kategoria: A600
[#1] Kupiłem A600 - i co teraz?
Kliknąłem sobie właśnie na Allegro Amigę 600 od niejakiego perkos77 (ktoś od nas z PPA?).

Zważywszy na komentarze sprzedawcy i rozsądną cenę to chyba udany i pewny zakup. Zawsze miałem sentyment do tego modelu, bo to była moja pierwsza Amiga, za drugą zarobioną pensję w życiu :) a jakoś tak się złożyło, że akurat tego modelu jeszcze nie mam w swojej obecnej kolekcji.

Obecnie używam A1200 z Blizzardem IV 30/50 i OS 3.9. Głównie do odpalania starych gier i demek.
A600 byłaby idealnym retro-sprzętem gdyby miała kości AGA i procesor 030 na pokładzie.

A teraz zestaw kilku moich pytań.

1. Jakie tytuły AGA na chwilę obecną mnie ominą? Wiem, że np. Supefrog został zrobiony później także w wersji OCS, ale w co na pewno nie zagram na A600 z klasyków? Banshee?

2. Jak to jest z tym WHDLoad i systemem na gołej A600? Jaka karta minimum by się przydała do zapewnienia przyzwoitego komfortu WHDL na OS 3.9?

3. Co obecnie warto dokupić do A600 i jaki jest tego koszt biorąc pod uwagę, że przeznaczeniem mają być gry i dema. Na pewno będę musiał kupić CF'kę nową na system (da radę sklonować i używać tego 3.9 którego obecnie używam na A1200?), do tego ROM 3.1 i przełącznik 1.3-3.1.

Kto z obecnych używa dzisiaj A600 i jakie widzi główne braki względem A1200 biorąc pod uwagę moje kryteria przeznaczenia (gry, dema).
[#2] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Duracel, post #1

Ja tydzien temu tez wlasnie kupilem swoja pierwsza 600-etke i dodatkowo 1Mb CHIP od innego uzytkownika. Jeszcze calosc nie dotarla ale planuje wlozyc, to co akurat mam wolnego, czyli:
- adapter CF + karta 4Gb
- Indivision ECS
- Wifi na PCMCIA

...a w przyszlym miesiacu moze wezme do tego z RetroAmi 020+16 Fastu od Jensa i bedzie gitcior OK
[#3] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Duracel, post #1

gry demka wszystko to co odpalisz na A500 plus taki ze możesz tam mieć twardy dysk ew kartę CF system 3.9 sądzę że marne szanse z powodu małej ilości pamięci co z tego ze włoży się tam kartę z prockiem 030 jak i tak kości AGA tam nie będzie. A600 można używać do grania ew oglądania demek tych które chodziły na A500 A500+ ew zabierać gdzieś na jakieś zloty z powodu małej objętości. Ja mając Amige 1200 i 1MB Fast-u nie mogę zagrać np w SWOSA z dysku karty CF wiec goła A600 moze się przydać w granie ale raczej z dyskietek ale fajnie że ja nabyłeś zawsze to jest 1 amiga wiecej :)
[#4] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Duracel, post #1

1. link
2. do os 3.9 Mini
zalecane
das optimale
3.aca630

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2013 09:09:17 przez Dorian3d
[#5] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Duracel, post #1

Hmmm, wszyscy kupują sześćsetki ostatnio - jakiś nowy trend? ;)
"Goła" A600 to trochę mało dla whdload - samo uruchomienie WB 3.1 już muli na 1MB Chip. Myślę że ACA 620 lub 630 to to czego potrzebujesz. Do tego dysk IDE lub CF, Orinoco Gold do przenoszenia danych, indy ECS lub monitor amigowy i wystarczy w zupełności. OS 3.9 może być trochę za ciężki. Raczej 3.0-3.1.
[#6] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@_arti, post #2

- Indivision ECS u mnie z aca630 w rozdzielczości 800 na 600 działa fajnie ale już po wyżej nie jest już tak fajnie. Jak działa z aca620, to sobie nawet nie chce wyobrażać.
Ogólnie, to ciągle mi chodzi po głowie, żebym sprzedał wszystko co mam do amigi 600 bo jest wolna ale ma jedną zaletę jest mała.
Kupowanie w jego wypadku ace620 dla paru gier jak doom, który będzie chodził fajnie na malutkim ekraniku mija się z celem, biorąc pod uwagę, że ma amige 1200 z 30
także rozwiązanie 9,5Mb jest optymalne.
Z drugiej strony fajnie jest mieć napakowaną Amige 600, więc podsumowując jestem za a nawet przeciw.
[#7] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Dorian3d, post #6

Szybszy proc to nie tylko Doom. Jest masa ECSowych wektorowek, ktore dostana kopa na 020 z fastem.
[#8] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@_arti, post #7

Dokladnie. Taka Coala to dopiero sie odpali na 020 i 2MB chipu, a np. Gunship 2000 czy F117A nabiora wigoru. Ja czekam na turbo od Rafcg.
[#9] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Duracel, post #1

Przede wszystkim masz ROM 37.300, ktory obsluzy dysk wylacznie do 200MB. Czeka Cie update do 37.350.

WHDLoad na A600 (nawet rozszerzona do 2MB RAM) jest pomylka. 95% gier bedzie prosilo o wiecej pamieci lub zwisalo. Rozwiazanie to albo dolozyc wiecej RAMu (czyli de facto karta turbo, czyli $$$), albo postawic na gry, ktore mialy wlasny installer na HDD. Jest ich niewspomiernie malo, w stosunku do spreparowanych pod WHDLoad, ale da sie stworzyc sensowna biblioteke (ja tak zrobilem).

Rowniez wiekszosc gier na AGE miala odpowiedniki na OCS/ECS, takze nie rozpaczalbym. Na pewno wypadnie Aladdin, Lion King, Pinball Illusions, Slam Tilt i na pierwszy rzut mysla wiecej nie pamietam.

Brak kombinacji AGA+060 raczej dyskwalifikuje mozliwosc ogladania wiekszosci wspolczesnych dem, o ilosci RAMu nie wspominajac. Do starych natomiast, w ogole nie potrzeba rozbudowywac A600 (ewentualnie przelacznik pod Kickstart 1.3).

Chyba tyle refleksji.
[#10] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@_arti, post #7

Tak masz rację, ale jak pisałem i brałem pod uwagę, że ma a 1200 z 30, wszystko zależy ile chce przeznaczyć na rozbudowę amigi 600 .
[#11] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@F7sus4, post #9

Przede wszystkim masz ROM 37.300, ktory obsluzy dysk wylacznie do 200MB. Czeka Cie update do 37.350.

Nieprawda. ROM 37.300 śmiga jak przeciąg z dowolnymi twardymi dyskami. Mam w dwóch A600 ROM 37.300 (w trzeciej 37.350) i nie ma żadnych różnic.

A skąd się bierze ta plotka? Prawdopodobnie w przeszłości ROM 37.300 MÓGŁ się gryźć z niektórymi HDD niektórych producentów dlatego wyszła wersja 37.350 i dlatego w necie można spotkać opinie o "niepełnowartościowości" 37.300. Obecnie jednak nie stanowi to żadnego problemu.

Można co jakiś czas upolować sam fast do A600 - tańsze i również pójdzie na tym WHDLoad. Można również założyć fast na PCMCIA ale tutaj użytkownicy powinni wypowiedzieć się czy WHDLoad które lubi grymasić nie krzywi się na część gier.
[#12] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Jenot, post #5

Ja także niedawno wszedłem w posiadanie A600 (2MB CHIPU, dysk twardy 32MB (działa), rom 37.350), ale swoją znalazłem (dosłownie) na ulicy :) Do niej zamówiłem sobie kartę CF 4GB z przeznaczeniem dla WHDLoad, która powinna dojść do mnie w tym tygodniu. Zaraz po uruchomieniu podzielę się spostrzeżeniami dotyczącymi jego działania na takiej konfiguracji.
[#13] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@DarkSavant, post #12

Ja moja A-600 po prostu uwielbiam. Jest chyba najfajniejsza Amiga pod słonce. Mała, z w miarę dużymi możliwościami rozbudowy i koszt niski.
[#14] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Drupi77, post #13

miarę dużymi możliwościami rozbudowy

Rozśmieszyłeś mnie do łez.
Duże możliwości rozbudowy to poza turbo jakieś sloty i karta GFX, sześćsetka tego nie umożliwia, nawet do niej kontrolerów SCSI nie ma, no chyba że coś przegapiłem.

Wątkotwórcy zamiast wyszukiwać i kupować pojedynczo radził bym zapoznać się z ofertą z giełdy na forum, A600 nieźle rozbudowana.

Pozdrawiam
[#15] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@RadoslawF, post #14

Kontroler SCSI do A600 jest pod PCMCIA i nazywa sie Surf Squirrel.
[#16] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Drupi77, post #13

Ogólnie A600 na równi z CDTV to najciężej rozszerzalne Amigi IMHO.
[#17] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Drupi77, post #13

Mała, z w miarę dużymi możliwościami rozbudowy i koszt niski.

Z tymi możliwościami rozbudowy to się chyba trochę rozpędziłeś. Koszt kart turbo też jest większy niż w przypadku 1200. Na pewno nie jest stosunkowo tańsza niż rozbudowa 1200.
[#18] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@conrdd, post #11

A skąd się bierze ta plotka?

Ta "plotka" pochodzi z dosc powazanych zrodel informacji na temat Amigi. Ale co oni tam moga wiedziec, pewnie to sami lamerzy.

http://www.gregdonner.org/workbench/wb_205.html

Support for hard drives larger than 40MB (from Kickstart v37.350)

Moj blad jedynie, ze podalem 200MB, choc rzeczywiscie sporo ludzi reportuje bugi powyzej tego rozmiaru dla Kicka ponizej 37.350. Coz, pewnie skoro im nie dziala, to nie potrafia wlasciwie obsluzyc?!

:P

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2013 15:30:11 przez F7sus4
[#19] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@QkiZ, post #17

A gdzie ja napisałem ze są większe możliwości rozbudowy. Normalne ze A-1200 jest królową. A ceny kart turbo są cenowo jak w A-1200.
[#20] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Jenot, post #5

do mnie np. przyszla dzisiaj pierwsza A1200 (tak, żeby nie wpisywać się w trendy)... kupowałem 600tke już pare raqzy, ale nigdy nie było mi dane sprawdzić AGA w praktyce. Chetnie zobaczę Oscara w AGA i pare innych tytulow.
[#21] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Duracel, post #1

OK dzięki za wszystkie sugestie. Wygląda na to że najrozsądniej będzie zrobić to samo co miałem w 1992 roku czyli przełącznik kickstartów 1.3 i rozszerzenie Ramu. Będzie to sprzęt do dyskietek i tyle.
[#22] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Duracel, post #21

Miałem A600 w 1993 choć wszyscy mi odradzali twierdząc że gry na tym nie chodzą. A miałem tylko dwie (zresztą jakieś niespecjalne) takie co wymagały wcześniejszego wczytania kickstarta 1.3 z dyskietki, bo reszta chodziła na 2.0 bez problemu. Więc nie żałowałem i nie marzyłem o żadnym przełączniku. Ewentualne "niechodzenie" brało się ze źle zrobionego pirackiego intra i jak się zaznaczyło że potrzebuje to do A600 dostawałem taką wersję intra lub bez niego, by nie było problemu. ;)
[#23] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@ZbyniuR, post #22

Miałem A600 w 1993 choć wszyscy mi odradzali twierdząc że gry na tym nie chodzą. A miałem tylko dwie (zresztą jakieś niespecjalne) takie co wymagały wcześniejszego wczytania kickstarta 1.3 z dyskietki, bo reszta chodziła na 2.0 bez problemu. Więc nie żałowałem i nie marzyłem o żadnym przełączniku. Ewentualne "niechodzenie" brało się ze źle zrobionego pirackiego intra i jak się zaznaczyło że potrzebuje to do A600 dostawałem taką wersję intra lub bez niego, by nie było problemu.

Zgadzam się w 100%
[#24] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@waldiamiga, post #15

To dlaczego wujek gogiel wypluwa taką informację: "Apparently the Surf Squirrel is NOT compatible with the A600. ", sprawdzałeś osobiście że działa z A600.
http://www.bigbookofamigahardware.com/bboah/product.aspx?id=1202

Pozdrawiam
[#25] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@F7sus4, post #18

Ta "plotka" pochodzi z dosc powazanych zrodel informacji na temat Amigi. Ale co oni tam moga wiedziec, pewnie to sami lamerzy.

http://www.gregdonner.org/workbench/wb_205.html

Nie wszystko o czym piszą w internecie to prawda. Jak wspomniałem mam 2szt. A600 z kickiem 37.300, obie współpracuja bez problemów z CF 4GB a jedna z nich wcześniej chodziła chwilę z HDD 6GB i również bez żadnych kłopotów. Ta plotka o limicie pojemności HDD przy limicie pojemności ma dlugą brodę i dawno zostala pogrzebana.
[#26] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Duracel, post #1

1. Jakie tytuły AGA na chwilę obecną mnie ominą? Wiem, że np. Supefrog został zrobiony później także w wersji OCS, ale w co na pewno nie zagram na A600 z klasyków? Banshee?

Que? Superfrog jest tylko w wersji ECS. Nawet wersja na CD32 jest w 32 kolorach. Z fajnych gierek ominą Cię: Banshee, Aladdin, Lion King, Slamtilt...
[#27] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@F7sus4, post #18

No tak, ale trzeba przeczytać sobie całość. Po pierwsze autor notki pisze, że 40 MB to tylko może, on tak myślał, albo mogą powstawać błędy albo jeszcze jeszcze brak obsługi pewnych marek. Nie pamięta, ale coś na pewno jest.
[#28] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@recedent, post #26

Aladdin działa po wgraniu Relokick
Codo Lion King. Wydaje mi sie ze jest tylko wersja dla Agnieszki. Czy się mylę?
[#29] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Drupi77, post #28

Nie mylisz się. Dlatego napisałem "ominą cię" :)
[#30] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@RadoslawF, post #24

Ooo... Tego nie wiedziałem, zwracam honor OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem