@As Zmierzamy do małego podsumowania:
Dema
W takim razie poprawiam: jeśli demko pisane jest pod F030 z 060 i A1200 z 060 to ten pierwszy lepiej się sprawuje z dzięki tamu, co ma na pokładzie, (CODEC,... Videl) i szybszej pracy karty turbo. Najlepsze amigowe dema również są na Falcona. Ile ogółem na Falcona jest dem procentowo do ilości dem na Amigę 1200? To pytanie nie jest całkiem bez sensu, bo obejrzenie wszystkich dostępnych produkcji w dwie godziny to dla scenomaniaka, który lubi się w nie gapić to mało.
-----------------
odpowiedź:
Na Falcona to jest może z 25produkcji na 060 (wiem że w tej chwili to pewnie wszyscy leżą i się śmieją) więć jest to zapewne z 0,00001% tego co jest na Amidze 060 ..
Gry
Rzeczywiście, na A1200 najwięcej jest programów pisanych pod stock (większość gier), które będą działać na niej wolniej, niż te same na Falconie. Ale, czy zauważyłeś takie pozycje? Być może są pozycje, które z tego powodu są tylko na F030, a jeśli tak ile ich jest?
-----------------
odpowiedź:
Ech na Falcona jest ok. 100gier z czego może z 20dobrych, reszta to shit.
Jest parę perełek których raczej na stock Amidze 1200 nie zobaczymy np.
Crown of Creation 3d: kilerska gra na stock Falcona przez wielu okrzyknięta jako najlepsza gra na Falcona:
http://www.myvideo.de/watch/2252520/Crown_of_Creation_3D_for_the_Atari_Falcon030
ta gierka też jest niezła i baaaaaaaardzo wciąga:
http://www.youtube.com/watch?v=XDRtiAcqd-U gra ciągnie na Dsp i naprawdę jest wciągająca
W obu przypadkach magia polega na DSP.
Ale od razu mówię nie znam się na grach Amigowych, jeszcze w nic chyba nie grałem na Amidze, ale to nadrobię.
Pod AGA nie ma wiele gier (około 230), ale razem z dorobkiem A500 to znacznie więcej. Ile jest takich na F030 i ile razem z dorobkiem na ST?
Nie mam pojęcia są 2 teamty który robią coś takiego na Atari jak whload (dobrze napisałem)
i gry z St śmigają na Falconie często wykorzystując większą paletę kolorów oraz więcej fps...
Ale ja tam nie znam się na grach i nie gram prawie wcale.
Kończę zawracać głowę. Amen.
--
adv