[#91] Re: 64 bit system

@Cri1001010, post #90

test porównawczy jest prosty 1 rdzeń 32bit vs 64 to jest 40% x 64 bit teoria obalona i nic wspolnego z 4gb ramu

A co tu rozumiec...? cala sprawa lezy po stronie sterownikow... ! 32 bit sa jak narazie bardziej rozwiniete,chyba nie musze tlumczyc dlaczyego? OK

Dalej nie rozumiem połączenia tych 2 postów. Nie wiem gdzie te sterowniki 32 bitowe są bardziej rozwinięte od 64bitowych. Od 2007 używam tylko systemów 64bit(zarówno Windows - do gier, jak i Linux -do wszystkiego) i nie miałem ze sterownikami nigdy problemu...

co to jest "40% x 64 bit teoria obalona i nic wspolnego z 4gb ramu"?
A pamiętasz rysunki poglądowe: różnica między 16 bit a 32 bit? Te sugestywne paczuszki? To nie jest takie proste teraz "daj linka" ale propaganda (?) była, i myślenie w przypadku 64 bit zadziałało takie samo. Jest to mrówcza praca odnaleźć konkretny cytat ale niejednokrotnie czytałem że im więcej tym szybciej.

Nie pamiętam, nie moje czasy ;) Ale jakoś mnie nie dziwi wciskanie kitu przez producentów/marketingowców.

Pozdrawiam
[#92] Re: 64 bit system

@Tomahawk, post #91

To nie jest tak, że to tylko marketingowy bełkot.
Przejście z 8 na 16 bit dało spory przyrost wydajności, na 32 bity już mniej. A dlaczego? Proste:
jeśli chcesz wykonywać obliczenia na liczbach rzędu 1000, 10000 to musisz użyć 16 bitowej liczby. Jeśli masz procesor 8 bit, to taka operacja (choćby głupie 1000+1000) musi być rozbita na dwie kolejne operacje 8 bit. Podobnie gdy chcesz robić operacje arytmetyczne na liczbach większych od 65536, wtedy musisz użyć 32 bitów. I znowu procesor 32 bitowy umożliwi zrobienie tego za jednym zamachem: mniej cyklów dostępu do pamięci i sama operacja wykona się na CPU szybciej.
Przy 64 bitach ten efekt już nie występuje: znacznie rzadziej operujemy na liczbach większych od 4 294 967 296, więc jeśli tylko programista "zapobiegliwie" nie użył liczb szerszych niż 32bity, to taki kod (nawet przekompilowany) nie wykona się szybciej na CPU w trybie 64 bit.
Jednak 64 bity mogą mieć sens - zwłaszcza przy wirtualizacji, gdy 2-3 maszyny wirtualne spokojnie zajmą całą przestrzeń adresową procka 32 bit.
[#93] Re: 64 bit system

@wali7, post #92

mylisz sie. nie musza to byc liczby wieksze od 4 294 967 296. wystarczy, ze bedzie to mnozenie liczb wiekszych od 65536 co jest czestym przypadkiem i wymaga albo zmniejszenia dokladnosci albo robienia tego naokolo=zmniejszenia wydajnosci.
[#94] Re: 64 bit system

@kiero, post #93

no fakt, zapomniałem o mnożeniu, tu wynik jest dwa razy szerszy niż operandy - czyli mnożenie dwóch liczb 32 bitowych wykona się szybciej na 64 bitach niż na 32. Czyli przejście na 64 bity też coś da.
Ale chyba w przypadku dodawania i odejmowania zysk z 64bitów jest raczej mizerny - rzadko operujemy argumentami 64 bitowymi.
[#95] Re: 64 bit system

@Tomahawk, post #91

zielony jestes jak pietruszka koniec postu !
[#96] Re: 64 bit system

@wali7, post #92

Nie no. Ja to wiem, ale z bełkotem mi chodziło o fakt, że "2xwięcej bitowy rejestr = 2x większa wydajność" co nie jest prawdą. Tak samo jak 4 rdzenie po 3GHz to nie jest jeden rdzeń 12GHz ;)

To jak się dzieje to "wewnątrz" proca interesuje mała grupę społeczeństwa (np. mnie, Ciebie), ale dla mitycznego zwykłego użytkownika liczy się tylko co dostaje na "zewnątrz"

@Cri1001010
O czym ty w ogóle piszesz. Trzy posty i w żadnym nie wiem o co chodzi.
Wytłumaczy mi ktoś co miał na myśli w pierwszych dwóch postach? Bo w ostatnim chyba chciał na mnie nawrzucać, ale też pewny nie jestem....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem