Wątek zamknięty
[#301] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@advantage, post #298

A1200 zatrzymała się na poziomie 68060 plus 603e.
[#302] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@Dorian3d, post #299

Korespondowałem ostatnio z Cosmo i naprawianiem sprzętu amigowego już się nie zajmuje [lub na razie dał sobie z tym spokój].

cytat:
And I stopped Amiga repair, sorry !
[#303] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@wali7, post #301

No max to MC68060/80Mhz i 64 lub 128MB RAM.

Jest jeszcze nadzieja w procesorze który swój żywot zaczął z NatAmi. Jeśli to prawda co twierdza twórcy to można oczekiwać czegoś w okolicy wczesnych Pentium 2. Tylko jeszcze ktoś musiałby stworzyć karty turbo do Ami.
[#304] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@azazel44, post #289

Niesamowite ! Tylko trzeba własny soft pisać. Żeby coś takiego istniało do C-64

Istnieje. Nazywa się SuperCPU. Wygląda na to, że nie trzeba pisać własnego softu, bo to działa z "tradycyjnym".
[#305] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@tom256, post #303

no ten softcore to największa szansa na nowe lepsze turbo

nie wiem co oni ostatnio tam majstrują ale ostatnie szacunki na N050 były takie że w ALU szału nie ma w porównaniu do natamowej karty turbo z 68060 (oni chyba ją ustawili na ponad 100MHz) ale za to FPU ma być sporo lepsze (jak dokończą)

wydajność Pentium II to raczej dopiero w drugiej fazie projektu czyli N070

wszystko też zależy od zegara jaki uda się osiągnąć. Jak dało by radę jakieś 200MHz to nawet z N050 powinno być syto ok, racja
[#306] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@Daclaw, post #304

Przecież to nawet nie jest biały kruk :) W Polsce to pewnie na palcach jednej reki można zliczyć posiadaczy tego cuda . . .
[#307] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@RadoslawF, post #284

Ja po dłuższym namyśle doszedłem do wniosku że przeboleje brak kontrolera SCSI jeśli to będzie karta z 060/100MHz i szybkimi pamięciami (szybszymi od EDO czy PFM).

Ja natomiast uważam, że zasługujemy wreszcie na nowy, porządny, normalny kontroler na miarę dostępnych obecnie dysków i napędów. SCSI, nawet to na CSPPC, to obecnie anachronizm. Nie chciałoby mi się dzisiaj walczyć z taśmami, przejściówkami, terminatorami. 10 lat temu to już było kłopotliwe.

Kontroler podstawą nowej karty jest, gdyby taka miała powstać!
[#308] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@PrzemasIII, post #306

Przecież to nawet nie jest biały kruk usmiech W Polsce to pewnie na palcach jednej reki można zliczyć posiadaczy tego cuda . . .

SuperCPU ? W Polsce ? Nie słyszałem żeby ktoś miał. Najprędzej po tamtej stronie Odry.

U nas na palcach jednej (dwóch) rąk to można policzyć posiadaczy REU, flopa 1581.
Jak SuperCPU powstawało to podstawowy zestaw C64 w Polsce to był komputer+datasette. Kwestia zakupu stacji 1541 zazwyczaj przegrywała z kupnem Amigi 500/600 wtedy.

Dzisiaj pewnie trochę ludzi by się skusiło. Powodzeniem cieszą się gadżety typu 1541U
[#309] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@Daclaw, post #307

To jakis mit.
Od lat uzywam na jednej szynie nagrywarki, 2xhdd i skanera. Jak bym tego nie popodlaczal zawsze dziala. Ot trzeba po prostu RAZ kupic 2 aktywne terminatory 32 bit lub nauczyc sie ustawiac zworki na urzadzeniach.

Szybki kontroler to fajna rzecz, tylko co on ma robic gdy transfer przebije transfery szyny czy nawet pamieci? Scsi2 jest wydajnosciowo skrojony idealnie na miare klasyka, jedyna wada, ze nie ma nowych tanich urzadzen.
[#310] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@Daclaw, post #307

"Kontroler podstawą nowej karty jest, gdyby taka miała powstać! "

Nie sposób nie przyznać racji ale na kontroler SATA w jakimś turbo do Amigi to jednak nie liczę. Życie mnie nauczyło że optymista to niedoinformowany pesymista. Ale chciałbym oczywiście nie mieć racji.

Pozdrawiam
[#311] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@BULI, post #255

Sam mam Hades-a 060 .
To komputer w obudowie od PC-ta, płyta główna z kilkoma pci, normalny dysk twardy 3,5 do tego kontrolery scsi. Płyta główna każdy układ ma w podstawce.
Mój Hades 060 ma 192mb tt ram (zwykłem simy 72) szybkość procesora to 66mhz.

Można powiedzieć że to Atari TT 2.0.
Co więcej na klonach Atari Hades/Milan możemy zapomnieć o demach czy grach(gry to pewnie na palcach 1ręki można wyliczyć które pójdą).

To komputery do Calamusa i użytków pod Tos-a i MInt-a oraz wysokich rozdzielczości..
Praca w Calasumie np. 1600x1200 jest przyjemna i pomyśleć że to komputer z początku ubiegłego wieku.
[#312] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@advantage, post #265

Zapytam jeszcze Asa kilka rzeczy. Ma oba dopalone sprzęty w domu i obiektywnie może porównać.

@As Jak z kompaktybilnością Falcona z 060 z F030? Czy tak samo masz z Amigą z 060 i A1200 ?

Obecnie na demoscenie Amigi standardem jest 1200 z 060. Jak jest z Falconem?

Jeśli demko pisane jest pod F030 z 060 i A1200 z 060 to ten pierwszy lepiej się sprawuje z wiadomych powodów (DSP, CODEC,... Videl), co, jak piszesz, widać u Ciebie.

Teoretycznie również gierki pisane pod stocki obu maszyn mogłyby działać lepiej na tym pierwszym, skoro, jak piszą, stock ma 20%-40% większą wydajność, 2MB RAM więcej, hdd na pokłądzie, CODEC. No, ale to już teoria. W praktyce, napisz proszę, czy jest emulator A500 na Falcona?
-- ------------------------------
odpowiedź:

Jak w Falconie jest włożone Ct6x to zworką albo przełącznikiem wybieramy tryb pracy.
Tak naprawdę w trybie 060 to niewiele co działa i Falcona trzeba przełączyć na tryb 030 i wtedy wszystko co jest napisane na 030 działa tak jak by Falcon był stock.

Jeśli chodzi o std. Falcona to stock to: 14mb ram +fpu, natomiast prawie każdy Falconowiec ma ct6x czyli zabawa w 060 od 66mhz do 120mhz .....

Jeśli chodzi o porównanie Falcona i Amigi stock, to jeśli coś w Falconie używa Dsp (demo/gra) to jest przepaść jak wiadomo na korzyść Falcona.

W trybie 060 chyba już nikt nie bawi się w używanie Dsp i wszystko idzie na Cpu, ale tutaj też z racji tego że 060 Falconowe jest szybsze od Amigowe to demka działają szybciej.
Piszę o demach TBL i np. portach z Amigi 060 na Falcona 060 dema: Starstruck ,Ocean Machine, Silkcut działają szybciej na Falconie 060 aniżeli na Amidze 060.
Ale to przecież normalne skoro na Falconie puszczam je sobie na 102mhz a na Amidze puszczam na 72mhz to na Amidzę wyraźnie działają wolniej.

Czy jest emulator amigi 500, hmmm szczerze nie wiem, nie spotkałem się i wątpię aby był.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2012 15:09:26 przez as...
[#313] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@as..., post #312

@As Zmierzamy do małego podsumowania:

Dema
W takim razie poprawiam: jeśli demko pisane jest pod F030 z 060 i A1200 z 060 to ten pierwszy lepiej się sprawuje z dzięki tamu, co ma na pokładzie, (CODEC,... Videl) i szybszej pracy karty turbo. Najlepsze :) amigowe dema również są na Falcona. Ile ogółem na Falcona jest dem procentowo do ilości dem na Amigę 1200? To pytanie nie jest całkiem bez sensu, bo obejrzenie wszystkich dostępnych produkcji w dwie godziny to dla scenomaniaka, który lubi się w nie gapić to mało.

Gry
Rzeczywiście, na A1200 najwięcej jest programów pisanych pod stock (większość gier), które będą działać na niej wolniej, niż te same na Falconie. Ale, czy zauważyłeś takie pozycje? Być może są pozycje, które z tego powodu są tylko na F030, a jeśli tak ile ich jest?

Pod AGA nie ma wiele gier (około 230), ale razem z dorobkiem A500 to znacznie więcej. Ile jest takich na F030 i ile razem z dorobkiem na ST?

Użytki
Chyba wszystkie będą działać bez problemu pod A1200 z FastRam. Wówczas A1200 będzie działać do 200% szybciej niż stock, czyli 180%-160% procent szybciej od F030. Być może to miało znaczenie w czasach, kiedy 060 nie było popularne i takie programy jak Brilance, Imagine, Scalla działały szybciej. Dzisiaj, kiedy standardem na obu maszynach stał się Mc60060 i FastRAM to nie będzie mieć znaczenia. Chociaż.... Czy na Falconie jest odpowiednik Scalli? Czy na Amidze jest odpowiednik falconowego AceTrackera.

Lubię mieć wszystko uporządkowane.

Kończę zawracać głowę. Amen.
[#314] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@advantage, post #313

@As Zmierzamy do małego podsumowania:

Dema
W takim razie poprawiam: jeśli demko pisane jest pod F030 z 060 i A1200 z 060 to ten pierwszy lepiej się sprawuje z dzięki tamu, co ma na pokładzie, (CODEC,... Videl) i szybszej pracy karty turbo. Najlepsze amigowe dema również są na Falcona. Ile ogółem na Falcona jest dem procentowo do ilości dem na Amigę 1200? To pytanie nie jest całkiem bez sensu, bo obejrzenie wszystkich dostępnych produkcji w dwie godziny to dla scenomaniaka, który lubi się w nie gapić to mało.
-----------------
odpowiedź:
Na Falcona to jest może z 25produkcji na 060 (wiem że w tej chwili to pewnie wszyscy leżą i się śmieją) więć jest to zapewne z 0,00001% tego co jest na Amidze 060 ..

Gry
Rzeczywiście, na A1200 najwięcej jest programów pisanych pod stock (większość gier), które będą działać na niej wolniej, niż te same na Falconie. Ale, czy zauważyłeś takie pozycje? Być może są pozycje, które z tego powodu są tylko na F030, a jeśli tak ile ich jest?
-----------------
odpowiedź:
Ech na Falcona jest ok. 100gier z czego może z 20dobrych, reszta to shit.
Jest parę perełek których raczej na stock Amidze 1200 nie zobaczymy np.
Crown of Creation 3d: kilerska gra na stock Falcona przez wielu okrzyknięta jako najlepsza gra na Falcona:
http://www.myvideo.de/watch/2252520/Crown_of_Creation_3D_for_the_Atari_Falcon030

ta gierka też jest niezła i baaaaaaaardzo wciąga:
http://www.youtube.com/watch?v=XDRtiAcqd-U gra ciągnie na Dsp i naprawdę jest wciągająca

W obu przypadkach magia polega na DSP.
Ale od razu mówię nie znam się na grach Amigowych, jeszcze w nic chyba nie grałem na Amidze, ale to nadrobię.

Pod AGA nie ma wiele gier (około 230), ale razem z dorobkiem A500 to znacznie więcej. Ile jest takich na F030 i ile razem z dorobkiem na ST?
Nie mam pojęcia są 2 teamty który robią coś takiego na Atari jak whload (dobrze napisałem)
i gry z St śmigają na Falconie często wykorzystując większą paletę kolorów oraz więcej fps...
Ale ja tam nie znam się na grach i nie gram prawie wcale.

Kończę zawracać głowę. Amen.
--
adv
[#315] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@as..., post #314

Pchi, to Crown of Creation 3d to by uciągnęła A1200 stock OK
[wyróżniony] [#316] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@parallax, post #315

A jest jakiś odpowiednik crown of creation 3d??
To aż sobie odpalę na Falconie i na Amidze pomysł
[#317] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@as..., post #316

Frontier to strzelanina w kosmosie z przeciwnikami w 3d, jeśli dobrze pamiętam.

Pozdrawiam
[#318] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@parallax, post #315

Oj nie, gowniana jakosc filmiku, ale pod koniec widac, ze engine z cieniowaniem guarda. Cos jak pierwszy X-wing na PC (chodzil na 286!). Trzeba tylko wziasc poprawke, ze giera odpalana jest na jakims 040.32 mhz turbo i dsp na 50Mhz.
A pamietam jak A1200 stock ciela sie w demach przy jednym obiekcie...

A co do platformowki - co tam dsp robi... ciepelko chyba?

Ale tak ogolnie, atari to dopiero mialo uwalony markieting. Na falcona to juz jacys garazowi developerzy giery robili.

tak czy siak, zal obu maszynek.
[#319] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@as..., post #314

Witam. Nie jestem co prawda specjalistą w sprawie Falcona ale w dawnych czasach wraz z moim kolegą byliśmy zagorzałymi fanami swoich komputerów. Ja miałem A500 z rozszerzeniem pod klapkę mój kolega (przyjaciel) miał Atari 520 ST potem 520 STcoś tam i na końcu miał 1040STcoś tam - nie pamiętam tych małych literek. Każdy z nas próbował zawsze tego drugiego przekonać że jego komputer jest lepszy. Po dość długich przepychankach słownych i nie tylko oraz wyszukiwania najlepszych programów/dem pokazujących możliwości każdego z kompów doszliśmy do następujących wniosków (nadal piszę tu o ST i jemu podobnych A1200 i Falkon to były kompy naszych marzeń):
- jeśli skład tekstu to ATARI + Calamus. To co można było zrobić na tym programie z lekka mnie powaliło - nie miałem/nie było podobnego programu na Ami.
- jeżeli muzyka (ale mówimy tu o profesjonalnej muzyce w np. Studiu) to też ATARI - niestety nie pamiętam już programu jaki oglądałem
- jeśli grafika czy to do celów domowych czy bardziej profesjonalnych (montaż filmów, prezentacje itp.) to oczywiście AMI.
- gry i ich oprawa - też AMI.
Dla porównania testowaliśmy odtwarzania tych samych modułów na obu maszynach podłączonych do sprzętu HiFi i wynik był taki że na AMI ten sam moduł brzmiał lepiej niż na ST...
Na Atari łatwiej natomiast było napisać program w GFA Basicu, który dobrze by drukował albo wyciskał siódme poty z mojego Stara LC20 - zrobiliśmy program do tzw. wykresów trakcyjnych oczywiście w Basicu i niestety na Atari wydruk wyszedł a na Ami były problemy - dlatego to na Atari robiliśmy dla całej klasy te wydruki.
Podsumowywując:
W żadnym studiu telewizyjnym, czy to kablówki czy nawet w Hollywood, nie uświadczymy ATARI, tak samo jak było to w NASA (tu z tego co czytałem Ami z powodu swojej niezawodności podbiła serca), tak samo w redakcjach gazet nie uświadczymy AMI lub w studiu nagrań.
Każdy z tych komputerów wyciął z rynku swój kawałek tortu i tam się odnalazł - no i dobrze. Bo jak by to były identyczne maszyny to by było smutno. Potem przyszedł przysłowiowy walec (PC) i wszystko wyrównał :D.
My Amigowcy możemy żałować że na nasz komputer nie wyszły takie cacuszka jak CALAMUS czy dobre sekwencery MIDI, a z drugiego obozu mogą żałować że nie mają takich programów jak Adorage, ImageFX, TVPaint. Dalsze porównywanie tych komputerów jak dla mnie nie ma sensu.
I na koniec. Ja nadal mam AMI i to w konfiguracji (Blizzard1260+Mediator+VooDoo+SB128+Karta telewizyjna i jeszcze trochę innych dodatków o których już nie pamiętam)moich marzeń z tamtych lat a mój kolega ma już tylko PC.

Pozdrawiam
[#320] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@as..., post #316

Tu na mocniej (niż Twoja) dopaloną Ami: http://www.youtube.com/watch?v=LKzksWgli58
skoro Falcon jest taki super, to najmocniej dopalony (CT60) pewnie pokaże coś znacznie lepszego :)
[#321] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@ENDriu73, post #319

gdzieś na początku pisałem, że zawsze mi się wydawało, że Atari miało lepszy dźwięk od Amigi.
Już sobie przypomniałem czemu :)

http://www.youtube.com/watch?v=dcaetoEeTnE

Fajny kawałek swoją drogą :)

Pozdrawiam
[#322] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@ENDriu73, post #319

W końcu ktoś racjonalnie podszedł do tematu..
A my Atarowcy żałujemy że mamy tylko 0.000001% softu (gier i dem) jaki wyszedł na A1200.
[#323] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@as..., post #322

Ktoś jednak wciąz korzysta z Amigi przy tworzeniu muzyki. Jest co prawda nieuruchomiona ale stosy dyskietek - pewnie z samplami - "nie mogą się mylić". ;) Zresztą facet pod koniec filmiku mówi, że lubi sprzęt firm z poczuciem humoru. Cokolwiek miałoby to znaczyć w odnieseniu do Ami. :)

ENSONIQ MR-61

Sam Ensoniq to firma którą założył były projektant SIDa (oraz C64).

Jak kogoś nudzi filimik to 7:58 jest Amiga w okazałości.
[#324] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@Deftronic/..., post #323

[#325] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@grg, post #324

Zgadza się. :)

Tyle tylko, że na Amidze coś tam zrobisz profesjonalnego na MusicX czy Pagestream a czy na Falconie zrobisz coś podobnego jak na amigowych programach do 3D albo prezentacyjnych typu Scala?
[#326] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@Deftronic/..., post #325

Ludzie przestańcie toczyć bezsensowną wojnę. Dzisiaj nic profesjonalnego nie robi się ani na Amidze ani na Atari. Taka jest prawda - to tylko (albo aż) hobby, ale nic więcej. Historia utopiła oba komputery i gdyby nie tacy fanatycy jak my i po drugiej stronie atarowcy ten sprzęt dawno odszedłby w zapomnienie. Więc podajcie sobie ręce i nie udowadniajcie sobie nawzajem czego czego nie ma. Bawmy się sprzętem, ale go nie idealizujmy.
[#327] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@posylus, post #326

Dokladnie. Dystansu do naszych maszynek nabiera sie, buszujac po youtube. Jest tam cykl LGR, koles recenzuje giery i sprzet z la 80-90, rynek USA. I chlopak odkrywa nagle, jaki to fajny komputer ta A500. Bo nawet go za mlodu na oczy nie widzial. I probuja powrownywac ja do jakies gowna klasy Apple IIGS. Rynek decyduje, co jest fajne a co nie. Mozliwowsci komputera sa wazne, ale nie najwazniejsze. Jak developer bedzie wiedzial ze zarobi na doomie na kalkulatory, to zrobi to. Maszynki Atari i amiga padly nie dlatego, ze nie mozna bylo grac w dooma, tylko dlatego, ze wlasciciele, nie mieli na nie pomyslu. Zwyczajny brak wizji.
[#328] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@Deftronic/..., post #325

Profesjonalizm jak cholera - dłubać w PALu, zapodając wsady w tak popularnych dziś formatach jak anim5 a potem wyświetlać to przez CVBS... Dajcie już spokój. Amigowa Scala od lat spoczywa w pokoju tam, gdzie cała analogowa technika video.
[#329] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@Daclaw, post #328

No ale na Falonie nie da się zrobić nawet tego. :) Czy może się da?
[#330] Re: Atari Falcon vs Amiga - ciąg dalszy

@Deftronic/..., post #329

Scala była tylko na Ami a potem dorobili ją na PC, nie wiem jak na Atari soft do 3D ale w dwóch pozostałych propozycjach Falkon będzie lepiej oprogramowany.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem