[#61] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Mufa, post #60

Rozumiem, ze zakup BlizzardaPPC wiaze sie z koniecznoscia zakupu karty BVisionPPC, czy jest to tylko zalecana opcja? Czy mozna tam podpiac zwyklejsza (tansza) karte?

Zagladam na http://www.efunzine.com/graty.html i opisy roznych kart.
I tutaj mam kolejne pytania. Czy sama karta BlizzardPPC (koszt okolo 400-600 zl) wystarcza? Czy jest to raczej dostawka do innej karty np. apollo? Probuje okreslic sobie ile by nie kosztowalo ewentualne rozbudowanie tej amigi. Z opisu widze, ze karta ta zawiera procesor np. 68040 juz w sobie.

Przy slabszych blizzardach, w opisach podaja o ile przyspiesza to podstawowa amige 1200. Np. ta moja (68030) 7 razy, apollo ponad 20 razy. Ile razy przyspieszy komputer na BlizzardziePPC np. 160-040/25 lub 200-040/40 i z jakim grzybkiem mozna by go wtedy porownac pod wzgledem wydajnosci. Probuje sobie wyobrazic co ewentualnie dalby taki zakup.

Czy ceny z tej strony sa w miare czy raczej za wysokie? Po ile takie karty chodza na allegro?

Co to sa karty procesorowe cyberstorm? Jakie jest ich zastosowanie?

Sory za ten potok pytan, ale nie chcialbym sie wpuscic w maliny (dopiero wszystkiego sie ucze). Zreszta jestem i tak wdzieczny za duza zyczliwosc i cierpliwosc odpisujacych.

pozdrawiam
Rafal
[#62] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Rafal Dlugosz, post #61

BlizzardPPC to osobna karta turbo ze specjalnym złączem do BVision i stosuje się ją zamiast kart Apollo czy innych tego typu, BlizzardPPC może pracować bez karty graficznej BVision ale na dłuższą metę nie ma to sensu już lepiej pozostać przy Blizzardzie 030 który masz. Z kartą BlizzardPPC cały system chodzi na procesorze m68k i w przypadku 040/25 jest około dwukrotnie szybszy od 030/50, drugi procesor PPC jest wykorzystywany sporadycznie do np. dekodowania jpg czy mp3 o czym pisał Mufa.
Moim zdaniem potestuj najpierw emulator Maca na tym co masz i wtedy wyklaruje Ci się czego oczekujesz od tej maszyny.
Cyberstorm są kartami turbo do dużych Amig.
W tym środowisku na konkretne pytania dostaniesz z reguły konkretne odpowiedzi :).

[#63] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Mufa, post #60

grafika na emulowanym MAC'u bedzie sie zolwic i bedziesz zmuszony do jakis kompromisow typu ekran w 16 odcieniach szarosci aby to jakos chodzilo.

Ja moze troche poprawie. Co do AmigaOS to rzeczywiscie w trybach VGA praca w 256 kolorach na AGA jest prawie niemozliwa lub bardzo niekomfortowa. Pozostaje tryb 64 kolory plus twz. dopalcz grafiki kosztem procesora czyli FBlit. Natomiast dla emulatora Maca - ShapeShiftera, zostal napisany genialny sterownki grafiki "TurboEVD". Czasmi praca pod emulatorem w 256 jest bardziej komfortowa niz WB w 64 kolorach.
[#64] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Rafal Dlugosz, post #61

np. 160-040/25 lub 200-040/40 i z jakim grzybkiem mozna by go wtedy porownac pod wzgledem wydajnosci

Pentium 200 MHz. Nalezy tylko dodac ze sercem systemu jest w dalszym ciagu procesor 040 a PPC jest jakby koprocesorem i nie zwieksza wydajnosci systemu tylko multimedia (mp3, mpeg, gry pod PPC itp., pod warunkiem uzycia programow w wersji PPC). Sa juz nowe systemy ktore pracuja natywnie na PPC, jednak nie sa one jeszcze dostepne dla zwyklych uzytkownikow. A dokladniej dostep maja tylko betatesterzy oraz uzytkownicy AmigaONE i Pegazosa.

[#65] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Andrzej Drozd, post #64

(Ja jeszcze dolacze sie do slow Sylwestra) Nalepiej wlasnie przetestuj wszystko na konfiguracji ktora otrzymasz, a dopiero pozniej w miare potrzeby pomysl nad ewentualna rozbudowa.
[#66] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Rafal Dlugosz, post #18

Karty Z PPC do A4000 sa bardzo drogie, wydatek powyzej 1000zł
Zastanawiam sie jaka masz karte turbo do A4000, czy posiada ona złącza na pamieci simm ? Jezeli nie to masz ekonomiczną wersje karty procesorowej, dodawana do tańszej wersji A4000.Tradycyjnie A4000 wyposazona jest w karte A3640 Z procesorem MC68040/25MHz.Jeżeli chcesz mogć bardzo niedrogo taką kartć oddać - leży nieużywana w szafie.
Obowiązkowym zakupem do A4000 bedzie tez karta gfx, nawet najtańsza np. picassoII jest o niebo szybsza od układów AGA.(Dobra kartć gfx np. Cybervision 64 badz RetinaZ3 kupisz za około 150 - 200zł)
Polecam też gorąco konroler SCSI - zanacznie wiekszy transfer oraz mniejsze obciążenie procesora.

Sam używam A4000 z kartą turbo WarpEngine MC68040/40MHz 128MB ram, Kontroler Fast SCSI II, karta gfx Cybervision64.
To praktycznie minimalna konfiguracja która zapewnia komfortową prace z Amigą 4000.
[#67] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Andrzej Drozd, post #65

Wczoraj dostalem amige i po drobnych wstepnych problemach (kurierzy tak sie z paczka obchodzili, ze jedna karta sie wysunela ze slotu i sprzet nie ruszal) udalo mi sie ja podlaczyc. Generalnie jestem zadowolony z tego komputera. Podoba mi se system operacyjny i raczej zacheca mnie niz zniecheca do tej platformy. To co jest tam zainstalowane dziala plynnie, tyle ze musze sie przyzwyczic do mimo wszystko innej filozofii systemu co nie zawsze jest latwe.
Komputer zrobil mimo wszystko na mnie wrazenie tym bardziej jak sobie pomysle, jake byly pecety z tamtego okresu. W sumie szkoda, ze commodore padlo. Troche bede musial popracowac jeszcze nad grafika (przejscie na VGA), bo o ile jest wyrazne wszystko w wiekszosci programow, to jak sie uruchomi np. program do edycji tekstu to widac, ze rozdzielczosc jest mala. Ale to sprawa na przyszlosc jeszcze.

pozdrawiam
Rafal
[#68] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Rafal Dlugosz, post #67

Widze ze Kolega tez ze stolicy podziemnej pomaranczy

w razie czego jest nas tu "kilku" sluzymy pomoca.

[#69] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Kwiatki, post #68

O bardzo chetnie skorzystam z wszelkiej pomocy. Troche z czasem u mnie cienko, ale chetnie bym sie nawet spotkal i pogadal przy okazji. Najpierw sam sie porozgladam po tym systemie, poczytam troche (zamowilem sobie ksiazke Amiga od A do Z) by nie zadawac glupich pytan . Ale pomoc na pewno bedzie mi potrzebna. pozdrawiam Rafal
[#70] Re: sprzedajć wypasioną Amigć 4000

@Rafal Dlugosz, post #67

A1200 z procesorem 68030 50 MHz, jak na potrzeby AmigaOS i większość programów, zwłaszcza tych co najmniej do połowy lat 90, to naprawdę solidny sprzęt (wtedy taką konfigurację mało kto miał), nic więc dziwnego że chodzi świetnie. Problem zaczyna się przy "multimediach" w rozumieniu końca lat 90, czyli MP3, avi, czy mpeg. Po prostu ten procesor jest za słaby aby w czasie rzeczywistym przetworzyć skompresowane dane - sytuację poprawia dopiero PPC. Ale z uwagi na przemyślaną konstrukcję amigi (custom chips, większość bebechów wykorzystuje DMA) wszystko (co nie wymaga wielu obliczeń) chodzi bardzo sprawnie, zwłaszcza w porównaniu do ówczesnych pecetów. Wywłaszczeniowy multitasking też robi swoje.
AmigaOS ma kilka rewolucyjnych rozwiązań, których PC się nie jeszcze nie dorobił - tu przede wszystkim locale (rewelacyjna idea regionalizacji systemu), elastyczność systemu (kto wie, może ktoś AmigaOS wykorzysta w komórkach? )
[#71] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@MróweK, post #48

Jeśli nadal zastanawiasz się nad elboxowym scandoublerem to weź na razie na wstrzymanie - tak mi wygląda, że mieszkamy dość blisko, a mam na zbyciu scandoubler z Micronika - jeżeli jesteś zainteresowany, zapodaj maila. Sorki, jeśli nie od razu odpowiem, mam trochę zapieprzania w robocie i do wtorku w domu właściwie tylko nocuję. A w ogóle to miło wiedzieć, że nie jestem jedynym amigantem w Ełku.

pozdrawiam

LeMan
[#72] Re: sprzedaję wypasioną Amigę 4000

@LeMan, post #71

Hej
jak będziesz miał czas odezwij się na gg4786839 albo
dareek_m@o2.pl to se pogadamy może jeszcze ktoś z Ełku lub okolic się zgłosi?

;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem