[#1]
Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)
Priwiet wsjem.
Po 18 latach posiadania i używania Amigi 500, udało mi się w końcu nabyć A1200.
W baaaaaaardzo ładnym stanie (moja bratanica, już przyzwyczajona, że wciąz kupuję jakieś klasyczne maszyny, zawołała nawet - "Boooże, ale on wygląda jak prosto ze sklepu!" ;) ),
Zupełnie i całkowicie nie znam się na A1200, ale otrzymałem już rozsądnie skonfigurowaną, więc przynajmniej umiem odpalać programy z HDD/CF. ;) Czasem.
Ta Amiga ma rozsądny (jak na moje potrzeby) RAM 2Mb/8Mb czy jakoś tak, ale standardowy procek, toteż rozpoczynam moje 'połowy' dem od tych z roku 1993/1994. I będę szedł 'wzwyż'.
Moje pytanie jest następujące: jako że większość software'u z tego okresu występuje w postaci dyskietkowych image'ów, czy ktoś mógłby pokusić się o napisanie krótkiego idiot-guide albo może o wskazanie tegoż na sieci - czy jest jakiś sposób, aby odpalać image z twardego dysku, bez konieczności kopiowania wszystkiego na dyskietki?
Wiem, że posiadam wrzucony na dysk program "WHDLoad", o którym mam mgliste pojęcie, że byc może służy do tego, czego właśnie potrzebuję.
Jako że od roku 1994 używałem komputera na zasadzie "włoż dyskietkę i poczekaj, co się stanie", to poruszanie się w świecie A1200 z HDD jest mi zupełnie obce, stąd moja prośba nawet tylko o parę słów w kwestii odpalania image'ów dyskietkowych z HDD/CF.
Oczywiście w międzyczasie będę tak czy inaczej przeglądał Internet pod tym kątem.
Pozdrawiam.
Y