kategoria: A500 Mini
[#31] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@Krashan, post #29

To była przenośnia. Windows Linux jeden ch*… POSIX.

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2024 15:41:23 przez _DiskDoctor_
[#32] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@Jacques, post #30

Poza tym e-booki czytałbym na fizycznym czytniku, a nie na The A500

dokładnie, kupiłem używanego Samsunga Tab, dokupiłem karte 256GB, mam
wszystkie Amiga Magazyn, ZZap, C64, innych ogrom czasopism, bardzo wygodnie, do czytania
w łóżku jak mam ochote. Ubolewam że nie da się znaleźć starych CHIP oraz PCWORLD
[#33] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@habit, post #32

Samsung Tab to tablet, nie czytnik.

Inna kwestia że kolorowe pisma w PDF czy EPUB albo komiksy nawet na czytnikach z kolorowa warstwa e-papieru nie wyglądają tak dobrze jak na papierze czy ekranie LCD.
1
[#34] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@lord_spider, post #33

Wiem ze to tablet, ale uzywam go do czytania starych czasopism.
Czy powinienem wykłuć sobie oczy gdyż popełniam świętokractwo ?
A wiesz jak to fajnie miec 240 GB roznych czasopism? reklam zx-spectrum
wszelkich przystawek do Amigi, cudowne artykuły pana Mobiusa o wyciskaniu soków muzycznych z chipu Amigi ?
To jest cudne, i nie trzeba siedzieć
[#35] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@Elion, post #1

Na Amidze Mini i tak siedzi przecież jakiś linux.

Wydaje się, że najlepszą drogą rozwoju dla takiego zmixowanego używania AmigaOS i linucha jest to:
https://youtu.be/DIRgmOtiol4?si=4b6XdX7D7BQbgGbw

No nie wiem, w każdym razie to mi przychodzi do głowy. Nawet już Internet na tym działa.

...ale ja bym się nie odważył w roku 2024 przesiąść całkowicie na urządzenie z prockiem ARM Cortex A53.

Na amigang.com piszą o Mini: "The A500 mini, features an All Winner H6 chip which is a CPU ARM Cortex A53, this is the same chip that powers Raspberry Pi 3 and Pi Zero 2. It's unknown the clock speed, but it's also stated that the system is faster than a Pi 3B+ which was clocked at 1.4ghz. A53 chips can run up to 2Ghz".

Więc... No cóż, przynajmniej przyda Ci się to, gdy Gates odbierze nam w końcu dostępy do naszych Windowsów (które już teraz określane są przez MS, jako "usługa").
[#36] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@habit, post #34

Wystarczy nazywać rzeczy po imieniu, a nie wykłuwać sobie oczy.

Takie uproszczenia - sugerujące że tablet to czytnik - szkodzą oczom tych, którzy zamiast czytnika kupią tablet do czytania książek.

Jak napisałem - tablet jest nie do przebicia jeśli czyta się głównie treści kolorowe z dużym udziałem zdjęć i grafik.
1
[#37] Re: a500 mini jako jedyna platforma.

@lord_spider, post #36

Przeglądanie pdfów na e-czytniku nie jest wygodne jak też niezbyt szybkie, no i kolory, wiadomo. Tablet w tym jest lepszy. Mówię to jako fan e-czytników i posiadacz PW3 (przedtem czytałem ebooki na 7" tablecie). Na co dzień, gdy przeglądam/czytam pdfy na pc, ustawiam monitor w tryb portretu i żaden tablet tego nie pobije

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2024 14:18:01 przez Madman
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem