[#1] najlepszy model Amigi ?
Witam szanownych forumowiczów,
Na wstępie chciałem zaznaczyć że nie jestem i nie byłem użytkownikiem Amigi z prostego powodu - nie było mnie na niego stać ( posiadałem c-64). Po kilkudziesięciu latach chcę zakupić dla siebie Amigę aby powrócić do wcześniejszych czasów i zagrać w gry które pozostawały poza moim zasięgiem i trochę powspominać dawne czasy, dlatego zwracam się o pomoc w wyborze odpowiedniej Amigi dla siebie, wiem, że były modele 500, 500+, 600, 1200 oraz 1200 cd (o ile dobrze się orientuję)
Zwracam się z prośba o pomoc oraz dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
[#2] Re: najlepszy model Amigi ?

@barman01, post #1

TU masz ostatni wątek z rodzaju "co kupić". Pewnie znajdziesz takich więcej.
[#3] Re: najlepszy model Amigi ?

@Jenot, post #2

Dzięki bardzo za szybką odpowiedź, wiem, że na forum jestem żółtodziobem i spodziewałem się opinii profesjonalistów ale jak zaznaczyłem wcześniej nie posiadałem żadnej Amigi dlatego prosiłbym o bardziej proste odpowiedzi bo jak na razie temat osprzętu oraz oprogramowania jest dla mnie czarną magią, może po zakupie Amigi trochę się rozkręcę. Wielkie dzięki Twója pomoc na pewno mi sie przyda. Pozdrawiam.
[#4] Re: najlepszy model Amigi ?

@barman01, post #3

Tak jak w zalinkowanym wątku - Amiga1200. Najtańsze peryferia, duży wybór.
Warto zainstalować najprostsze rozszerzenie pamięci 4 MB, lub karta turbo z 68030 (wystarczy jakiś tani MTec), do tego karta CompactFlash w adapterze IDE - łatwo przenieść dane z peceta. Dla wygody obsługi gier pakiet WHDLoad (taki programik).
Można kompletować po kolei począwszy od gołej A1200.
[#5] Re: najlepszy model Amigi ?

@barman01, post #3

OK. To na początek kup: Amigę 1200, kabel RGB-SCART (do podłączenia TV), najlepiej z czinczami do dźwięku. Dobrze jakby miała twardy dysk z systemem, ale niekoniecznie (zawsze możesz dołożyć później). Jak już to będziesz miał to się pewnie odezwiesz ponownie. ;)
[#6] Re: najlepszy model Amigi ?

@Jenot, post #5

Jak koledzy podpowiedzieli - A1200. Można też wybrać A600.

Zalety A600:
- tańsza w zakupie
- twardy dysk, karta CF, PCMCIA montowana na tych samych zasadach co w A1200

Wady A600:
- brak kości AGA (ma ECS)
- 1MB RAM wbudowane stąd do pracy z HDD wymagane kupno rozszerzenia 1MB (do 2MB RAM) pod klapkę (koszt ok. 100zł)
- 2MB RAM do uruchamiania gier i dem pod whdload jest nadal zbyt małą ilością. Wymagane minimum 1MB Fast albo w postaci karty nakładanej na procesor (rzadko i drogo) lub w postaci SRAM pod PCMCIA (ok. 100zł i też nie za często)

A500 dla zapaleńców lub jeśli jesteś gotów dokupić HxC Floppy Emulator na karty SD
[#7] Re: najlepszy model Amigi ?

@wali7, post #4

dzieki bardzo :)
[#8] Re: najlepszy model Amigi ?

@Jenot, post #5

wielkie dzięki za pomoc:)
[#9] Re: najlepszy model Amigi ?

@Jenot, post #5

dziękuje za pomoc:D
[#10] Re: najlepszy model Amigi ?

@conrdd, post #6

dzieki za pomoc:)
[#11] Re: najlepszy model Amigi ?

@barman01, post #10

Nie dziękuj, odrobisz w poluOK
A ile masz obecnie kasy na komputer? :)
[#12] Re: najlepszy model Amigi ?

@barman01, post #1

[#13] Re: najlepszy model Amigi ?

@Art, post #12

Szczegolnie ze stacja potraktowana spirytusem...
[#14] Re: najlepszy model Amigi ?

@_arti, post #13

No co, gość pewnie pomyślał że po pijaku stacja dostanie kopa i będzie miał "turbo flopa"
[#15] Re: najlepszy model Amigi ?

@barman01, post #10

Za floodowanie na razie ostrzeżenie. Jeśli chcesz podziękować kilku osobom, rób to w jednym poście. W stylu:

@użytkownik1, użytkownik2, użytkownik3 - dziękuję za pomoc.

Możesz też (jako założyciel wątku) wyróżnić odpowiedź, która okazała się najbardziej pomocna (możesz wyróżnić kilka).
[#16] Re: najlepszy model Amigi ?

@recedent, post #15

do samych gierek kup cd 32:D
[#17] Re: najlepszy model Amigi ?

@barman01, post #1

Trochę wkurzasz, wiesz? :D
Znaczy - bardzo git majonez, że oto mamy kolejnego dziwnego, który pragnie namiętnie dołączyć do naszego klubu Kolesi Gmerających w Zabytkach.
Bardzo to gites, bo każdy ktoś taki, jak Ty, jest cennym nabytkiem - dokładasz swoją cegiełkę do Wiecznego Trwania Amigi.
A czemu wkurzasz? Ano temu, że proste pogmeranie w zasobach PPA powinni dać Ci odpowiedź na praktycznie wszystkie pytania, powinno rozwiać wszelkie Twoje wątpliwości.
Ten wątek niedawny, świeży - tekst pod linkiem - podepnij się podeń, a wszystko stanie się jasne.
Trochę odwagi, inicjatywy, samodzielności.
Amiga jest w Necie opisana tak doskonale, że każdy, kto chce zacząć przygodę z tym fantastycznym, cudownym komputerem - nie powinien mieć problemów - o ile wie, czego chce - czy grać, czy korzystać z programów użytkowych (grafika, muzyka).

Nie ma czegoś takiego, jak "najlepszy model Amigi" - bo to zależne od wielu rzeczy. Od Twoich potrzeb, oczekiwań przede wszystkim. Dla jednego najlepszym modelem będzie A500, dla drugiego A600, dla trzeciego A3000, dla czwartego A4000 z PPC, BVision, Delfiną et cetera.

Dla mnie "najlepszym modelem Amigi" są wszystkie modele Amigi. Bo każda z Amig ma swój specyficzny feel. I nie istnieje żadna jakoś tam "uniwersalnie najlepsza".

Gdybyś napisał/określił, czego oczekujesz/co chcesz robić/ile kasy możesz wydać na sprzęt - łatwiej by było coś Ci sensownie doradzić.

Z tego, co piszesz wnioskuję, że najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem będzie A1200 z kilkoma dodatkami.
Nie chcę powielać tematów, bić piany i zamulać Forum - zatem - zerknij rano na pocztę - zarzucę Ci przygarść informacji, które (mam nadzieję) przydadzą Ci się.

Serdeczności
Des
[#18] Re: najlepszy model Amigi ?

@Des, post #17

Dylu dylu dylu - na potwierdzenie Twoich slow: moja jest najmojsza:)
[#19] Re: najlepszy model Amigi ?

@fazior, post #18

Niekoniecznie Moja jest - jak na potrzeby początkującego - dość droga i w ogóle

Serdelki
Des
[#20] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: najlepszy model Amigi ?
[#21] podziekowanie
dziekuje wszyskim którzy chcieli mi pomóc bardzo serdecznie oraz administratorowi naprawde wyrozumiały pierwszy raz na forum i od razu ostrzezenie n ie robilem nic specjalnie oraz forumowiczowi DES ktory bardzi sie wkurzyl nie spodziewalem sie takiego powitania chcialem byc uprzejmy ale coz lepiej sie nie odzywac. Jeszcze raz bardzo dziekuje wszystkim za pomocne komentarze oraz przepraszam ze chcialem byc posiadaczem Amigi
[#22] Re: najlepszy model Amigi ?

@pinior, post #20

Pomysł i rozwiązanie do doopy. Autor wątku wyraźnie informuje, że chodzi mu o REALNĄ Amigę. Emulacja to coś zupełnie innego, przynajmniej tu u nas, w Europie. Możliwe, że w Oberschlesien patrzycie na to inaczej, no ale...

Serdeczności
Des
[#23] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: najlepszy model Amigi ?
[#24] Re: podziekowanie

@barman01, post #21

Ej, wyluzuj. Des sie nie wykurzyl tylko podal najbardziej oczywiste rozwiazania. Double-posting to rowniez podstawa netykiety nie tylko na tym forum ale chyba na kazdym, wiec i mod dal ci ostrzezenie, zupelnie prawidlowo. Nie ma co strzelac focha, tylko wyciagnac wnioski i sie dostosowac OK
[#25] Re: podziekowanie

@barman01, post #21

Jeśli już się zraziłeś to szkoda, jeśli nie to może i coś z tego będzie.
Nie bierz wszystkiego sobie tak do serca- tydzień powinien wystarczyć na zakumanie sposobu działania na forum.
Jeśli idzie o Administratora, to było tylko ostrzeżenie i wyjaśnienie. Spokojnie, nie dyskredytuje Cię to w naszych oczach, a ktoś jednak musi ogarniać chłodnym okiem ten kocioł, bo jak sam widzisz ludzi jest sporo i do tego różnych i różnistych. Myślę, że w porównaniu z innymi forami (doświadczenia własne) nie jest tu aż tak restrykcyjnie ok, racja

Warto, tak jak ktoś Ci doradzał poczytać sobie o Ami, chociaż pooglądać filmiki na Youtybe, żebyś mógł się zorientować czego chcesz.
Jeśli dalej nie będziesz wiedział czego się spodziewać po samym komputerze, to najbezpieczniej jest zacząć od podstawowej A1200 i do tego 4 lub 8 MB pamięci fast. Pograsz w "większość" gierek dla AMIGI, będziesz mógł spróbować zapuścić jakiś software, pobawić się blatem Workbencha (coś podobnego jak pulpit w Windowsie).

PS. Też kiedyś miałem C64, jak wielu forumowiczów, fajny komputer, ale uwierz mi Amiga to zupełnie coś innego

Powodzenia OK
[#26] Re: podziekowanie

@barman01, post #21

Jesteś Super! Miło, że w taki sposób odwdzięczasz się za okazaną Ci pomoc. Co do moderatora Recedenta to miałem już mu wytknąć, że surowo traktuje nowo-przybyłego, ale bałem się, że zostanę wykluczony z forum przez dyskusję z moderatorem. Recedent powinien być troszkę mniej surowy.
[#27] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: najlepszy model Amigi ?
[#28] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: najlepszy model Amigi ?
[#29] Re: najlepszy model Amigi ?

@barman01, post #1

Nie ma najlepszego modelu Amigi, każdy miał za i przeciw. Teraz zrobiła się moda na retro, więc ceny sa windowane i to ostro w porównaniu choćby z tym co było z 4 lata temu. Nowe hobby nie będzie więc tanie. Wejdź na eFunzine i zobacz, co ile kosztuje. Kupisz A500 to zapragniesz mieć HDD, bo wygoda i dyskietki padają jak muchy. No i szok, bo taki kontroler to często koszt 2x A500. Kupisz nowszy model, okaże się, że nie wszystkie gry będą działać i tak w kółko. Nie ma najlepszej Amigi i już. Mnie osobiście poduoba się klasyk, ale zdecydowanie nie kupie starego, słabego sprzętu za taką cenę jak sobie życzą niektórzy. A może MiniMig? (poszukaj na forum) Poza tym prócz klasyka są też nowe wcielenia Amigi (SAM440/460, AOX1000), jej systemu (poszukaj na forum).
[#30] Re: podziekowanie

@barman01, post #21

Może rzeczywiście recedent trochę za ostro zareagował na wielokrotną odpowiedź, ale to dobry chłopak jest ;) , i jakoś nie wierzę, aby dał ci bana za to...
W końcu jesteś tu nowy, a często różne fora kierują się trochę innymi zasadami, ja zazwyczaj nie zaczynam dyskusji na nowym forum od dokładnego studiowania zasad - zazwyczaj 99% z nich są wspólne na wszystkich forach zarządzanych przez Homo sapiens. Oczywiście stare wpisy forum przeglądnąć można, oraz FAQ. Ale przecież kto pyta, nie błądzi. Tym bardziej, że w końcu założyłeś ten wątek, i (przynajmniej moim zdaniem) masz większe prawo trochę w nim pobałaganić. Tym bardziej że nikogo nie obrażasz.
Tak czy inaczej nie przejmuj się. Absolutnie nic złego się nie stało.
INa koniec apel do kolegów-użytkowników i kolegów-adminów - chyba nie zaszkodzi trochę wyrozumiałości dla początkującego. W końcu Halny wieje tylko co jakiś czas :)
Co do meritum, to amigowanie jako hobby jest fajne, ale trochę kosztowne. Na pewno w 200-300 zł się nie zamkniesz. Ale warto.

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2012 10:40:04 przez wali7
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem