kategoria:
[#1] Problem z instalacją WB3.1
Witam

Jestem tutaj zupełnie nowy i dopiero zaczynam swoją przygodę w Amigowym świecie.
Chciałbym postawić WB 3.1 na karcie CF za pomocąWinUAE. Trochę już poszperałem w necie, ale utknąłem w momencie gdzie wyskakuje mi komunikat z brakiem mozliwosci znalezienia FFS. Nie potrafię tego przeskoczyć. Niżej załączam screen kominukatu, z góry dziękuję za pomoc.

http://wrzucaj.net/image/4LA
[#2] Re: Problem z instalacją WB3.1

@Herrkoenig, post #1

Nie przejmuj się tym i instaluj dalej. System sam doinstaluje ten plik. A następnym razem użyj opcji wstawiania linka lub obrazka nad polem do wpisywania tekstu ok, racja
[#3] Re: Problem z instalacją WB3.1

@Herrkoenig, post #1

Dubel. Ciekawe dlaczego

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2015 07:27:56 przez SuperBuster11
[#4] Re: Problem z instalacją WB3.1

@SuperBuster11, post #3

Chciałbym się tym nie przejmować. Problem polega na tym że nie potrafię zrobić partycji systemowej i sformatować jej w WB. Na tutorialach to wszystko pięknie i łatwo wygląda, ale nigdzie nie jest pokazane co zrobić kiedy wyskoczy ten błąd.
W takim razie wiesz może jaki następny krok powinienem wykonać?
[#5] Re: Problem z instalacją WB3.1

@Herrkoenig, post #4

A uruchamiasz Amigę z dyskietki Workbench, czy Install? Chyba w zależności od tego, z której dyskietki uruchamia się Amigę, to ten błąd może się pojawić lub nie.

Kliknij po prostu Continue a potem postępuj zgodnie z tym poradnikiem i przejdź do tego miejsca.

EDIT: Uruchom Amigę z dyskietki Install, nie powinien pojawiać się ten błąd.

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2015 13:00:58 przez SuperBuster11
[#6] Re: Problem z instalacją WB3.1

@Herrkoenig, post #1

Sprawdzałeś, czy ten plik nie jest uszkodzony tak, jak twierdzi HDToolBox?
[#7] Re: Problem z instalacją WB3.1

@Herrkoenig, post #4

Wystarczy potwierdzić ten błąd jedynym przyciskiem jaki jest w oknie i robić to co trzeba dalej :)
Pamiętaj by zaznaczyć partycje jako Bootable.
[#8] Re: Problem z instalacją WB3.1

@Davka, post #7

okej, a co zrobić jeśli odpalam WinUAE z uprawnieniami administratora, a mimo wszystko kiedy klikam 'save changes to drive' wyskakuje mi info, że WinUAE nie ma uprawnień admina albo ze mam odmontować wszelkie inne partycje z pc:/
[#9] Re: Problem z instalacją WB3.1

@Herrkoenig, post #8

Miałem ten sam problem. Musisz z poziomu windowsa:

1. Start> wpisz cmd (wierz poleceń odpal)
2. wpisz diskpart
3. wpisz list disk i odszukaj cyfry karty CF
4. wpisz select disk i cyferka karty CF (np select disk 1 , 2, 3 etc... dysk 0 powinien byś jako systemowy)
5. wpisz clean

I jazda z koksem. Nie pamietam czy od nowa wszystko będziesz musiał zrobić czy nie.

WAŻNA SPRAWA..... na którymś windowsie nie chciało mi to zadziałać (nie widział CF) albo na Vista, 7, Xp/2003 .... Jeśli u Ciebie nie zadziała, weź spróbuj na innym komputerze z innym Windowsem. Działaj i raportuj.

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2015 01:33:00 przez BomberMAX
[#10] Re: Problem z instalacją WB3.1

@BomberMAX, post #9

Ok. Ruszyłem do przodu. Czuje się jak idiota, bo znów napotkałem problem. Chcąc sformatować IDH0:NDOS wyskakuje mi i informacja" unable to open your tool 'sys:system/format ' " czyżbym robil cos nie tak?
[#11] Re: Problem z instalacją WB3.1

@Herrkoenig, post #10

Spokojnie, powoli a do przodu.
Nie masz "aplikacji" FORMAT na WB na dyskietce? W jaki sposób formatujesz dysk?
[#12] Re: Problem z instalacją WB3.1

@Herrkoenig, post #10

Żeby założyć partycje użyłeś dyskietki Install, tam nie ma komendy Format.
Wystartuj teraz z dyskietki Workbench i format się powiedzie :) W oknie formatowania użyj opcji Quick Format!

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2015 16:56:15 przez Davka
[#13] Re: Problem z instalacją WB3.1

@Davka, post #12

Okazało się że nie miałem niekompletną dyskietkę WB, (brakowało właśnie komendy Format) :) Dzięki chłopaki za pomoc i wyrozumiałość. Powiedzcie mi jeszcze, jak mam wrzucić pliki z grami na CF?
[#14] Re: Problem z instalacją WB3.1

@Herrkoenig, post #13

Jaka posiadasz Amige?
[#15] Re: Problem z instalacją WB3.1

@BomberMAX, post #14

od 3 dni jestem szczęśliwym posiadaczem a1200, niestety jeszcze gołej. Jak tylko zagłębię się w temacie i będę wiedział z czym to się je, zabiorę się za jakiś upgrade. Domyślam się, że przydałoby mi się przynajmniej 4mb fast RAM co by jakieś lepsze gry szło odpalić. Zainstaluję WHDLoad, ale nadal nie mam pojecia jak powrzucac gry :(
[#16] Re: Problem z instalacją WB3.1

@Herrkoenig, post #15

Domyślam się, że przydałoby mi się przynajmniej 4mb fast RAM co by jakieś lepsze gry szło odpalić.

Chyba trzeba Cię delikatnie sprowadzić na Ziemię :)
Na gołej Amidze 1200 z dysku twardego czy karty CF, przez Whdload nie odpalisz praktycznie nic... fast Ci potrzebny do odpalania zwykłych gier.

a przenosić dane możesz na różne sposoby najlepszy to przez port PCMCIA, mając odpowiedni adapter i odpowiednią kartę do niego... lub nagraj wszystko co chcesz na kartę, którą podobno masz.
Pzdr
[#17] Re: Problem z instalacją WB3.1

@Herrkoenig, post #15

[#18] Re: Problem z instalacją WB3.1

@Herrkoenig, post #15

OK, pytałem właśnie pod kątem WhdLoad. Najwygodniejsza opcja dla Ciebie to zaopatrzyć się w absolutne minimum czyli kartę FAST z 4MB RAM i działać w WhdLoad z grami.
[#19] Re: Problem z instalacją WB3.1

@BomberMAX, post #18

ok. Poradziłem sobie ze wszystkim. Teraz tylko doinwestować Amigę i będzie cacy. Mam pytanko. Jak mam wyeliminowac taki blad przy odpalaniu gry? W niektorych komunikatach chce KS 1.3 a inne wymagają KS 3.0

[#20] Re: Problem z instalacją WB3.1

@Herrkoenig, post #19

Znowu nie przeczytałeś. Ani FAQ, ani dokumentacji do WHDLoad. Na wszelki wypadek polecam też lekturę PPA#14, gdzie również ten problem został opisany.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem