[#31] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #30

Alez kompilator Free Pascala jest dostepny rowniez na Amige ;) - jednak jeszcze sie nim nie bawilem.

Kiedys pisalem programy na zaliczenie w Hisoft Pascalu (tez na PP :D) i dzialaly bez zmian zrodel zarowno na PC (Turbo Pascal) jak i na Amidze. Uzywalem trybu tekstowego i czysto graficznego i jedynym problemem byly kolory :)
[#32] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Bobik, post #31

wow, no to super, to jak dostane ta swoja amisie to sprobuje.
[#33] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Michal, post #16

Mnie zastanawia jedno, dla czego P5 a później DCE nie skonstruowali karty BPPC z 604 ?? Mysle ze to bylo do zrobienia. Ciagnac nieco watek powiem wam ze z wlasnego doswiadczenia zaowazylem ze DCE sporo poprawilo w kartach BPPC ich produkcji. Jest zaowazalnie krotszy czas dostepu do pamieci co owocuje wzrostem predkosci. Wiec sa lepsze od tych z P5. U mnie osobiscie przetestowane. Teraz mam BPPC by P5 i demka pisane pod WOSa juz tak slicznie nie trykaja jak na karcie z DCE. Ciekawe jest to ze w modelu DCE mialem m68k taktowane 30MHz a w obecnej P5 mam 36MHz. PPC taktowane identycznie w obu modelach a mimo to demka scinaja sie bardziej na obecnej karcie P5. Ciekawe prawda?

[#34] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #28

Masz schemat scandoublera?
A mógłbyś podesłać linka?
Z ciekawych linków (jeśli jeszcze nie znalazłeś) to oczywiście musisz odwiedzić Aminet- mnóstwo programów, dokumentów, jest też trochę schematów - wszystko pod Amigę. http://uk.aminet.net/aminet/ (to jest angielski mirror)
[#35] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@wali7, post #34

znalazlem to na stronie:

http://priv.twoje-sudety.pl/~ami32/sprzet/schematy.htm

ostatnio sie wkurzylem. Dostalem w pracy nowego grzyba notebooka firmy Aristo i nie moge zadnego linuxa na nim zainstalowac. Instalator sie wiesza. Tam jest matryca 1400x1000, nie wiem moze to jakas nietypowa karta (Ati) i przez to. Stara dystrybucja z tekstowym instalatorem RedHad 7.0 jakos poszla. Moze najnowsze dystrybucje obsluguja juz te notebooki. Czasami mi sie marzy cos takiego jak Amiga, gdzie w jednej firmie tworzone jest wszystko sprzet+oprogramowanie i wszystko dziala jak po sznurku. Zastanawiam sie nad AmigaOne, ale to pewnie cholernie drogie ustrojstwo. Ile kosztuje taki komputer i co na nim dziala o co nie dziala?

A tak przy okazji, czy na Amidze da sie zainstalwac jakis system MacOS? W obu platformach sa te same procesory chyba.
[#36] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #35

ostatnio sie wkurzylem. Dostalem w pracy nowego grzyba notebooka firmy Aristo i nie moge zadnego linuxa na nim zainstalowac. Instalator sie wiesza. Tam jest matryca 1400x1000, nie wiem moze to jakas nietypowa karta (Ati) i przez to

Jeśli masz możliwość to dodaj w opcjach kernela nodma nousb nopcmcia itp. lub powyłączaj zbędne rzeczy w biosie.

A tak przy okazji, czy na Amidze da sie zainstalwac jakis system MacOS? W obu platformach sa te same procesory chyba.

Da się MacOS8.1 i starsze, działa tak samo szybko jak prawdziwy Mac z takim samym procesorem no może poza grafiką bo układy AGA muszą robić za kartę graficzną. Darmowy emulator to Shapeshifter a komercyjny Fusion, w dodatku oba systemy MacOS i AmigaOS pracują równolegle.

[#37] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Sylwester, post #36

to fajnie z tym MacOS. Mam program do projektowania ukladow scalonych napisany pod Maca to moze da sie to odpalic na Amidze.

Z tym biosem to juz probowalem i nic sie nie daje.
[#38] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #37

Dzięki, znalazłem tego linka. To jest taki udawany scandoubler. On po prostu podwaja częstotliwość synchronizacji poziomej, bez dwa razy szybszego przesyłania sygnałów RGB - nie uzyskasz prawidłowego obrazu. W tym układzie za pomocą zworki zmieniasz połowę oryginalnego obrazu Amigi którą widzisz na ekranie. Trudno sobie wyobrazić grę, gdy widzisz tylko połowę ekranu. :(
Co do maca, to ściągnij z Aminetu darmowego Shapeshiftera. To bardzo dobry emulator, do instalacji będziesz potrzebował obraz Macowego Romu (do 030 512 kb) i system. Najwygodniej w postaci plikopartycji (są w sieci). Przygotuj sobie pustą partycję, odpal emulator z plikopartycji, podaj dane fizycznej partycji, po czym sformatuj ją pod macem i przerzuć tam pliki systemowe (pod plikopartycją działa straszliwie powoli). Szybkość emulacji będziesz miał zależną od trybu graficznego. Przy obrazie mono (1 bit - tylko do pracy) emulowany Mac może być szybszy od oryginału z tym samym procesorem. Przy zwiększaniu ilości bitów prędkość spada. Bardzo ładny, kolorowy i szybki obraz uzyskasz z driverem Savage030. Niestety w sieci jest demo (tylko najniższa rozdz. obrazu) , pełna wersja jest płatna. Pod względem grafiki dużo szybszy jest Fusion - oryginalne divery do 030MMU są bardzo szybkie. Pod względem innych opcji jest trochę gorszy od Shapeshiftera, pozatym jest płatny. Oczywiście emulatory dostaną kopa przy zastosowaniu karty graficznej (winne są oryginalne układy graficzne amigi działające w trybie Bitplane, cała reszta świata, w tym mac używa ChunkyPixel - w emulatorach konwersją zajmuje się procesor. Za to 1 bit Bitplane==1 Chunky - tylko wtedy! Karty graficzne używają ChunkyPixel).
Ogólnie emulatory maca są jedynymi których amiga może się nie wstydzić (mam na myśli 16 bitowce). Ja pod macem używałem Excela (miałem z pracy sporo wykresów w tym formacie) - działał rewelacyjnie.
Nie wiem czy wiesz, ale pod amigą jest niezły emulator PC. Nazywa się PCTask, oczywiście z uwagi na emulację procesora znacznie wolniejszy. Emuluje 486 i ponoć niektórzy (mi się nie udało) zainstalowali na nim Win95 (ja miałem win3.11). Z proc. 060 i w trybie emulacji MGA prędkością ponoć przewyższa 486DX2. Podejrzewam że Twój program biblijny chodziłby na nim aż miło (jak znajdę chwilkę czasu to sprawdzę to).
[#39] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #37

jeszcze znalazlem taki schemat

http://elm-chan.org/works/sc/report.html

ale tu jest wiecej roboty niestety i wiecej kasy.

Z tym poprzednim rozwiazaniem to mozna by zrobic cos takiego, ze wybierac ktora polowke ekranu wybrac w danej chwili i wziac dwa takie scandoublerym w kazdym wiebierac inna polowke i dwa monitory VGA obok siebie i wtedy na tych dwoch mialoby sie caly obraz :D
[#40] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #39

Racja. Nawet ciekawe rozwiązanie. Obraz panoramiczny, a ile to było cali (gdyby na przykład dać dwie 17 calówki)...
:D
Dzięki za link. Rzeczywiście, jest trochę roboty, ale do Amigi dałoby się ukłąd uprościć - bly "NTSC-RGB" jest niepotrzebny, podobnie "sync-sep". Układ można zacząć od "RGB-input". Pewnie jednak będzie taniej kupić gotowy układ.
[#41] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@wali7, post #40

wlasnie z kumplem w pracy sobie o tym dysutujemy i doszlismy do wniosku, ze ozna by wziac starego grzyba i napisac program, ktory by zrobil z nigo scandoubler.

Acha znalazlem taki tekst w internecie:

"Jeżeli masz A500 (układy OCS) to zapomnij o monitorze VGA bez scandoublera i to zewnętrznego, który z reguły jest droższy od wewnętrznych.

Jezeli masz Amigę z układami ECS (A600) to możesz podłączyć ją przez zwykłą przejściówkę, ale niewiele na tym zdziałasz.
W przypadku układów AGA (A1200, A4000) bez problemu uruchomisz system i większość użytków bez zadnych programów promujących używając przejściówki, której schemat podał wcześniej kolega Leszcz72.
W systemie operacyjnym Amigi jest kilka sterowników do różnych typów monitorów. Jeśli chodzi o gry to tylko te działające pod systemem da się uruchomić. Większość starszych niestety wymusza PAL albo NTSC i nic tu nie pomogą żadne promotory trybów. Tylko scandoubler (może być wewnętrzny) zapewni działanie 100% softu.
"

Czy to oznacza ze mozna jednak podlaczyc bez scandoublera monitor VGA?
Mi by zalezalo by tylko niektre aplikacje ogladac w VGA np. taki emulator MACa albo programy spod systemu MacOS. Co o tym sadzisz?

Gry moga sobie chodzic na zwyklym monitorze commodore ) Najwyzej mialbym dwa monitorki na biurku.
[#42] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@wali7, post #40

Mam jeszcze jedno pytanie jako niedoswiadczony amigowiec. W tej amidzie ktora kupilem jest dysk 2.5" 800MB. Ja mam rozne inne dyski, ktore bym sobie chcial dostawic. Jeden jest 2.5" 12GB a drugi 4GB 3.5" czy to urzadzenie mi w tym pomoze:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35910960
[#43] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #41

Bez problemu - na taka przejsciowke mialem podlaczona amigi1200 do monitora i sprawowala sie bardzo dobrze, pozniej kupilem karte graficzna :)) Przejsciowka jest banalna, nawet mam chyba jeszcze taka w domu...

[#44] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #42

Tak

[#45] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #37

to fajnie z tym MacOS

Jakby co tam wszystko co potrzebne do emulacji Maca na ShapeShifterze ( a szukanie wszystkiego w sieci moze byc klopotliwe). W razie czego zapraszam na priv.
[#46] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #41

Czy to oznacza ze mozna jednak podlaczyc bez scandoublera monitor VGA?

Tak, ale jest pewne "ale". Na monitorze VGA pojdzie tylko systemowe oprogramowanie ktore mozna wypromowac do trybow 31KHz, pozostale (czyli 95% gier i bardzo stare oprogramowanie) programy beda widoczne tylko na monitorze PAL. Ale nie ma problemu poniewaz do Amigi mozna podlaczyc monitor VGA a takze jednoczesnie monitor PAL (ktory otrzymasz z Amiga) za pomoca kabelka Chinch-Chincz (port composite jack). Amiga1200 posiada takze wbudowany modulator, czyli mozna podlaczyc takze telewizor. Czyli na upartego mozna jednoczesnie podlaczyc monitory VGA i PAL oraz telewizor (lub magnetowid).
[#47] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Kaczus, post #43

A tu jest schemat takiej przejsciowki (nie potrzeba zadnej elektroniki chociaz te oryginalne cos tam maja).

Amiga --- VGA

3 (red) --- 1 (red)
4 (green) --- 2 (green)
5 (blue) --- 3 (blue)
11 (hsync) --- 13 (hsync)
12 (vsync) --- 14 (vsync)
16 (masa) --- 5 (masa)
17 (masa) --- 6 (masa r)
18 (masa) --- 7 (masa g)
19 (masa) --- 8 (masa b)
20 (masa) --- 10 (masa)

Reszta jest niepodlaczona
[#48] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Andrzej Drozd, post #46

Witam wszystkich przedmuwców
mam pytanie :
Właśnie zajmuje się kompletowanie 1200 i troche se tu poczytałem i teraz
już niewiem bo z tego co widze to jak się da to lepiej juz se 4000 kompletować i mam kilka pytań czy w desktopie da się pomieścić to samo co w tower? co lepsze a4000T czy 4000D czym to się różni czy na 4000 np będą bezproblemu również chodziś stare gierki??Czy będą one normalnie wyswietlane (obecnie namyślam się jeszcze nad kupnem scandoublera Elboxu z FF aby ma ami 1200 na Flatronie działa będzie wsio ok?)
Jak co scharakteryzujcie trochę to .
Dzięki
Pozdrawiam

P.S.
A widzieli takie cuś??
Fajna cena są i droższe i schodzą...
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=4598&item=5139072473&rd=1#ebayphotohosting
[#49] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@MróweK, post #48

Co do linka to nie zaglebialem sie, ale widze ze jest to monitor PAL, czyli brakuje karty graficznej (jest tylko AGA). 500 dolcow za A4000 z monitorem PAL i prockiem 040 (czy co tam jest) to chyba zaduzo. Poszukaj lepiej w Polsce. Coprawda cenowo to tez okolo 500 dolcow, ale widzialem znacznie baerdziej rozbudowane rozbudowane :)
[#50] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Andrzej Drozd, post #49

Pozatym jak zlozysz sobie sam to bedzie jeszcze taniej plyta glowna A4000 to okolo 300-400zl chciaz mozna nawet taniej kupic.
[#51] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #41

Bez scandoublera spokojnie można używać prawie każdego programu zgodnego z systemem. Czyli prawie wszystkie programy użytkowe, i część gier, raczej tych nowszych. Działać będzie to, co umożliwia otwarcie normalnego requestera i wybór trybu graficznego. Jeśli nie ma takiej opcji, można za pomocą specjalnego programu (tzw. promotora) przechwycić odwołania do funkcji OS otwierających ekran i zmienić na pożądany. Tak można zrobić tylko gdy program nie "zabija" OS, a nawet jak się uda, pojawiają się czasem problemy np. brak wskaźnika myszy.
Osobną sprawą jest prędkość, otóż z konstrukcji Ami wynika, że tryby graficzne wymagające szerokiego pasma dostępu do pamięci (a więc wszystkie VGA) mocno obniżają prędkość wszelkich operacji dokonywanych na tym obrazie, proporcjonalnie do ilości kolorów w jakich otwarty jest ekran. Jeśli używasz Scandoubler z funkcją Flickerixer, otwierasz ekran w Pal Interlace i na monitorze VGA cieszysz się kolorowym, szybko obsługiwanym obrazem w trybie 640x480.
Bezproblemowo powinien chodzić dysk do 4 GB. Potem trzeba używać patchów (OS 3.9 ma je wbudowane). To na Allegro to przejściówka z 2.5 cala na 3.5 z rozgałęźnikiem na 4 urządzenia - dobra rzecz, ale lepsza jest FastATA.
[#52] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Andrzej Drozd, post #49

A4000 ostatnio trudno znaleźć. Ale bywają na Allegro, "gołe" z proc. 040 za jakieś 500-600 zł. Do tego k. graf. za 100 zł i jakiś porządniejsza karta procesorowa (oryginalna Commodorowska to pomyłka) - kilkaset zł.
A1200 to w gruncie rzeczy A4000 bez slotów ZorroIII, z proc. 68EC020 i w obudowie zintegrowane z klawiaturą. Kompatybilność jednej i drugiej podobna, czasami bardzo stare gry mogą nie lubić procesora 68040 (A4000), ale zazwyczaj też wtedy 68EC020 (A1200) też im nie odpowiada.
[#53] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@MróweK, post #48

(Hehe, ale sie zagalopowalem) Pozatym zobacz w tym internetowym sklepie http://www.efunzine.com
Ceny jak to w sklepie sa wyzsze czasami niz na gieldzie, ale bedzie przynajmniej gwarancja. Jak cos potrzebujesz czego nie ma w spisie to napisz majla (czesto maja rozne inne rzeczy).
[#54] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@Rafal Dlugosz, post #42

Jeden jest 2.5" 12GB a drugi 4GB 3.5" czy to urzadzenie mi w tym pomoze:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35910960

To urządzenie umożliwia podłączenie 4 napędów i ma ograniczenie 32GB dla HDD (producent olał dalszy rozwój sterowników), zainteresuj się lepiej tym lub tym.

[#55] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Rafal Dlugosz, post #35

Zastanawiam sie nad AmigaOne, ale to pewnie cholernie drogie ustrojstwo. Ile kosztuje taki komputer i co na nim dziala o co nie dziala?

AmigaONE XE jest dosyc droga i bardzo trudno dostepna. Latwiej jest o Micro AONE, jednak w tej chwili i tak nie ma zadnego polskiego dystrybutora tego sprzetu. Nie ma jednak tego zlego co by na dobre nie wyszlo, kupujac A1, w niemieckim sklepie internetowym, jako klient z Polski, masz odliczony VAT. A z tego co slyszalem to po 1 maja jest luka w polskim prawie ktora powoduje ze dla klientow indywidualnych nie jest doliczany polski VAT (choc proponuje to zweryfikowac samemu). Tak wiec za cene okolo 2500zl, masz juz bardzo szybka Amige z G3 800Mhz, 256MB ramu radeonem i i muzyka 5.1. W swiecie PC, taki sprzet za taka cene nie jest niczym rewelacyjnym, jednak jak na warunki amigowe, a w szczegolnosci "Amigowo-ON'owe", to juz bardzo zachecajaca propozycja.
Co na tym chodzi, a co nie mozesz zobaczyc np tu http://os4.exec.pl/kompatybilnosc.html

Choc nie wiem czy jako "zielonemu amigowcowi" nazwy tych programow cokolwiek Ci powiedza. Jednak w razie jakis watpliwosci sluze pomoca.

Co do sprzetu ktory kupiles, to jest to bardzo dobra maszyna dla dzieciakow do starszych gier. Sam mam podobny zestaw i uzywam go wlasnie jako odpalajke gierek pod WHDLOAD dla dzieciakow. Jednak do sensownej pracy i powazniejszych zadan, jak chocby podnoszony przez Ciebie kilkakrotnie MacOS, niezbednym minimum jest procesor 040 + karta graficzna. Owszem na 030 + AGA praca tez jest mozliwa, jednak obawiam sie ze swiezo upieczony amigwiec u schylku 2004r, moze odczuwac zbyt duzy dyskomfort i raczej obstawiam ze sie zniecheci niz zacheci do Amigi, pracujac na takim konfigu.

[#56] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@MróweK, post #48

To niegłupi pomysł składać wsio od podstaw jak wyjdzie to taka satysfakcja że człowiek sam coś zrobił i działa ale te katry procesorowe to na enfuzie to normalnie majątek...
może na allegro pokaże się coś dobrego na co mozna zapolować ale kasa?!
Dopiero po wakacyjnych pracach:)
[#57] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Mufa, post #55

rozumiem, czyli szukac karty np. Apollo 68040/40MHz (jest teraz taka na alegro). Jaka karte grafiki mozna tam podpiac, czy zwykla PCI (mam taka jedna stara z 1MB RAM, chyba cirus logic) da sie tak bezposrednio podpiac, czy jest jeszcze potrzebna przejsciowka ze slotami PCI?

A wracajac do innej kwestii (VGA) to mnie by wlasciwie w tym trybie VGA interesowal w zasadzie tylko ten MacOS lub emulator tego systemu. Mam program do projektowania ukladow scalonych, ktory jest tworzony pod MacOS.

Rafal
[#58] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Rafal Dlugosz, post #57

Karty Apollo lubią sprawiać problemy. Do PCI potrzebny jest zewnętrzny
interface, bezpośredni dla A1200 zwie się Mediatorem. Emulator MacOSa
bez problemu potrafi uzywac trybow vga.

[#59] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Kaczus, post #58

a do tej mojej karty turbo z prockiem 68030 tez musi byc mediator, czy potrzeba jeszcze innego rozwiazania?
[#60] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Rafal Dlugosz, post #57

rozumiem, czyli szukac karty np. Apollo 68040/40MHz (jest teraz taka na alegro). Jaka karte grafiki mozna tam podpiac, czy zwykla PCI (mam taka jedna stara z 1MB RAM, chyba cirus logic) da sie tak bezposrednio podpiac, czy jest jeszcze potrzebna przejsciowka ze slotami PCI?

Karty graficzne bezposrednio mozna bylo wpinac tylko do "duzych" Amig, czyli A2000 (zabytek), badz A3000 i A4000. Seria małych Amig, do ktorych zalicza sie A1200 zostala okrojona z niektorych rzeczy, tak wiec bezposrednio tej karty nie wlozysz. Wyjscia sa dwa, albo kupujesz Mediatora, czyli taka przejsciowke z gniazdami PCI, albo kupujesz karte BlizzardPPC, wtedy oprocz procesora 040 (badz 060, w zaleznosci od wersji) dostajesz dodatkowo procek 603e taktowany od 166 do 270MHZ (w zaleznosci od wersji i ew. overlockingu), a takze wyjscie na karte graficzna. Moi przedmowcy juz pisali ze procek 603e daje kopa we wszelkiego rodzaju multimediach, mpg, mp3, Quake itp. Wiem ze nie tego szukasz (w koncu do takich rzeczy spokojnie mozesz zaangazowac peceta), jednak nalezaloby rozwazyc czy koszt Apollo 040 + Mediator, nie okaze sie wyzszy od BlizzardaPPC.
Co do obslugiwanych kart graficznych to obawiam sie ze do Twojego modelu nie ma sterownikow. Jeśli zdecydujesz sie na mediatora to polecam karty Voodo 3/4/5 lub ewentualnie S3Virge. W przypadku BlizzardaPPC istnieje tylko jedna specjalna karta graficzna BVisionPPC oparta na chipsecie Permedia 2.

A wracajac do innej kwestii (VGA) to mnie by wlasciwie w tym trybie VGA interesowal w zasadzie tylko ten MacOS lub emulator tego systemu. Mam program do projektowania ukladow scalonych, ktory jest tworzony pod MacOS.

Tryb VGA jako taki osiagniesz nawet na zwyklych kosciach AGA (w systemie znajdzesz ospowiednie sterowniki - DBlPal, DBlNTSC, Multiscan, Euro72). Jednak tu nie chodzi o sama mozliwosc a o predkosc, glebie koloru, czy czestotliwosc odswiezania. Powiedzmy ze na dzien dzisiejszy jakies minimum przyzwoitosci to 85Hz, no 75Hz w ostatecznosci. Uzywajac kosci AGA badz przygotowany na odswierzanie w granicach 60Hz, a czasami i 50Hz. Jesli cenisz swoje oczy, karta graficzna to koniecznosc. Predkosc dzialania rowniez nie zachwyca, kosci AGA byly projektowane tak aby zaspokoic zapotrzebowanie rynku (graczy) w 1992r. Krolowaly wtedy pinballe czy strzelaniny 2d z plynnym przesowem ekranu, fachowcy z Commodore chcieli aby amiga rzadzila w takich przypadkach i trzeba przyznac ze im sie udalo. Jednak osiagneli to poprzez dosyc niestandardowe wyswietlanie grafiki co po nastaniu ery gier 3D sie na nich zemscilo i msci sie do teraz nie tylko zreszta w przypadku gier. Mac wyswietla grafe w zupelnie inny sposob, tak wiec nie zdziw sie jesli pomimo posidadania procka 040, grafika na emulowanym MAC'u bedzie sie zolwic i bedziesz zmuszony do jakis kompromisow typu ekran w 16 odcieniach szarosci aby to jakos chodzilo.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem