kategoria: A1200
[#1] Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)
Priwiet wsjem.

Po 18 latach posiadania i używania Amigi 500, udało mi się w końcu nabyć A1200.
W baaaaaaardzo ładnym stanie (moja bratanica, już przyzwyczajona, że wciąz kupuję jakieś klasyczne maszyny, zawołała nawet - "Boooże, ale on wygląda jak prosto ze sklepu!" ;) ),

Zupełnie i całkowicie nie znam się na A1200, ale otrzymałem już rozsądnie skonfigurowaną, więc przynajmniej umiem odpalać programy z HDD/CF. ;) Czasem.

Ta Amiga ma rozsądny (jak na moje potrzeby) RAM 2Mb/8Mb czy jakoś tak, ale standardowy procek, toteż rozpoczynam moje 'połowy' dem od tych z roku 1993/1994. I będę szedł 'wzwyż'.

Moje pytanie jest następujące: jako że większość software'u z tego okresu występuje w postaci dyskietkowych image'ów, czy ktoś mógłby pokusić się o napisanie krótkiego idiot-guide albo może o wskazanie tegoż na sieci - czy jest jakiś sposób, aby odpalać image z twardego dysku, bez konieczności kopiowania wszystkiego na dyskietki?

Wiem, że posiadam wrzucony na dysk program "WHDLoad", o którym mam mgliste pojęcie, że byc może służy do tego, czego właśnie potrzebuję.

Jako że od roku 1994 używałem komputera na zasadzie "włoż dyskietkę i poczekaj, co się stanie", to poruszanie się w świecie A1200 z HDD jest mi zupełnie obce, stąd moja prośba nawet tylko o parę słów w kwestii odpalania image'ów dyskietkowych z HDD/CF.

Oczywiście w międzyczasie będę tak czy inaczej przeglądał Internet pod tym kątem.

Pozdrawiam.
Y
[#2] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #1

Jeśli dyski (obrazy dysków) są niedosowe to jedynym sposobem ich odpalenia (poza nagraniem na nośnik) będzie właśnie WHDLoad. Tutaj trochę szczegółów. Co do dosowych dysków - poczytaj tutaj.
[#3] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

Wiem, że posiadam wrzucony na dysk program "WHDLoad"

W takim razie wpisz w Google "whdownload" i będziesz mógł zagrać praktycznie we szystkie gry (z A500 i A1200) bez użycia dyskietek. To tyle. :)
[#4] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@Andrzej Drozd, post #3

Wielkie dzięki Panowie (!!), właśnie to wszystko robię. Na razie zbieram, testować będę juz jutro. ;)

PS: Wygląda, że na stronie http://www.whdload.de/download.html są też dema. W jakiejś tam postaci. Też będę przeglądać.
[#5] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #4

WHDLoad jest świetnym wynalazkiem. :) W oknie startowym jest info jak wyjść z gry. Tak więc możesz w ciągu godziny pograć np. w 20 gier bez resetowania Amigi. :)
[#6] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@Andrzej Drozd, post #5

Jak można w ciągu godziny pograć w 20 gier :) ehhhh....
[#7] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@WojT_GL, post #6

No, dobra. :) Sprawdzić 20 gier lub więcej. :)
[#8] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@Andrzej Drozd, post #7

Idąc dalej - czy ktoś z Was mógłby polecić jakiś lepszy tracker na A1200 (ale na Paulę, nie na dodatkowe karty), coś co by miało min. te 8 kanałów 'prockowych'. Mam tego OctaMEDa, który na A500 grał 8 kanałów, ale zakładam, że dla A1200 byłoby coś lepszego?
Tzn. zapewne jest wiele programów, ale może ktoś poleca coś szczególnie?
Pozdrrrr.
Y

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2012 10:50:09 przez YERZMYEY/HOOY-PROGRAM
[#9] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #8

DigiBooster 1.7 (full) albo DigiBooster 2.21 (demo).

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2012 11:37:07 przez kjb666
[#10] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@kjb666, post #9

Ten drugi polecam tylko w wypadku posiadania procesora co najmniej 68040.
[#11] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@kjb666, post #9

Jeszcze jest OctaMED Sound Studio - nowsza wersja OctaMEDa wykorzystująca GUI systemu OS3.x Amigi 1200 (gadtools.library). Powinieneś znaleźć pełną wersję tego programu na Aminecie.
[#12] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@Robert-Minimat-Szacki, post #11

Bardzo dziękuję wszystkim - właśnie to wszystko kopiuje się na 1200. :)

W międzyczasie mam takie dwa pytania.

1) Na A500 przy resecie przelatywały kolorowe ekrany i każdy coś tam sobie oznaczał. Błędy raportował ewentualne.
Na tej nowej 1200 niby nic nie wyskakuje, a już na pewno nie za pierwszym razem przy włączaniu. Ale jak się jakieś demo wykrzaczy (z tych nowszych oczywiście), to przy resecie - a nawet po wyłączeniu przez zasilacz) przelatuje jaskrawo-czerwony screen. Czy to jest raport o jakimś błędzie?

2) Przy niektórych nowszych demach wyskakuje requester o następującej treści: "Program failed (error # 80000008). Wait for disk activity to finish. SUSPEND/REBOOT". Miałbym pytanie, co oznacza błąd numer 80000008.

PS: Przepraszam, jeśli pytania są głupawe, ale nigdy wcześniej nie miałem jakiegokolwiek kontaktu z Amigą 1200 lub jakąkolwiek Amigą z HDD. Zawsze były dyskietki, a od paru lat - HxC.
[#13] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #12

co oznacza błąd numer 80000008?

Krashan 13 lat temu (ale chyba nadal aktualne) napisał:

80000008 - Naruszenie uprzywilejowania. Procesor 680x0 może pracować w
trybie nadzorcy lub użytkownika. W trybie użytkownika nie można
wykonać niektórych rozkazów zwłaszcza kontrolujących pracę samego
procesora (np. zapis do rejestru statusowego). Ten błąd oznacza, że
program pracujący w trybie użytkownika próbował wykonać instrukcję
dozwoloną tylko w trybie nadzorcy. Na Amidze w trybie nadzorcy pracuje
tylko jądro systemu operacyjnego.

P.S. Ha! Nawet Ci odpowiedni program znalazłem...

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2012 21:54:00 przez recedent
[#14] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@recedent, post #13

Fęks elot.
Zastanawiam się, czemu niemało dem pokazuje ten requester.
Chooociaż. Nowości to głownie pisane są na rozbudowane maszyny, więc kto wie, co one tam sobie będą pokazywać na standardzie 020.
[#15] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

Czesc

Też jestem z Krakowa (okolice).

Odezwij się na PRIV.
[#16] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@Hubez, post #15

Poszło.

A tak btw. Kopiowałem wczoraj dużo plików z CF na HDD i oczywiście był dwamilionyczterystapięćdziesiątyósmy stopień zasilania i wyłączyli prąd.

No i jak potem znowu komputer wstał, to pisze, że partycja jest "not validated".
Ktoś może wie, czy poprzez WB da się tę partycję jakoś odratować? Żeby sam sobie przeglądnął całą partycję, potworzył te pliki *.info itp?

____________EDIT__________
Oo, znalazłem to, co napisał Radosław:
"Zaznacz ikonki napędów z menu wybierz info czy disk info i pojawią się okienka z informacjami o partycjach. Jak będzie podana wielkość i ilość wolnego czy zajętego oraz "dysk read/write" to jest dobrze, jak będzie "dysk validate" i cały obszar zajęty to znaczy że robi validację.
(...)
Zależy od wielkości partycji, ale przy 000 to gigowa partycja validuje się godziny."

Więc również ja to wykonam.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2012 09:56:04 przez YERZMYEY/HOOY-PROGRAM
[#17] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #16

System powinien teoretycznie uporać się z brakiem walidacji. Czekamy aż dysk po starcie przestanie pracować --- jedyny objaw procesu przywracania walidacji. Jeśli OS nie naprawi systemu plików samodzielnie polecam:

http://aminet.net/package/disk/salv/DiskSalv11_32

Mnie pomagał ten program chyba za każdym razem. Opcja naprawiania walidacji jest tam na cyklicznym przycisku z tego co pamiętam, ale ostrożnie z programem żeby nie stracić danych. Jeśli czegoś nie jesteś pewien zapytaj. DiskSalv w menu chyba ma domyślnie zahaczoną blokadę dla mniej doświadczonych użytkowników żeby od razu nie zapisywać na dysku. Z pamięci piszę, bo daaawno nie używałem.
[#18] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@rjack, post #17

Witam :) Ja osobiście polecam programik TurboVal http://aminet.net/disk/cache/TurboVal.lha
Używam go i najszybciej z mi znanych naprawia walidację :D
[#19] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@Papier79, post #18

Dzięx Panowie, już ściągnięte, będą testowane.

Przy okazji sprawdzałem programy muzyczne i DigiBooster działa bez problemów.
Zastanawiam się tylko - może ktoś z Was wie - czy ten program defaultowo nie ma samopowtarzalnej klawiatury? Bo to jednak _duża_ przeszkoda. Przeglądałem konfigurację, ale żadna z opcji nie spowodowała standardowej pracy klawiatury (tj. raz naciskasz i trzymasz, a to już sobie leeeeeeeeci). Za taką podpowiedź byłbym wdzięczny niezmiernie.
[#20] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #19

Chybanima.
[#21] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #19

Raz naciskasz i raz leci, i tak ma byc. Mozna na sampla/instrumet zalozyc loop-a i bedzie gadac ile wlezie,
mozna tez przelaczyc w tryb multikey - moze pomoze ;)
[#22] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@ede, post #21

A jaką masz poradę dla wklepywania komend?
[#23] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@grg, post #22

Niestety multikey nie jest tu poradą.
Jak liczyliśmy dzisiaj z Tygrysem, konieczność wykonania 256 _pojedynczych_ uderzeń w klawisz, aby zrobić jednego prostego tracka z hihatami o głośności innej, niż defaultowa, skutecznie wyklucza ten program spośród grona użytków. Może uda mi się znaleźć kogoś, kto to w prosty sposób skrakuje, wtedy oczywiście dam znać.
[#24] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #23

nie musisz wbijac/edytowac glosnosci na calym tracku, zdaje sie jest jakas opcja do kopiowania
[#25] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

A użyłeś starego DigiBoostera, czy najnowszego od Grzegorza Kraszewskiego?
[#26] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

Jak liczyliśmy dzisiaj z Tygrysem, konieczność wykonania 256 _pojedynczych_ uderzeń w klawisz, aby zrobić jednego prostego tracka z hihatami o głośności innej, niż defaultowa, skutecznie wyklucza ten program spośród grona użytków.

Aż na wszelki wypadek sprawdziłem DigiBoostera 3 pod tym kątem... Uff, repeat działa. Alternatywnie można podpiąć dwa instrumenty z dwiema domyślnymi głośnościami pod jednego sampla, ale nie wiem czy DigiBooster 1.7 na to pozwala.
[#27] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@Andrzej Drozd, post #25

Andrzej:

A użyłeś starego DigiBoostera, czy najnowszego od Grzegorza Kraszewskiego?
-----------------------
Nie Krashanowego, bo mam 'fabryczną', czyli - jakom słyszał - powyżej wersji 1.7 nic na 020 nie pójdzie. Poprawnie, enyłej.

Krashan_:
Aż na wszelki wypadek sprawdziłem DigiBoostera 3 pod tym kątem... Uff, repeat działa.
-------------
Ale wnoszę, że na 020 nie pójdzie? (Nawet gdybym nie wychodził poza 8 kanałów)?

Pozdrrrrrrrrrrrr.
Y
[#28] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

wyklucza ten program spośród grona użytków

Prawdopodobnie do podobnych wniosków doszły inne osoby w swoim czasie. Wybitnej popularności nie zdobył.
[#29] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@grg, post #28

Niby taki drobiazg, a tak istotny OK
[#30] Re: Nowicjusz w świecie Amigi 1200 ;)

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #27

Ale wnoszę, że na 020 nie pójdzie? (Nawet gdybym nie wychodził poza 8 kanałów)?

Nie, DigiBooster 3 jest pisany raczej z myślą o "neoamigach", morphosach itp. Co prawda jest też skompilowana wersja na 68k i działa jak najbardziej na klasyku, ale powstała pod kątem WinUAE na kawałku przyzwoitego peceta. Na prawdziwym klasyku można go odpalić na 68060 i w 8 kanałach poradzi. Na 68020 można co najwyżej zrobić screenshota... Po prostu nie ten target.

Możesz się natomiast spróbować z wersją 2.x, ma w końcu 13 lat, więc ekstrawaganckich wymagań mieć nie powinna. Nie pracowałem na słabszych klasykach z tą wersją, ale na 68020 da się podobno coś zdziałać, chociaż zabawa zaczyna się od szybkiej 030.

Jeżeli chcesz pooldschoolować sobie na słabszych konfigach w 8 kanałach, pozostaje Octamed albo jakaś mutacja ProTrackera.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem