[#31] Re: programowanie romu

@apaullo, post #25

kazdy sobie wpisze co uzna za stosowne.
dziwi mnie twoje stanowisko w tej sprawie, jako kogos kto skupia swoje naukowe zainteresowania wokol prawa polskiego :>>
[#32] Re: programowanie romu

@Valwit, post #30

Chyba masz racje. Bo jakby kopiowanie ROMów nawet do swoich celów niekomercyjnych było legalne, to mógłbym zawartość ROMów skopiować sobie dołączonym programem przez Elbox do eFlashera. A tak do eFlashera mogę tylko skopiować to co instaler systemu (w moim przypadku AmigaOS3.9) zapisał na dysku. Nawet nie wiem czy jak ktoś ma ROM3.0 może umieścić sobie w eFlasherze wszystko co potrzebne z ROMu 3.1 i apdejty, aby uruchomić AmigaOS3.9.
[#33] Re: programowanie romu

@Valwit, post #21

A dlaczego kopie ROM pod to nie podpadają??? przecież rom to program, a kość to nośnik, i co za różnica na jakim nośniku jest program???

Co do przepisów:

Art. 75. 1. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, czynności wymienione w Art. 74 ust. 4 pkt 1 i 2 nie wymagają zgody uprawnionego, jeżeli są niezbędne do korzystania z programu komputerowego zgodnie z jego przeznaczeniem, w tym do poprawiania błędów przez osobę, która legalnie weszła w jego posiadanie.
2. Nie wymaga zezwolenia uprawnionego:
1) sporządzenie kopii zapasowej, jeżeli jest to niezbędne do korzystania z programu komputerowego. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, kopia ta nie może być używana równocześnie z programem komputerowym,

no to jest ten właściwy fragment ustawy..
[#34] Re: programowanie romu

@kmilota, post #32

To że kopiowanie czegoś jest legalne, nie oznacza że producenci to ułatwiają...
Legalnie mozesz sobie zrobić kopie bezpieczenstwa kazdego programu, niezaleznie co jest w jego licencji napisane, bo pozwala na to POLSKIE PRAWO, a żyjemy w polsce akurat i jesli licencja nie zgadza się z ustawą to ustawa jest ważniejsza, uczą tego prawników na 1 roku...

Czyli Twoje rozumowanie można OKDP używając Valvita sformułowań...
[#35] Re: programowanie romu

@Valwit, post #30

Polska to CHORY kraj. Az dziwne ze madrzry ludzie tego nie widza...
[#36] Re: programowanie romu

@jerry, post #33

no wiec kopia romu nie jest niezbedna do dzialania amigi. w licencji na os ktora byla wazna przy kupnie tez zgadzasz sie z tym ze nie wolno ci kopiowac. i jak dla mnie to eot.
[#37] Re: programowanie romu

@jerry, post #34

tyle ze wtdy to prawo bylo inne, a na koncu ustawy masz wzmianke o tym ze w takim przypadku stre prawa sa wazne., czyli licencja tez jest wazna mimo ze obecne prawo jest inne. nie wiem czego ciebie na pierwszym roku uczyli, mnie w podstawowce uczono ze tekst sie czyta do konca.
[#38] Re: programowanie romu

@Valwit, post #37

Jesli starsze prawa sa wazne to czemu prawo jakie dal uzytkownikom Commodore ma byc niewazne?
[#39] Re: programowanie romu

@Guayar, post #38

bo nowszy wlasciciel im je odebral. comodore zlewal np. os <3.0 dzieki czemu istnialy oficjalne strony z obrazami dyskietek z os 1.x i 2.x. potem nagle AI (stosunkowo niedawno) stwierdzila ze jej sie to nie podoba i zezwolila jedynie na udostpenianie obrazow dyskietek z kickiem dla a1000.
(np tu http://home.t-online.de/home/r.benda/software.html)
dyskietek - nie obrazow romu. jesli chcesz obraz romu to mozesz sie zwrocic np do cloanto, albo firm typu elbox lub innych ktre sprzedaja licencjonowane kicki.
[#40] Re: programowanie romu

@Valwit, post #37

Najwyraźniej nie nauczono Cię podstaw logicznego myslenia, a o systemie prawnym w polsce(i nie tylko) masz bardzo słabe pojecie...

Więc krótki wykład - najważniejsza jest konstytucja (a czasami podpisane układy międzynarodowe), potem w dół są ustawy, które nie mogą naruszać przepisów wyższgo rzędu, czyli konstytucji, potem są różne przepisy wykonawcze do tychże ustaw, które oczywiście również nie mogą naruszać przepisów wyższego rzędu..

Żadne umowy, licencje itd nie mogą naruszać zasad obowiązującego prawa. Czyli jeśli na przykład kupisz pralkę od firmy która zaznacza że w przypadku tej pralki nie ma gwarancji, to oczywiście gwarancje masz i tak - bo gwarantuje Ci to odpowiedni przepis prawny...

Co do bezpośrednio programów komputerowych, to oczywiście również żadne licencje i zastrzeżenia nie mogą być sprzeczne z obowiązującymi przepisami, a jeśli są to nie obowiązują (czyli nie ma sensu sie nimi przejmować). Ważną sprawą jest to że niektóre przepisy praw autorskich są różne w różnych krajach, więc to co w polsce dozwolone może być zakazane w innym kraju... no ale akurat w polsce żyjemy.
I przepisy dawniej również pozwalały na robienie kopii zapasowych - to się nie zmieniło!!! Więc nie ma znaczenia z którego roku jest ten ROM. I oczywiście licencja sprzed iluś tam lat też musi byc zgodna z polkim prawem...

Na zakończenie pragnę tylko dodać, że przepisy te są bardzo skomplikowane, często się zmieniaja i będą zmieniać bo dotyczą zazwyczaj trudnych technicznie kwestii. Generalnie powinna jednak obowiązywać zasada fair-use, czyli jeśli ktoś ma kupiony legalnie ROM- to dlaczego ma z niego nie korzystać???
Już samo to że człowiek zapytał jak sprawy wyglądaja świadczy o tym że nie zamierza być bezmyslnym piratem z X-copy, tylko stara się szanować porządek prawny. Wyjeżdżanie mu z określeniami na z.... to naprawdę mocna przesada.
[#41] Re: programowanie romu

@jerry, post #40

jerry napisał(a):

> Najwyraźniej nie nauczono Cię podstaw logicznego myslenia, a o
> systemie prawnym w polsce(i nie tylko) masz bardzo słabe
> pojecie...

a stwierdzil to mis z okienka imieniem jerry...

> Więc krótki wykład - najważniejsza jest konstytucja (a czasami

to teraz pokaz mi ustawe ktora obowiazywala za czasow C= czyli przedz 1994. nie bylo takiej? no szok. i co wtedy? wtedy obowiazuje licencja na ktora sie zgadzales. cos na zasadzie umowy najmu.

> Żadne umowy, licencje itd nie mogą naruszać zasad
> obowiązującego prawa.

a zadne prawo nie dzial wstecz. tym bardziej jesli samo gwarantuje nienaruszonosc wczesniej obowiazujacych umow czy aktow prawnych.

> zazwyczaj trudnych technicznie kwestii. Generalnie powinna
> jednak obowiązywać zasada fair-use, czyli jeśli ktoś ma kupiony
> legalnie ROM- to dlaczego ma z niego nie korzystać???

ma i moze korzystac. do korzystania nie potrzebuje kopii. a jesli zepsul tu musi kupic nowe. w wypdku amigi kupujesz software, jak popsujesz musisy kupic nowy, tak jak np plyte cd czy kasiazje: popsules/podarles - musisz kupic nowa, nie masz prawa skopiowania. w przypadku windowsa kupujesz licencje na uzywanie: jesli zniszczysz nosnik to dalej posiadasz to co kupiles: prawo do uzywania i mozesz spokojnie zassac iso z sieci i uzywac.
[#42] Re: programowanie romu

@Valwit, post #41

i tak już kupiłem płyte główną z romem 3.1 - ale mimo wszystko - będę chciał jeśli tamten rom będzie działął zrobić kopie bezpieczeństwa - jeżeli przytaczasz , ze konstytucji za czasów commodore nie było i że sa ważne tamte prawa to znaczy, że posiadając oryginalne kości rom mozna zrobić kopie zapasową - szok?? Więc się troszke zapętliłeś. Tak czy siak - Amiga, PCet, Mac czy inne usrojstwo - masz prawo do zrobienia kopii zapasowej oprogramowania bo to gwarantuje ustawa. Nie ważne co sobie pisza w licencji bo jak słusznie zauważyli przedmówcy ustawa jest wyższą instancją. toteż jeśli zrobię kopie romu i mnie za to sądzić będą to według teraz obowiązujacego prawa. To prawda - w tej kwestii chcę być w porządku i zamiast od razu nazywać mnie złodziejem proponowałbym nastepnym razem rozpocząć dyskusje, gdyż obrzucanie inwektywami niczego nie wnosi, a dyskusja może rozwiać pewne watpliwości, od których jest takie forum. chyba w tej kwestii się zgodzisz Valwit?
[#43] Re: programowanie romu

@Guayar, post #42

Guayar napisał(a):

> bezpieczeństwa - jeżeli przytaczasz , ze konstytucji za czasów

ustawy o prawie autorskim. nie konstytucji (choc to tez ustawa). jakas tam byla ale o kompach raczej malo w niej bylo.

> commodore nie było i że sa ważne tamte prawa to znaczy, że
> posiadając oryginalne kości rom mozna zrobić kopie zapasową -
> szok?? Więc się troszke zapętliłeś.

nie wiem gdzie to wyczytales.

> chyba w tej kwestii się zgodzisz Valwit?

zasadniczo tak. tyle ze to nie pierwsza taka tu dyskujsa. a mentalnosc owiec nie pozwala na zrozumienie ze kradziez softu jest zla. to taka typowo polska cecha: jesli chodzi o innych to mozemy radosnie i zgodnie krzyczec ze tak i w ogole. jesli chodzi o nas samych jako jednostki to kazdy od razu ma 150 wykretow. jak np s.p. #amiga.rulez grzmiaca ze piraci zabili rynek, ale samemu uzywali kradzionych amircow. i dopiero po wytknieciu im tego, kilku z nich raczylo kupic soft ktorego od dawna uzywali. i tak jest zawsze. ja tez kiedys mialem lewizne i kopiowane od kolegow z klasy gierki. ale juz dawno temu sie jej pozbylem lub zalegalizowalem bo zrozumialem ze przez takie podejscie amiga umiera. zaluje ze wiecej ludzi tak nie postapilo, amiswiatek na pewno wygladalby dzis inaczej.

[#44] Re: programowanie romu

@Valwit, post #36

Z tego co przeczytalem dany rom jest niesprawny.
Wiec kopia jest niezbedna. Bo z tym niesprawnym ROMem jak wiemy Amiga nie zadziala.
No ale co tam. Valwit musi miec racje i koniec czyli EOT.
Jesli sie to czyta na luzie bez angazowania emocjonalnego to Valwit bardziej
wyglada na typowego trola niz Amigowca. Ciekawe dlaczego ?
[#45] Re: programowanie romu

@Radoslaw, post #44

Dawne dzieje, UAE zaczęło przeganiać amigi 68k,
to różni tacy zamiast apgrejdować sprzęt to zaczęli świętą wojnę przeciw kopiowaniu romów.
Niektórym przeszło, innym zostało.
[#46] Re: programowanie romu

@Radoslaw, post #44

Radoslaw napisał(a):

> Z tego co przeczytalem dany rom jest niesprawny.

wiec musi kupic nowy. w jakims innym poscie to opisalem

> No ale co tam. Valwit musi miec racje i koniec czyli EOT.

jassne. mam swoje zdanie i nikt na razie mnie nie przekonal do swojego. jakim prawem wymagasz ode mnie zebym z niego rezygnowal? bo ty uwazasz inaczej? czyli radoslaw ma racje i eot?

> Jesli sie to czyta na luzie bez angazowania emocjonalnego to
> Valwit bardziej yglada na typowego trola niz Amigowca.

przeciez tego typu watki to czystej rasy trollownia. nie wiem kto tu sie emocjonalnie angazuje, mnie te dyskusyjki smiesza i swietnie sie przy nich bawie.
[#47] Re: programowanie romu

@Norbert01, post #45

Norbert01 napisał(a):

> to różni tacy zamiast apgrejdować sprzęt to zaczęli świętą

upgradowac na co? co do a1200 mozna poza mediatorem i bppc jeszcze wcisnac?

> Niektórym przeszło, innym zostało.

znaczy co?
[#48] Re: programowanie romu

@Valwit, post #46

Oki Valwit czytaj uważnie co tu pisze według prawa - polskiego :

Art. 75. 1. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, czynności wymienione w Art. 74 ust. 4 pkt 1 i 2 nie wymagają zgody uprawnionego, jeżeli są niezbędne do korzystania z programu komputerowego zgodnie z jego przeznaczeniem, w tym do poprawiania błędów przez osobę, która legalnie weszła w jego posiadanie.
2. Nie wymaga zezwolenia uprawnionego:
1) sporządzenie kopii zapasowej, jeżeli jest to niezbędne do korzystania z programu komputerowego. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, kopia ta nie może być używana równocześnie z programem komputerowym

A zrobienie kopii jest niezbędne do korzystania w tym wypadku z legalnego romu - bo nie dziala!!!!!! Wykladnia jest jak widzisz jedna !
Wiec chyba ten artykuł, który jest z dziennika ustaw powinien Ciebie przekonać. To tyle. Mogę sobie kopie zrobić i trzymać w szafie dopóki mi rom nie padnie. Bo bede miał niedługo LEGALNY rom bo kupiłem płyte głown od Ami1200 wraz z romem.
Więc skończ z krucjata i czutaj dziennik ustaw
to tyle - znalazłem to jak mówiłeś za pomoca google!
[#49] Re: programowanie romu

@Guayar, post #48

zapomniałem dodać by nie było żadnych watpliwości:

Art. 76. Postanowienia umów sprzeczne z Art. 75 ust. 2 i 3 są nieważne.

źródło: http://prawo.interia.pl/kodeksy?aid=7585&s=8
[#50] Re: programowanie romu

@Valwit, post #47

a można wcisnąc G3/G4 :P
[#51] Re: programowanie romu

@Guayar, post #49

On tego nie rozumie. Kiedy udowodnisz mu ewidentny blad, przemilcza to i zaczyna od drugiej strony.
Czlowiek ma oryginalny rom, nasze prawo przewiduje ze wolno mu zrobic kopie zapasowa, a on twierdzi ze nie bo nie.
I jedyny jego pomysl to kupno kolejnego. A to ze czlowiek ma prawa do tego tego romu to widac nie wazne.
Bo jego wszechmocnosc stwierdzil ze jedynym legalnym wyjsciem jest zakup kolejnego.
[#52] Re: programowanie romu

@Radoslaw, post #51

Może Valvit jest udziałowcem Amiga Inc (czy jakiegoś innego KMOSa)?
Co do trollowania, to przypomnę, że troll nie angażuje się emocjonalnie w dyskusję (przecież dyskutuje dla jaj), a skoro robi to dla jaj, to zapewne się świetnie bawi. A zaraz, zaraz, ktoś tu pisał że się dobrze bawi... [10871]
Jak przystępuje się do dyskusji dla trollowania, to albo się idzie do końca w zaparte (wszyscy w końcu uwierzą że czarne jest białe), albo się robi EOT i trolluje od drugego końca. Jak się bawić, to się bawić.
[#53] Re: programowanie romu

@Guayar, post #48

Guayar napisał(a):

> 2. Nie wymaga zezwolenia uprawnionego:
> 1) sporządzenie kopii zapasowej, jeżeli jest to niezbędne do
> korzystania z programu komputerowego
. Jeżeli umowa nie
> stanowi inaczej, kopia ta nie może być używana równocześnie z
> programem komputerowym

a czy rom jest integralna czescia amigi, bez ktorej amiga nie dziala, jak np bez ramu czy procka, czy jest tylko nosnikiem z programem ktory backupujesz?

> A zrobienie kopii jest niezbędne do korzystania w tym wypadku z
> legalnego romu - bo nie dziala!!!!!! Wykladnia jest jak widzisz
> jedna !

patrz pytanie wyzej

> to tyle - znalazłem to jak mówiłeś za pomoca google!

fantastycznie!
[#54] Re: programowanie romu

@Radoslaw, post #51

Radoslaw napisał(a):

> On tego nie rozumie. Kiedy udowodnisz mu ewidentny blad,
> przemilcza to i zaczyna od drugiej strony.

na razie nikt "ewidentnego" bledu nie udowodnil. ewidentnie to sie co najwyzej nie zgadzamy.
odpowiesz na poprzednie pytanie czy tez sobie trollujesz?

> Czlowiek ma oryginalny rom, nasze prawo przewiduje ze wolno mu
> zrobic kopie zapasowa, a on twierdzi ze nie bo nie.

ja twierdze ze prawo nie zezwala na robienie kopii romu. a ty twierdzisz ze pozwala bo tak.

> I jedyny jego pomysl to kupno kolejnego. A to ze czlowiek ma
> prawa do tego tego romu to widac nie wazne.

ale z ja nie kwestionuje jego praw do tego romu. ma wszelkie prawa do zesputego romu. takie same jak ja do zepsutej pralki. tyle ze o ile ja moge prake naprawic to on romu nie. dlatego musi kupic nowy. pojmujesz ta analogie czy to za trudne dla ciebie?

> Bo jego wszechmocnosc

lol
[#55] Re: programowanie romu

@Valwit, post #54

Bezsensowna analogia. Prawa do zesutej pralki są analogiczne do praw do kawałka krzemu w plastikowej obudowie z metalowymi nóżkami. Oczywiście, kiedy ten kawałek krzemu ulegnie spaleniu, to jeżeli nie da się go już naprawić, to podobnie jak w przypadku nienaprawialnej pralki trzeba się rozglądnąć za nowym scalakiem (Ikupić go). Ale to dotyczy części fizycznej. Oprogramowanie romu nie jest towarem w rodzaju pralki - jest PROGRAMEM KOMPUTEROWYM.
Stosując twoje Valvit pralczane analogie, skoro ulegnie uszkodzeniu nośnik, to masz grzecznie pomaszerować do sklepu u kupić od producenta nowy oryginał. Ty chyba Valvit nie pojmujesz sposobu działania praw autorskich. Jeżeli w Polsce kupisz muzykę, oprogramowanie czy książkę to masz prawo zrobienia (tylko dla własnych celów) kopii bezpieczeństwa. Dopóki posiadasz legalnie nabyty oryginał (choćby był nieużywalny) to masz prawa do używania kopii bezpieczeństwa. Dlaczego oprogramowanie zawarte w romie miałoby być traktowane inaczej?
Skoro jesteś Valwit takim legalistą, to przytocz tutaj stosowną argumentację prawną, a nie odsyłaj wszystkich do googla (wszystko co koledzy w googlu znaleźli zdaje się przeczyć twoim tezom). Bo na razie można odnieść wrażenie że jedynym twoim argumentem jest "bo ja tak chce i już", a jak zaczyna się robić zbyt gorąco to EOT.
[#56] Re: programowanie romu

@Valwit, post #53

Oczywiscie,., ze jest programem, który back-upuje - fakt, że amiga bez tego nie działa nicnie zmienia. Rom to program komputerowy - zaprzeczysz temu? nie, bo nie możesz. Nośnik to kość - zgadzasz sie? oczywiscie bo to nośnik danych. Komputer bez systemu operacyjnego to sobie możesz tylko włączyć i podziwiać, a nie możesz pracować i jest ntegralną częścią komputera i też niemożesz zrobić kopii zapasowej? Przytoczone rpzez Ciebie analogie są błędne. Bo rom to program z noosnikiem i jesli mam legalne do niego prawa to dotyczy go ta ustawa.
[#57] Re: programowanie romu

@wali7, post #55

On nie odroznia materialnego przedmiotu (kawalka krzemu czy pralki) od oprogramowania
ktore nie musi byc trwale zlaczone z nosnikiem fizycznym, choc najczesciej jest na takim
sprzedawane.
Nie udowodni tez swojej racji bo cytaty z ustawy byly juz przytaczane ale jeszcze kilka
razy odezwie sie w stylu: nie wiecie, odowodnijcie mi, zacytujcie przepis i w tym stylu.
[#58] Re: programowanie romu

@Guayar, post #1

Wypowiedź Guayar-a mnie na naprowadziła na pewne przemyślenia.

ROM.... hmm.. a co Valwit powiesz na Kick z Amigi-1000?! Przecież go nie było w "kościach", tylko ładowany był osobno z flopa (chyba wiesz o tym?). Zaraz zaraz.... przecież flop jak i inna płyta CD z softem można kopiować w celu zrobienia backup-u - czyż nie?! Flop to nośnik, kick1.0 do A1000 to przecież soft... a jak mi coś pierdyknie we flopa i mi padnie dyskietka? CO WTEDY?! Też mam prze***ne bo nie wolno zrobić backup-u dyskietki? Ej... coś tu nie gra....
[#59] Re: programowanie romu

@Radoslaw, post #57

a ty portafisz tylko szczekac z boku. smutne to troche.
[#60] Re: programowanie romu

@AlaN, post #58

pisalem juz o tym wczesniej
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem