więc używanie go bez posiadania licencji - czyli w przypadku systemu do 3.1 posiadania Amigi z ROMem o takiej samej wersji jak system a w przypadku systemów powyżej wersji 3.1 zakupieniem legalnej kopii systemu - jest złodziejstwem.
To że jest go pełno na necie (zwróć uwagę, że głównie polskim) oznacza jedynie pełną akceptację złodziejstwa komputerowego (nie tylko Amigowego) przez polskie społeczeństwo.
A używanie argumentów, że to niby przyszły fan Amigi i że to stary system jest po prostu śmieszne i dziecinne - to napisz do ms żeby Ci dali za darmo DOS6.22 argumentując, że przecież to stare i być może dzięki temu zostaniesz fanem peceta. Zobaczymy czy Ci przyślą.
[#21] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@amigafan, post #20

Nikt tu nikogo nie namawia do złodziejstwa. Rzucanie oskarżeń też nikomu nie pomoże. Jeśli ktoś błądzi to należy go z błędu wyprowadzić, a nie krzyczeć na nieświadomego kolegę, że jest złodziejem. Nie myślę, żeby używanie argumentu, że to potencjalny nowy fan amigi było śmieszne, natomiast uważam, że zarzucanie mu złodziejstwa i wytykanie braku wiedzy na temat amigi mogło go spłoszyć. Taki człowiek może się niepotrzebnie zrazić i już nigdy na to forum nie wrócić, a nawet może zniechęcić się do UAE i amigi w ogóle. A tego byśmy nie chcieli, prawda?
[#22] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@amigafan, post #14

Nie zrobię tego. Proszę mnie nie namawiać do złodziejstwa. Chcesz, to sam wyślij.
[#23] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@stony, post #21

Ja też jestem nowy ale po mnie tak nie pojechaliście żeby nie było mam legalne 6 dyskietek z Workbenchem , fonts itp. :D Najlepiej kup A1200 - jak sprzedający bćdzie uczciwy na pewno dorzuci dyskietki ze systemem

pozdro

[#24] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@malin666, post #23

to napisz do ms żeby Ci dali za darmo DOS6.22 argumentując, że przecież to stare i być może dzićki temu zostaniesz fanem peceta

Nie ma sie tu co licytować ale te porównanie jest troche nietrafone:
Wiadomo że ten system został wyparty przez nowsze i nikt nie ma potrzeby go używać w przeciwieństwiedo WB.Nawet jeśli ktoś sie uprze i bedzie chciał kupić sobie komputer klasy 286 z legalnym M$ Dos to przed takim zakupem ma możliwość wypróbowania pod emulatorem darmowego prawie w 100% zgodnego systemu jakim jest Free Dos.W przypadku Ami takiej możliwości niestety nie ma.Chcąc zapoznać sie z tym komputerem i jego systemem musimy KRAŚĆ albo kupować "kota w worku".
[#25] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@piter144, post #24

"Kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamieniem".

Ooo, co taka cisza?

[#26] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@piter144, post #24

To mnie rozwaliłeś
TEKST ROKU "MUSIMY KRAŚĆ"
To jak chcesz się zapoznać z obsługą DVD to też pójdziesz i je ukradniesz???
Tylko nie mów że zobaczysz w sklepie bo tam możesz je tylko obejrzeć (podobnie jak wb na screenshotach) i nikt Ci nie da się nim pobawić i "zapoznać z obsługą".
To ja chcę się zapoznać z obsługą promu kosmicznego - tylko ciężko będzie go wywieść z NASA
Wyjście jest proste - niech kupi oryginał (chociażby razem z używaną Amigą na allegro) albo zrezygnuje z Amigi.
Ktoś kto piraci nawet system operacyjny nigdy nie kupi nic oryginalnego na Amigę a taki "fan" nie wesprze rozwoju oprogramowania.
Więcej softu powstanie gdy będzie 3000 amigowców kupujących oryginały niż 6000 z czego 5000 będzie złodziejami.
[#27] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@amigafan, post #26

Ja bym to ujal inaczej:

Jezeli ktos kupil Amige z kickiem 3.0 i nie dostal gratis WB3.0 to ma prawo sobie zadarmo skopiowac. Jezeli nie ma prawa to trzba zrobic porzadek w polskim prawie albo nazwac zlodziejem sprzedawce poniewaz nie dal mu upstu w wysokoci systemu, z powodu braku systemu.

Tak wiec dajmy na to ze ma A1200 z kickiem 3.0 - WB 3.0 nalezy mu sie ZADARMO.

Natomiast WB 0.7, 0.9, 1.0, 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 2.0, 2.04, 2.1, 3.1, 3.5, 3.9, 4.0 musi KUPIC lub dostac z dodatkowym komputerem (np. 4.0 z Amiga ONE).

A jzeli tak to nie dziala to swiat zwariowal ;)
[#28] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@Andrzej Drozd, post #27

Tak też napisałem kilka postów wyżej - system (za darmo) należy się taki jaki ma się kick w Amidze.
Natomiast nie należy się jeżeli ktoś nie ma Ami i używa tylko winuae (i do tego najczęściej piraci OS3.9)
[#29] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@amigafan, post #28

amigafan nie wkładaj mi w usta słów których nie wypowiedziałem!Jeśli nie potrafisz zrozumieć tego co czytasz to na pewno nie jest to moją winą.Na Twój przykład odnośnie DOS-a ja podałem swój z którego jasno wynikało że akurat z tym systemem można przed kupnem zapoznać sie w sposób całkowicie legalny.Nigdzie nie napisałem że trzeba kraść.Choć dla niektórych osób jest to naprawde jedyna droga aby przed kupnem Ami zapoznać sie z działaniem i funkcjonalnością WB(bo przecież inną sprawą jest obejrzeć zrzuty ekranu a jeszcze inną zobaczyć jak ten system działa w praktyce i czy nam to odpowiada).W przypadku windy sprawa wygląda zgoła odmiennie.Praktyvcznie w każdym sklepie komputerwym9mowa tu o sklepach komputerowych z prawdziwego zdarzenia) przed zakupem peceta masz możliwośc zapoznania sie z działaniem okienek.Tak było choćby w moim przypadku kiedy to musiałem kupić pieca a z windowsem nie miałem wcześniej żadnej styczności.Przed zakupem sprzedawca udostćpnił mi na godzine komputer abym mógł choć pobieźnie zapoznać sie z systemem i jego możliwościaami.Amige praktycznie kupisz jedynie wysyłkowo.
Z rzeczonym przez Ciebie DVD też masz możliwość zapoznać sie z jego funkcjami przed zakupem.Nie tylko obejrzeć jak wygląda z wieszku.Nie mówie że da Ci ktoś do domu abyś sobie potestował ale na miejscu w sklepie masz możliwość sprawdzenia czy to jest to czego szukasz.
[#30] Re: wie ktos moze gdzie zciagnac wordbank do amigi

@piter144, post #29

Ależ napisałeś "MUSIMY KRAŚĆ"
Jak Ci się nie podoba przykład DOSu to wstaw sobie zamiast tego winde3.11.
Meritum sprawy jest takie samo - jeżeli ktoś chce się zapoznać z AOS to niech pójdzie do kogoś kto ma Amigę, przyjedzie na spotkanie Amigowe itd a NIE kradnie system.
Słaba dostępność Amigi nie jest wytłumaczeniem dla kradzieży - a wg Ciebie tak.
To tak jakby ktoś chciał pojeździć Ferrari F40 - ciężko go już kupić i nie mam nikogo znajomego z Ferrari to znaczy że mam go iść ukraść żeby "zapoznać się z jego obsługą"? - bo wg Ciebie tak właśnie jest!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem