[#21]
Re: WinUAE 2.8.2 Beta 9 - obsługa PPC
@DeeL,
post #5
..."przeportuje" to za mocno powiedziane, raczej zaemuluje. Jest pearpc (chyba już nierozwijany) - emulator architektury popwerpc na x86. Bawiłem się kiedyś jakimś linuxem ppc pod tym, ale prędkość emulacji i stabilność to rozczarowanie. Jeszcze kiedyś testowałem RISC OS emulator (też ppc) na x86 - taki tam wynalazek. Do Amigi mu jak stąd do Księzyca. Myślę, że twórcy MOSa i AOSa nie bronią się przed x86, gdyż ta architektura wberw pozorom ma sporo wad i pisanie pełnego portu na nią byłoby bardzo pracochłonne (jak też nie poprawne politycznie

) i może się pojawić sporo problemów do rozwiązania, a nawet śmiem powiedzieć, że wcale nie byłoby tak róźowo, jak się niektórym wydaje. Przecież jest AROS. Moim zdaniem całkiem fajnie to śmiga pod x86, a ludzie z tym projektem związani działają od połowy lat 90-tych i jeszcze nie jest to "to" (moim zdaniem). Ponadto jest dla "amigi" (mos, aos) kilka alternatyw dla x86, z których potencjalnie można skorzystać i komputer nie będzie musiał kosztować nie wiadomo ile.
Nie wiem, co chce osiągnąć Toni, ale myślę, że bardziej chodzi mu o to, żeby WINUAE bazujące do tej pory na m68k, doposażyć po prostu o obsługę jakiegoś turbiacza z ppc(160-240 mhz) na pokładzie. A jaki jest tego cel? Szczerze mówiąc, trzeba by autora zapytać, czy jest to szerokozakrojony projekt na dłuższą metę, czy ot taka ciekawostka...
Ostatnia aktualizacja: 09.08.2014 18:02:06 przez thomek