[#1] onet i inne
Czy jest jakis sposob na prawidlowe wyswietlanie niektorych stron www przy pomocy IBrowsa2.3? Chodzi mi tu o prawdidlowe rozmieszczenie niektorych gadzetow, pol tekstowych itd na stronie Onetu na przyklad.
Pozdrawiam
[#2] Re: onet i inne

@aluk, post #1

Nie.
Ibrowse odstaje od współczesnych standardów panujących w internecie, i nie potrafi sobie poprawnie radzić z większością stron. Nic nie można na to poradzić. Przynajmniej dopóki nie powstanie porządny browser.

[#3] Re: onet i inne

@MinisterQ, post #2

Zapomniałeś dodac:
Marcik obiecałeś klikalną wersję na święta, a przecież OctoberFest już
trwa :P

[#4] Re: onet i inne

@Kaczus, post #3

No CSS no FUN... :D

[#5] Re: onet i inne

@MinisterQ, post #2

IB3.0 za pasem
[#6] Re: onet i inne

@R-Tea, post #5

Ta... bez CSS.

[#7] Re: onet i inne

@aluk, post #1

Możesz jak chcesz podratować się ICabem pod ShapeShifterem.
[#8] Re: onet i inne

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

Mam do Ciebie mala prosbe ;)
Pod ponizszym adresem znajduje sie projekt a wlasciwie szablon mojej przyszlej strony domowej.

Jest tam tez, zaraz po "Jak sie skontaktowac" mini test CSS napisany przeze mnie. Moglbys mi podeslac screena z iCaba z fragmentem tego testu?

Chcialbym sie zorientowac na jakim poziomie stoi ta przegladarka.

link:
http://www.arti.mnc.pl/potera.com/

Daj znac jak i czy zrobisz to dla mnie ;)

[#9] Re: onet i inne

@_arti, post #6

też uważam, że powinni zacząć od styli i nie marnować zapału na flashe i inne pierdółki, ale widać ten cały flash był łatwiejszy i mniej roboty wymagał to zaczęli od niego.
[#10] Re: onet i inne

@R-Tea, post #9

Czyli dalej onet.pl bedzie wygladal tak jak wyglada... zaimplemetowanie CSS w silniku, ktory istnieje od ladnych kilku lat jest bardzo czaslochlonne a czasami wrecz niemozliwe -> patrz IE7 i CSS 2.1. Juz prosciej jest napisac silnik od nowa... lub przeportowac istniejacy.

Na dzien dzisiejszy jedyna nadzieja w marciku i jego khtml. Trzymam kciuki.

[#11] Re: onet i inne

@R-Tea, post #5

IB3.0 za pasem

Skąd te informacje? ZTCW wpierw robią jeszcze wersję z serii 2.x a potem dopiero mają w planach 3.0 -- osobiście nie czekałbym na ich produk. Podobnie, jak na Phaie (czy jak to się pisze)
[#12] Re: onet i inne

@_arti, post #8

http://www.arti.mnc.pl/potera.com/

Strona jest nieaktywna
[#13] Re: onet i inne

@_arti, post #8

padly nam DNSy :/

http://193.151.112.22/~arti/potera.com/ - to dziala.

[#14] Re: onet i inne

@_arti, post #13

Oops!
CSS 2.1 test
nearly passed.

Czyli Firefox 1.0.1 nie do końca obsługuje CSS2.1 ?
[#15] Re: onet i inne

@opi, post #11

Wydawało mi się, że ta imponująca lista zmian jaką niedawno mieliśmy okazję podziwiać dotyczyła właśnie wersji 3.0, ale jaki by to nie był numerek, to widać że nie próżnują i można się spodziewać nowej wersji, bo przecież do szuflady tego nie robią.
[#16] Re: onet i inne

@opi, post #11

O tym, że z Paihia raczej nici będą można poczytać w innym wątku. Nadziei na wersję amigową tego cuda także nie widzę.
[#17] Re: onet i inne

@R-Tea, post #14

Tak. CSS2.1 w miare dobrze aktualnie obsluguje tylko Opera, Konqueror 3.5 (niepubliczny) i Safari.

Nie ma jeszcze przegladarki ktora by supportowala go w 100% i bezblednie... nie mowiac juz o CSS3, ktoy jednak jest jeszcze w trakcie budowy ;)

[#18] Re: onet i inne

@_arti, post #13

Graby poszly na priv.
[#19] Re: onet i inne

@Andrzej Drozd, post #18

Ok, wielkie dzieki! :)

[#20] Re: onet i inne

@_arti, post #19

A moglbys jeszcze zrobic zrzut samej ramki testu ? :)

[#21] Re: onet i inne

@_arti, post #20

OK, tylko ze nie wiem o co chodzi. Podaj link itp. :)
[#22] Re: onet i inne

@Andrzej Drozd, post #21

Ta sama strona, tylko, ze nizej - jest mini-obrazek (baton) "advanced css".

[#23] Re: onet i inne

@_arti, post #17

Opera jedne rzeczy obsługuje lepiej, inne gorzej. A generalnie i tak nie istnieje przeglądarka supportująca wszystko. ;)

[#24] Re: onet i inne

@_arti, post #22

Ok, dostalem. Dzieki.

[#25] Re: onet i inne

@Andrzej Drozd, post #18

Hmm, generalnie jestem zawiedziony, gdyz iCab jest na poziomie IE4-IE5 jesli chodzi o CSS, jednak i tak poklony dla autorow, bo jest to aktualnie jedyna przegladarka na 68k, ktora wogole probuje insterpretowac arkusze stylow... Masz najnowsza wersje wogole?

[#26] Re: onet i inne

@_arti, post #22

Juz jest. Dodam ze graby sa z ICaba 2.9.8. Jest juz wersja 3.0 ale "narazie" (lub juz na zawsze) jest tylko dla Maca PPC. Musialby to przetestowac ktos z A4000 i IFusionem.

Ostatnia modyfikacja: 21.09.05 14:46
[#27] Re: onet i inne

@_arti, post #25

Jedyna na m68k? FireFoxa czy Konquerora mozna sobie spokojnie skompilowac na linuxie na m68k (no, jak ktos ma wolny tydzien to moze zostawic aby sie skompilowalo ;). Szybkosc bedzie oczywista, ale jednak :)
[#28] Re: onet i inne

@marcik, post #27

Nie jestem zorientowany w temacie ale ile trwalo by portowanie Firefoxa dla AmigaOS?? Skoro teraz jest taki wysyp portów na MOS to może Firefox na AOS to nic trudnego....(Firefox ma chyba uwolniony kod)

[#29] Re: onet i inne

@Malin, post #28

ilu juz o to pytalo... ;)
odpowiedz - dluuuugo.
Duzo grzebania i wywalania syfu + samo portowanie.

Marcik, jak mniemam, wzial sie na podstep i wykorzystal czyste, odsaczone z bzdur i pukladane zrodla z silnika khtml przygotowanego przez nokie dla swoich urzadzen... zgadza sie? Jest to o wiele wygodniejsze a i portuje sie przyjemniej...

A ja caly czas czekam na nowe screenshoty ;D

[#30] Re: onet i inne

@_arti, post #29

Nokia przygotowala je na Linuxa. Wlasciwie to nie wiem po co, ale przygotowala ;). A screenshoty bede pewnie na poczatku przyszlego miesiaca (troche bugow musze namierzyc a czeka mnie jeszcze przeprowadzka do akademika wiec bedzie troche przerwy). Ale tym razem na screenshotach beda jakies konkretniejsze strony :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem