[#1] E-UAE Live CD?
Witam.Co o tym sądzicie panowie?http://nebudom.homeunix.org/amiga/index.html
Zapowiada sie ciekawie.Właśnie ściągam i zobacze jak to sie prezentuje w praktyce.Może ktoś to już testował?
[#2] Re: E-UAE Live CD?

@piter144, post #1

Czyżby Amithlon Open Source? ;)

[#3] Re: E-UAE Live CD?

@piter144, post #1

Jak to możliwe, że PPA Team to przeoczyło?

[#4] Re: E-UAE Live CD?

@tomek, post #3

Nie wiem czy ktoś z redakcji w ogóle śledzi sfere emulacji Amigi. Ja na przykład się na tym nie znam i nie odwiedzam portali zajmujących się emulacją Amigi na pc czy stron bezpośrednio z tym związanym więc skąd miałbym wiedzieć, że coś przeoczyłem? Jeśli byłaby osoba, która interesowałaby się takimi zjawiskami to wtedy mogłyby być takie informacje.

[#5] Re: E-UAE Live CD?

@grxmrx, post #4

Miałem na myśli to: http://amigasys.fw.hu/
Projekt rozwijany już od pół roku. Wydaje mi się, że wart newsa na PPA.

[#6] Re: E-UAE Live CD?

@tomek, post #5

Jest wiele takich gotowych systemów dla emulatorków - to tylko jeden z nich.
Uważam, że nie jest to warte uwagi - poza tym są inne serwisy zajmujące się tylko emulatorkami Ami na piecach i tam są odpowiednie informacje a PPA to nie miejsce do tego.
[#7] Re: E-UAE Live CD?

@tomek, post #2

Właśnie to zassałem ale nie mam pojćcia jak to "posadzić" na twardzielu. :(
Z moim angielskim troche kulawo ale autor coś pisze o USB flash memory key.Czyżby tylko na takim nośniku dało sie to zainstalować?
[#8] Re: E-UAE Live CD?

@piter144, post #7

Zapewne sie tego tu nie dowiemy, bo "PPA to nie miejsce do tego".
Z readme wynika, ze nie musi byc to usb-stick, chyba jednak musi byc z filesystemem ext2. Mam zamiar wykorzystac czytnik kart usb tylko nie mam pojecia jak sformatowac karte sd na ext2 :(

[#9] Re: E-UAE Live CD?

@amigafan, post #6

Ze znanych mi systemow LiveCD uruchamiajacych AmigaOS na piecu byl dotad tylko jeden i to dosc drogi. Ten jest za darmo. To faktycznie nie warte uwagi.

[#10] Re: E-UAE Live CD?

@tomek, post #3

Przecież w PPA o emulacji na głównych stronach nie będzie. Tutaj się udaje, że użytkownicy emulatorów to totalny margines i nie ma dla kogo...
[#11] Re: E-UAE Live CD?

@tomek, post #2

Nie bluźnić mi tu. Amithlon to pomimo tego co wielu "znawców tematu" rozpowiada coś więcej niż UAE. Eeechh... Gdyby tylko się jak zwykle nie pożarli...
[#12] Re: E-UAE Live CD?

@Softfailur, post #10

Softfailur napisał(a):

> Przecież w PPA o emulacji na głównych stronach nie będzie.
> Tutaj się udaje, że użytkownicy emulatorów to totalny margines
> i nie ma dla kogo...

Zamiast wypisywać takie wymysły może zająłbyś się dostarczaniem informacji czy artykułów na temat Amithlona czy UAE? Czy może sądzisz, że ja miałbym to robić bez posiadania pc? Dodatkowo tracić czas na śledzenie informacji o WinUAE, Amitholnie... Zastanów się nad tym co napisałeś.

[#13] Re: E-UAE Live CD?

@grxmrx, post #12

Dopóki nie doczekam się deklaracji, że Amithlon i UAE będą na tyle równo traktowane, żeby chociaż newsy o nich były piuszczane na głównej stronie nie będę nic pisał. Obywatelstwo drugiej kategorii mnie nie interesuje. Poza tym sesja idzie więc najbliższe 3 tygodnie mam zajęte mocno (ale na newsy pewnie by starczyło czasu
[#14] Re: E-UAE Live CD?

@tomek, post #3

Jak to możliwe, że PPA Team to przeoczyło?

Musisz zrozumiec ze PPA Team to ludzie ktorzy poza PPA maja swoje wlasne zycie. Ciesz sie ze maja chec.

Ogolnie to My Wszyscy tworzymy ten portal. Jezeli masz cos waznego to "daj newsa".
[#15] Re: E-UAE Live CD?

@Andrzej Drozd, post #14

Oczywiście, że to rozumiem. Jestem pełen podziwu dla ich pracy. :)
Zdziwiło mnie tylko, że zaistnienia tego projektu jakoś nikt nie zauważył. Nie tylko na ppa ale zapewne też i na zagranicznych amiserwisach.
A temat wydaje mi się po prostu ciekawy.
Nad komercyjnym Amithlonem ma 2 przewagi. Uruchomi się na każdym piecu i nic nie kosztuje. A tak jak on nie wymaga załadowania pełnego systemu hosta.
Czas pokaże, czy autorowi warto było się w to bawić.
A co do pisania newsa.. Przynajmniej jeden z redaktorów PPA już odpowiedniego linka zna. Prawda? :)

[#16] Re: E-UAE Live CD?

@grxmrx, post #12

Może po prostu wrzuć na stronę, że:

"Na stronie http://nebudom.homeunix.org/amiga/index.html pojawił się ciekawy projekt o nazwie "Amiga Alive". Stąd: http://nebudom.homeunix.org/amiga/AmigaAlive-beta2.iso można pobrać obraz płyty LiveCD, bazujęcej na dystrybucji DamnSmallLinux http://www.damnsmalllinux.org/ która automatycznie uruchamia emulator E-UAE."

Wytrącisz wszystkim argument, że PPA nie lubi emulacji ;)

[#17] Re: E-UAE Live CD?

@tomek, post #16

jest może jakiś inny adres do tego pliku ,koszmarnie wolno idzie
[#18] Re: E-UAE Live CD?

@tomek, post #15

tomek-widze ze naszych potrzeb tutaj nie zrozumią.Jednym słowem AROS.......
[#19] Re: E-UAE Live CD?

@tomek, post #9

Mi to wygląda na mocno okrojony Knoppix z UAE na jednej płytce. Oczywiście UAE potrzebuje ROMu i konfiguracji.

Bez rewelacji :S

[#20] Re: E-UAE Live CD?

@Softfailur, post #10

Jak chcesz poczytać o emulatorkach to masz dużo innych protali.
PPA jest o PRAWDZIWYCH Amigach a nie o pecetach i emulatorkach (i tak dobrze, że dla "takich" został stworzony odzielny dział na forum)
[#21] Re: E-UAE Live CD?

@Softfailur, post #13

Obywatelstwo drugiej kategorii mnie nie interesuje

Za to w portalach gdzie preferuje się piracenie AOS i pogrywanie na emulatorku w ściągnięty z emule FreeSpace będziesz Obywatelem Pierwszej Kategorii
[#22] Re: E-UAE Live CD?

@amigafan, post #20

Chlopie! Jest rok 2005 i prawdziwa Amiga to także jej przejaw "życia" w postaci emu na pc i nie tylko (pamietaj, że pod AOS-em 4.0 i MorphOS-em "prawdziwa" Amiga jest też emulowana....

[#23] Re: E-UAE Live CD?

@tomek, post #15

Drogi Tomku! Nie do końca sie z Tobą zgodze, bo Amithlon troszeczke rozni sie od typowego UAE. Ale to nie miejsce na wyklady ;o). Ale projekt ten jest prawie identyczny jak komercyjny Amiga Forever 6.0 gdzie na pelnej plytce mamy mini Knoppixa na ktorym rusza E-UAE z tą roznica, że produkt Cloanto ma już zainstalowany na plytce system AmigaOS i oryginalny ROM (no ale jest to produkt na licencji naszej ulubionej firmy). Ale milo, że jest freewarowa alternatywa.

[#24] Re: E-UAE Live CD?

@JaCoP, post #23

Dolączam sie do kolegi Pitera! Oczywiscie, że AROS! :o)

[#25] Re: E-UAE Live CD?

@JaCoP, post #24

O to właśnie chodzi!Aby drogie (jak na nasze warunki) komercyjne produkty miały darmowe odpowiedniki.Taka zdrowa konkurencja może być jedynie z pożytkiem dla użytkownika.Dzićki temu możemy mieć za friko (pod warunkiem posiadania legalnego ROM-u wraz z WB 3.x) nieźle "wypasiony" system skonfigurowany z masą dodatkowego softu.
[#26] Re: E-UAE Live CD?

@Softfailur, post #11

Znam przewagi Amithlona. Znam też wady. Podstawowa to zamknięte źródła...

[#27] Re: E-UAE Live CD?

@Softfailur, post #10

Przecież w PPA o emulacji na głównych stronach nie będzie.

Juz bedzie.

Tutaj się udaje, że użytkownicy emulatorów to totalny margines i nie ma dla kogo...

To nie jest margines. Ponad 90% sprzetowych Amigowcow uzywa UAE na Ami...Bardzo duzo jest tez Amigowcow tylko z WinUAE/Amithlonem.
[#28] Re: E-UAE Live CD?

@tomek, post #26

Czy przypadkiem, źródła nie miały być uwolnione?

[#29] Re: E-UAE Live CD?

@amigafan, post #21

Jakim prawem kierujesz takie oskarżenia pod moim adresem?
[#30] Re: E-UAE Live CD?

@JaCoP, post #23

Spoko kolejna freeware-owy odpowiednik i kolejny beznadziejny emulator plus software z P2P no nie?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem