[#31] Re: 64 bit system

@Mufa, post #29

Dystrybucja linuksa CommodoreOS wykorzystuje 64 bity w pecetach, tak samo jak Debian, Mint, czy kazda inna dystrybucja linuksa przeznaczona dla Amigi one X1000 w Amidze.

Ale to zwykły linuch jest, z kolorową ale chyba mało praktyczną skórką i nakładką compiz, a wersję 64 bitową ma każda szanująca się dystrybucja.
Jaki jest więc sens kupować wydumanego kompa za 12 tysięcy i odpalać na nim system który jest darmowy?
Skoro ten sam system da się odpalić na zestawie z C2D za 300 zł, i pójdzie on pewnie szybciej ?
[#32] Re: 64 bit system

@Benedykt Dziubałtowski, post #26

Na szczęście cienko przędą i raczej model Amiga-Mini będzie pierwszym i ostatnim i oby szybko został zapomniany bo obciach :D Zapowiadane modele 1000, 2000, 3000 nie pojawią się. Nie sprzedają się bo kto by chciał używać Amigi która jest bezczelną profanacją oryginału , w dodatku bez oryginalnego Workbencha
[#33] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: 64 bit system
[#34] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: 64 bit system
[#35] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: 64 bit system
[#36] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: 64 bit system
[#37] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: 64 bit system
[#38] Re: 64 bit system

@marcolini, post #31

Nie wiem po co komu ow linuks z mala praktyczna skorka. Nie wiem po co tutejszy admin w watku o 64-bitowych maszynach z PPC wcina sie z wykorzystywaniem 64-biow w I3. Byc moze on jako pierwszy Polak i bodaj drugi Europejczyk chce kupic ow sztuczny twor, a byc moze po prostu lubi zanizac poziom swojego forum.
Ja tylko mrytorycznie odpowiedzialem jak wyglada sytuacja z procesorami PPC o 64-bitowej architekturze w Amigach. Aby jeszcze bardziej merytorycznie rzecz cala usclslic moge dodac, ze ani wspomniany tuaj PPC 604e nie jest 64-bitowy ani tez wspomniany tutaj G5 (ktory jest 64-bitowy) nigdy nie byl ani nigdy nie bedzie zastosowany w Amigach.
[#39] Re: 64 bit system

@Mufa, post #38

Może to nie tutejszy admin ma problem tylko Ty nie potrafisz do wiadomości przyjąć faktu, ze Commodore wypuściło nowa Amigę i powinniśmy się z tego cieszyć?

Benedykt Dziubałtowski
[#40] Re: 64 bit system

@Benedykt Dziubałtowski, post #39

Tylko że ta Amiga w przeciwieństwie do nowego Comodore 64 była zrobiona po kosztach. I to się zemściło - na YT można obejrzeć filmik z rozpakowania Amiga mini gdzie widać że napis jest dorobiony niechlujnie. Sama zaś Amiga mini nie jest dostępna w tej chwili w ofercie => link

Dosłownie tydzień temu instalowałem CommodoreOS w wersji najnowszej. Było to moje drugie podejście, i z tego co mogę - subiektywnie oczywiście - powiedzieć, to to że Amiga z CUSA przestała się rozwijać. Zarówno system jak i oferta (ostatni news z marca 2012 r.)
[#41] Re: 64 bit system

@marcolini, post #31

CommodoreOS jest przygotowany pod kątem emulatorów i wogóle gier. Głosy krytyki oceniają stopień adaptacji wyjściowego systemu na czasokres 2 tygodnie dla zdolnego teamu.
Jest w tym pewien pomysł, w powiązaniu z oryginalnym (nowy C 64 zasługuje na to określenie, Amiga mini już nie) komputerem mogło to mieć szansę. Ale tylko w powiązaniu z oryginalnym sprzętem i lepiej dopracowana dystrybucja.
O sens zakupu za 12 tys nie pytaj - nie nasze pieniądze.
[#42] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: 64 bit system
[#43] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: 64 bit system
[#44] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: 64 bit system
[#45] Re: 64 bit system

@Shredder, post #1

i kolejny temat przerodził się w brednioserial ... cafe

a co do tematu to nawet jakby faktycznie cyberstorm był 64bit to system 64bit nie miałby żadnego sensu bo w przypadku 64bit PowerPC nie ma żadnego przyśpieszenia

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2013 22:36:27 przez XoR
[#46] Re: 64 bit system

@XoR, post #45

Zauważyłeś, że niektórzy kłócą się ciągle o to samo?Trzeba im wątek, a może dział na forum "ring wolny" albo "krwawa amiga" i tam będą z automatu lądować wszystkie spory, na temat co jest, a co nie jest amigą.

Rodzi się pytanie, czy w domowych komputerach potrzebujemy 64-bitowych procków, systemów itd. ? moim skromnym zdaniem nie. Ktoś nam wmawia, że musimy, ale omputer do wszystkiego tak naprawdę to kiepski pomysł. Jest drogi i często niewykorzystany, ale mogę w razie W zrobic na nim wszystko. Ilu robi to wszystko? No właśnie. Niestety tej tendencji chyba nie da się odwrócić.

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2013 22:41:18 przez Ender
[#47] Re: 64 bit system

@XoR, post #45

Dlaczego nie ma??
[#48] Re: 64 bit system

@Ender, post #46

w przypadku 64bit PowerPC nie ma żadnego przyśpieszenia

Poważnie? Gdzie usłyszałeś takie rewelacje?

Może przeczytasz sobie np. ten dokument?

czy w domowych komputerach potrzebujemy 64-bitowych procków, systemów itd. ? moim skromnym zdaniem nie.

Moim skromnym zdaniem tak.
[#49] Re: 64 bit system

@Ender, post #46

moze 64 bit to nie, ale jaka była różnica gdy przesiadaliśmy się z 8 na 16 bitowe maszyny....
[#50] Re: 64 bit system

@strim, post #48

dokument dokumentem a benchmarki mówią co innego i generalnie wszystkie 64bit RISCe wykazują ten sam trend. Oczywiście przyśpieszenie będzie w przypadku kodu używającego 64bit obliczeń aczkolwiek kto liczy takie duże integery?

w przypadku X86 przyśpieszenie wynika z dodatkowych rejestrów i zazwyczaj niczego więcej i to właśnie przez te zyski wydajności na X86 ogólnie ludzie myślą że 64bit jest wydajniejsze

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2013 23:00:49 przez XoR
[#51] Re: 64 bit system

@Ender, post #46

Zauważyłeś, że niektórzy kłócą się ciągle o to samo?Trzeba im wątek, a może dział na forum "ring wolny" albo "krwawa amiga" i tam będą z automatu lądować wszystkie spory, na temat co jest, a co nie jest amigą.

tak i w ogóle nie trafiają nigdy żadne argumenty ani do jednej strony ani drugiej głową w mur
a dział mamy już KLIK!
oczywiście fajniej jest trolom zaśmiecać normalne wątki

Rodzi się pytanie, czy w domowych komputerach potrzebujemy 64-bitowych procków, systemów itd. ?

można bez 64bit używać więcej niż 4GB pamięci i dokonywac obliczeń na >32bit ale nie ma to sensu bo lepiej jest przejść na 64bit gdzie jest ładna płaska przestrzeń adresowa

koszt tranzystorów i pamięci jest całkowicie pomijalny patrząc się na zyski z 64bit
[#52] Re: 64 bit system

@XoR, post #50

dokument dokumentem a benchmarki mówią co innego

Benchmarki benczmarkami a rzeczywista wydajność rzeczywistą wydajnością

generalnie wszystkie 64bit RISCe wykazują ten sam trend

A masz jakieś praktyczne doświadczenie z nimi? :P

kto liczy takie duże integery

Np. w kodzie NetBSD zmienne typu uint64_t pojawiają się ok 2300 razy.
[#53] Re: 64 bit system

@strim, post #52

nie mam doświadczenia i nie ma to znaczenia w momencie gdybym chciał mierzyć "rzeczywistą wydajność" czyli jak rozumiem jak wszystko chodzi na oko bo benchmarki to właśnie rzeczywista wydajność tylko sensownie pomierzona czy to czasem wykonania czy ilością przetworzonych danych (np. klatek obrazu) na sekundę

co do kodu NeBSD to nie wiem co one robią i jak wpływają na wydajność. Wiem że zwykły 32bit kod kompilowany na 64bis system jest trochę wolniejszy... a przynajmniej był w przypadku użycia GCC w testach z okresu G5. Podobnie spadek wydajności był w SPARCach 64bit. Tłumaczy się to tym że wskaźniki zajmują 2x więcej mniejsza w pamięci i cache co odbija się właśnie negatywnie na wydajności i ma to imho sens.

mozna by zrobić test na G5 i PA6T najnowszej 64bit binarki blendera vs ta sama wersja tylko 32bit i porównać czasy renderingu na obu wersjach
[#54] Re: 64 bit system

@strim, post #52

strzelam że duża część 64bitowych zmiennych to wielkosci plików
[#55] Re: 64 bit system

@michal_zukowski, post #54

strzelam że duża część 64bitowych zmiennych to wielkosci plików

Mamy na to osobny typ więc nie znalazłby się w wyniku wyszukiwania po uint64_t. Swoją drogą ten osobny typ też jest pod spodem 64-bitowy. Używamy zmiennych 64-bit do masy różnych rzeczy, począwszy od różnych rozmiarów, masek, offsetów, przez np. przechowywanie czasu, biblioteki kryptograficzne (szyfrowanie, podpisywanie, generowanie liczb losowych), mechanizmy komunikacji kernel-user space, sieć, etc. etc. etc. Jest tego masa i to w krytycznych dla wydajności całego systemu miejscach. Konkluzja: system działa wydajniej na architekturach 64-bitowych, choćby z uwagi na to, że operacje na danych 64-bitowych na maszynach 32-bit są dość wolne. Pomierzenie tego jakimś benchmarkiem, który wykonuje jakąś tam konkretną operację jest stosunkowo trudne i nie da nic nikomu, poza fałszywym poczuciem posiadania racji. Prawda jest taka, że wydajność zawsze zależy od tego jak napisane jest oprogramowanie, ale jeśli prawidłowo użyje się możliwości 64-bitowego CPU RISC to uzyskana wydajność będzie wyższa, o czym nawet napisano w dokumencie który zalinkowałem wcześniej. Można by było jeszcze długo na ten temat dyskutować, ale nie widzę sensu.

Ja buntuje się jedynie przeciw autorytatywnym stwierdzeniom w rodzaju "system 64bit nie miałby żadnego sensu bo w przypadku 64bit PowerPC nie ma żadnego przyśpieszenia".

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2013 00:20:38 przez strim
[#56] Re: 64 bit system

@Ender, post #46

Rodzi się pytanie, czy w domowych komputerach potrzebujemy 64-bitowych procków, systemów itd. ? moim skromnym zdaniem nie.

No cóż, mów za siebie, albo mnie osobiście wyklucz ze zbioru "my".
Widać nigdy nie próbowałeś stawiać środowiska wirtualnego kilku maszyn. Uwierz mi, że przy 3GB RAMu, to średnia przyjemność.
[#57] Re: 64 bit system

@GumBoy, post #56

Jedno z drugim ma niewiele wspólnego. Już w okolicach 1998r CPU x86 32 bitowe miały 36 bitową przestrzeń adresową, wprowadzenie 64 bitowego rozszerzenia nie rozszerzyło tej pamieci do 64, a jedynie 40 bitów (przy czym przestrzeń pamięci wirtualnej 48bit). Innymi słowy nie jest prawdą, że potrzeba 64bit CPU by mieć >4GB pamięci.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2013 18:47:39 przez abcdef
[#58] Re: 64 bit system

@XoR, post #53

Wiem że zwykły 32bit kod kompilowany na 64bis system jest trochę wolniejszy...

a wiesz, ze zwykly 64bit kod kompilowany na 32bit jest jeszcze wolniejszy ?
[#59] Re: 64 bit system

@abcdef, post #57

Innymi słowy nie jest prawdą, że potrzeba 64bit CPU by mieć >4GB pamięci.

Nigdzie nie napisałem, że coś takiego jest prawdą.
[#60] Re: 64 bit system

@abcdef, post #57

Już w okolicach 1998r CPU x86 32 bitowe miały 36 bitową przestrzeń adresową

to jest rozszerzenie dla systemu, nalezy dodac.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem