kategoria:
[#61] Re: CF format pod winUAE

@luzik, post #60

Heads 32
Blocks per Track 64
Blocks per Cylinder 2048
Cylinders wpisz tyle ile chcesz mieć dostępnych MB. Na razie wpisz 4000 dla świętego spokoju by zobaczyć czy zadziała.

Tak jak na obrazku, na rdb masz 50kb. 1x32x3x512 bytes. Za mało. Sam pfs3aio ma ponad 50kb a musi się tam zmieścić. I masz przyczynę ;)

Z ustawieniami co podałem będzie 2Mb. Hdtoolbox próbował ratować sytuację zaczynając od 3 cylindra pierwszą partycję ale nie przewidział dodania innego filesystemu.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2026 22:45:49 przez ppill
[#62] Re: CF format pod winUAE

@heman70, post #59

Próbowałem już wcześniej HDInstTools, dzięki za link ale nie wiem jak tam zmienić FFS na PFS.
[#63] Re: CF format pod winUAE

@luzik, post #62

Trzeba dodać filesystem zmieniając DosType na PFS\3. Potem partycje filesystem jako Custom, dostype PFS\3 i poprawnie ustawić resztę parametrów.
[#64] Re: CF format pod winUAE

@ppill, post #61

W "geometry" zamiast 2048 ustawiłem 4000 ale nic sienie zmieniło, więc nie wrzucam tak samo wyglądającego ekranu, a Hdtoolbox nadal zaczyna od 3 cylindra.
[#65] Re: CF format pod winUAE

@heman70, post #63

Uruchomiłem HdInsTools ale przywitał mnie komunikatem "no devices found" i wszystkie pola wygaszone, a ustawiałem wszystko i uruchamiałem tak samo jak Hdtoolboxa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem