kategoria:
[#31] Re: CF format pod winUAE

@tukinem, post #29

Jeśli partycję masz większą niż 2GB to musisz użyć Amiga OS minimum 3.1.4, lub ładować ręcznie scsi.device i loadmodule.

Próbowałem kart SD i microSD w adapterze Extreme CF Adapter Type I UDMA o różnych pojemnościach 512MB/2GB/4GB oraz kartę CF 16GB tworząc tylko partycję do 4GB i niestety za każdym razem był ten sam efekt. Piszesz iż muszę użyć minimum OS 3.1.4, czyli w programie WinUAE muszę użyć Workbench-a minimum 3.1.4?
[#32] Re: CF format pod winUAE

@mitrhandir, post #31

Nie, nie musisz używać os 3.1.4, można każdą z tych operacji wykonać na klasycznym 3.1.

Ja korzystałem z tego poradnika: http://tech.webit.nu/partitioning-16-gb-compact-flash-card-with-winuae-and-pfs3/ Na jego bazie mam postawioną kartę 16GB dla A600 i 128GB dla A1200 i wszystko hula ;)
2
[#33] Re: CF format pod winUAE

@Splavinho, post #32

Ja korzystałem z tego poradnika: http://tech.webit.nu/partitioning-16-gb-compact-flash-card-with-winuae-and-pfs3/

No i to jest konkret... bardzo fajny i w paczce zip od razu wszystko co potrzebne.

Jedyne do czego bym się przyczepił to geometria dysku. (Blocks per Cylinder: 1008) to 508kb na cylinder. Trochę od czapy.

(Blocks per Cylinder) = (Heads) x (Blocks per Track)

(Blocks per Cylinder) x (Cylinders) x 512 = pojemność w bytes

Najłatwiej jest zrobić

Heads:32
Blocks per Track: 64
Blocks per Cylinder:2048

wtedy Cylinder wychodzi dokładnie 1Mb i łatwiej to ręcznie ustawiać bo suwakami w starym HDtoolBox nie da rady.
[#34] Re: CF format pod winUAE

@Splavinho, post #32

Ja korzystałem z tego poradnika: http://tech.webit.nu/partitioning-16-gb-compact-flash-card-with-winuae-and-pfs3/ Na jego bazie mam postawioną kartę 16GB dla A600 i 128GB dla A1200 i wszystko hula ;)

Próbowałem też wg. tego poradnika, pobrałem paczkę PrepTools_v02.zip i w momencie gdy wprowadziłem loadmodule scsi.device po zatwierdzeniu pojawiały się pasy w programie WinUAE i wyglądało jak by się zwieszało.
[#35] Re: CF format pod winUAE

@mitrhandir, post #34

Hmm, nigdy takich objawów nie miałem... Kartę dla A1200 robiłem stosunkowo niedawno na wersji winuae 4.9.0, dla A600 kilka lat temu, wersji nie pamiętam ale też wszystko śmigało.
[#36] Re: CF format pod winUAE

@mitrhandir, post #34

A co tu jest napisane ?

Switch to drive “f” by typing “f:”, followed by enter key, and finally type “loadmodule scsi.device” and press enter. This will load new scsi.device to memory and reboot our virtual Amiga. After it boots again, we can go back to shell and type “version scsi.device”, output should say version 44.20.

[#37] Re: CF format pod winUAE

@ppill, post #33

Fajny był ten poradnik, sam z niego korzystałem niedawno (z miesiąc temu) - teraz stronka padła... Ma ktoś jakieś "archiwum" jej ?

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2023 21:44:41 przez Hubez
[#38] Re: CF format pod winUAE

@Hubez, post #37

Jest na szczęście na web.archive.org - tu ostatni zrzut z lutego 2023: link
[#39] Re: CF format pod winUAE

@Splavinho, post #32

Właśnie korzystam z tego fajnego poradnika od kilku dni. Chcę kartę SD SanDisk 128GB sformatować i spartycjonować na dwie partycje po 50gb i trzy mniejsze. Karta jest umieszczona w czytniku usb "All in 1". Robię wszystko jak napisane, wszystko idzie niby gładko bez zaskakujących komunikatów. Problem w tym, że kiedy dochodzi do zapisania moich starań po ustawieniu partycji (Save Changes to Drive) wywala mi komunikat "Error 33 on write !". Spędza mi to sen z powiek, bo nie mam koncepcji co robię nie tak. Może ma ktoś jakiś pomysł, być może jest jakiś istotny szczegół w ustawieniach WinUAE który może pomijam, nie zaznaczam?
[#40] Re: CF format pod winUAE

@luzik, post #39

Uruchomiles WinUAE jako Administrator ?
[#41] Re: CF format pod winUAE

@Elvis, post #40

Tak. W ikonie winuae/właściwości/zgodność, zaznaczyłem to. Dodatkowo w "zmień ustawienia dla wszystkich użytkowników" też zaznaczyłem "uruchom ten program jako administrator".
[#42] Re: CF format pod winUAE

@luzik, post #41

Na pewno usunąłeś diskpartem wszystko? To typowy obiaw, gdy na dysku dodanym do WinUAE jest jakieś info o partycjach.
[#43] Re: CF format pod winUAE

@luzik, post #39

Nie podałeś jakiego WB używasz, ale bez 3.2.x do karty 128GB bym nie podchodził.
1
[#44] Re: CF format pod winUAE

@ppill, post #42

Dla pewności za każdym razem przed uruchomieniem WinUAE i ustawianiem innych opcji uruchamiam diskpart.
[#45] Re: CF format pod winUAE

@heman70, post #43

3.1 tak jak autor tej instrukcji, no i łatam scsi.device 40.12 przez loadmodule. Jak sie zresetuje sprawdzam "version" i wyświetla poprawione scsi.device 45.7. Partycje ustawiam pod pfs3aio.
[#46] Re: CF format pod winUAE

@luzik, post #45

Na naszym forum jest bardzo dobry tutorial tyczący się instalacji systemu na kartach SD/CF. Może on będzie bardziej zjadliwy dla Ciebie.
[#47] Re: CF format pod winUAE

@Stoopi, post #46

Nie wiem o jaki chodzi, bo prześledziłem sporo i sporo czytałem. Dużo jest informacji i instrukcji, które sobie przeczą, choćby w kwestii ustawienia w "harddrive settings" . Raz czytam że należy zostawić "UAE (uaehf.device), w innym wpisie IDE(auto),a w tutorialu na którym się wzoruje autor ustawił A600,A120,A400 IDE. Podobnie jest jeśli chodzi o tool types w ikonie HDToolBox - zostawiać uehf.device czy zmieniać. To tylko dwa przykłady ale kombinacji zmian jest wiele. A zjadliwy jest też tutorial o którym piszę, bo wszystko jest za rączkę, tylko...nie działa.
[#48] Re: CF format pod winUAE

@luzik, post #45

A jaki dałeś rozmiar pierwszej partycji? Ja mam postawione 3.1 na 128GB Sandiska według tego poradnika. Ale pierwszą mam ok. 1GB, a potem 3 po kilkadziesiąt GB.
[#49] Re: CF format pod winUAE

@Splavinho, post #48

próbowałem najpierw 350, ostatnio 450mb. DH1 i DH2 po 6GB, DH3 i DH4 po 50GB i DH5 to co zostało.
Ne wiem czemu ale moje myśli ciągle krążą wokół ustawień w "CD & Hard drives". W "Harddrive Settings" jak ustawione jest "UAE(uaehf.device) " w polu "Hard drive" mam "[UNK][119,2G,RW] FNK TECH USB CARD READER 1.00 8168... W głównym oknie "Device" jest jako "UAE:1, Volume n/a. Z kolei jak w "Harddrive Settings" zmienię na np. IDE(Auto) lub inną opcję mogę powyżej ustawić dwie opcje: HD lub CF. Niezależnie co wybiorę (a nie wiem czy ustawić HD czy CF?) w głównym oknie zmienia się też "Device" na IDE:1 a Volume na HDF. Jak mniemam opcja HDF w moim przypadku odpada skoro mam fizyczną kartę, tylko że wtedy i tylko wtedy możliwe jest zaznaczenie opcji HD lub CF, w przypadku "UAE(uaehf.device)" HD jest ustawione domyślnie bez możliwości zmiany.
[#50] Re: CF format pod winUAE

@luzik, post #49

Heh, robiłem to już bardzo dawno temu, mam kilka tak sformatowanych kart - 16GB, 64GB i 128GB i wszystkie działają do dzisiaj w real Ami (A600 i A1200). Według mnie, jeśli dobrze pamiętam ustawienia emulatora to:
1) Ten Hard Drive (UNK,119,2G) pokazuje Ci prawidłowo
2) W Harrdrive Settings zmieniłbym ustawienie na IDE i wybrał CF
3) Tak, to jest karta ale w winuae będzie widoczna jako HDF (czyli dysk amigowy z partycjami).

Spróbuj tak, a jak wrócę z pracy do domu, to podmontuję tę 128-gigową kartę i zobaczę jakie ma ustawienia pod Winuae:)
[#51] Re: CF format pod winUAE

@Splavinho, post #50

Działa mi przy takich ustawieniach:

[#52] Re: CF format pod winUAE

@Splavinho, post #51

Tak zrobiłem, tak ustawiłem. Dotarłem do partycjonowania, DH0: ustawiłem 500MB, DH1: 5GB, DH2: 6GB, przy próbie ustawienia DH3: ekran HDToolBox wykrzaczył się i nie mogłem nic zrobić. Zacząłem wszystko od początku i ponownie tak samo poustawiałem DH1, DH2,DH3 też ale jak chciałem przesunąć suwak do końca żeby zakończyć partycjonowanie na partycji DH3, nie dało rady. Ustawiłem na tyle na ile pozwolił HDToolBox. Partycji DH4 nie mogłem ustawić wcale. Ustawiałem kilka razy, zmieniałem wielkość, File System, Max transfer, klikałem enter i ok. ale nie chciał wogóle ustawić partycji DH4, nie zapamiętywał filesystemu i ustawień Max transfer. Kompletna klapa.

[#53] Re: CF format pod winUAE

@luzik, post #52

Interfejs HDToolBox nie jest przygotowany do graficznego przesuwania miejsca przy dyskach typu 128GB. Kartę widzi Ci prawidłowo - 248014 cyl, to mniej więcej rozmiar karty 132GB (119GB realnej pojemności). 1 cyl to chyba 504 Kb (czyli 0,492 Mb). 1Gb to trochę ponad 2000 cylindrów.

Spróbuj tak:
1) ustaw pierwszą partycję suwakiem na te ok. 500Mb
2) zapisz sobie jaki jest ostatni cyl na pierwszej partycji
3) kolejną rozpocznij od następnego cyl (czyli jeśli pierwsza skończy Ci się na cyl 1000 to następną rozpocznij od cyl 1001). Chcesz partycję 4GB to będzie 8000 cylindrów, chcesz 16GB to 32000 cylindrów, itd.
4) powtarzaj kroki 2-3 aż osiągniesz tyle partycji ile chcesz - przy założeniu, że ostatni cylinder to 248014

edit: system plików to PFS3AIO

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2026 08:30:22 przez Splavinho
[#54] Re: CF format pod winUAE

@Splavinho, post #53

Jaką wielkość będzie miał Cylinder zależy od ustawionej geometrii przy drive definitions. Najlepiej ustawić 32/64/2048 od góry w dół tam gdzie jest sectors/surfaces/blocks per track. Wtedy każdy będzie miał dokładnie 1 mega. Suwaków nie dotykać tylko ręcznie wpisywać początkowe i końcowe cylindry partycji.

Jakiego adaptera używasz pod CF pod PC? Miałem problemy z paroma właśnie przy zapisie. Odczyt działał. Zapisywanie pod windą też ale WinUAE sypał błędami.
[#55] Re: CF format pod winUAE

@Splavinho, post #53

Próbowałem właśnie ustawiać partycje ręcznie, jedynie DH4 nie chciała się zapamiętać dlatego przesunąłem w desperacji suwak do końca ale to też nic nie dało. Tak czy inaczej na razie skupię się ponowie na rzeźbieniu partycji, (że tak powiem byle jak, tzn. tak żeby udało mi się cokolwiek i jakiekolwiek założyć). System pfs3aio i 0x50465303, 0x1fe00 łyka ładnie i zapamiętuje. A i jeszcze jedno. Po przekroczeniu pewnej wartości (muszę jeszcze raz zobaczyć w którym momencie) liczba cylindrów poprzedzana jest minusem.

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2026 21:30:27 przez luzik
[#56] Re: CF format pod winUAE

@ppill, post #54

Z geometrią popróbuję i ponownie z ustawianiem cylindrów. A adaptery dwa, z czego ten biały ślepy - nie widzi żadnych kart, chyba padnięty więc używam tego drugiego. Próbowałem też z wbudowanym slotem na karty sd w laptopie ale było to X prób temu, więc nie bardzo pamiętam różnicę w porażce pomiędzy tym slotem a adapterem. Muszę sprawdzić to jeszcze raz przy tych samych ustawieniach czy rezultat będzie taki sam.
[#57] Re: CF format pod winUAE

@luzik, post #56

Wygląda na to, że nie ma specjalnego znaczenia czy karta jest w adapterze czy w slocie laptopa. Wszystko idzie ok., robię jak pisaliście, ustawiam partycje DH0 2-1000cyl, DH1 1001-11 000, DH2 11 001-23 000, DH3 23 001-125 500 itd. do DH5. Wszystko jest ok. jak nie dotyka się suwaka ani pól partycji (poza wskazaniem wolnej przestrzeni pod nową partycję). Niestety niezależnie od wszystkiego dobra passa kończy się na ustawianiu partycji, raz na końcu przy próbie zapisu ustawień, innym razem w innym losowym momencie. Najdalej gdzie zaszedłem to foto 1 i przy próbie zapisu error - foto 2. Innym razem już na wejściu zanim wogóle zabrałem się za ustawianie DH0 wszystko się pokrzaczyło i dalej ani rusz - foto 3. Coś powoduje losowo jakieś chocki na różnych etapach. Zastanawiam się czy może podmiana scsi.device przez loadmodule może mieć znaczenie? Po resecie i podmianie mam 45,7, czy może przyczyną jest rom? Próbowałem z KS ROM v3.1 (A1200) rev 40.68 (512k) [391773-01/391774-01] oraz KS ROM v3.1 (A4000) rev 40.68 (512k) (tak mam to wpisane w polu "main rom file"). Nie mam kompletnie pojęcia o co chodzi.

[#58] Re: CF format pod winUAE

@luzik, post #57

Jak masz w okienku Change Drive Type/Edit, Define New? Po zdjęciach widać, że cylinder na pewno nie ma 1mb.
[#59] Re: CF format pod winUAE

@luzik, post #57

Skoro HDToolBox nie daje rady, może spróbuj użyć HDInstTools link
[#60] Re: CF format pod winUAE

@ppill, post #58

W "geometry" ustawiłem jak napisałeś: 32,64,2048. Dzisiaj kolejny raz poustawiałem partycje, niby zostały zapamiętane ale też koniec ten sam - error 33. Okienko Change Drive Type/Edit, Define New wygląda tak:

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem