[#61] Re: programowanie romu

@wali7, post #55

wali7 napisał(a):

> zrobienia (tylko dla własnych celów) kopii bezpieczeństwa.
> Dopóki posiadasz legalnie nabyty oryginał (choćby był
> nieużywalny) to masz prawa do używania kopii bezpieczeństwa.
> Dlaczego oprogramowanie zawarte w romie miałoby być traktowane
> inaczej?

bo imo jest roznica miedzy prawem do uzywania programu i prawem wlasnosci kickstartu. a kickstart to rom+zawarty w nim soft. dlatego kickstart widze inaczej niz plyte cd z gra (tez rom z softem)

> Skoro jesteś Valwit takim legalistą, to przytocz tutaj stosowną
> argumentację prawną, a nie odsyłaj wszystkich do googla
> (wszystko co koledzy w googlu znaleźli zdaje się przeczyć twoim
> tezom).

znajdujemy to samo tylko interpretujemy to roznie. i to jest cala roznica.
to nie ja chce kopiowac kick i to nie moj interes zeby to bylo legalne.

> Bo na razie można odnieść wrażenie że jedynym twoim
> argumentem jest "bo ja tak chce i już",

a ja odnosze wrazenie ze wasze argumenty sa na zaszadzie "chce sobie skopiowac rom i teraz uzasadniam tak zeby to co robie bylo legalne".
przekona mnie dopiero wypowiedz prawnika ktory powie ze kopiowanie kickstartu jest w swietle prawa legalne.
[#62] Re: programowanie romu

@Guayar, post #56

Guayar napisał(a):

> Oczywiscie,., ze jest programem, który back-upuje - fakt, że
> amiga bez tego nie działa nicnie zmienia.

imo wlasnie zmienia.

> Rom to program komputerowy - zaprzeczysz temu? nie, bo nie możesz.

alez moge. rom to rodzaj pamieci a nie zaden program :) ale domyslam sie ze chodzi ci o zawartosc romu ktora moze byc programem komputerowym, ale nie musi ;) a czy kickstart jest programem komputerowym czy tylko zbiorem danych, baza danych, zawierajaca biblioteki itp to inna kwestia. wez obraz romu (bedacy jego kopia 1:1) i go odpal. potrzebujesz do tego zewnetrzengo, drugiego programu, czy odpala sie sam?

> Nośnik to kość - zgadzasz sie? oczywiscie bo to nośnik danych. Komputer
> bez systemu operacyjnego to sobie możesz tylko włączyć i
> podziwiać, a nie możesz pracować i jest ntegralną częścią
> komputera i też niemożesz zrobić kopii zapasowej? Przytoczone
> rpzez Ciebie analogie są błędne. Bo rom to program z noosnikiem
> i jesli mam legalne do niego prawa to dotyczy go ta ustawa.

jesli uznamy ze kickstart tu program to tak. pytanie czy kickstart jest programem.
[#63] Re: programowanie romu

@Valwit, post #61

Valwit napisał(a):

> bo imo jest roznica miedzy prawem do uzywania programu i prawem
> wlasnosci kickstartu. a kickstart to rom+zawarty w nim soft.
> dlatego kickstart widze inaczej niz plyte cd z gra (tez rom z
> softem)

A gdzie ta róznica?, bo jedyne co pokazałeś, to to, że nie ma różnicy.
[#64] Re: programowanie romu

@Valwit, post #62

Ależ Valwit - Kickstart jest programem. To że się go nie da uruchomić wprost o niczym nie świadczy. Program to zbiór algorytmów które są wykonywane przez procesor. Ktoś te algorytmy musiał wymyślić i stąd prawa własności do nich. Podobnie amigowskie library, pecetowe .dll, skrypty Java nie dają się uruchomić wprost, a programami są, z pełnymi prawami autorskimi. Zresztą program dla AmigaOS czy Windows też wymaga masy zewnętrznych modułów (wykorzystywanych przez prgram bezpośrednio i przez wywoływane przez program funkcje OS)- nie uruchomisz go na "gołej" maszynie (to już nie czasy ENIACa).
Wracając do piractwa, czy aby nie mamy abolicji na stare oprogramowanie? (coś z tą abolicją się zmieniało, więc nie wiem czy ona nadal obowiązuje)
Co do kwestii czy rom jest programem (z innej strony patrząc), to gdyby nim nie był to nie byłoby naruszenia praw do niego. Bo jeśli nie jest programem, to czym jest zawarty w nim ciąg zer i jedynek? Dziełem sztuki, wierszem, czy może rajcowną muzyczką?
[#65] Re: programowanie romu

@Valwit, post #53

Valwit, masz na zbyciu Kicka 3.1?
[#66] Re: programowanie romu

@wali7, post #64

wali7 napisał(a):

> Ależ Valwit - Kickstart jest programem. To że się go nie da
> uruchomić wprost o niczym nie świadczy. Program to zbiór
> algorytmów które są wykonywane przez procesor. Ktoś te
> algorytmy musiał wymyślić i stąd prawa własności do nich.
(...)

program to nie zbior algorytmow tylko jeden algorytm zapisany w formie przyswajalnej dla kompa. ale fakt, biblioteki zawieraj algorytmy.

> Wracając do piractwa, czy aby nie mamy abolicji na stare
> oprogramowanie? (coś z tą abolicją się zmieniało, więc nie wiem
> czy ona nadal obowiązuje)

abolicja dyialalby tylko wtedy jakbys kupil te kicki przed 1994 (iirc)

> Co do kwestii czy rom jest programem (z innej strony patrząc),
> to gdyby nim nie był to nie byłoby naruszenia praw do niego. Bo
> jeśli nie jest programem, to czym jest zawarty w nim ciąg zer i
> jedynek? Dziełem sztuki, wierszem, czy może rajcowną muzyczką?

gdybys mnie wyzej nie przekonal, obstawialbym rodzaj bazy danych.
[#67] Re: programowanie romu

@Guayar, post #1

Widze ze z tematu zrobil troche dlugi serial. Poniewarz nie wiem pod czy watek sie podpiac
to podepne sie pod pierwszym postem. Panowie ja wam dam rozwiazanie legalnosci taki ze
wszyscy beda zadowoleni. Jesli komus padl Kickstart a nie ma mozliwosci zakupu z pewnych
wzgledow a ma mozliwosc ich nagrania na programatorze EPROM'ow to proponuje umiescic
w nowych kosciach Kickstart 3.5, ktory powstal przez spatchowanie Kicka 3.1.
[#68] Re: programowanie romu

@wali7, post #64

Macie problemy... :S
[#69] Re: programowanie romu

@Poke, post #68

E tam, zaraz problemy.
[#70] Re: programowanie romu

@Valwit, post #59

Kto przeczyta wszestkie wypowiedzi oceni w tym watku sam oceni.
I jestem dziwnie spokojny na temat kogo uzna za szczekajacego burka.
[#71] Re: programowanie romu

@Valwit, post #66

Zapomniales dodac ze niezaleznie za co uznasz zawartosc kickstartu
to odnosi sie do niego ustawa o ochronie oprogramowania.
A to oznacza ze zamiast przyzbac racje na poczatku trolujesz.
No ale jak juz kiedys napisales bawi cie to.
[#72] Re: programowanie romu

@jerry, post #34

A co na to mówią przepisy UE? Czy Polskie prawo moze łamać prawa UE?
[#73] Re: programowanie romu

@jerry, post #34

A co na to mówią przepisy UE? Czy Polskie prawo może łamać prawa UE?
[#74] Re: programowanie romu

@Phibrizzo, post #67

I ten nowy ROM3.5 zmieści się w EPROMie 512kB?
[#75] Re: programowanie romu

@kmilota, post #73

Zgodność z prawem unijnym jest - podam przykład znaleziony w google, tym co Valwit tak lubi:

W celu lepszego naświetlenia problemu odnieśmy się również do implementacji przepisu dyrektyw w niemieckim prawie autorskim. Niemieckie prawo autorskie zezwala legalnemu użytkownikowi na sporządzenie kopii zapasowej programu jeżeli jest to niezbędne do zapewnienia przyszłego korzystania z programu. (5)

jest to cytat ze strony: http://www.prawnik.net.pl/pwi/kopiazapasowa.htm

Toteż jeżeli takie prawo jest także w "starym" Członku UE topraktycznie pewne jest, że w tym wypadku nasze prawo jest zgodne z prawem UE
[#76] Re: programowanie romu

@Guayar, post #75

Czyli z tego wynika, że jednak musisz sobie kupić sprawny ROM3.1 i dopiero zrobić kopię bezpieczeństwa. Mając zepsuty ROM3.1 jest nielegalne zdobywanie (w dowolny sposób) ROMu w pliku.
[#77] Re: programowanie romu

@kmilota, post #76

Jak to?? robie kopie kopie bo mam oryginal - dokladnie te sama wersje - czli powiedzmy psuje Ci sie CD z systemem operacyjnym to nie mozesz sobie skopiowac pomimo posiadanej licencji? Musisz kupowac nowy nosnik pomimo posiadania praw do programu? Watpie.
[#78] Re: programowanie romu

@kmilota, post #74

Tak. Zmiesci sie.
Przyszla mi do glowy jeszcze jedna mysl. Jesli ktos uwaza ze przekopiowanie ROM'u
do jakiej kolwiek postaci: pliku czy innch kosci jest nielegalne to wszystkie programy tymu
mapery ROM'u np: RemApollo czy funkcja Map ROM w MCP sa nielegalne gdyz po ich
uzyciu komputer nie pracuje na orginalnym Kickstarcie lecz na kopii.
[#79] Re: programowanie romu

@Guayar, post #77

Nie. Jak ci się zwali oryginał to wysyłasz do producenta z reklamacją i dostajesz nowy sprawny CDROM z systemem. Przecież mając zwaloną oryginalną płytę z systemem, nie pójdziesz do kolegi by skopiować od niego oryginalną lub piracką wersję. Tak rozumując, zamiast kupować oryginały, można kupić na "złomowisku" połamaną płytę CD z np. MicrosoftOffice i pociągnąć sobie z sieci pirata i chwalić się legalnością programu za 1000zł. I myślisz że to legalne?
[#80] Re: programowanie romu

@Phibrizzo, post #78

Ja nie twierdzę, że robienie kopi zapasowej ROMu jest nielegalne. Tu wystąpił inny problem. Człowiek kupił sobie zwalone ROMy 3.1 i chce teraz ROM3.1 w pliku. Chyba że sie już w tych przemyśleniach pogubiłem.
[#81] Re: programowanie romu

@kmilota, post #79

To do kogo mam wyslac romy?
[#82] Re: programowanie romu

@kmilota, post #80

Juz kupilem cala plyte glowna z romami 3.1 do a1200, ale i tak bede chcial zrobic kopie zapasowa. A Tu sie rozpetala dyskusja o prawach autorskich a mnie interesowaly bardziej sprawy techniczne.
[#83] Re: programowanie romu

@kmilota, post #79

Już nie przesadzaj. Możliwość zrobienia i używania kopii zapasowej programu jest nie tylko na rękę użytkownikom, ale i producentom, ponieważ nie muszą zawracać sobie głowy tego typu reklamacjami (zresztą gwarancja nie obejmuje zazwyczaj ewidentnego zniszczenia nośnika z winy użytkownika). Twój przykład nie jest tak absurdalny jak ci się wydaje, bowiem jeśli nośnik świadczy o legalności programu, to właśnie jego posiadanie (choćby połamanego) czyni zainstalowaną kopię na komputerze legalną. Taki problem był poruszany niegdyś w dziale porad prawnych Entera - czytelnik pytał się czy jeśli wyrzuci na śmietnik stare, legalne programy (z tym co o tej legalności świadczy), to czy ich znalazca w świetle prawa po ich instalacji stanie się legalnym użytkownikiem... odpowiedź prawnika brzmiała "zdecydowanie tak".
Tak jest z każdym programem - jeśli pozbędziesz się "legalizatora" (czyli CD, albo naklejki, czy innego certyfkatu - zależne od programu) to twój zainstalowany program staje się nielegalny. Legalny ma nowy posiadacz programu.
Zresztą co świadczy o legalności systemu AmigaOS 3.0 lub 3.1? Ja nie dostałem nigdy do amigi żadnego certyfikatu czy naklejki, tak więc moim zdaniem "legalizatorem" jest właśnie sama oryginalna kość ROM. Ustawa o prawie autorskim nie precyzuje sposobu kopiowania "utworu" (tak więc z oryginalnego muzycznego CD możesz zrobić drugi CD, MP3 albo przegrać na kasetę - do własnego użytku), zawartość ROMu można więc przegrać do EPROMU czy pliku na HDD. W razie uszkodzenia oryginału (choćby podczas montażu FastATA) możesz sobie duplikat zamontować.
Takie zasady obowiązują ogólnie przy oprogramowaniu, nabywasz bowiem prawo do korzystania z programu (nie program!), prawo to przenosi się na kopię zapasową, dopóki jesteś w stanie udowodnić że prawo to posiadasz (choćby posiadając zniszczoną płytę, albo ROM, o ile producent nie przewidział stosownych certyfikatów).
[#84] Re: programowanie romu

@Guayar, post #81

Tam gdzie je kupiłeś.
[#85] Re: programowanie romu

@Guayar, post #82

No to nie ma problemu. W/g mnie spokojnie możesz zrobić sobie kopię tych ROMów. Ale jak zrobić hardwarową kopię to nie wiem. Nigdy tego nie robiłem.
[#86] Re: programowanie romu

@Guayar, post #1

Okazało się, że wskazując na Walvita prawnik czyli ja miał rację. Nie zabieram głosu z reguły w takich dyskusjach bo nie zniżam się do poziomu takiego jak ten tu wspomniany. Kolego drogi:
1. Naucz się czytać
2. Naucz się myśleć (to nie boli)
3. Dokonuj wykładni

Pozdrawiam wszystkich co nie mając pojęcia o prawie jako takim w autorkim są obeznani niezgorzej :D
[#87] Re: programowanie romu

@Radoslaw, post #44

Valvit nie jest typowym trolem, to Custom Trol po modyfikacji na jego niekorzyść.

[#88] Re: programowanie romu

@kmilota, post #74

W domu mam poza romem 3.5, także rom 3.9, oba mają taką samą wielkość jak inne (oba mam w plikach). Czy ktokolwiek kiedykolwiek robił takie romy w kościach?
[#89] Re: programowanie romu

@Mike, post #88

Nie. To są jakieś lewe romy. I nawet nie wiadomo czy to nie trojany. ROM 3.5 i 3.9 otrzymywało się trzez spatchowanie ROMu 3.1 programami zawartymi w Amiga ROM Update. Oczywiście robił to SetPatch.
[#90] Re: programowanie romu

@kmilota, post #89

To są jakieś lewe romy.

??? A co za problem spatchowany kickstart zgrać do pliku ? To że kick nie jest fizycznie w postaci kości wcale nie oznacza że jest lewy...

ROM 3.5 i 3.9 otrzymywało się trzez spatchowanie ROMu 3.1 programami zawartymi w Amiga ROM Update. Oczywiście robił to SetPatch.

A Blizzkick czy LoadModule to psy ? Autorzy SetPatcha po prostu wykorzystali pomysły niezależnych programistów którzy tak robili lata świetlne wcześniej... swoją drogą wykorzystując modułki Blizzkicka (RemApollo) można sobie zgrać do pliku kickstart lepszy niż oryginalne... i wcale to nie będą żadne "lewe romy"...

Pozdrawiam
Darek

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem