[#1] sprzedaję wypasioną Amigę 4000
Cześć,
chcę sprzedać bardzo rozbudowaną Amisię 4000/060 (Cyberstorm, Ariadne, CV64/3D ze scan doublerem i sporo drobiazgów). Zapraszam na aukcję: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35495364

Zapraszam,

Adam

[#2] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@nightbird, post #1

Az mi slinka pociekla ...... tylko cierpie na notoryczny brak kasy.

Pozdro
[#3] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@nightbird, post #1

Fajny sprzęt, ale cena mało okazyjna. Ciekawe za ile pójdzie (i czy wgóle pójdzie).
[#4] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@wali7, post #3

moja z csppc200/060/50 scsi bvizja, scandoublerem,96mbram,tower.rom 3.1 dysk 4.3gd,nagrywarka scsi yamaha x24 ,xsurf,multifaceIII itd- 2000pln

[#5] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Kwiatki, post #4

fuj - nie bvizja tylko cybervizja
;)

[#6] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@nightbird, post #1

Woow, jezeli jest w takim wizualnym stanie jak na zdjeciu to rzeczywiscie gratka. Tez mi slinka pociekla... i mimo, ze juz nie mam amigi o 2 lat, to gdybym mial kaske to bralbym od reki. BTW: jak dla mnie to cena powinna oscylowac w granicach 1600-1800pln.
[#7] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@_arti, post #6

Hehe, gdybym miał kasę też bym wziął. A gdybym miał tyle co ma Bill Gates wziąłbym pewnie i za 10.000. Ale mam tyle ile ma doktorant w Polsce.
Poczekamy, zobaczymy. Hazardzistą nie jestem, nie będę się zakładał...
[#8] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@_arti, post #6

Mam podobna A4000 troche slabsza bo z 68040/40Mhz 144MHz Ram Cybervision64 FastSCSI II CDRW Yamaha HDD 2.5GB SCSI , Scandoubler Flckerfixer(na slot video) Tez moge oddac za sensowna kwote.
[#9] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Michal, post #8

Czasami ludzie nie wiedzą co mają, jeden ma sampler 100MHz drugi ma 144MHz pamięci a ja miałem 32FAST szukajta a znajdzieta
[#10] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

he, he to oczywiscie moja pomyłka - pisalem to prawie przez sen...
Miało byc 144MB (128 MB na karcie WarpEngine i 16MB na plycie A4000)
[#11] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@nightbird, post #1

cena spoko tylko kto zaplci prawie 1500 zl za amige za to mozna spokojnie kupic PowerMaczka G4 ... jezeli ktos nie lubi pc :))
[#12] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Marmacg5, post #11

Widzialem ten sprzet bo ostatnio sledze intensywnie dzial Amiga na allegro, ale na razie zdecydowalem sie na slabsza konfiguracje z karta turbo 68030/50 MHz +32MB RAM za cene nizsza sporo. Poniewaz nigdy amigowcem nie bylem i jest to w zasadzie moja pierwsza amiga (jeszcze nawet paczki nie dostalem) to zastanawiam sie co sie da z niej wycisnac. Jak sie ma taka konfiguracja do PCeta (grzyba jak niektorzy mowia).? Czy ktos robil testy porownawcze jak np. chodza programy graficzne, multimedialne, jak szybko ida obliczenia itp. Czy sa takie rzeczy na sieci?

pozdrawiam
Rafal
[#13] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #12

Wybrales dosc slaba konfiguracje. Teraz strzelam, ae predkosciowo to chyba tak ja 286. Z tym ze AmigaOS jest wydajnym i nieobciazajacym procka systemem. Bedziesz mogl na tym nawet posluchac mp3 (oczywicie nie w pelnej jakosci). Divx oczywiscie bedzie tylko slideshowem. Aby cokolowiek zdzialac najsensowniejsze wyjscie to A4000 z PPC (mysle ze to rozwiazanie mozna przyrownac do jakiegos Pentiuma z zegarem 300 MHz). Natomiast Amiga 1200 z PPC to tak jakby odpowiednik Pentium 200 MHz. Dopiero Amigi z prockami G4 porownywalne sa nowymi grzybami :)
Co niezmienia faktu ze na twoim konfigu odpalisz prawie wszystko.
[#14] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #12

68030-50MHz to mniej więcej słabszy 486( stawiam na 486 sx 33/50), na takiej amidze dużo nie zrobisz, ale:
- mp3 posłuchasz (ale tylko mono a częstotliwość 11khz),
- w gierki pograsz (napalm, exodus, Genetic species, DoomI i II )
- grafiką też sie pobawisz (polecam program PPaint, a po dokupieniu koprocesora można nawet pobawić się w rendering za pomocą programu Lightwave:) ).
O odtwarzaniu divix/mpg/dvd można zapomnieć, bo to będzie slideshow, do tego nadaje się tylko Pegasos/AmigaONE.
[#15] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Olo, post #14

68030 to prędkościowo takie słabe 486, konstrukcyjnie jest podobny do 386 (oczywiście mam na myśli ogólną koncepcję: osobne cache dane/instrukcje, brak jeszcze trybu copyback... oczywiście to zupełnie inne rodziny procesorów). Podobnie jak relacja 386->486, 68030 przy tym samym zegarze co 68040 jest 4 (!) razy wolniejszy. Dlatego znacznie lepszym wyborem byłby 68040, choćby 25 MHz.
Jak napisał przedmówca - posłuchasz na tym MP3 22kHz w mono, zagrasz w Dooma i sporo starszych gier z Amigi, pointernetujesz także. W początku lat 90 68030 był w świecie Amigi dobrym procesorem, tak więc z produkcjami z tego czasu nie powinieneś mieć problemów.
[#16] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Olo, post #14

Na A4000 z PPC 604 Divixy chodza całkiem niezle, nie trzeba wcale G3
(zreszta G3 jest niewiele szybsze od 604)
[#17] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Andrzej Drozd, post #13

to mnie troche podlamales ) Wszyscy beda sie ze mnie smiac, ze ja stary grzybiarz kupilem sobie amigowy 286 no moze 486 sx jak pisza inni Jak jeszcze powiesz, ze cena 550 zl z monitorem to slone przeplacenie to juz zupelnie sie zalamie, no ale trudno czlowiek sie uczy cale zycie. Zartuje troche. Wiesz ja jestem swiezo upieczonym amigowcem i sie na tym sprzecie nie znam. Mam nadzieje, ze ta konfiguracja pozowli mi sie zapoznac z Amiga i mnie do tej platformy nie zniecheci, a najwyzej pozniej sobie dokupie nowe czesci jak mi sie sprzet spodoba.

Ile moze kosztowac rozbudowanie takiej amigi tzn. np. gdybym chcial sprzedac ta karte z 68030 i kupic jaka lepsza? Jaka rozdzielczosc grafiki da sie z tego sprzetu wyciagnac i jakie sa mozliwosc zmian?

moze tyle na razie bo mi sie dzieciak obudzil i musze do niego isc.
Rafal
[#18] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Michal, post #16

ile kosztuje taka karta? I czy jest latwo ja kupic? Ja na razie mysle o tym komputerze troche dla dzieciakow, ale moze sam bede szedl w kierunku rozbudowy i wykorzystania tego do pracy. Czy na tym sprzecie da sie zainstalowac jakis system MacOS?

Rafal
[#19] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #17

> Ile moze kosztowac rozbudowanie takiej amigi tzn. np. gdybym
> chcial sprzedac ta karte z 68030 i kupic jaka lepsza? Jaka
> rozdzielczosc grafiki da sie z tego sprzetu wyciagnac i jakie
> sa mozliwosc zmian?
>
Jeśli chcesz rozbudować Amigę to proponuję dokupić sloty pci Mediator. Sam używam. Jestem zadowolony. Mam kartę Voodoo3 16MB 3D oczywiście, SounBlastera, sieciówkę rzecz jasna i karta tv/radio też działała. Medka z drugiej reki kupisz pewnie już za 300zł (strzelam nieco) a odpowiednie karty pci - wiadomo - za grosze. Jedynie na Voodacza pci trzeba nieco zapolowac, np. na Allegro.

Jeśli chcesz używać nowych twardzieli, to proponuje fast-ata, bo w przeciwnym razie nie wykorzystasz ich możliwości, tzn. szybkości :) bo pojemność wykorzystasz nawet bez fastaty.

[#20] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Michal, post #16

oj zdziwlbys sie o ile szybsze jest g3 :) najwolnijesze g3 233 jest o 15% szybsze od najmocniejszego ppc 604 300mhz :))) to tak dla wyjasnienia :)
[#21] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Michal, post #16

Tak...640x240 (czyli standardowe "panoramiczne" na A4000 PPC chodza OK, ale wieksze, zakodowane przez "glupkow" (czytaj programy), czyli zakodowane bez sensu z czarnymi ramkami lub w rozdzialce SVCD, sa juz powolne...
[#22] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #17

Tak, taka konfiguracja Cie zacheci, albo zniecheci... Do testow jest OK. Co do cen to ja juz sam nie wiem. "Stary" amigowy "wariat" jestem i juz dawno nie zainteresowalem sie cena, jednak jak wspomnialem, (jesli chodzi o Classica), to tylko A4000, a A1200 to tylko same klopoty i 2x wolniejsza (okolo) od A4000. A cenowo wychodzi prawie tak samo (poza karta PPC, czyli CybesrstormemPPC, ale pewnie bedzie jakas okazja).
[#23] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #17

aha, co do rozbudowy golej a1200 to zostaje tylko tania(ppc), nie wiem moze 300zl na allegro + BVision (karta 8MB na Permedii), za okolo 200 + (konicznie), jakis simm (minimum 64)...no i monitor z peceta. Niewarto. Radze zostawic Amisie na 030 do gier i starego softu na monitorze w Palu i zaintersowac sie A4000, a najlepiej nowymi Amigami z G3/G4 :)
[#24] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Andrzej Drozd, post #23

Niewątpliwie 030 jest dużo bardziej kompatybilny z softem niż 040 (głównie chodzi o stare gry), jednak 040 to jednak min. 2x szybciej. Jak radzi przedmówca - rozejrzyj się za kartą BlizzardPPC, masz tam min. 040 i PPC (603 min 166 MHz). Nie dość że Blizzardy są solidnie wykonane, to jeszcze dzięki PPC posłuchasz na tym wygodnie MP3, mpega oglądniesz. Z tym, że do wykorzystania PPC potrzebny jest specjalny soft - zwykłe programy wykorzystują 040 (lub 060 jeśli taką kartę kupisz).
Jeśli kupiłeś Blizzarda z proc. 030, to jest to b. dobra karta (na Blizzardzie IV bez problemów skończyłem pracę magisterską z niezbędnymi obliczeniami i grafiką), jednak moim zdaniem 550 zł jest lekko przepłacone jak za A1200+BlizzardIV+mon.1084S. Masz to w obudowie Tower, czy desktop? Tak czy inaczej, wielu ludzi do dziś używa gorszych Amig.
Jeśli chodzi o porównania, to Twój sprzęt plasowałbym pomiędzy 386 a 486 z VGA (286 to możesz porównać z gołą A1200 - tam masz 68EC020 14MHz). Co do rozdzielczości, to kości graficzne w A1200 (AGA) mają dość szeroki zakres oferowanych rozdzielczości, jednak z nienajlepszym odświerzaniem (w końcu to konstrukcja z 1992 r.). 800x600 pójdzie, ale w trybie interlace (będzie strasznie migać), znośnie chodzi tak w 640x400 (ale też jak na dziś to nie są tryby ergonomiczne). Przy każdym trybie możesz wykorzystać max. 256 kolorów.
[#25] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@wali7, post #24

Obdowa jest tower. Zreszta sami ocencie:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35488298

Wiecie, ja poniewaz sie na tym nie znam to mialo dla mnie znaczenie bym na poczatek nie musial nic robic z tym sprzetem, nic instalowac itp. Ta konfiguracja jest raczej taka, ze moge usiasc i dzialac. Zachecila mnie tez ilosc dostepnego softu na Amige. Uwazam ze soft z tamtych lat wcale nie musi byc lepszy od obenego. Wspolczesny ma po prostu bardziej wypasiona grafike ale funcjonalnosc nie zawsze idzie z tym w parze. Chcialbym do tej amigi wstawic docelowo wiekszy dysk bo walaja mi sie po odmu rozne dyski od 1.6 do 12GB, ale to kwestia pozniejsza.

Jest jeszcze jedna rzecz. Zadaje sobie sprawe, ze wydajnosc komputera to rzecz raczej wzgledna. Mam w pracy grzyby :) celeron 2GHz ze 128MB ramu i z MS **** XP. Nie da sie na tym pracowac. Ja mam notebooka P III 500MHz z linuxem debianem i MS 98 i to chodzi o wiele plynniej, poza moze aplikacjami ktore wymagaja duzych mocy obliczeniowych. Prowadze na polibudzie badania polegajace na projektowaniu ukladow scalonych. Jednym z etapow sa symulacje tych ukladow. Mam netlisty tych ukladow, ktore maja np. 50000 elementow elektronicznych i na moim PIII 500 trwa to kilka razy dluzej.

Tak wiec chyba samo porownanie do PC w tym przypadku tez jest mylace, bo jak pisaliscie AmigaOS jest bardziej wydajnym systemem. Ja nie zamierzam tam raczej prowadzic jakis obliczen, ogladac filmow, bo w sumie nie po to kupilem ten komputer, choc jak sie cos da to bedzie fajnie. Mnie by interesowal LaTeX na Amige bo w tym systemie tworze obecnie niemal wszystko w pracy a MSoffice nie uzywam z zalozenia i jakies dobre programy do tworzenia grafiki w formacie eps (to sie pozniej wstawia do LaTeXa), jakies przegladarki typu ghost view. W sumie to ten komputer kupilem glownie dla dzieciakow, by nie byly monotematyczne. Chcialbym by od samego poczatku poznaly rozne platformy i na komputerze ktory obecnie maja jest tylko linux np.

to moze tyle tego przydlugiego postu.

pozdrawiam
Rafal
[#26] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #25

mialo byc .... soft z tamtych lat wcale nie musi byc gorszy od obecnego .... ) Pomylka.
[#27] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #25

"Amigą wypasioną" to bym Twojego sprzętu nie nazwał (ale cóż - reklama dzwignią handlu ). Ale ogólnie to fajna Amiga i możesz na niej sporo rzeczy robić. Pamięć jak na ten procesor absolutnie wystarczająca. Z tą ceną katalogową, to gość trochę przesadził. To prawda, ale kilka lat temu, za tyle kupiłem tę kartę w 1996 roku. Nie zmienia to faktu, że masz najlepszą kartę z 68030 do Amigi (BlizzardIV), i chyba najstabilniejszą, najbardziej kompatybilną i bezproblemową kartę jaką do tego modelu zrobiono. Lepszy byłby do pracy monitor min. 1438S (pracuje też w trybach VGA), albo Scandoubler+monitor SVGA. (1084S to stara konstrukcja dedykowana A500, w A1200 nada się idealnie do gier)
Jeżeli kupiłeś komputer w celach edukacyjnych, to polecam pod Ami naukę programowania. Amiga OS jest bardzo przyjemny od środka (w porównaniu do produktów MS) i przyjemnie się pisze pod ANSI C. Można się nauczyć podstaw programowania GUI i pracy w multitaskingu.
[#28] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@wali7, post #27

ja w sumie w te ceny katalogowe nie wierzylem . Glownie mi chodzilo o cos co jest juz skonfigurowane. Jesli chodzi o jezyki programowania to znam ich kilka. C++ to nawet ucze w szkole informatycznej i na pewno sie tym zainteresuje. Mam natomiast jeszcze pytanie. Swego czasu napisalem program do studiowania Biblii, z 13 wersjami lacznie z greckim i hebrajskim. Pisalem to w pascalu na PC (tryb graficzny) a pozniej jeszcze przenioslem pod linuxa (free pascal compiler). Czy dalo by sie taka aplikacje przeniesc do Amigi? Jak chcesz to wejdz na strone: http://www.et.put.poznan.pl/~dlugosz
Tam mozesz caly ten program sciagnc za darmo i ocenic czy daloby sie to przeniesc. Wymagania jesli chodzi o PC sa niewielkie raczej. Testowalem to nawet na 286 z VGA i dzialalo tyle ze wolniej.

Scandoubler to sobie chyba sam sprobuje zrobic. Widzialem schematy w internecie i policzylem, ze czesci mnie wyniosa max. 10-15 zl. Monitor VGA tez znajde w domu.
[#29] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #28

Fajny program. Bez problemów powinien się dać przeportować na Ami. Myślę, że nawet lepiej - obsługę GUI (okna, ekrany, requestery, komunikaty systemowe - idea b. podobna do Windows API) masz wbudowaną w system, program będzie zapewne sporo mniejszy. Ja pod Pascalem na Ami nigdy nic nie pisałem, ale jakieś kompilatory są (niech inni, kompetentni się wypowiedzą). Dobrych kompilatorów C jest kilka (SAS C, GCC, StormC). W C++ nigdy nic nie robiłem pod Ami, z tego co wiem, przynajmniej GCC powinien też kompilować C++, na ile zgodne ze standardami tego języka - nie wiem. Sam C jest natomiast zgodny z ANSI.
[#30] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@wali7, post #29

ja myslalem o mozliwosci latwego zwyczajnego przekompilowania pod Amiga. Wersje pod linuxa tak wlasnie zrobilem. Zjelo mi to dwa dni. Za bardzo nie mam czasu by sie tym bawic, kupa roboty, czworka dzieci. Zaloze sie ze programu o tej tematyce w jezyku polskim na amige nie ma
Gdyby mi sie udalo cos takiego zrobic to bym powiesil na www kolejna wersje pod amige. Ludziska by sie dziwili.

Wydaje mi sie, ze problemem bylby kompilator zgodny z Borland Pascal, oraz obsluga trybu graficznego, ale moze z czasem sie tym zajme.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem