[#31] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@don_rafito, post #30

Widac że "problemy" stwarza emulator.
Na Amidze tych konkretnych brak. Są za to inne szeroki uśmiech

A jeśli o Exodus, to jak on rozpoznaje płyte w napędzie ?
Może ma na stałe ustawione UNIT i DEVICE jakie skanuje, a emulator sobie nie radzi.
Może chodzi o jakiś plik, który jest na płycie, a nie ma go po instalce na HDD.
Moze należy przy uruchamianiu dodać jakiś parametr, aby poinformować grę że jest zainstalowana.

Nic na ten temat nie napisane jest w instrukcji do tej gry?
Masz oczywiście instrukcje ?
1
[#32] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@Norbert, post #31

Gdy zakończy się instalacja uruchom Setup. Ustaw uaescsi.device i unit 0. Zaznacz CGXFDirect oraz SkipAnim. Niżej w ustawieniach sieciowych możesz wpisać serial.device unit 0 aby po uruchomieniu gry nie był wyświetlany komunikat. Ustaw dwie rodzialki 320x240x8 oraz 640x480x8 z dostępnych trybów UAEGFX i powinna gra działać prawidłowo. Oczywiście pozostaw obraz płyty zamontowany.

Montujesz plik MDF czy MDS? Bo MDF to taki BIN, natomiast MDS to CUE i zawiera opis wszystkich ścieżek, w tym CDDA.
1
[#33] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@Ponki1986, post #32

Przypuszczam że ten opis jest jest do mnie skierowany.
Ja nie mam problemu z tą grą.
[#34] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@don_rafito, post #30

W prefsach gry mam ustawione uaescsi.device unit 0. Czy tak jak mam podpięty obraz napędu.
Po instalacji wersji 2.0 (tu z PPA, w dodatkach do gier), ustawieniu CGX Direct, pominięcie animacji, czyli wszystko co było opisane w tym wątku, nadal mam komunikat, że płyty z grą nie ma, a potem mam guru.
[#35] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@don_rafito, post #34

A jak wygląda mountlista która montujesz CD-ROM ?
[#36] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@Norbert, post #35

Sprawdziłem na mountlistach z AllegroCDFS i CachesCDFS. Potem wywaliłem CD0 z DosDrives i podpiołem obraz płyty bezpośrednio w ustawieniach emulatora, z opcją automontowania.
We wszystkich opcjach gra nie widzi płyty.
[#37] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@don_rafito, post #36

Chodzi oto pod jakimi DEVICE i UNIT widziany jest ten napęd CD.
Dlatego pytałem się o mountliste.
Sprawdź i pokaż programem SCOUT jaki UNIT i DEVICE widzi CD.
Jaka nazwę ma płyta CD z grą? Może nie jest taka jaka ma być.
[#38] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@Norbert, post #37

Tak, rozumiem. We wszystkich mountlistach, a także z poziomu WinUae, CD0 jest montowane jako uaescsi.device unit 0. I tak też mam usatwione w preferencjach gry.
W instrukcji (manual jest na płycie) nie jest napisane że to ma być np. atapi.device, czy amicd.devie etc. A komunikat o braku płyty nie jest systemowy, bo bym wtedy zrobił assign odpowiedni, tylko wywołuje go program wykonywalny. Informuje o braku dapędu o nazwie Exodus:The last war. Jak widać w zawie jest dwukropek, więc nawet próbowałem, ale nie można zrobić takiego assign'u. Natomoiast Płyta nosi nazwę EXODUS_THELASTWAR

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2023 21:42:21 przez don_rafito
[#39] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@don_rafito, post #38

Na stronie http://exodus.apc-tcp.de/index-en.php są dostępne patche. Jeden z nich umożliwia grać bez płyty CD
[#40] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@don_rafito, post #38

Natomoiast Płyta nosi nazwę EXODUS_THELASTWAR

z ciekawości
sprawdziłem screenshoty,
gra wygląda identycznie jak NAPALM,
czy może się mylę ?
[#41] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@Norbert, post #33

Tak, odpowiedź skierowana była do don_rafito.

Ja sam założyłem kiedyś ten wątek, ponieważ również miałem problemy z uruchomieniem tej gry. Na dzień dzisiejszy, jak napisałem wyżej, instaluje grę, uruchamiam Setup i ustawiam wszystko tak jak napisałem. Gra uruchamia się bez problemu, bez konieczności instalowania patchy. Więc dziwne jest to, że nie widzi płyt...
[#42] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@Ponki1986, post #41

Edit: Jak wygląda sytuacja bez sekwencji-startowej? Uruchomiłeś grę chociaż w PALu? Wybierając tryby RTG wskazujesz te 8-bitowe?
[#43] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@Norbert, post #39

Dzięki. Sprawdzę te patche
[#44] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@Cezarykl, post #40

Exodus i Napalm to są dwie różne gry.
[#45] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@karolb, post #44

ale
grafika wygląda identycznie jak w NAPALM,

tak po screenach wnioskuję.
[#46] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@Norbert, post #39

Zerknąłem na te patche i troszkę się pogubiłem, bo nie mają za bardzo oznaczeń wersji i nie wiem które powinienem zainstalować, a które mogę sobie darować. W każdym bądź razie próbowałem odpalić binarke NoCD i wyrzuca mi komunikat, że brakuje jakiegoś fontu.
[#47] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@Cezarykl, post #45

Nie wiem jakie screeny oglądałeś, ale grafika jest całkiem inna.
1
[#48] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@Ponki1986, post #46

Wszystko jest napisane w archiwum . Nawet po polsku.
Czcionkę dograj na dysk startowy albo daj assign
[#49] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@Norbert, post #39

Patche zadziałały. Dzięki. Gra śmiga.
[#50] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@don_rafito, post #49

A wie ktoś może jak rozwiązać problem "Unable to open !exodusvideo.library"? Niezależnie od tego gdzie bym tej biblioteki nie umieścił to gra jej nie widzi.
[#51] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@nostrum666, post #50

Na pewno szuka plik z wykrzyknikiem "!exodusvideo.library"?
Co pokazuje snoopdos ?
Jakiej wersji biblioteki domaga się Exodus ? Snoopydos to pokaże.
A jaka wersję ty posiadasz?
[#52] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@nostrum666, post #50

Mi też woła o tą bibliotekę, ale daje poniechaj i gra się uruchamia. Jak ja kopiowałem do LIBS, to zauważyłem że Earth2140 też ma swoją. Ale ta druga nie krzyczy o bibliotekę i w zasadzie też uruchamia się bez kłopotów.
[#53] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@Norbert, post #51

Taki właśnie komunikat dostaję, z wykrzyknikiem. SnoopDos szuka LIBS:Exodus_TheLastWar i samego Exodus_TheLastWar. W szufladzie LIBS mam Exodus_TheLastWar (szufladę oczywiście) a w niej biblioteka, która była na płycie z grą. Bibliotekę tę umieściłem także w samych LIBSach i dodatkowo w katalogu z grą. Zrobiłem także assign do tegoż katalogu. Nic nie pomaga.

@don_rafito
Gra uruchamia się, chodzi tylko o tę bibliotekę a jak rozumiem bez niej nie będzie w grze przerywników filmowych.

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2023 16:49:54 przez nostrum666
[#54] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@nostrum666, post #53

Wykrzyknik trochę przesunąłem ale to raczej mało istotne. Tak to wygląda. Biblioteka jest tam gdzie pisałem. SnoopDos nie pokazuje nic co by pomogło.
[#55] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@nostrum666, post #54

W ogóle jaką wersję gry uruchamiasz? Instalowałeś patche? Prosto po instalacji z płyty/ISO też tak jest?
[#56] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@Ponki1986, post #55

Z racji braku podłączonego napędu CD instalowałem na emulatorze i przeniosłem pliki na dysk w Amidze. Zgodnie z instrukcją gra wrzuca wszystkie pliki do katalogu z grą i nigdzie indziej. Zainstalowałem jedynie patch noCD. Pod WinUAE mam ten sam komunikat.
[#57] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@Norbert, post #39

U mnie to nie działa. Muszę mieć CD w napędzie. Podłączenie ISO też nic nie daje.

Druga sprawa, to nie mogę zapisać stanu gry....
Mam komunikat "disk is full", co nie jest prawdą
[#58] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@lukjan, post #57

Trudno zapisać stan gry na ISO czy CD-ROM . Zawsze będzie "disk is full"

Użyłeś tej wersji .exe Exodus ?

Programy wykonywalne dla wersji z ukladami AGA
oraz kart graficznych, umozliwiajace uruchomienie
gry bez plyty cd-rom.

Nalezy po instalacji gry podmienic plik wykonywalny.
Wczesniej zamieniajac pliki Exodus_aga/Exodus_gfx na
Exodus.

Amiga z systemem 3.0 do 3.9.
[#59] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@Norbert, post #58

Zatem jak mam zapisać stan gry, skoro autorzy wymyślili zapis na czymś, na czym się nie da niczego zapisać? Poza tym gra ma instalator i część plików instaluje się na twardym dysku, więc stan gry raczej tam się powinien zapisywać.

Tak, korzystałem z łatek dostępnych u dystrybutora (Exodus zakupiony legalnie).

System mam 3.1.4 w ROMie, a Workbench wyświetla mi się jako 3.9, ale tapetę mam z 3.1.4 (taką instalację otrzymałem kiedyś z Warpem). Fizycznie mam 3.2, ale jest obecnie nieaktywne, bo i tak wczytuje z pliku 3.1.4.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2025 15:39:39 przez lukjan
[#60] Re: Exodus, Uropa2, Final Odyssey-problem z grami od Vulcana

@lukjan, post #59

Nie ma zapisu na plycie CD, prawdopodobnie po prostu zle uruchamiasz gre.
Byc moze trzeba uzyc assign lub cd, zeby ta gra zapisywala/odczytywala w aktualnym katalogu gry z HD.
Sprawdz po prostu pod SnoopDosem, czego i gdzie ta gra szuka podczas uruchamiania/zapisu/odczytu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem