[#60]
Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000
@Rafal Dlugosz,
post #57
rozumiem, czyli szukac karty np. Apollo 68040/40MHz (jest teraz taka na alegro). Jaka karte grafiki mozna tam podpiac, czy zwykla PCI (mam taka jedna stara z 1MB RAM, chyba cirus logic) da sie tak bezposrednio podpiac, czy jest jeszcze potrzebna przejsciowka ze slotami PCI?
Karty graficzne bezposrednio mozna bylo wpinac tylko do "duzych" Amig, czyli A2000 (zabytek), badz A3000 i A4000. Seria małych Amig, do ktorych zalicza sie A1200 zostala okrojona z niektorych rzeczy, tak wiec bezposrednio tej karty nie wlozysz. Wyjscia sa dwa, albo kupujesz Mediatora, czyli taka przejsciowke z gniazdami PCI, albo kupujesz karte BlizzardPPC, wtedy oprocz procesora 040 (badz 060, w zaleznosci od wersji) dostajesz dodatkowo procek 603e taktowany od 166 do 270MHZ (w zaleznosci od wersji i ew. overlockingu), a takze wyjscie na karte graficzna. Moi przedmowcy juz pisali ze procek 603e daje kopa we wszelkiego rodzaju multimediach, mpg, mp3, Quake itp. Wiem ze nie tego szukasz (w koncu do takich rzeczy spokojnie mozesz zaangazowac peceta), jednak nalezaloby rozwazyc czy koszt Apollo 040 + Mediator, nie okaze sie wyzszy od BlizzardaPPC.
Co do obslugiwanych kart graficznych to obawiam sie ze do Twojego modelu nie ma sterownikow. Jeśli zdecydujesz sie na mediatora to polecam karty Voodo 3/4/5 lub ewentualnie S3Virge. W przypadku BlizzardaPPC istnieje tylko jedna specjalna karta graficzna BVisionPPC oparta na chipsecie Permedia 2.
A wracajac do innej kwestii (VGA) to mnie by wlasciwie w tym trybie VGA interesowal w zasadzie tylko ten MacOS lub emulator tego systemu. Mam program do projektowania ukladow scalonych, ktory jest tworzony pod MacOS.
Tryb VGA jako taki osiagniesz nawet na zwyklych kosciach AGA (w systemie znajdzesz ospowiednie sterowniki - DBlPal, DBlNTSC, Multiscan, Euro72). Jednak tu nie chodzi o sama mozliwosc a o predkosc, glebie koloru, czy czestotliwosc odswiezania. Powiedzmy ze na dzien dzisiejszy jakies minimum przyzwoitosci to 85Hz, no 75Hz w ostatecznosci. Uzywajac kosci AGA badz przygotowany na odswierzanie w granicach 60Hz, a czasami i 50Hz. Jesli cenisz swoje oczy, karta graficzna to koniecznosc. Predkosc dzialania rowniez nie zachwyca, kosci AGA byly projektowane tak aby zaspokoic zapotrzebowanie rynku (graczy) w 1992r. Krolowaly wtedy pinballe czy strzelaniny 2d z plynnym przesowem ekranu, fachowcy z Commodore chcieli aby amiga rzadzila w takich przypadkach i trzeba przyznac ze im sie udalo. Jednak osiagneli to poprzez dosyc niestandardowe wyswietlanie grafiki co po nastaniu ery gier 3D sie na nich zemscilo i msci sie do teraz nie tylko zreszta w przypadku gier. Mac wyswietla grafe w zupelnie inny sposob, tak wiec nie zdziw sie jesli pomimo posidadania procka 040, grafika na emulowanym MAC'u bedzie sie zolwic i bedziesz zmuszony do jakis kompromisow typu ekran w 16 odcieniach szarosci aby to jakos chodzilo.