[#1] WinUAE vs. Vista
Help.

Za cholerę nie mogę odpalić UAE pod Vistą. Obraz promuje się na kilka razy, chodzi strasznie wolno. Kilkakrotnie pojawia się raz UAE raz windows i często potrafi się zawiesić. Nie ważne czy odpalam UAE na gołym Workbenchu, czy na wodotryskach jest problem. Sprzęt na którym to odpalam jest wypasiony więc dziwna kwestia. Obstawiam, ze to wina Visty, ale może jestem po prostu uprzedzony to tego gównianego systemu... Jakieś sugestie?

[#2] Re: WinUAE vs. Vista

@Hypnotic, post #1

WinUAE działa bez problemów z Vistą. Moja sugestia będzie może dziwna, ale spróbuj zainstalować pakiet AmiKit - http://amikit.amiga.sk/ :)

[#3] Re: WinUAE vs. Vista

@Hypnotic, post #1

Prawie wszystkie zanane mi osoby ktore w tym roku zafundowaly sobie laptopa z Vista, zrobily reinstalke i wrocily do XP.
Visty nie da sie jeszcze normalnie uzywac w niektorych dziedzinach. Vista jest z oprogramowaniem o tyle lat do tylu, ile lat wyszla po XP-ku.
[#4] Re: WinUAE vs. Vista

@Hypnotic, post #1

Ja to na 64bit wersji Visty od prawie 2 jadę i kolejne wersje WinUAE (aż do najnowszej bety) nigdy nie sprawiały problemów.

Słyszałem za to że posiadacze niektórych "dziwnych" laptopów mają z tą kombinacją problemy, szczególnie że producent sprzętu ma głęboko w poważaniu napisanie porządnego sterownika dla chipsetu/grafiki.

Na Twoim miejscu upewniłbym się czy mam wszelkie najnowsze sterowniki oraz conajmniej SP1 + wszystkie hotfixy do grudnia łącznie.
A dla najodważniejszych pozostaje beta SP2 która też jakoś dziwnie się trzyma i nie chce mi padać. ;)

Co to jest kokretnie za "wypasiony sprzęt"? ;)

Ostatnia modyfikacja: 28.12.2008 17:51:47
[#5] Re: WinUAE vs. Vista

@Andrzej Drozd, post #3

Visty nie da sie jeszcze normalnie uzywac w niektorych dziedzinach. Vista jest z oprogramowaniem o tyle lat do tylu, ile lat wyszla po XP-ku.

W jakich dziedzinach? Nie wiem skąd te dane i o jakie oprogramowanie może chodzić, ale na pewno WinUAE działa pod Vistą.

[#6] Re: WinUAE vs. Vista

@Andrzej Drozd, post #3

> Visty nie da sie jeszcze normalnie uzywac w niektorych
> dziedzinach.
Tak, dokładnie.
Na laptopach do których producent nie umie napisać sterownika dla Viśty ;)

> Vista jest z oprogramowaniem o tyle lat do tylu
Czyli, sugerujesz że jakiś program nie działa? ;)

[#7] Re: WinUAE vs. Vista

@5h00n4y, post #4

Core 2 duo 2.2
gfx 512 własnej do 1024 wirtualnej
4gb ramu
i myszka optyczna ;)

Pisząc "wypasiony" chciałem zaznaczyć że nie jest to Celeron 400 ;)

[#8] Re: WinUAE vs. Vista

@Hypnotic, post #7

Mniej więcej to co ja mam, zakładając że ta karta produkcji NVidii jest ;)

Właściwie to z którą wersją WinUAE sprawdzałeś?
Toni już też od 2 lat siedzi na Viście i to pod nią pisze cały emulator więc nie widzę możliwości żeby najnowsza wersja Ci nie chodziła.

[#9] Re: WinUAE vs. Vista

@5h00n4y, post #8

No właśnie ostatnia wersja. Wygrzebałem jeszcze starsza i znalazłem na płycie gdzieś mój stary system amigowy pod emulację 040 i wywala mi błąd biblioteki picasso, po podmianie na najnowszą z dostępnych dzieje się to co napisałem w pierwszym poście.

[#10] Re: WinUAE vs. Vista

@grxmrx, post #5

W jakich dziedzinach?

Np. w muzyce (chodzi o studia nagraniowe oraz ogolnie soft muzyczny). Wciaz uzywa sie XP (lub po prostu Macow).
[#11] Re: WinUAE vs. Vista

@5h00n4y, post #6

Czyli, sugerujesz że jakiś program nie działa?

Dokladnie, w dziedzinie o ktorej napisalem wyzej. :)
[#12] Re: WinUAE vs. Vista

@Andrzej Drozd, post #10

Od kiedy fakt że w jakiejś dziedzinie pozostaje się ciągle przy jednym rozwiązaniu automatycznie znaczy że żadne inne rozwiązanie nie będzie działać?

Ja rozumiem, po co - kiedy i tak działa dobrze, no ale potrafisz wymienić JAKIKOLWIEK program który ktoś sprawdził na najnowszej wersji Viśty i okazało się że za żadne skarby on nie chodzi?

Ostatnia modyfikacja: 28.12.2008 18:07:07
[#13] Re: WinUAE vs. Vista

@Hypnotic, post #9

Sprawdź z najnowszą betą WinUAE, uaktualnij sterowniki do najnowszych bet, zaktualizuj Viśtę do SP2, zapytaj Toniego... w takiej kolejności ;)

[#14] Re: WinUAE vs. Vista

@5h00n4y, post #12

Dedykowany specjalnie pod viste updater softu dla telefonów Nokii ;)

Odbiegliśmy trosze od tematu prawda...

[#15] Re: WinUAE vs. Vista

@Hypnotic, post #14

Wybacz, ale tego nie biorą pod uwagę - tutaj kłania się pazerność M$ i potrzeba wykupywania i podpisywania sterowników które producent musi w dodatku sam sobie napisać na podstawie marnych dokumentacji...

Mój starucny MP4 playerek z Allegro też nie działa, chociaż powinien jako zwykły 'usb storage device', podobnie brak sterów do fona mego...

Generalnie chodzi mi o programy, same programy, takie które nie wymagają instalacji sterowników aby działać ;)
Bo nawet jeśli się zwiesi, wysyłasz raport do M$ i uwierz lub nie, ale M$ na serio wziął się do roboty jeśli chodzi o kompatybilność z oprogramowaniem.
Co innego jeśli nie wie o problemie, coś takiego raczej trudno rozwiązać ;)

Ostatnia modyfikacja: 28.12.2008 18:17:40
[#16] Re: WinUAE vs. Vista

@5h00n4y, post #12

Ciezko wymienic co niedziala jednostkowo, ale na pewno rzeczy 32 bit na Viscie 64 bit :P
Problemy sa takze z Vista 32 bit. Nie chodzi o to ze cos sie nie odpala, ale wciaz sa rozne problemy, ktore zupelnie nie wystepuja na XP.
Zerknij na forum Estrady i Studio. Oczywiscie ludzie w domach probuja i uzywaja Visty (stad tez ich problemy na forum), ale aktualnie nie jest to jeszcze profesjonalne podejscie do sprawy.
[#17] Re: WinUAE vs. Vista

@Andrzej Drozd, post #16

Może wykaże się ignorancją ale poszedłem za radą i zainstalowałem AmiKit najnowszy. Po zainstalowaniu przy uruchamianiu systemu pod uae pokazuje mi się komunikat o wyborze języka a następnie prośba o "oryginalne pliki Amiga OS3" gdyż pakiet AMIKit ich nie zawiera. Ktoś mi powie co mam zdobić aby nie wrzucać płyty CD z systemem, którego nie mam...?

[#18] Re: WinUAE vs. Vista

@Hypnotic, post #17

Ups, tego nie przewidziałem... (w moim przypadku włożyłem tylko płytę z AmigaOS 3.9 i instalacja się dopełniła).

[#19] Re: WinUAE vs. Vista

@Andrzej Drozd, post #16

Cóż, jak dla mnie największy problem związany z Viśtą (64-bit ;)) i dźwiękiem to brak programowej możliwości nagrywania bezpośrednio tego co jest w danym momencie odgrywane, czyli w jednym programie (WinAMP) puszczasz sobie muzyczkę a w innym (GoldWave) to rejestrujesz.
Ot pazerność M$ i jej marne próby ochrony praw autorskich.
Chociaż sam już nie wiem czy to wina M$ czy znowu twórcy GoldWave'a (i paru innych darmowych edytorów dźwięku) sobie nie radzą, bo w takim FRAPSie można swobodnie nagrywać dźwięk podczas gry. A znowuż w XFire - nie.
Oczywiście, wszystko można obejść, tak jak w pewnym znanym kawale Rosjanie używają ołówka w kosmosie, tak w Viście wystarczy fizycznie spiąć Line-in z Line-out. ;)

Generalnie wydaje mi się, że wszystko sprowadza się do tego że ludzie patrzą z góry na biedną Viśtę i nie chcą sobie poradzić z problemem. ;)
Tak, wiem, "wszystko ma do jasnej cholery działać" ale w przypadku Viśty trzeba się odrobinę napocić z instalowaniem kolejnych poprawek/uaktualnień/sterowników... w wersji nie-do-końca-sprawdzonej najczęściej... ot, nowy system - nowe problemy ;)
I raporty, zakładając że wszyscy mamy legalny system - włączamy raportowanie błędów i automatyczne wysyłanie - to naprawdę działa! OK

[#20] Re: WinUAE vs. Vista

@Hypnotic, post #17

Spróbuj z pakietami ClassicWB, Bloowych właśnie zaktualizował pakiety a te mniej wypasione potrzebują chyba tylko dyskietke z 3.0 lub 3.1

Ostatnia modyfikacja: 28.12.2008 19:00:25
[#21] Re: WinUAE vs. Vista

@5h00n4y, post #19

Ale ja Ci powiem, to już nie chodzi o bugi albo problemy ze sterownikami - nowy system=nowe problemy, ten system potrzebuje po prostu za mocnego sprzętu do samego działania niż powinien być mu potrzebny, do tego co prezentuje, żeby 1GB to było za mało do płynnego działania systemu z przeglądarką etc. to już spory żart. System jest totalnie niezoptymalizowany a błędy i czasami głupie rozwiązania w porównaniu do tych z XP tylko dopełniają obrazu nędzy i rozpaczy. I M$ dobrze wie gdzie i co zawalił dlatego szybko szykuje odchudzoną wersję Visty o nazwie Seven, bo dobrze wie, ze XPekowi potrzebny jest następca a firmie kasa, a Viste ludzie poznali już za dobrze, żeby inwestować jeśli nie muszą w coś co nie powinno w takiej postaci pokazać się na rynku .
[#22] Re: WinUAE vs. Vista

@Chaos, post #21

Wydaje mi się, że niektóre posty są nie na temat. Proszę trzymać się wątku, a tematy o wyższości Visty nad XP i tym czy nowe = lepsze prowadzić w Hyde Parku.

[#23] Re: WinUAE vs. Vista

@Chaos, post #21

Jak najbardziej, zgadzam się.
To lekka przesada że 40-60% z moich 3GB jest cały czas zajęte.
Podczas zwykłej pracy systemu, włączone tylko kilka programów a ogólnie sys ma włączone około 100 procesów.

I czy aby na pewno takim wielkim problemem jest dokupienie sobie pamięci? ;)

Ludzie to takie dziwne stworzenia które jak sobie już kupią nowy wypasiony sprzęcior to nie zamierzają "marnować" go na jakieś tam stare OSy czy jeszcze starsze gry - jak najnowsze to wszystko, a co! ;)

Pewnikiem wszyscy też dostrzegają powód "produkowania" kolejnych Windowsów, i na pewno nie chodzi tu o satysfakcję klientów. ;)

Trudno, wybraliśmy takie a nie inne hobby, więc tutaj jest jak jest, poprostu. ;)
Osobiście zatrzymałem się na tej a nie innej skromnej konfiguracji PieCa która mnie jak najbadziej zadowala a możliwość używania Visty niezmiernie rajcuje, podobnie jak i moja Ami12k 030/32MB której nie zamierzam zmieniać.

@mailman: ups, wymsknęło mnie się, to już ostatni, naprawdę ;)

Ostatnia modyfikacja: 28.12.2008 20:07:16
[#24] Re: WinUAE vs. Vista

@Hypnotic, post #1

Na Viście u mnie WinUAE chodzi super, poza jednym małym wyjątkiem
Emulacja CD-32 nie działa, jak sobie pięknie działała pod XP, tak na Viście przestała...
Używam najoryginalniejszych z najoryginalniejszych romów, a i tak "drzewo Kochanowskiego" :(
Załamka, bo zostało mi się kilkanaście oryginalnych gier :( i nie ma teraz na czym odpalić.
Pomijam jeden darmowy emulator konsoli i jeden komercyjny.

[#25] Re: WinUAE vs. Vista

@ethan72, post #24

Dzisiaj z ciekawości odpaliłem WinUAE 1.5.30 na windowsie Vista i działa wszystko. Teraz odpalam WinUAE na Windows 7 Ultimate build 7000 i także wszystko jest OK. Pobawię się konfiguracją pare dni i może skrobne jakis mały artykulik, co i jak poustawiać aby działało :D

[#26] Re: WinUAE vs. Vista

@Olo, post #25

Witam mam wiadomość z pewnej rćki że problemu komputerów z Vistą są spowodowane w sporej czćści procesorami intela dual ale nie udało mi sić dowiedzieć dokładnie z którymi rewizjami to sić dzieje marną pamićcią lub jej zbyt małą wielkością 2gb daje stabilną pracć.Co do mnie emulator działa mi na viscie wspaniale co prawda mam teraz 6 GBRAM słabą grafikć ati i procek AMD dość wolny jednak emulator działa nie źle.Jednak wole Amigć bez emulacji.
[#27] Re: WinUAE vs. Vista

@Olo, post #25

Najnowszy (testowy) build 1.6.0 beta8 oficjalnie wspiera Windows 7 http://www.winuae.net/files/b/winuae_1600b8.zip poza tym wprowadza moim zdaniem rewelacyjną opcję automatycznego skalowania obrazu do pełnych wymiarów ekranu (obojętne, czy ustawimy w WinUAE rodzielczość 800x600 czy 1900x1200), w połączeniu z nowym filtrem "PAL" daje to super efekt: http://www.galu.info/download/wuae1600.png
tutaj sam filtr: http://galu.info/download/wuae1600b.png
[#28] Re: WinUAE vs. Vista

@Andrzej Drozd, post #3

Masz nieaktualne dane i cierpisz na ogólny windo-wstręt. Używałem WinUAE na pierwszej wersji Visty z rok temu i wszystko ładnie grało. Inne programy również działały, a była to wersja 64 bitowa.

[#29] Re: WinUAE vs. Vista

@Hypnotic, post #1

Witam.
Dołączam do grona zakłopotanych użytkowników Visty, którzy mają problemy z odpaleniem Amisi na swoich maszynkach.

Przesiadłem się na Asusa Core2Duo, NVidia GF 8400m G, Vista 64-bit. Przeniosłem Winuae (gdzie do tej pory chodził na XP), Emulator się uruchamia i staje na "prompt". Nie wczytuje systemu (ani 1.3, ani 3.9). W ogóle nie widzi folderów (będącymi pod Emu-Ami dyskami).

Edit:
Wiem co się stało. Przy przenoszeniu systemów coś musiało pójść nie tak. Padł mi system. Podstawowe wersje AmigaOSu chodzą.

Ostatnia modyfikacja: 14.12.2010 00:03:20
[#30] Re: WinUAE vs. Vista

@don_rafito, post #29

Sprawa nieaktualna. Przeinstalowałem pliki systemowe OS 3.9, na nowo ustawiłem ścieżki dostępu do katalogów i śmiga.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem