kategoria: A500
[#91] Re: A500 i dysk twardy

@zyga64, post #89

I jak zmieściliśmy się w 90 zł ? :)
[#92] Re: A500 i dysk twardy

@QUAD, post #91

Tak, okazało się że Mika ma na sprzedaż również układy CPLD z którego to faktu skwapliwie skorzystałem :D
[#93] Re: A500 i dysk twardy

@zyga64, post #92

...obiecanki, cacanki. Niestety nie udało mi się jeszcze wysłać za co bardzo przepraszam :(

Koperty i potwierdzenia listów poleconych leżą przede mną i jutro zostaną wysłane, więc proszę się nie denerwować. Za opóźnienie jeszcze raz przepraszam.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2012 23:51:02 przez zyga64
[#94] Re: A500 i dysk twardy

@zyga64, post #93

Izi izi, wyslesz jutro czy za dwa tygodnie to bez znaczenia :P
[#95] Re: A500 i dysk twardy

@zyga64, post #93

Bez stresu. W końcu to Ty Nam robisz przysługę, a nie odwrotnie :D
[#96] Re: A500 i dysk twardy

@zyga64, post #93

Oj tam, oj tam :D ważne że poskładane :)
[#97] Re: A500 i dysk twardy

@PrzemasIII, post #96

Kilka uwag odnośnie montażu:
- żeby przylutować goldpiny trzeba wyciągnąć płytę z obudowy, jednak nie trzeba odkręcać dolnej blachy jest ładny dostęp od spodu,
- starałem się podpiłować trochę goldpiny, żeby weszły w małe otworki jednakże jakby były opory, to proponuję jeszcze trochę potraktować je pilniczkiem, albo papierem ściernym,
- płytkę wkładamy tak, żeby złącze twardego dysku było od strony złącza krawędziowego amigi,
- procesor wkładamy wycięciem do dołu - czyli tak jak był oryginalnie (oczywiście !),
- pin 1 złącza IDE (czerwona żyła na taśmie) jest liczony od środka płytki,
- kabelek wpinamy w pierwszą parę cienkich szpilek licząc od góry (poziomo), druga służy do podłączenia diody, jeśli nie zadziała odwracamy kabelek ;)
- rząd 6 szpilek (pionowo) posłużył mi do zaprogramowania wsadu - otwory tutaj były za małe na goldpiny, użyłem więc innych złączy, gniazdo na kabelku zrobiłem z podstawki precyzyjnej

U mnie to wygląda tak:

Dla chętnych szczegółów technicznych odsyłam na stronę: http://www.students.tut.fi/~leinone3/ide/i68k.html

W razie wątpliwości - pytać.
[#98] Re: A500 i dysk twardy

@zyga64, post #97

Ja już mam, dzięki wielkie, jak uda mi się zaprogramować rom 1.3 + scsi.device to będę testował
Jeszcze raz dzięki, jesteś wielki :)
[#99] Re: A500 i dysk twardy

@zyga64, post #97

Dubel

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2012 16:45:46 przez QUAD
[#100] Re: A500 i dysk twardy

@zyga64, post #97

Dziś dotarły i do mnie płytki. Dzięki, kapitalna robota OK

Tylko zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie jak podłączyć te dwa kabelki tzn. patrząc na to zdjęcie kabelek koloru czerwonego na kontrolerze jest od dołu oraz na PCB A500 chyba też od dołu, przynajmniej tak ja widzę bo zdjęcie jest trochę nie wyraźne, a nie chcę czegoś ugotować :)
[#101] Re: A500 i dysk twardy

@superbonio, post #100

Te kabelki to: /INT6 i /OVR. Jeśli podłączysz je odwrotnie to po prostu układ nie zadziała.

Wklejam ze strony autora IDE68k:

| 

Poor quick and dirty "diagram" show a part of pcb at a corner.
2*6 pads/holes symbolised with 'o' are card edge jtag contacts
+-OI are four header pins
+ - are LED positive and negative terminals
O = /OVR
I = /INT2

BTW. Każdy dostał kabelki innego koloru :)
Odczytując powyższe - u mnie kolor niebieski łączy pierwszy pin od góry na płycie amigi z pierwszym pinem na lewo na płytce ide68k. (złącze na płytce ide68k jest poziomo, 1 rząd - dołączony kabelek, 2 rząd - dioda)

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2012 06:39:39 przez zyga64
[#102] Re: A500 i dysk twardy

@zyga64, post #101

Dotarło i do mnie, niestety po otwarciu okazało się że wylała mi bateria na płytę główną A500+ nie wiem czy uda mi się ją uratować za co się biorę natychmiast !
[#103] Re: A500 i dysk twardy

@PrzemasIII, post #102

najwyżej Przemasowi IV sprawisz inną Amigę...
[#104] Re: A500 i dysk twardy

@superbonio, post #100

Ja również dostałem przesyłkę. Wielkie dzięki.
[#105] Re: A500 i dysk twardy

@zyga64, post #101

Interfejs dotarł. Świetnie zapakowany i solidnie wykonany. Dzięki.
[#106] Re: A500 i dysk twardy

@zyga64, post #101

Zamontowane, przylutowane, naprawdę świetna robota, tylko nie mam jeszcze romu 1.3 ze scsi.device, samą kostkę do zaprogramowania posiadam, udało już się komuś tego dokonać ?
Ja mam problem ponieważ nie rozumiem tego tekstu dokładnie i chyba sam tego nie ogarne :/
Muszę mieć rom 1.3 + 3.1 ale 1.3 musi koniecznie obsługiwać hdd kostka, którą posiadam to m27c800
Help :P
[#107] Re: A500 i dysk twardy

@zyga64, post #97

Wszystko ładnie , pięknie działa tak na 90%, a dokładniej to maksymalny transfer jaki udało mi się zmierzyć w sysinfo to uwaga 60 KB/s !!! na stronie jest napisane że nawet 1MB/s i tutaj rodzi się pytanie dlaczego tak wolno ?
albo ja robię coś źle, albo te kontrolery są takie wolne. Dodam że mam rom 3.1 2MB CHIP oraz 8MB FAST Blizaard turbo memory board, i czy pamięć FAST jest lub nie, wynik jest taki sam.
Czas ładowania czystego Workbencha 3.1 (dysk WD 2GB, lub karta CF 1GB) trwa około 3-5min.
[#108] Re: A500 i dysk twardy

@superbonio, post #107

U mnie prastary 3.5" WD Caviar 1.2GB działa zdecydowanie szybciej - Sysinfo pokazuje ~800kB/s.
Amiga 500 8A.1, 1.5MB chip. Czysty Workbench 3.1 wstaje parę sekund.
[#109] Re: A500 i dysk twardy

@superbonio, post #107

"rodzi się pytanie dlaczego tak wolno ?"

Jak duże sektory masz na dysku i karcie ?

Pozdrawiam
[#110] Re: A500 i dysk twardy

@zyga64, post #108

Moja Płyta to A500+ A8.1 Kick (3.1 i 1.3) w jednej kości versja 40.068 i być może to jest problem, ale to jeszcze jutro sprawdzę, gdyż na innej gołej płycie A500+ rev A8 z romem 2.0 37.350 oraz z 2MB Chip działa idealnie test 799.728KB/s system wstaje kilka sekund.
Więc ROM, Bizzard turbo memory board, lub też sama płyta powoduje taki wolny transfer, ale jutro się dowiem wszystkiego.
[#111] Re: A500 i dysk twardy

@superbonio, post #100

Ja też dostałem - dzisiaj odebrałem z poczty po powrocie z urlopu.

Dziękuję serdecznie!!!
[#112] Re: A500 i dysk twardy

@zyga64, post #108

U mnie:
A500, płyta 8A, 2MB chip, CF Sandisk Ultra II 4 GB, KS 3.1 40.68 = 673 kB/s
Po dołożeniu 8 MB Fast = 804 kB/s
[#113] Re: A500 i dysk twardy

@zyga64, post #101

Paczka dotarła.
Wielkie dzięki Zyga.
Należy się jakiś extra browarekOK
Pozdrawiam.
[#114] Re: A500 i dysk twardy

@RadoslawF, post #109

Już jest wszystko OK, po prostu z pośpiechu wlutowałem nie tam gdzie trzeba te 2 piny.
teraz z Blizzard turbo memory board mam wynik przędkości w Sysinfo 1,3MB/s.
Co do romu to jednak mam 40.063 a nie jak pisałem wcześniej że 40.068.
[#115] Re: A500 i dysk twardy

@zyga64, post #97

Da radę jeszcze zamówić taki jeden zmontowany kontroler.
Jeżeli tak, to chętnie bym prosił o numer konta.
[#116] Re: A500 i dysk twardy

@QuasarCore, post #115

Da radę, proszę wpłacić 90 zł na nr konta podany w tym wątku.
[#117] Re: A500 i dysk twardy

@zyga64, post #116

Ja też przegapiłem akcję"kontroler", a interesuje mnie samodzielny montaż. Jest jeszcze taka opcja, czy będziemy robić kolejne podejście jak się chętni znajdą ?
[#118] Re: A500 i dysk twardy

@Esio, post #117

Uderz do mnie na priv.
[#119] Re: A500 i dysk twardy

@superbonio, post #114

Czy jest szansa uruchomienia na tym kontrolerze CD-ROMu ?
Jak podłącze jakikolwiek napęd i ustawie mu zworkę na Slave to system się uruchomi z HDD ale z chwilą włożenia płyty w napęd i rozpędzeniu jej następuje restart amigi i czerwone guru, IDEfix podczas instalacji nie widzi tego napędu.
[#120] Re: A500 i dysk twardy

@superbonio, post #119

próbowałeś z inną płytą, bo ja mam taki dziwny objaw na A4000 że jak włożę pewną płytkę to mi się komp momentalnie zwiesza.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem