kategoria: A500 Mini
[#1] a500 mini jako jedyna platforma.
Witajcie drodzy userzy Amigi!
Wywalilem pieca za okno bo to balagan jest nie architektura. Softwareowo tez lipa bo Win szpieguje a z linuxa się zrobiła się straszna kobyła. Bylem kiedyś szczęśliwym posiadaczem a500, niestety zaginęła w odmetach dziejów. Wywalać kilka tysiakow na sprzęt bez gwarancji działania od podejrzanych typów w necie tez nie mam ochoty. Jako ze kupilem kiedys a500mini(czekam na a500maxi) doszedlem do wniosku ze zrobie experyment i postaram sie zastąpić piec moja a500mini. Jako że a500 służyła mi tylko do odpalania dyskietek z grami i ewentualnie z workbenchem dla funu i wiekszej styczności w sensie użytkowym nie miałem, pozwolę sobie w tym wątku podpytać o rekomendację programów jakie warto zainstalować na golej emulowanej amidze.
Więc jak to widzę?
Instalacja PandoryMod na zewnetrzym dysku twardym. Pozwoli mi to wgrac dużo fajnych romów co w polaczeniu ze scummvm zapewni wszystko czego dzieciak z epoki 80/90 mógłby zapragnąć.
Instalacja AmigaOs prawdopodobnie w wersji 3.2 ze względu na obsługę jezyka.
I teraz ważna dla mnie kwestia dotycząca oprogramowania. Czy istnieje na Amigę jakis w miare sensowny program do otwierania ebooków? (Epub). Jak z eksportem plikow do pdf? Co byście poinstalowali i dlaczego na świeżym systemie w zalozeniu ze system ma działać offline. Pozdrawiam szanowne grono.

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2024 18:22:07 przez Elion
[#2] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@Elion, post #1

a z linuxa się zrobiła się straszna kobyła

Panie, jest tyle dystrybucji, że można wybierać do woli i niekoniecznie kobyły Z tym szpiegowaniem natomiast to zabawne jest bo co ci po systemie na komputerze bo nawet jeśli on cię szpiegować nie będzie (w sensie wysyłania informacji w świat) to twój telefon już na pewno od dawna to robi...
1
[#3] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: a500 mini jako jedyna platforma.
[#4] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: a500 mini jako jedyna platforma.
[#5] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: a500 mini jako jedyna platforma.
[#6] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: a500 mini jako jedyna platforma.
[#7] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: a500 mini jako jedyna platforma.
[#8] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: a500 mini jako jedyna platforma.
[#9] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@Elion, post #1

Mówienie, że Linux to kobyła, to jak zaintalowanie CoffinOS i mówienie, że AmigaOS to kobyła. Jak se pościelisz, tak się wyśpisz

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2024 19:24:54 przez _arti
7
[#10] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: a500 mini jako jedyna platforma.
[#11] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: a500 mini jako jedyna platforma.
[#12] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: a500 mini jako jedyna platforma.
[#13] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: a500 mini jako jedyna platforma.
[#14] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: a500 mini jako jedyna platforma.
[#15] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: a500 mini jako jedyna platforma.
[#16] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: a500 mini jako jedyna platforma.
[#17] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@Elion, post #1

Wywalilem pieca za okno bo to balagan jest nie architektura

Odważna decyzja. Dzisiaj bez normalnego komputera to jak bez jednej ręki. Amiga z OS3 nie jest "normalnym komputerem" na dzisiejsze czasy.
3
[#18] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: a500 mini jako jedyna platforma.
[#19] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: a500 mini jako jedyna platforma.
[#20] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: a500 mini jako jedyna platforma.
[#21] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@prz, post #17

Jest w miarę normalnym.

Zależy do czego potrzebujesz.

Bo jak do pracy --> to niech pracodawca kupuje co tam chce.

PCta w domu w zasadzie nie potrzeba.
1
[#22] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@Elion, post #1

A co Ci takiego w architekturze PC przeszkadza? Co ty takiego robisz na komputerze że nagle x64 jest nie do przeskoczenia? Windowsy od XP w górę to całkiem przyjazne systemy w użytkowaniu, czy to do pracy, do gier, czy zwykłego pływania po sieci. 10 jak postawiłem kilka lat temu to nigdy jej nie przeinstalowałem, teraz mam 11 i jest całkiem spoko. Używać połatanego systemu sprzed 30 lat z przeznaczeniem dla hobbystów to już chyba jakieś kuriozum.
3
[#23] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@kwaku85, post #22

Ależ spójrz szerzej.
Wielu ludziom wystarczy zamiast komputera telefon lub tablet. Tak to też komputery, ale nie są tak postrzegane.
1
[#24] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@kwaku85, post #22

Zależy jeszcze co się robi przy komputerze.

No bo jak się siedzi po 10 h dziennie, to Winda to mus.

Ja mam dłużej włączony TV w ciągu dnia (spotify, youtube…) niż laptop.

Oczywiście nie wliczam czasu pracy.
[#25] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@Elion, post #1

a500 mini jako jedyna platforma

Późno się zdecydowałeś. Ja postawiłem na sprzęt od Commodore
w 1991r i nie żałuję.
1
[#26] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@kwaku85, post #22

Windowsy od XP w górę to całkiem przyjazne systemy w użytkowaniu, czy to do pracy, do gier, czy zwykłego pływania po sieci. 10 jak postawiłem kilka lat temu to nigdy jej nie przeinstalowałem,

Jak zobaczycie kiedyś w tv jak pokazują Putina przy biurku i komputerze to zwróćcie uwagę na obraz na monitorze i niebieski pasek zadań, on chyba do tej pory używa XP
1
[#27] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@Madman, post #26

To tylko dekoracja.
Jedyne co używa to tradycyjny telefon.
1
[#28] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@Madman, post #26

Używałem Windowsa XP do 2017 - na obecnie już trochę retro 32-bitowym Athlonie XP
Ale to już się faktycznie nie dało... Za to Win10 od tamtej pory - zero problemów
[#29] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@_DiskDoctor_, post #24

No bo jak się siedzi po 10 h dziennie, to Winda to mus.
Nie. I to mimo, że zazwyczaj siedzę więcej niż 10 godzin.
2
[#30] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@Elion, post #1

Więc jak to widzę?
Instalacja PandoryMod na zewnetrzym dysku twardym. Pozwoli mi to wgrac dużo fajnych romów co w polaczeniu ze scummvm zapewni wszystko czego dzieciak z epoki 80/90 mógłby zapragnąć.
Instalacja AmigaOs prawdopodobnie w wersji 3.2 ze względu na obsługę jezyka.

Wszystko to brzmi sensownie, dopóki nie łączymy tego z " a500 mini jako jedyna platforma." i wsparciem dla epub/pdf
Bo wtedy to już lepiej RPi400 i emulacją Amigi (mimo wszystko Linux) albo PowerBook z MorphOS-em i E-UAE, przy czym emulacja pod E-UAE idealna nie jest.
Poza tym e-booki czytałbym na fizycznym czytniku, a nie na The A500

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2024 15:23:11 przez Jacques
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem