[#1] Winuae wolny dzwięk
Witam,jest ktos w stanie pomoc: po odpaleniu gry suburban commando na emulatorze winuae dzwięk jest wolny co trzeba ustawic?? komputer mam szybki jak na taki emulatorek,pozdrawiam!

[#2] Re: Winuae wolny dzwiêk

@dzetix, post #1

Przede wszystkim podaj konfigurację swojego komputera i konfigurację emulatora. A na przyszłość, pisz w odpowiednim dziale forum, bo inaczej możesz ściągnąć na siebie uwagę naszego kochanego Moderatora

[#3] Re: Winuae wolny dzwiêk

@OSH, post #2

Moj komp p4 3,4ghz 1,25gb ram 6600gt Ustawilem amiga 600 cpu 68000 chipset full ecs rom 2,0 chip 2mb fast 8mb slow 1,8mb sound enadbeld 100% accurate interpolation anti,da sie cos zrobic?

[#4] Re: Winuae wolny dzwiêk

@dzetix, post #3

uzyj starszej wersji emulatora
[#5] Re: Winuae wolny dzwiêk

@Norbert, post #4

I pomogła instalacja nowszej wersji (poprzednia 1,3 a teraz 1,4) pozdrawiam!

Ostatnia modyfikacja: 24.02.08 19:29
[#6] Re: Winuae wolny dzwiêk

@dzetix, post #5

a czemu nie 1.7

[#7] Re: Winuae wolny dzwiêk

@arti4-92, post #6

Jednak sciagne tą 1,7 (jesli wogóle jest bo ja nie wiem gdzie) bo dzwiek dalej zamula pozdro

Ostatnia modyfikacja: 24.02.08 20:29
[#8] Re: Winuae wolny dzwiêk

@dzetix, post #7

coś mi się popieprzyło, najnowsza wersja to 1.4.6 ....

[#9] Re: Winuae wolny dzwiêk

@arti4-92, post #8

Wlasnie tez ta zamula a wy jakiej używacie i na jakim sprzecie ? pozdro.

[#10] Re: Winuae wolny dzwiêk

@dzetix, post #9

po co pamięć slow w emulacji ? i czy masz ustawione w opcjach "sound accuracy" czy jakoś tak ?

[#11] Re: Winuae wolny dzwiêk

@kjb, post #10

Mnie tam nic nie muli a mam ledwie A5thlona 64 2 Ghz i na pełnym ekranie i w okienku wszystko chodzi elegancko. Pokombinuj z tymi ustawieniami.

[#12] Re: Winuae wolny dzwiêk

@dzetix, post #9

mi czasem mulilo dzwiek (ale nie dbam o stan systemu na pc i w danej chwili dziala na slowo honoru) na sempronie 3000+, 1gb ram, radeon 9550 mocno krecony (ale grafika w przypadku uae ma najmniejsze znaczenie) i zintegrowanej karcie dzwiekowej (jak mailem audigy 2zs gold to zawsze bylo dobrze), ale ja emulowalem bardziej wypasiona amige, po za tym wazne tez bylo co dzialalo pod windowsem (uzycie proca), proponuje pobawic sie ustawieniami bufora i ustawieniami priorytetu. Uzywalem wersji 1.4.2a (nie chce mi sciagac innej i tak winuae teraz uzywam sporadycznie)

[#13] Re: Winuae wolny dzwiêk

@Banderas, post #12

Ja mam podobne obserwacje. Na nowszych Winuea jest coś ewidentnie zepsute... Ja mam Semprona 64 @ 2500MHz, a demo 9 Fingers w pewnym momencie prawie staje. W starszych wersjach szło ok na Duronie 1400MHz.
[#14] Re: Winuae wolny dzwiêk

@mały, post #13

Nowsze wersje są tworzone z myślą o jak największej kompatybilności z klasyczną amigą. Jeśli chcecie wydajnego emulatora przy nieco mniejszej kompatybilności to ściągnijcie sobie wersję 0.8.x lub jeszcze wcześniejsze.
[#15] Re: Winuae wolny dzwiêk

@mały, post #13

Ja nie mam problemu z dźwiękiem, ale jak odpalam niektóre gry na WHDload, to mi się grafika "krzaczy", może to też wina emulatora??

[#16] Re: Winuae wolny dzwiêk

@abcdef, post #14

:D no sorry, ale 2,5GHz to za mało??? Na takiej maszynie chodzi emulator PS2 :) W WinUEA i E-UAE ostatnio coś zepsuli. Np. na E-UAE na tym samym komputerze większość dem idzie tak jakby nie mogło, a obciążenie proca rzędu 10%... Coś się im rypło z synchronizacją wątków jeśli miałbym obstawiać...
[#17] Re: Winuae wolny dzwiêk

@mały, post #16

jakim cuden odpaliles na tym emulator ps2? ja na tej animacji ktora sie pokazuje jak plyty nie ma, mialem 2fps

[#18] Re: Winuae wolny dzwiêk

@mały, post #16

Ewidentnie przydałaby się możliwość wykorzystania akceleracji dźwięku i obrazu, a nie liczenie większości efektów przez proca. No, ale programistą nie jestem i nie wiem czy to by się dało w jakiś miarę prosty sposób zrobić. Inna ciekawa możliwość to wykorzystanie shaderów/procesorów strumieniowych nowszych kart graficznych do akceleracji emulatora...w końcu parę gigaflopów one mają jakby nie było! A w pełni programowalne też są (GF7,8 ; R X1650/X1950 i seria HD).
[#19] Re: Winuae wolny dzwiêk

@dzetix, post #3

Ustawilem amiga 600

I tu kolega popelnil tragiczny blad. W takiej konfiguracji nie dziala JIT.
Nalezy wybrac procek conajmniej 030, zaptaszkowac JIT i ustawic na 8 MB.
[#20] Re: Winuae wolny dzwiêk

@Andrzej Drozd, post #19

Ale rom zostawiam dalej 2.0 ? Pozdrawiam

[#21] Re: Winuae wolny dzwiêk

@dzetix, post #20

Teraz juz na pewno działa :D trzeba było ustawic filtr audio: emulowanie amiga 1200 i wylaczyć ten slow bo to chyba przez niego :) ide grac w street hassle pozdro :)

Ostatnia modyfikacja: 25.02.08 15:10
[#22] Re: Winuae wolny dzwiêk

@dzetix, post #21

To podziałało.. ale **** działało tylko jednorazowo juz nie wiem co zrobic chyba sciagne starszą wersję.

[#23] Re: Winuae wolny dzwiêk

@arti4-92, post #15

Zapomnieliście o mnie :(??

[#24] Re: Winuae wolny dzwiêk

@arti4-92, post #23

Podaj konfig sprzetu i karte graficzna jaka masz a ja sciagam starsza wersje 1.00 :P

[#25] Re: Winuae wolny dzwiêk

@dzetix, post #24

Czy to się przyda??

Amd64 athlon 3200+
GF 7650GS(na 8800gt to samo)
2gb ramu :)
GA-K8N-SLi

P.S. Kabel od zasilacza 1m

Ostatnia modyfikacja: 25.02.08 20:31
[#26] Re: Winuae wolny dzwiêk

@arti4-92, post #25

Może sproboj ściągnać starszą wersje winuae a wiesz moze jaki jest kod z tabelki do franko?? pozdro :o

[#27] Re: Winuae wolny dzwiêk

@dzetix, post #22

Jezeli po zalaczeniu JITa w dlaszym ciagu masz problem z dzwiekiem, to wejdz jeszcze raz do CPU and FPU, zaznacz "Adjustable between CPU and Chipset i przesun suwak na polowe. Jezeli nie pomoze, to sprobuj przesunac calkowicie na Chipset.
[#28] Re: Winuae wolny dzwiêk

@dzetix, post #26

nie rozumiem co to znaczy wolny dźwięk, albo zamulowny mi na przykład dźwięk się zapętlał i co jakiś czas powtarzał mimo że zjawisko które go wywołało dawno się skończyło. pomogło wyłączenie opcji Automatic Switch'ing. Nawet nie wiem do czego to służy.
[#29] Re: Winuae wolny dzwiêk

@QkiZ, post #28

Tak, objawy są takie, że na dole pisze SND - 1xx % i zaczyna przerywać dźwięk :) I to stosunkowo na szybkich konfigach. Lekarstwem są odpowiednie wersje emulatora lub/i konfigi UAE.
[#30] Re: Winuae wolny dzwiêk

@abcdef, post #29

Ja bym jeszcze zwiekszyl priorytet na najwiekszy (podczas pracy na WinUAE), a przy minimalizacji lub wyjsciu na inne okno lub Win, ustawil normalny z wylaczeniem dzwieku.

No ja mam tylko P3 500 MHz i czesto przerywa, ale nie przesadzajamy - takie cos nie powinno miec miejsca na maszynach 2GHz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem