kategoria: A600
[#151] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@conrdd, post #150

Z tego co udało mi się ustalić to na tej cf jest workbench 2.0 pl który powstał jak pisze wikipedia dla A3000 może ta wersja jest niezgodna z A600? Dodam.że pod winuae odpala nawet na A600 ale z kickiem 3.1 może tam coś da się pozmieniać?
[#152] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@11111olo, post #149

Ja po prostu chciałem już ten temat zamknąć i nie męczyć Cię już moimi ciągłymi pytaniami więc zakup tej karty wydawał się sensowny bo i soft i gry itp. do tego malilowalem do sprzedawcy przed zakupem i podalem mu wszystkie dane włącznie ze zdjęciem mojego ekranu startującego.... Czekam na jego reakcję odpowiada mi ale trochę też nie łapie o ci mu chodzi... Spokojnie może sprawa się wyjaśni
[#153] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #152

Workbench może być 2.0 lub 2.1 na A600 z kickiem 37.xxx. Nie ma to znaczenia - oryginalne dyskietki do A600 mam właśnie 2.0 i taki system u mnie przez całe lata chodził.

Problem jest natomiast w tym jak została karta sformatowana przez sprzedającego. Ja wszystkie swoje karty formatuję w klasycznym FFS ale jest np. system plików PFS, który być może wymaga kicka 3.x - tego jednak nie wiem bo nigdy go nie miałem i lepiej by wypowiedziała osoba która na nim działała.

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2013 11:15:38 przez conrdd
[#154] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #152

Na początku ciężko jest to wszystko ogarnąć, bo trzeba się wielu rzeczy jednocześnie nauczyć. Dlatego polecałem Ci HxC - bezproblemowy start. A potem byś sobie powoli skonfigurował kartę CF, zainstalował Workbencha do np. słuchania modułów. Ja uważam, że dla osoby nieorientującej się samodzielne zaczynanie od WHDLoad to skok na głęboką wodę. Da się, ale ile to człowieka czasu i nerwów kosztuje... (i pieniędzy zresztą też, bo okazuje się że jedna karta nie działa, inna działa, tu znowu brakuje RAMu, itp., itd.)
[#155] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@11111olo, post #149

A mówiłem żebyś nie brał tej karty bo gość wrzuca mech i błoto aby tylko zapchać kartę, a potem to nie chce działać

I po co te pomówienia? Masz to i nie działa, czy tylko lubisz czasem kogoś oczernić?
Kupiłem taką kartę z oprogramowaniem, wszystko było zgodnie z opisem i działa bez problemu na A1200. Gość jeszcze dorzucił parę rzeczy o które go poprosiłem.
Podobnie jak autor wątku składałem sprzęt niedawno, po prawie 18 latach amigowego niebytu i też szukałem prostego i szybkiego rozwiązania, uważam, że ten zestaw to bardzo dobre rozwiązanie. Po prostu przydałby się ktoś kto by mu to poskładał i odpalił na miejscu, czasem bruździ zwykła duperelka.
.
[#156] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@rePeter, post #155

Nikogo nie oczerniam, a jeśli tak to zabrzmiało to urażonych przepraszam.

Pewnie jak by kolega Heniu miał A1200 było tak samo jak u Ciebie, a że nie działa jednoznacznie świadczy że sprzedawca nie podchodzi do sprawy profesjonalnie albo faktycznie jakiś duperel przeszkadza, choć nie wiem jak jak można źle podłączyć kartę czy adapter.

Zobaczymy co z tego wyniknie.
[#157] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@conrdd, post #153

Nowy pfs3 działa nawet pod 1.3, więc to nie to.
Najlepiej jakbyś heniek29cr wpiął kartę, wystartował system z dyskietek, które masz, i zobaczył czy
HDToolBox widzi kartę, jeśli widzi to wtedy możesz sprawdzić jaki system plików jest zainstalowany,
dzięki temy będzie można się zastanawiać co dalej i gdzie leży przyczyna problemów.
Jeśli to już było napisane to przepraszam, wątek tak się rozrósł i nie chce mi się czytać wszystkiego.
[#158] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@Radek_Cz, post #157

Ok. napiszę jeszcze raz.......W amidze po włożeniu karty system startuje z komunikatem not a dos disk in device DH0 po przytrzymaniu klawyszy myszy da się odpalić boot menu jednak co bym nie wybrał to ciągle ten sam komunikat not a dos disc in itp.
Kartę cf odpaliłem na WinUAE ale tylko z kickstartem 3.1 i działa pięknie i naprawdę jest tam mnóstwo fajnych rzeczy. Ale nawet w winUAE jak ustawie mój kickstart czyli 2.05 37.350 to mam też ten komunikat not a dos disk i device DH0.............Boże ile w dwa dni się już nauczyłem już mnie normalnie łeb boli. Dwa dni temu nie wiedziałem co to WnUAe........
Do rzeczy w winUAE pod tym kickstartem 3.1 jest też bardziej rozbudowane bootmenu po przytrzymaniu 2 przycisków myszy ale tego jeszcze nie za bardzo kumam.

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2013 12:34:55 przez heniek29cr

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2013 12:35:14 przez heniek29cr

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2013 12:45:22 przez heniek29cr
[#159] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #158

A czy inne karty, które kupiłeś, są widoczne? Mam na myśli gdy są wpięte pod przelotkę CF>IDE, nie PCMCIA.
Jeżeli są, to przerzuć wszystko z CF, którą kupiłeś załadowaną programami, pod winuae i potem wrzuć
to sobie na kartę, która jest widoczna i możesz ja formatować Amigą, nie winuae. Ja miałem kłopot z kartą
CF bo nie dało rady jej HDToolBoxem podzielić na partycję, tylko pod winuae, bo krzyczał mi że nie ten
typ nośnika.
Większość kart CF jest typu removable media, i to się wyświetla jako typ 7 (tak mi się wydaje), w końcu
kupiłem IDE Fixed Disk Mode albo inaczej Industrial, które są widziane jako zwykły twardy dysk przez
HDToolBox i resztę programów do instalacji i dzielenia twardysków. Zrobiłem to bo kombinowałem z innymi
systemami plików i gdy coś nie poszło to musiałem różne czary mary robić pod windowsem, którego nie
mam...
Ogólnie nie ma co przekombinowywać na początku, bo po prostu jest za dużo do ogarnięcia po dłuższej
przerwie i człowiek zaczyna mieć dość tego. Co proponuję, to zainstaluj na karcie CF, która jest widoczna
pod twoją A600, workbencha z dysków które posiadasz. Wtedy możesz dalej męczyć sprawę z "niedosową"
kartą.

PS. Ja mam taką kartę Z tym że partycje powyżej 4GB też były widoczne jako NDOS bez PFS3 ewentualnie fastata,
czy innych poprawiaczy systemu/sprzętu

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2013 13:17:37 przez Radek_Cz
[#160] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@Radek_Cz, post #159

Ja nie mam dyskietki install do amigi mam tylko obraz pod winuae ale narazie se z tym nie radzę ale mam pytanie czy wystarczy,że do mojej ami kupie kick3.1 i będzie działać dodam, że wraz z 4mb fast który kupiłęm przyszła mi kość z kickstartami ale tam trzeba coś po przełączać żeby chodziło.
oto link
http://allegro.pl/kickstart-1-3-2-04-2-05-3-1-amiga500-600-2000-cdtv-i3243028160.html

Czy kick3.1 będzie działać na mojej ami A600 2MB chip ram i 4mb fast ram?
i wtedy ten cf odpali jak pod winuae
[#161] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@Radek_Cz, post #159

1. Pisał że inną widzi, problem jest z filesystemem pod którym sformatowano kartę nie ma go w ROMie jego A600.
2. Instalacja systemu na innej karcie a potem zabawa z tą problematyczną będzie dobra tylko w przypadku kiedy jego przelotka CF-IDE ma sloty na dwie karty lub ma dodatkowo przelotkę CF-PCMCIA i będzie potrafił ją obsłużyć.

Skoro kartę potrafi przeczytać pod emulatorem to niech sobie pod tym emulatorem zrobi jej kopie zapasową a potem zainstaluje system na jakiejkolwiek karcie a potem pod emulatorem dorzuci tam te dane. Dla bezpieczeństwa niech nie kopiuje na partycje pecetową tylko na emulowaną. Prostszego rozwiązania nie widzę.

Pozdrawiam
[#162] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #160

Ten powinien działać i system z tej karty powinien wstać jak na emulatorze. Jeśli nie pomylisz się przy lutowaniu tych kabelków.

Pozdrawiam
[#163] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@11111olo, post #156

Dzięki pomocy sąsida z Niemodlina pana 11111olo sytem workbench zainstalowany na cf i pięknie działa na mojej amidze 600 bez najmniejszych problemów. Jednak sprzedawca karty z oprogramowanie ustawił wszystko w złym formacie plików który obsługiwany jest w innym kickstarcie niż w mojej Amidze 600 o czym był informowany bardzo dokładnie. Będę sprawę z sprzedawcą wyjaśniał........ Jeszcze raz dziękuję sąsiadowi...:D
[#164] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #163

Temat można zamknać amiga rozbudowana i wszystko działa: A600 2mb chip i 4mb fast oraz 2 karty cf i czytnik pcmcia. THX ...............................................zaraz pewnie zaczne temat o oprogramowaniu........:D Dzięki i pozdrawiam
[#165] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@conrdd, post #153

system plików PFS, który być może wymaga kicka 3.x - tego jednak nie wiem bo nigdy go nie miałem i lepiej by wypowiedziała osoba która na nim działała.

Ja z PFSa korzystałem w Amidze 600 z kickiem 37.350. Tylko zjada więcej ramu niż FFS.
[#166] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #158

Kończąc wątek zakupionej karty wypełninej softem z allegro :

http://allegro.pl/karta-compact-flash-cf-4gb-amiga600-1200-4000-cd32-i3250038643.html

Kartę musiałem odesłać do sprzedawcy bo do formatowania użyty został zły filesystem. (z A1200)
I po paru dniach karta wróciła do mnie już w pełni sprawna i po zamontowaniu w Amidze działa pięknie a zawartość jest imponująca. Gry starują w zdecydowanej większości przez WHDload Na mojej A600 nie zauważyłem problemów nawet z grami wielodyskowymi jak np Mortal Kombat II.

Amiga 600 2mb chip 4mb fast.... Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem