kategoria: A600
[#121] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@RadoslawF, post #120

Ten cf jest wypełniony softem za który zapłaciłem nie bardzo chcę to stracić sprzedawca zapewniał, że bedzie działać mam A600 z kickstartem 37.350 więc powinno odpalić................
[#122] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #121

Chyba już zaczynam to rozumieć poprostu dostałem działającą kartę cf ale pod kickstart 3.1 a potrzebuję 2.05 choć wyraznie zaznaczyłęm przy zakupie jak mam kickstart................... co mogę z tym zrobić bo nawet pod winUAE na 600 z kickstartem 3.1 bez problemu odpala.......
[#123] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@conrdd, post #118

Chyba już zaczynam to rozumieć poprostu dostałem działającą kartę cf ale pod kickstart 3.1 a potrzebuję 2.05 choć wyraznie zaznaczyłęm przy zakupie jak mam kickstart................... co mogę z tym zrobić bo nawet pod winUAE na 600 z kickstartem 3.1 bez problemu odpala.......
[#124] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #121

Z tego co pisałeś masz dwie karty CF: swoją starą działającą pod amigą ale bez softu oraz nową z softem której amiga nie widzi.

Więc sprawa jest prosta a metod jest kilka. Ja w pierwszej kolejności zrobiłbym backup danych z kupionej karty po to by mieć w razie czego możliwość powrotu do danych w razie błędu. Backup zrobiłbym na dwa sposoby: za pomocą programu z linka oraz osobno przez winuae do katalogu na PC:
- odpalasz winuae jako amiga 1200
- ustawiasz kartę CF jako hdd
- tworzysz na PC katalog amiga600 ustawiasz w menu hdd winuae go jako następną partycję z priorytetem (bodajże) ujemnym i nazywasz np dh4
- w tym momencie po uruchomieniu emulacji będziesz miał partycje z CF-ki z softem (jeśli masz 3 to będzie dh0, dh1 i dh2) oraz partycja DH4 czyli katalog PC
- teraz odpalasz np filemastera albo guiarca (zależy co masz na karcie), tworzysz na PC katalog DH0 i kopiujesz wszystko z partycji DH0 z karty CF. To samo robisz dla DH1 i ew. DH2 jeśli masz itd
To trochę potrwa :)

A dlaczego na dwa sposoby? Pierwszy daje możliwość szybkiego odtworzenia karty ale drugi dodatkowo możliwość odpalania winuae z danych na PC i kartą CF jako napędem dodatkowym (np. pusta karta do skopiowania danych)

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2013 23:02:27 przez conrdd
[#125] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #122

mozna programowo wgrac kick3.1, ale zabiera to 512kb pamieci
[#126] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@conrdd, post #124

moja jest nowa i jeszcze nie działa na amidze bo jestem nowy w tym temacie więc zamówiłem gotową na allegro niestety wyszło jak wyszło...... z tego co pan pisze to nie bardzo to rozumiem i na pewno coś spartole niż naprawie......... ale gdybym miał kickstart 3.1 do mojej ami to będzię działać? (pod winUAE działa ale coś tam pisało o prockach 6820 32bit więc zmieniłem ale chyba w mojej ami tak się nie da...)
Więc jestem w du...........pie. cholera a miało być tak pięknie........

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2013 23:11:25 przez heniek29cr
[#127] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@Norbert, post #125

jak to wgrać? z dyskietki?
[#128] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@conrdd, post #124

Nie ma znaczenia na jakich ustawieniach działasz pod winuae przygotowując sobie kartę dla Amigi 600. Spokojnie możesz dać A1200 z maksymalnym procesorem - wszystko dzięki temu zadziała szybciej. Ważne by filesystem na karcie był widziany przez A600 - a taki masz jak pisałeś na starej karcie CF. Dlatego działaj na starej zrzucając na nią jedynie soft z nowej. Workbench to nie Windows: go się nie instaluje tylko kopiuje.

Więc teraz po skopiowaniu danych na PC:
- wypinasz kartę CF z sofltem z czytnika i wkładasz czystą starą CF
- w ustawieniach hdd winuae wywalasz napędy i ustawiasz je od nowa: katalog na PC gdzie przegrales dh0 jako dh0, dh1 jako dh1 itd. Priorytet dla DH0 dajesz najwyższy i rzecz jasna bootable. Następnie podpinasz pustą kartę CF jako kolejne napędy. Musisz pamietać by wszystkie partycje były write/read.
- teraz start i po chwili powinieneś mieć uruchomiony workbench z PC. uruchamiasz znów filemastera/guiarca itd, orientujesz się ktore dh0 puste a które pełne (może być mały miszmasz bo będzie pokazywał 2xdh0 - te z CF i te z PC) i do pustych przegrywasz dane z pełnych. Po skończeniu kopiowania (co trochę potrwa) nowa karta CF powinna być gotowa do włożenia do A600.

Sorry jeśli napisałem zbyt łopatologicznie :) No i być może zapomniałem o jakiś drobiazgach podczas zabawy z winuae - w ten sposób działałem przy swoich amigach jakiś czas temu gdy dopieszczałem system. Obecnie gdy potrzebuję kartę CF to po prostu przywracam ją z backupu przez drive image.
[#129] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #126

Ile masz kart CF?

(Jeśli sprzedający na aukcji nie napisał iż wymaga ona kicka 3.x to masz pełne prawo do wymiany karty na taką która będzie działać u ciebie. Jeśli kupuję w Polsce telewizor to spodziewam się iż będzie domyślnie działał w DVB-T a nie DVB-C)

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2013 23:26:57 przez conrdd
[#130] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@conrdd, post #129

Teraz już mam trzy dwie nowe jedna 4gb i 1gb oraz ta pełna z allegro też 4gb...........
[#131] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #123

Skoro dane z karty są dla ciebie ważne to pod emulatorem przekopiuj je na dysk twardy. Podzielisz kartę na partycje i sformatujesz na A600 to przekopiujesz je z znowu na kartę.

Pozdrawiam
[#132] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #127

Tak.
Kick3.1 bedzie programowo wgrany z dyskietki i bedzie w pamieci do momentu wylaczenia zasilania lub "twardego" resetu
Zainteresowany jestes taka dyskietka ?
[#133] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@RadoslawF, post #131

Ja naprawdę was kocham ale jak mam ją przekopiować i sformatować czym kopiuj wklej???formatuj czym przecież pc jej nie widzi??????
[#134] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@Norbert, post #132

Tak chyba za bardzo nie mam wyboru........
[#135] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #133

Nikt nie kazał ci kopiować pod windowsem. Przekopiuj to pod emulatorem lub pod A1200 bo wspominałeś że masz taka pod ręką. I raczej nie zapisuj tych danych na partycję windowsową bo narobisz sobie problemów.

Pozdrawiam
[#136] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@conrdd, post #128

No widzę, że naprawdę chce mi pan pomóc ale naprwdę z tym co pan piszę narazie nie dam rady
[#137] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@RadoslawF, post #135

Nie mam A1200 ustawiłem tak w winUAE żeby ten cf z softem wreszcie ruszył sorry jeżeli wprowadziłem w błąd.
[#138] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@RadoslawF, post #135

a pod emulatorem jak przecież tam nie opcji kopiowania?
[#139] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@Norbert, post #132

Jak tą dyskietkę z kickstartem 3.1 dostać?
[#140] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #139

szukaj
Skick Professional

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2013 00:09:34 przez Norbert
[#141] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@Norbert, post #140

No mam tzn: SKick Professional v3.21 (1992)(Sinsoft)[Kickstarts avail - v34.005 & v39.106 & v40.068] i co teraz?
[#142] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #141

Rozpakowujesz (to pewnie ZIP) i nagrywasz na dyskietkę (w środku będzie pewnie ADF). Dalej nie wiem, bo nie mam pojęcia, co to. Jakbyś miał ACA020 to re-kick 3.1 to by był jeden programik + jeden parametr ;)
[#143] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #138

Pod emulatorem czyli uruchamiasz workbench na emulowanej amidze. Bo w workbenchu też można kopiować pliki - jak w windows. Komenda copy.

Ale by mieć gdzie skopiować musisz wcześniej oprócz CF-ki "na niby" podłączyć dodatkowy napęd czyli katalog PC - w opcji HDD winuae jest komenda add directory. Tam wybierasz jaki katalog na PC (oczywiście na początek pusty) ma być kolejną partycją workbencha. Wpisujesz tam w dwóch okienkach np. DH4, -1 jako priority oraz zaznaczasz bootable. Następnie reset i po wczytaniu workbencha zobaczysz ikonkę DH4. Teraz poszukaj programu np. Filemaster - służy do operacji na plikach. Uruchamiasz go i zobaczysz dwa okna. Po prawej kliknij na DH4 (powinien być pusty), z menu środkowego wybierz makedir, wpisz dh0 i enter - utworzyłeś katalog dh0. Wejdź do niego. Następnie w oknie po lewej wejdź do DH0. Zaznacz wszystkie pliki i katalogi i wciśnij Copy w menu środkowym. Zacznie się kopiowanie plików. Po skończeniu to samo zrób dla ew. pozostałych partycji (tzn wejdź do DH4, utwórz katalog dh1, wejdź do niego a w lewym oknie wejdź do partycji DH1, zaznacz pliki itd). Jak skończysz masz na PC kopię zapasową danych z CF.

To nie jest trudne - a rozwiązanie z kickiem 3.1 wgrywanym z dyskietki jest prowizorką na dłuższą metę upierdliwą.

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2013 00:29:57 przez conrdd
[#144] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #138

Niezależnie czy to prawdziwa Amiga czy tylko emulowana warto mieć na niej jakieś narzędzia w tym jakiś DOpus czy inny DirMaster.

Jak nie masz to pod WB otwierasz dwa okna, jedno z zawartością do kopiowania a drugie z miejscem gdzie chcesz zapisać, ustawiasz aby widać było wszystkie pliki, zaznaczasz myszką wszystkie i przenosisz/przesuwasz do drugiego okna.

Jeśli dalej za trudne sprzedaj Amigę.

Pozdrawiam
[#145] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #141

To zapewne obraz dyskietki w formacie ADF. Po przeniesieniu na Amigę można go nagrać na dyskietkę programem transdisk z pakietu WinUAE. Wrzuć jedno i drugie pod emulatorem na kartę cf nawet tą z systemem który ci nie działa- najlepiej do głównego katalogu partycji z systemem, potem włóż kartę do amigi i uruchom ją trzymając dwa klawisze myszy - jak pojawi się ekran z opcjami to przełącz Startup-Sequence na disabled i daj Use. uruchomi się AmigaDOS, gdzie wpisując transdisk -w [nazwa pliku obrazu] nagrasz ten obraz na dyskietkę.

zapomniałem - jeżeli będziesz przenosił ten plik z Skick Professional, nadaj mu jakąś prostą nazwę, np skick.adf - to znacznie uprości operowanie nim pod AmigaDOS.

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2013 00:25:05 przez altcomputing
[#146] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@altcomputing, post #145

Dobra dzięki ale narazie odpadam jutro wrócę do tematu narazie nie wiele rozumiem proszę wziąść pod uwagę, że amigę wyciągnałem prawie po 12 latach i to trochę za dużo dla mnie..... chciałem mieć dysk twardy z grami, programami i demami niestety to nie jest takie proste.... Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem swą niezrozumiałością tematu którego jestem autorem ale mozę kiedyś to wszystko ogarnę. Pozdrawiam i dzięki za wszelką pomoc.
[#147] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #146

Wszyscy staramy się jakoś pomóc i liczę tylko że skorzystasz z tego :) Wybacz nam podejście typu wrzuć tu, kliknij tam - my obeznani w temacie miewamy problem z wczuciem się w tok rozumowania osoby "zielonej". Niemniej jednak staramy się jak możemy.
[#148] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@heniek29cr, post #146

Albo możesz pod WinUAE zainstalować cały pakiet Classic Workbench 68K na jednej z tych pustych CF co masz i poeksperymentować troche.

Jak będziesz w WinUAE ZIPował / kopiował dane nie zapomnij ustawić CPU emulation speed na "Fastest possible" bo inaczej będzie kopiować cały dzień :)

Ja też mam taką karte pełną softu i gier kupioną na aukcji (gdy zaczynałem Amigowanie byłem zielony i nie wiedziałem o co chodzi więc zapłaciłem hehe )

Ja zrobiłem tak że przenosiłem po kolei te foldery gier przez WinUAE na PC
Np: Gry Amiga500 w Dopusie podkreślasz cały ten folder, naciskasz ZIP i przenosisz na PC
Zrób tak po kolei (Gry AGA, CD32 itd...)

Inna ważna rzecz:
Z tej karty CF którą zamówiłeś skopiuj wszystkie kickstarty na PC
Są pod DH0/DEVS/KICKSTARTS
W przyszłości jak będziesz ustawiał systemy tylko skopiujesz je z powrotem na CF do devs/kickstarts

Nie jestem też pewien co do kopiowania danych bezpośrednio WinUAE - PC bez uprzedniego ZIPowania folderów. W niekórych przypadkach miałem uszkodzone pliki. Co na to koledzy ?
Mam starą wersje WinUAE 2.4.1 być może to wina starej wersji.

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2013 09:33:17 przez Art
[#149] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@altcomputing, post #147

A mówiłem żebyś nie brał tej karty bo gość wrzuca mech i błoto aby tylko zapchać kartę, a potem to nie chce działać.

Dobrze Ci Koledzy piszą - musisz to skopiować - ale nie koniecznie pod WINUAE (choć będzie najszybciej) bo i na amidze możesz, o ile masz adapter PCMCIA - CF.

Komputer możesz uruchomić z dyskietki - jak nie chce się z karty włączyć - i potem kopiujesz DIROPUSem czy innym programem.

Czas jaki musisz na to poświęcić to pewnie z 2h, ale jeśli masz kilka partycji to równie dobrze możesz od nowa postawić system na jednej z partycji i będzie o wiele szybciej.
[#150] Re: rozbudowa amigi 600 Opole

@Art, post #148

Nie jestem też pewien co do kopiowania danych bezpośrednio WinUAE - PC bez uprzedniego ZIPowania folderów. W niekórych przypadkach miałem uszkodzone pliki.

Robiłem tak wiele razem (bo backupy wykonuję za każdym razem gdy konkretnie coś na karcie pozmieniam) i ani razu nie trafiły mi się pliki uszkodzone. Działam cały czas na 2.0.1
Z tym że od momentu odkrycia iż Disk Image świetnie obrabia również karty CF backupy robię szybciej za jego pomocą. Nadal jednak przydaje się full partycja DH0 na PC do odpalania winuae z kartą CF jako partycjami dodatkowymi a nie systemowymi.

Sam wróciłem do Amigi po dwudziestu latach przerwy i powiadam iż to nie boli :)

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2013 10:13:05 przez conrdd
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem