[#1] Nowe turbo do A600
Więcej informacji: link
[#2] Re: Nowe turbo do A600

@PrzemasIII, post #1

Ma to potencjał, szczególnie gdy uda mu się "wbudować" emulacje lepszych procków (060 w A600? ),
poza tym PS2. Jak rozumiem microSD będzie robić za twardyska? Jens ze swoimi kartami
będzie musiał nieźle się napocić żeby zachęcić nowych nabywców. No chyba że to jakiś żart...

Chyba jednak nie żart, za 90 euro + przesyłka, najszybsza karta do A600, biorąc pod uwagę
dodatki to ze trzy razy taniej niż ACA630...

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2013 00:19:38 przez Radek_Cz
[#3] Re: Nowe turbo do A600

@Radek_Cz, post #2

Czas zweryfikuje te rewelacje. W opisie karta ma rzeczywiście niezły potencjał, pytanie czy ktoś wcześniej słyszał o tym projekcie? Czy nie jest to czasem próba skoku na kasę?
[#4] Re: Nowe turbo do A600

@PrzemasIII, post #1

Było link
[#5] Re: Nowe turbo do A600

@ITU, post #3

Projekt majsta jest znany raczej od dawna. Facet zaczynal od zera, jestem zdziwiony ze mu sie udalo dokonczyc bo nic nie zapowiadalo ze sie uda.
Tutaj za to jest pewna karta za 90 euro która wymiata niesamowicie.
We wrześniu przyjdzie do mnie pierwsza sztuka, przesledźcie watek i zobaczcie prędkości.

Boris Furia EC20

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2013 07:39:50 przez Sosabowski
[#6] Re: Nowe turbo do A600

@Sosabowski, post #5

Czekam na Furię020 (kuszącą), na Ninetails (o wiele bardziej :)) od Raf`a, kasę odłożyłem i widzę kolejny projekt...tylko kiedy takie turbo będzie dostępne na "naszej ziemi"? Najbardziej zachęcające jest oczekiwanie na nasz rodzimy produkt ale nie wiem jak u mnie z cierpliwością będzie. Ważne, żeby coś się pokazało w zbiorowym zamówieniu a nie kolejna hurrrraoptymistyczna zapowiedź produkcji.
[#7] Re: Nowe turbo do A600

@Sosabowski, post #5

Ja tez czekam na tę kartę z utęsknieniem. Jens dostanie po tyłku :D Chociaż trzeba mu przyznać, że sporo robi dla amigowego retro sprzętu.
Na Bobbo mozna liczyć bo już zrobił jedną kartę dla A600 - Furia S628 czyli proc 68000 o taktowaniu 28mHz.
Na screenach od Bobbo można zobaczyć nieco kręconą wersję która wyciaga prawie 6MIPS i ma FPU. Do karty ma być oprogramowanie coś na wzór ACATune pozwalające zwiekszać taktowanie karty od 28 mHz wzwyż.
Ma fajny bajer w postaci funkcji IDESpeedup co pozwala uzyskać transfer ponad 4mb/s. Tylko nie wiem czy to na karcie CF czy też przy pomocy klasycznego dysku talerzowego.
Darczyńcy mają otrzymać wersję Black Edition o taktowaniu 37mHz wersja standard ma mieć 28mHz.

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2013 08:29:53 przez miro_78
[#8] Re: Nowe turbo do A600

@miro_78, post #7

Gdyby Aca620 posiadało 020/25MHz to w tej cenie byłaby warta swojej ceny. Jeśli mnie pamięć nie myli Ninetails pomimo mniejszej ilości pamięci wyszłaby taniej w większej partii ale Projektant jak na razie milczy :D.
[#9] Re: Nowe turbo do A600

@PrzemasIII, post #1

Heh, wszystko do 600-etki :/ A kiedy ACA500, kiedy Zeus68k?
[#10] Re: Nowe turbo do A600

@PrzemasIII, post #1

A mnie ciekawi to,dlaczego nikt nie zrobi dopalki z lepszymi kosci graficznymi co by zastepowaly orginalne w amidze 600,chyba jest mozliwe zrobienie "cós" takiego ?.

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2013 09:46:18 przez SzaryWilk
[#11] Re: Nowe turbo do A600

@SzaryWilk, post #10

dlaczego nikt nie zrobi dopalki z lepszymi kosci graficznymi

Bo to są inżynierowie, i wiedzą że bajki są dla dzieci. O ile zmiana procesora + dołozenie pamięci (czyli karta turbo) nie wiąże się praktycznie z żadnymi modyfikacjami od strony systemu (pod warunkiem że nie wsadzamy 060, które wymaga modyfikacji bibliotek), o tyle Twoja wizja to tak naprawdę 25% sprzętu i aż 75% pracy programistycznej - a raczej ciężko być bardzo dobrym inżynierem i dodatkowo bardzo dobrze znającym system AOS programistą - rzeczywistość.
Zatem bajki na bok - cieszy wysyp akceleratorów - ja tylko po cichu liczę, że po zwrocie kasy z aktualnych konstrukcji ktoś skusi się na sprzęt oparty na 060 (tęsknie patrzę w kierunku atariTT, tam mają takie cudo - palce lizać). Skoro istnieją biblioteki do AOS dla 060, to jest duża szansa, że taka "domowa" karta by zadziałała.

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2013 10:34:05 przez posylus
[#12] Re: Nowe turbo do A600

@amper, post #8

Ale z ACA620 można szybko 25MHz zrobić :) ja taką mam, tyle że dalej to będzie EC.
Furia Borisa będzie miała FPU w standarcie. Oprogramowanie jest ukończone.
Karta będzie miała możliwość kręcenia do 37MHz z tego co dobrze Borisa zrozumiałem i do tej prędkości soft karty nie będzie się sypał. Zadziwiające są transfery z cfki - 4 mb na sekundę, nie wiem jak Boris to zrobił ale ta karta szybkością bije na głowę aca630. Do tego testy graficzne dowodzą że tu też jest szybsza Borisa furia.
[#13] Re: Nowe turbo do A600

@Sosabowski, post #12

Jeszcze jeden plus tej karty, że nie będzie miała dwudziestoletnich, utlenionych i przegrzewających się procesorów. Fajnie jakby zrobił też wersję do Amigi 500.
[#14] Re: Nowe turbo do A600

@gorzyga, post #13

Następne plany Bobbo to właśnie turbo dla A500 lub dla CD32 coś na wzór Promodule. Zmiana terminu majowego na który liczyłem była spowodowana tym, że całkowicie od nowa przepisał "złe, niewystarczająco dobre" oprogramowanie karty.
O ile mi wiadomo wersja Black Edition Furii generale będzie posiadała chłodzenie pasywne w formie jakiegoś radiatora co zapewne umożliwi jeszcze lepsze OC niż w wersji Standard.

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2013 11:16:22 przez miro_78
[#15] Re: Nowe turbo do A600

@Sosabowski, post #12

Kręciłeś ACA620 na 25MHz? Jesteś pewny, że 16MHz procesor stabilnie popracuję z prawie podwojonym taktowaniem? Na Furię przyjdzie jeszcze chwilkę poczekać a do tego czasu nadal mamy tylko jedną kartę turbo w ofercie RetroAmi :D.
[#16] Re: Nowe turbo do A600

@amper, post #15

Kręciłem i taką mam :D Pracuje stabilnie od paru miesięcy. Niestety zamiast chłodzenia pasywnego do srodka ami trafil wiatrak. Wydajność takiej karty masz u mnie w galerii, wedlug instrukcji do aca620 karta powinna zniesc taktowanie 25MHz wiec sprobowalem i mam :D
[#17] Re: Nowe turbo do A600

@Sosabowski, post #16

Proc procowi nie jest równy o czym doskonale zapewne każdy maniak OC wie. Po wielu bólach osiągnąłem zadowalajacą stabliność z apollo 1230/25 te procki były potem kręcone na 33 lub 40 mHz jednak grzeja się dość mocno i musiałem ratować się radiatorem dzięki czemu nie martwię się, że coś się wewnątrz usmaży. Wystarczył w sumie niewielki radiator bo w niczym nie przeszkadza aby domknąć obudowę.
Warto zatem czasami poczuć adrenalinę i niewielkim kosztem (wymiana oscylatora) zwiększyć taktowanie jednak do rozsądnych granic. Najlepsze efekty sa w przypadku zmiany taktowania ~~40%
nie zapominając jednocześnie o odpowiednim schłodzeniu wnętrza (radiator, radiator + wentylator)
[#18] Re: Nowe turbo do A600

@miro_78, post #17

Wielokrotnie bawiłem się oc w Amigach. Od 68k do PPC i powiem szczerze, że nigdy nie szalałem aż tak żeby podnieść taktowanie aż o 40 kilka procent. Niemniej wolałbym kartę od Borisa albo Raf`a lekko podciągniętą niż ACA620 z 16-tu na 25MHz. Inna sprawa, że pewna część (jak nie większość) to procesory używane i pewnikiem po oc.
[#19] Re: Nowe turbo do A600

@amper, post #18

Niemniej wolałbym kartę od Borisa albo Raf`a

ja też i to w sumie nie dlatego, że szybciej - po prostu cieszy mnie łamanie monopolu Jensa (mimo całego uznania dla jego pracy). Te osoby nie są jeszcze biznesmenami, bo już kiedyś pisałem - wydaje mi się że Jens specjalnie opóźnia projekt szybszych kart turbo bo ma w tym biznes (najpierw nasycić rynek 020/030 a dopiero później może wypuścić coś szybszego). Zatem 3mam kciuki za mądrych ludzi, a jeszcze bardziej cieszy że są wśród nich rodacy :D
[#20] Re: Nowe turbo do A600

@amper, post #18

OC nie szkodzi procesorom w żadnym stopniu, pod warunkiem, że utrzymany tę samą temperaturę i napięcie zasilania. Poza tym większość procesorów w różnych wersjach pochodzi z tej samej taśmy i tego samego wafla, tyle że na potrzeby rynku różnie się je oznacza i sprzedaje w różnych cenach. Proszę więc nie używać argumentu w postaci rzekomego szybszego zużycia tychże. Coś o tym wiem i przykłady mogę podać.
[#21] Re: Nowe turbo do A600

@altcomputing, post #20

Znasz bajkę o wąskim gardle? W pewnym momencie kończą się możliwości oc a wzrasta temperatura i problem z odprowadzeniem ciepła. W wypadku takich plastykowych obudów jakie mają te EC to jakoś śmiem wątpić w ich żywotność. Ale to moje dywagacje. Mnie się nigdy nie udało żadnego proca "usmażyć", chyba tylko dlatego, że panicznie się tego bałem :D.
[#22] Re: Nowe turbo do A600

@miro_78, post #7

4MB/s to hack, który działa tylko na nielicznych kartach CF (czyt. szybkich i dobrej jakości), nie wiem jak z dyskami talerzowymi, pewnie tak samo jak z kartami.
[#23] Re: Nowe turbo do A600

@rafgc, post #22

Właśnie to mnie najbardziej zaintrygowało ponieważ kiedyś "trąbiono" zarówno w prasie fachowej jak i znajomi mówili mi, że na standardowym kontrolerze w Amidze 600/1200 można wycisnąć max 2,4 mb/s.

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2013 05:55:42 przez miro_78
[#24] Re: Nowe turbo do A600

@miro_78, post #23

Maksymalna teoretyczna przepustowość na PIO0 to 3,3MB/s

Max co udało mi się wycisnąć na A4000 przy zoptymalizowanym scsi.devicie od don_adana i MC68060/75Mhz to 3MB/s. Zgaduję że do przesyłanych danych dochodzą nagłówki, bity korekcji itp, więc osiągniecie 33MB/s jest niemożliwe, zatem wszystko powyższe to jakieś tricki :P, Bądź implementacja nowego kontrolera.
[#25] Re: Nowe turbo do A600

@tom256, post #24

Lub popisik na WinUAE....
[#26] Re: Nowe turbo do A600

@miro_78, post #23

2.4MB/s to właściwie max przy korzystaniu z kickstartu w płycie głównej, po umieszczeniu ROMu w pamięci RAM i użyciu akceleratora można uzyskać więcej (ja mam np. 2,6MB na karcie sandisk extreme III w A600, na dysku talerzowym było chyba trochę więcej).
[#27] Re: Nowe turbo do A600

@rafgc, post #26

A widzieliście ile fastu jest wstanie zaadresować ta karta? Nie? No to patrzcie:

Najbardziej mi się podobało pytanie, i to do czego ono zmierza, jednego gostka:
Czy masz (@majsta) A1200?
[#28] Re: Nowe turbo do A600

@Radek_Cz, post #27

No to patrzcie:

żeby jeszcze było na co :)
[#29] Re: Nowe turbo do A600

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #28

Kliknij prawym przyciskiem myszy na niedziałającym obrazku, wybierz właściwości, skopiuj adres i wklej do przeglądarki to zobaczysz ok, racja

Z resztą, już nie trzeba, link się naprawił

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2013 04:04:22 przez glichtanski
[#30] Re: Nowe turbo do A600

@glichtanski, post #29

sam już na to wpadłem (u mnie na amidze jest prościej prawy przycisk myszy i otwórz link w nowym oknie/tab), ale wyskakuje okno do logowania, a specjalnie dla jednego obrazka nie będę zakładał konta.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2013 05:25:07 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem