kategoria: A600
[#61] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@strim, post #55

Problem w tym, że nawet 4MB Fast to katorga z trochę fajniej zrobionym systemem niż czysty 3.1. Bo co to za przyjemność bawić się w ciągłe odpalanie systemu bez sekwencji startowej, byle tylko na grę starczyło? To ja już wolę dyskietki. Nawet minimalna instalcja ClassicWB z buforami do partycji pożera 2-2.5Mb Fast więc można zapomnieć o funkcji "preload" z WHDLoad. Samo 68000 też jest za wolne do klikania w WB. Ja bym kupił tę ACA620 na twoim miejscu jednak. Masz i full pamięci i procek, który pozwoli przyjemnie pograć w wektorówki czy bardziej wymagające, jeśli chodzi o zajmowane miejsce tytuły, bez przesadnego czekania na załadowanie (szybszy transfer dzięki 020).
[#62] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@_arti, post #61

No to teraz już nie wiem............jestem już umówiony z sprzedawcą na te 4mb fast ale tam można odblokować do 8mb tylko ta pcmcia odpada. Chyba jestem na to wszystko za cieńki zaraz z przyjemności zrobi się katorga i zostanie tak jak było...........
[#63] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #62

8MB by na upartego wystarczyło, tylko po co ci PCMCIA? Nie czytałem całego wątku. Chcesz tam jakąś kartę sieciową wsadzić, czy jak? Bo jeśli tylko adapter do przenoszenia danych, to możesz wtedy odpalać system bez sekwencji, tak by nie zajął więcej niż 4Mb i chyba powinno to wtedy zadziałać na rozszerzeniu z 8-emką. Tak czy siak, zawsze im szybciej tym lepiej. Tak, jak napisałem - ja bym kupił ACA.
[#64] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@_arti, post #63

Pcmcia ma być compact flash do przenoszenia dany z kompem. Tak mi radzono.
już kupiłem dwie karty flash adapter ide-flash i pcmcia flash. I jestem w trakcie kupna tej karty fast ram od forumowicza stryker na allegro. Pewnie dopiero dowiem się tak naprawdę co kupiłem jak to wszystko będę chciał podłączyć.....

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2013 20:15:20 przez heniek29cr
Chodzi mi tylko o dobre odtwarzanie starych gier z dysku a nie z dyskietek wachlowac i to wszystko

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2013 20:22:03 przez heniek29cr
[#65] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #64

Nie poddawaj się, na początek zaczekaj aż przyjdzie to co kupiłeś. Zainstaluj to i zobacz czy ci starczy,
przecież wcześniej grałeś na tym co masz i było dobrze. Teraz i tak będzie lepiej bo wygoda z twardym
dyskiem jest duża, a szczególnie z kartą CF jako twardysk - przynajmniej ja tak to odczuwam.
Wtedy sam zobaczysz czy chcesz więcej, czy potrzeba ci więcej.
Rady jakie dostajesz są dawane przez nałogowych amigowców, którzy lubią wypasić swój sprzęt.
Stąd tyle linków i propozycji.
Wskrócie - naciesz się tym co masz a potem możesz odpicować swoją A600 na przykład tak albo tak :D
[#66] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@Radek_Cz, post #65

Dzięki..... już mi lepiej :) a te fotki są zarabiste..... Działa na wyobraznie
[#67] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #66

Ciągle nie rozumiem czemu chcesz się pakować w WHDLoad. Kup sobie HXC i będziesz zadowolony.
[#68] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@seldon, post #67

kurcze szkoda wywalać mi oryginalną stację.................
[#69] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@seldon, post #67

Najlepiej jak pozbędzie się A600 i od razu kupi A1200. Za 5+ stówek wszystko "w kupie" :D Wyjdzie taniej niż A600 z ACA a różnica sprzętowa że ho ho pomysł
[#70] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@Art, post #69

600-etka ma swój klimat jednak.
[#71] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@_arti, post #70

No to były zakupy............ teraz to wszystko do kupy poskładać ale będzie jazda . W młodości o tym marzyłem teraz czas na spełnienia dla mojej 600tki. A wiec:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3244620283

http://allegro.pl/katowy-adapter-przejsciowka-cf-2-5-ide-amiga-i3235629037.html

http://allegro.pl/czytnik-adapter-kart-cf-na-pcmcia-laptop-i3183746337.html

http://allegro.pl/karta-pamieci-compact-flash-cf-cfc-platinum-1-gb-i3177948854.html

http://allegro.pl/kingston-karta-pamieci-compact-flash-4gb-fv-gw-i3171832246.html

Ciekawe czy to się uda.................OK
[#72] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #68

Jak się postarasz, to możesz mieć jedno i drugie: link
[#73] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #71

Zakup za 2 stówki od Lotharka tego emulatora fdd to dla mnie nieporozumienie chyba że ktoś na raz gra w 1000 gier. Lepiej kupić za 1/4 tej kwoty 50 nowych dyskietek i grać z nich. Jak się gry znudzą można zapisać inne (no chyba z ktoś siedzi dzień i noc).
Te 2 stówy lepiej zainwestować w hdd i ewentualnie rozszerzyć ram.
Aca za 400 zł - cena za przyrost prędkości (w porównaniu do A1200 + 8MB ram która wyjdzie taniej niż A600 z ACA) jest po prostu kpiną.
[#74] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@11111olo, post #73

Powtórze jeszcze raz - ale jak ktoś ma i chce mieć akurat sześćsetkę? ;)
[#75] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@seldon, post #72

No...............tylko zaraz mnie żona zostawi.................... Ale tak serio naprawde nie wiedziałem, że takie cuda można z 600 robić widziałem też tą czarną i tą z tym wyswietlaczem i przełącznikami MASAKRA. Zastanawiam się czy by komuś nie zapłacić zazrobienie takiego cuda.............ale pewnie kwota by mnie zmasakrowała..........
[#76] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@_arti, post #74

Jak mogę sprzedać moją 600tkę którą mam od prawie 20 lat................. przecież ja to robie dla niej.....
:D
[#77] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@11111olo, post #73

Czy wystarczy sam cf z pcmcia jako dysk twardy bo mogę nie zmieścić tej przejściówki w środku....

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2013 22:39:52 przez heniek29cr

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2013 22:51:35 przez heniek29cr
[#78] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #75

A widziałeś jakie cuda można zrobić z A1200 ? Ale to już przeradza się w opętanie lub chorobe. Tak poza tym, do niczego nie namawiam :D
[#79] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #77

Nie polecam. Wolne i chyba nie zabootujesz z tego, o ile mnie pamięć nie myli.
[#80] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@Art, post #78

Jaaaaaaaaaaaaaa............. chyba mam nowe hobby ale ciągle z moją 600
[#81] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@_arti, post #79

A czy ten fast ram przyśpiesza też działanie gier? np wings?
[#82] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #81

W minimalnym stopniu.
[#83] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@_arti, post #82

Podejrzewam, że to dopiero początek z moją 600tką ale narazie muszę się:D z tym co kupiłem uporać.
Mam pomoc sąsiada z Opola więc myśle,że będzie dobrze a potem.............poczekam na nowe rozszrzenia do mojej amigi. Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
[#84] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #75

to jeszcze nie widziałeś tej modyfikacji ;) Najlepsza A600 jaką kiedykolwiek widziałem ciekawe jak się takie cudo użytkuje. http://www.amiga.org/forums/showthread.php?t=24756 pierwszy wątek. Zamontowany Sony LCD Screen gdzieś w sieci widziałem schemat jak podłączyć do tego urzadzenia wizję z Amigi. O znalazłem link

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2013 23:20:36 przez miro_78
[#85] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #80

A pisałem że to nałogowcy ;)...
Narazie nie słuchaj ich, i w żadnym wypadku nie zamieniaj/pozbywaj się swojej sześćsetki.
Poczekaj aż wszystko co kupiłeś podłączysz i potem ewentualnie myśl co dalej.

@11111olo
Kpiną jest pakowanie tyle kasy i czasu w sprzęt sprzed tylu lat ogólnie, nie tylko w konkretne rozwiązania,
ale to norma przecież wśród amigowców. Nie wiem dlaczego myślisz że HXC to pomyłka, przecież z CFki
NDOSów nie uruchomisz a z emulatora flopów tak. Poza tym dyski padają i jeszcze trochę ciężko będzie kupić
nowe, i co wtedy? WHDload zostaje, ale w nim nie odpalisz 100% oprogramowania. Także ja bym HXC tak
odrazu nie skreślał.

@miro_78
Tak ta jest też bardzo fajna i dopasiona, czy orientujesz się, albo ktokolwiek z was, co to za trackball i
cz to idzie przez ps/2/usb czy amigowy db9? Albo czy znacie jakieś które można dostać jeszcze - najlepiej
ze standardowym wtykiem amigowym?

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2013 23:19:15 przez Radek_Cz
[#86] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@Radek_Cz, post #85

Z CFki uruchomisz NDOSa dzięki WHDLoad. Ale HXC też bywa przydatny, nie każdy ma A600 z kontrolerem dysku, jeśli ktoś ma gołą A500 to emulator flopa jest przydatny.

Pozdrawiam
[#87] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@11111olo, post #73

Widzę, że każdy ma swoją logikę, ja jednak Twojej nijak nie mogę zrozumieć. Ja wolę wrzucić raz na SD kolekcję gier i mam wszystko z głowy.
1. Nie muszę zmieniać dyskietek.
2. Nie muszę się martwić, że któraś padła
3. Nie muszę kopiować ADF-ów na te 50 dyskietek, jak już mi się gry znudzą.
4. Bez problemu wrzucam na kartę SD dane - nie muszę mieć CF na PCMCIA albo wyciągać CF za każdym razem ze środka Amigi.
Podsumowując - ten emulator może i jest drogi - też mi się na początku wydawało, że to straszne zdzierstwo (zwłaszcza jak sobie podliczyłem koszt komponentów). Pomyślałem, że sobie zaoszczędzę - dodałem kartę CF i 1 MB Chip, ale po 2 tygodniach piep*rzenia się z kartami CF, WHDLoad, kiedy ciągle nie mogłem uruchomić Moonstone zamówiłem HXC i jestem zadowolony. Zakup kart CF, rozszerzeń pamięci jest dużo droższy, a wygoda, szybkość wczytywania i kompatybilność jest znacznie gorsza. HxC może wydawać się drogie, ale podsumowując wszystkie koszty, to nieprawda, a poza tym jest niesamowicie praktyczny.
Jeśli coś jest nieporozumieniem, to Twój post.
[#88] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@_arti, post #61

Nie trzeba koniecznie instalować ClassicWB.
U mnie na 68010/14Mhz, 1.5MB Chip + 2MB Fast większość rzeczy pod whdload chodzi ładnie (czasem bez PRELOAD).
Czysty WB3.1 + MagicWB (blat w 8 kolorach) + NewIconsV3 i wszystko wygląda ładnie :)
Dodatkowo unzip, lha, dms, KingCon, paradise...

Po załadowaniu systemu wcina ok. 0.5MB fastu, co nadal zbytnio nie przeszkadza w giercowaniu i oglądaniu dem.
[#89] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #77

Amiga 600 to piękny komputer o świetnych możliwościach i wielu zaletach i nie słuchaj namawiających na A1200 bo nie wiedzą co czynią.

A w szczegółach:

1. Podstawa czyli:

- pamięć 2MB RAM (1MB RAM plus 1MB pod klapką)
- twardy dysk w postaci czytnika z kartą CF (najlepiej SanDisk 4GB)

Pozwoli na słuchanie modułów z twardego dysku, odpalanie gier dosowych oraz nagrywanie na dyskietki gier niedosowych archiwizowanych w plikach adf i dms. Przy czym nie ma obowiązku pakowania czytnika do wewnątrz amigi - ja np. mam taśmę wyprowadzoną na zewnątrz (i to bez żadnego wycinania szczeliny w obudowie):

W takim wypadku PCMCIA z kolejną CF nie jest szczególnie niezbędne bo dane można bez problemu zrzucać na twardy dysk spod winuae na PC.

Marudzącym że to za mało przypominam że w złotych latach amigi 600/1200 whdload nie istniało a twardy dysk aż furczał od softu.

2. Czy HxC jest dla A600 lepsze od twardego dysku? Nie - HxC jest genialne jako podstawa dla Amigi 500 ponieważ jest to w praktyce jedyna alternatywa dostosowująca leciwą pięćsetkę do XXIw. Dodatkowo jak się można domyśleć A500 jest w 100% kompatybilna z A500 :) W przypadku A600 HxC jest świetne jako drugie urządzenie obok twardego dysku. W końcu skoro konstruktorzy wsadzili IDE do Amigi to korzystajmy z niego oraz z workbencha. Sam HxC bez twardego dysku pozbawia części radości związanej z zabawą z amigowym systemem: 400 modułów z klasycznych gier na twardym, hippoplayer do odtwarzania i szaleństwo na trybunach :). HxC jako emulator stacji dyskietek tego sam nie da.

3. Rozbudowa o fast i ew. kartę turbo: do whdload 4MB fastu w 90% wystarczy, 8MB w 100%. Pewnie że wielodyskowe gry spod whdload nie załadują się w całości przy 4MB fastu ale przecież te gry były niemal w 100% dosowe oraz najczęściej posiadały instalki na twardy dysk że wspomnę o UFO, DUNE 1 i 2, Cywilizacji czy Colonizacji. Gry niedosowe przy których świetnie się sprawdza whdload są na ogół 1 - 2 dyskowe, maksymalnie 3 - w takim wypadku 6MB pamięci (2+4fast) spokojnie wystarcza nawet jeśli na pokładzie nosi się wypasiony workbench z classicwb (który nawiasem mówiąc polecam). Tak więc bez szaleństwa.

A szybszy procek? Jasne - okienka będą szybciej się rysowały, moduły rozpakowywały, system dostanie kopa - ale to kosztuje. I nie jest niezbędne do zabawy z sześćsetką.

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2013 08:20:30 przez conrdd
[#90] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@Radek_Cz, post #85

Nie skreśliłem HxC ale nie w tej cenie. Po prostu zdecydowałem się na A1200 ze względów ekonomicznych. Gry NDOS działają z WHDLOAD więc "wachlowanie" prawdziwymi czy wirtualnymi dyskietkami odpada. Pewnie coś tam nie będzie działać ale mi to nie przeszkadza.
Dysku nie używam tylko prawie nowej karty CF - teraz mam ją z 3 miesiące.
Sądzę że za 5-10 lat bez problemu będzie można kupić taką nową, a jak nie to kartę SD z adapterem IDE-SD.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem