[#1] 64 bit system
Czysto teoretycznie:
skoro cyberstrom PPC jest 64 bitowy, to czy możliwe było by zainstalowanie systemu 64 jeśli by takowy powstał
[#2] Re: 64 bit system

@Shredder, post #1

Jestes pewny? Mi się wydaje, ze karta jest 32 bitowa a ma 64 bit dostęp do pamięci tak jak pierwsze pentiumy.

Benedykt Dziubałtowski
[#3] Re: 64 bit system

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Dokładnie tak.
[#4] Re: 64 bit system

@stachu100, post #3

Ale PPC jest 64 bitowy, to nie może przetwarzać danych w 64?
Czyli co Proc 64, dostęp do pamięci 64 a i tak wszystko psu na budę bo wszystko krojone do 32 bitów?
[#5] Re: 64 bit system

@Shredder, post #4

Wszystkie procesory 68k są 32 bitowe.
[#6] Re: 64 bit system

@Shredder, post #4

Ale PPC jest 64 bitowy

Źródło tych sensacji możesz podać?
[#7] Re: 64 bit system

@stachu100, post #6

Czytałem kiedyś o wersjach procesorów PPC 64 bitowych ale nie wiedziałem, że były w kartach Cyberstorm:)

EDIT:
Były to procesory produkowane przez bodajże IBM.

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2012 13:13:41 przez Skiba
[#8] Re: 64 bit system

@Skiba, post #7

To prawda że niektóre procesory PPC są 64 bitowe.
Ale czy to automatycznie oznacza że procesor 604e montowany na CSPPC jest 64 bitowy?
[#9] Re: 64 bit system

@Skiba, post #7

A jesteś pewny, że nie czytałeś o 64-bitowej szynie danych (dwa simmy potrzebne w parze do działania)? Bo 64-bitowa szyna danych, a 64-bitowy procesor to dwie całkiem różne rzeczy.
[#10] Re: 64 bit system

@stachu100, post #8

Tego nie napisałem, że procek w CSPPC jest 64 bitowy
[#11] Re: 64 bit system

@rafgc, post #9

PowerPC 970
Jest napisane, że te procesory posiadają 64 bitową architekture.
[#12] Re: 64 bit system

@rafgc, post #9

Ta teraz dojrzałem moja pomyłka....
[#13] Re: 64 bit system

@Shredder, post #12

Jeśli ktoś jeszcze ma wątpliwości pozwole sobie zacytować datasheet:

The 604e implements the PowerPC architecture as it is specified for 32-bit addressing, which provides 32-bit effective (logical) addresses, integer data types of 8, 16, and 32 bits, and floating-point data types of 32 and 64 bits (single-precision and double-precision). (...) The 604e has a 64-bit external data bus and a 32-bit address bus.

Proponuje zawsze najpierw użyć wujka googla, zanim zacznie się produkować tematy zionące ignorancja :P.

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2012 13:31:34 przez strim
[#14] Re: 64 bit system

@strim, post #13

I z tego co można poczytać sobie na Wikipedii to dopiero procesory PowerPC z rodziny 970 (G5) są procesorami 64 bitowymi, pozwalającymi tworzyć oprogramowanie 64 bitowe dla niego. Wszystkie wcześniejsze to procesory 32 bitowe.
[#15] Re: 64 bit system

@gilban, post #14

Pierwsze 64-bitowe PPC to 620 - jakieś 5 lat przed G5. Mam manuala z Motoroli, więc Wikipedia mnie nie przekona, że było inaczej.
[#16] Re: 64 bit system

@BigBang, post #15

A w którym miejscu próbuje to zrobić ?
http://en.wikipedia.org/wiki/PowerPC_600#PowerPC_620
jak byk pisze że to pierwszy z 64 bitowców PPC.
Po prostu były do dupy i odpuszczono ich produkcję.

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2012 15:26:48 przez marcolini
[#17] Re: 64 bit system

@BigBang, post #15

Wikipedia kłamie :) Zdarza się czasami że informacje na ich stornach są albo nie aktualne albo niepełne
[#18] Re: 64 bit system

@BigBang, post #15

Ale wikipedia nie musi Cię do niczego przekonywać:
http://en.wikipedia.org/wiki/PowerPC_600#PowerPC_620
;)
[#19] Re: 64 bit system

@abcdef, post #18

Kurde, ja tylko odpowiadam na posta, w/g którego w/g wikipedii G5 jest pierwszy. Nawet na wikipedię nie zaglądałem. A jak już zaglądam, to pamiętam o tym, że wikipedię trzeba umieć czytać (tzn. nie traktować jako źródło autorytatywne).
[#20] Re: 64 bit system

@BigBang, post #19

No dobra może G5 to nie był pierwszy w ogóle, ale G5 był pierwszym dla ludu w którym zastosowano system 64 bity. Co mi po procesorze 620, który był pierwszy, skoro go nawet nikt nie widział na oczy, nie mówiąc o systemie klienckim na nim działającym. Więc odpuśćmy sobie sprzęt prototypowy i zajmijmy się tym dostępnym realnie, dla każdego. Amiga Walker też była i wiele innych dziwnych urządzeń i nawet samochodów też było. Ale na projektach się skończyło, tak jak na razie w fazie projektów jest Natami, którego też jeszcze nikt na własne oczy nie widział, poza kilkoma paroma developerami.
[#21] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: 64 bit system
[#22] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: 64 bit system
[#23] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: 64 bit system
[#24] Re: 64 bit system

@Skiba, post #11

Ja mam 64-bitowy procesor w swojej Amidze.
[#25] Re: 64 bit system

@Mufa, post #24

... i dwurdzeniowy. A AmigaOS4 nie wykorzysta 64 bitów adresowania i tak. Ciekawi mnie, czy przy tej biedzie z liczbą osób w Core-teamie OS4 doprowadzą do użycia drugiego rdzenia czy nie.

Ostatnia aktualizacja: 30.12.2012 18:31:44 przez michal_zukowski
[#26] Re: 64 bit system

@michal_zukowski, post #25

Czepiasz się. TA AMIGA wykorzystuje i dwa rdzenie i 64 bity.

Benedykt Dziubałtowski
[#27] Re: 64 bit system

@Benedykt Dziubałtowski, post #26

Bo to w końcu AMIGA ! :)
[#28] Re: 64 bit system

@kjb666, post #27

Mogłaby być, gdyby zrobić tak jak z Blenderem i odkupić system od tych sępów z Hyperion i A-Eon.
[#29] Re: 64 bit system

@Benedykt Dziubałtowski, post #26

Dystrybucja linuksa CommodoreOS wykorzystuje 64 bity w pecetach, tak samo jak Debian, Mint, czy kazda inna dystrybucja linuksa przeznaczona dla Amigi one X1000 w Amidze.
[#30] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: 64 bit system
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem