kategoria: A600
[#31] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Drupi77, post #28

Aladdin działa po wgraniu Relokick

Od kiedy Aladdin nie potrzebuje AGA ?

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2013 20:49:04 przez Norbert
[#32] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Norbert, post #31

Bo ja mowie o Aladdin nie Alladin. ;)
[#33] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Norbert, post #31

Chyba jednak potrzebuje, próbowałem dziesiątek kombinacji na winuae i na full ecs z 020 i 2MB chip jest skaszaniona grafika totalnie, na czymkolwiek gorszym jest guru, a na 1200tce jest ok.
[#34] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Drupi77, post #32

Bo ja mowie o Aladdin nie Alladin

Aladdin wymaga AGA

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2013 22:07:00 przez Norbert
[#35] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@ZbyniuR, post #22

Miałem A600 w 1993 choć wszyscy mi odradzali twierdząc że gry na tym nie chodzą. A miałem tylko dwie (zresztą jakieś niespecjalne) takie co wymagały wcześniejszego wczytania kickstarta 1.3 z dyskietki, bo reszta chodziła na 2.0 bez problemu.

No ja dość intensywnie przerabiałem ten temat w latach 90 i niestety sam relokick z dyskietki nie załatwiał sprawy, bo zajmował część RAMu. Najpierw kupiłem rozszerzenie pamięci, potem z Wrocławia zamówiłem przełącznik kickstartów i problemy się skończyły.

Pamiętam, że jednym z tytułów którym nie mogłem się przez to długo cieszyć był Final Fight.
[#36] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Duracel, post #35

Też miałem w 1993 Amigę 600, i nie chodziło mi dosłownie tylko kilka tytułów - ale i nic specjalnego toto nie było, o ile pamiętam...
Wszystkie najlepsze gry, demka, programy - działały na Kickstarcie 2.0.
[#37] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Motyl, post #36

No ja pamiętam w tej chwili właśnie dwie dobre produkcje których brak możliwości uruchomienia na A600 długo mnie irytował.

Pierwszy to wspomniany Final Fight, a drugie to demo Spaceballs - State Of The Art. Później wypuszczono edycję dema właśnie pod 2.0
[#38] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Motyl, post #36

Otóż to. :) A500+ pojawiła się w 89` i może na początku KS2.0 był problemem, ale po paru latach w czasach A600 już tylko lamerzy nie umieli pisać pod każdy system. ;) Lepsze tytuły były łamane przez tylu ludzi że bez trudu się znalazł taki kto to zrobił dobrze, no chyba że ktoś mieszkał w lesie gdzie było trudniej o nowości.

Nigdy nie widziałem Final Fight, nawalanki mnie nie interesowały, ale jak teraz patrzę na screeny i widzę jakie lalencje się tam fikały to zaczynam kolegę rozumieć. ;) Pamiętam że niektóre gry jak mi mówili 500owcy (widząc to u mnie) rzadziej się doczytują lub mają więcej dźwięków na A600 a tym bardziej na A1200, dzięki większej ilości chipu, ale większość zwłaszcza starszych chodziła nawet na gołej A500 bez rozszerzenia.

Trudniej było z niektórymi grami z A500 uruchomionymi na A1200, bo nawet na gołej chodziły dwa razy szybciej niż powinny. Taki np Vroom wyglądał nawet zabawnie, stawał się najdynamiczniejszą F1 jaką widziałem. Ale np w North&South nie dawało się zdobyć flagi aby zdobyć fort. Nawet na najłatwiejszym poziomie wszystko się działo za szybko i nie dawałem rady. :( Podobnie w Syndicate, każda sterowana przez komputer łajza rozwalała mnie jak brzoza Tupolewa. Więc sobie nie pograłem, nawet animki chodziły za szybko i kończyły się zanim się odtworzył w całości sampelek, jaki miał im towarzyszyć.

U mnie na A600 State Of The Art działał, a później miałem też wersję działającą z twardego. :)
[#39] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Duracel, post #1

Ja od Perkos77 kupiłem kontroler SCSI i dysk do A2000, wszystko w super stanie, działające i zgodne z opisem. też szukałem na PPA i tu u nas jest Perkos7 w mailu na PPA imię Andrzej, ten z allegro Eugeniusz. Może bracia? tak czy inaczej ten z allegro - uczciwy sprzedawca godny polecenia, jeśli to ten sam z PPA może się ujawni :)
[#40] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@ZbyniuR, post #38

Pluskwa pojawiła się w 91 a problemy z częścią gier były do końca, inna sprawa że spora część z nich wynikała z pirackich interek a nie z samych gier. Dwa lata później pojawiła się A1200 i kupowanie A600 w tamtym czasie nie miało sensu, poza oszczędnością odbijającą się na niemożliwości uruchomienia gier wydanych na AGA. Syndicate wyszła w 93 czyli grałem w nią na A1200, nie przypominam sobie jakichś specjalnych problemów.

Pozdrawiam
[#41] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Drupi77, post #19

A gdzie ja napisałem ze są większe możliwości rozbudowy.

Użyłeś słowa duże a nie większe.
A ceny kart turbo są cenowo jak w A-1200.

ACA630 - 159 euro
ACA1230 - 99 euro
Nawet na retro ami karty do 1200 są tańsze:
ACA620 - 449 zł
ACA1220 - 399 zł
Nie liczę już starych kart turbo z allegro.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2013 10:10:25 przez QkiZ
[#42] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@QkiZ, post #41

ACA1230 - 399 zł

Pomyłka, to ACA1220 jest za tę cenę.
[#43] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Duracel, post #1

Witam ja niedawno rozbudowalem moją 600 i powiem tyle ,że do retro grania i do dem w zupełności wystarczy 2mb chip i 4 mb fast ten zestaw jest o tyle dobry, że praktycznie nie spotkałem gry whdload ktora by się wywaliła. I do tego czytnikpcmcia do przenoszenia danych z kompem i np. adfblitzer, dzieki niemu na mojej ami nagrywam gry, którch nie ma w wersji whdload i odpalam z dyskietki.
System mam w wersji 2,1 pl i mi wystarcza i działa w miarę ok na wypełnionej po brzegi karcie cf od maxsoft.
Do przenoszenia danych używam sandisk ultra 4gb działa pięknie z pcmcia.
4mb fastu zakupiłem u strykera polecam a reszta na allegro.
Pozdrawiam

P.S mam rom 37.350.OK

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2013 13:10:09 przez heniek29cr
[#44] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@heniek29cr, post #43

1mb chip od strykera ok 60zł
4 mb fast też od niego razem z epromem 1.3-3,1 ok 200zł
Karta cf sandisk ultra ok 60zł
Czytnik pcmcia ok 10-15zł
Karta cf hdd na system kingston z kwiatkiem ok 30zł.
Pozdrawiam
[#45] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Duracel, post #1

A i nie kupuj przejściówki kątowej ide-cf bo potem nic się tam nie zmieści ani turbo ani fast. Najlepiej krótka taśma i wtedy przejściówka. Ja za komlpet na allegro dałem 15zl. Pozdrawiam
[#46] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@heniek29cr, post #45

Co do przejściówki CF, to mam jeden sprawdzony model, który używam w mojej A1200 i już tu go polecałem innym użytkownikom :)

Z kątówką wsadzaną na sztywno w płytę miałem dodatkowy problem, że nie zawsze kontaktowała.
[#47] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Duracel, post #37

Gra Final Fight chodzi u mnie ale tylko z dyskietek bo akurat ta wersja whdload mi ją wywala.
Ale to są tylko dwie Dyskietki ( Boże ile kasy wywaliłem na automat z tą grą na Dworcu PKP w Rybniku w latach 90.......)

A co do dema State Of The Art to bez problemu nawet wersja whdload..........Ja dopiero to demo zobaczyłem po reanimacji mojej Ami i naprawdę przeżyłem mały szok.
Zawsze idze na pierwszy ogień jak pokazuje znajomym możliwości AmigiOK

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2013 16:44:39 przez heniek29cr

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2013 16:58:03 przez heniek29cr
[#48] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Duracel, post #46

A nie myślałeś żeby wsadzić płytę od A600 do obudowy od A1200? Wydaje mi się, że klawiatura powinna pasować od A1200, nie wiem jak w otworami, ale dostajesz sporo miejsca w środku (jeżeli chcesz bawić się w rozbudowę).
[#49] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Duracel, post #46

No i jest jeszcze mały problem z wyjściem z gier i dem w wersji whdload. Niestety bardzo często trzeba robić reset aby wyjść z gry.........
[#50] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Motyl, post #36

Też miałem w 1993 Amigę 600, i nie chodziło mi dosłownie tylko kilka tytułów - ale i nic specjalnego toto nie było, o ile pamiętam...
Wszystkie najlepsze gry, demka, programy - działały na Kickstarcie 2.0.

Proszę nie wprowadzać w błąd. Na Kicku 2.0 i 1MB chipu nie chodzi bardzo dużo starszych gier i dem. Wiele gier z lat 1986-1991 wymaga kicka 1.3, do tego część nie ruszy bez pamięci 0,5kb chip plus 0,5 kb slow, a część wymaga gołego 512 kb. To samo z demami. Nie wiem ile gier i dem sprawdzałeś, ale ja kilkaset i wiem o czym mówię.
[#51] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@flops, post #16

Ogólnie A600 na równi z CDTV to najciężej rozszerzalne Amigi IMHO.

Bez przesady. A600 ma prawie takie same możliwości rozbudowy jak A1200. Do A600 włożysz:

- kartę sieciową na pcmcia,
- "twardy dysk" CF na pcmcia,
- twardy dysk do środka,
- "twardy dysk" CF do środka,
- kartę turbo z procesorem 020 lub 030,
- rozszerzenie pamięci.

Od strony pcmcia, kontrolera IDE i slotu na karty rozszerzeń rozbudowa jest taka sama jak w A1200. Z tą różnicą, że do A1200 dołożysz inne, mocniejsze, ale i droższe karty turbo, których nie zrobiono do A600. I fastatę. Ale na tym koniec. Mówię o rozbudowie klasyka.

Do tego wszystko co potrzebujesz do rozbudowy A600 możesz kupić nowe, sprawdzone i z gwarancją.
[#52] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Duracel, post #1

Obecnie używam A1200 z Blizzardem IV 30/50 i OS 3.9. Głównie do odpalania starych gier i demek.
A600 byłaby idealnym retro-sprzętem gdyby miała kości AGA i procesor 030 na pokładzie.

Gdyby A600 miała AGĘ i 030, to byłaby niekompatybilna z jeszcze większą liczbą softu z A500 i nie byłaby to Amiga 600, tylko A4000.

Właśnie dlatego A600 jest idealnym retro-sprzętem do gier, dem i programów, bo jest to Amiga najbardziej zbliżona do A500. I łatwo ją "zdegradować" do A500 dokupując przełączniku kicka i podziału pamięci. Pstrykasz dwa przełączniki i masz A500.

Kto z obecnych używa dzisiaj A600 i jakie widzi główne braki względem A1200 biorąc pod uwagę moje kryteria przeznaczenia (gry, dema).

Główne "braki" to brak możliwości uruchomienia ok. 457 gier (według AOL), które zostały wydane na AGĘ. Nie jest to wielka strata, bo masz możliwość prawie bezkolizyjnego uruchomienia 5331 gier wydanych pod OCS/ECS (też według AOL). Masz więc prawie 12-krotnie większą liczbę gier, które natywnie i bez problemów uruchomisz na swojej A600 (po wyposażeniu w kicka 1.3 i przełączniku ramu na 0,5kb+0,5kb, na którym uruchomisz 100% wymienionego softu).

Masz już rozbudowaną A1200, więc nie masz potrzeby mieć rozbudowanej A600, bo wtedy dla zapewnienia kompatybilności z ogromem retro-softu będziesz zmuszony korzystać z whdload, który też nie działa dobrze ze wszystkim. Prawdziwe retro da ci goła A600, bez dysku twardego i turbo, ze wspomnianym kickiem 1.3 i przełącznikiem pamięci. Odpalisz na niej wtedy każdą grę wydaną na A500 w latach 1986-1992.

Zamiast rozbudowywać A600 o pamięć i turbo żeby ci poszło whdload, lepiej zrób coś innego. Kup od Lotharka sprzętowy emulator stacji dyskietek. Wkładasz do niego kartę pamięci z 4GB, na którą wrzucisz wszystko co sobie zamarzysz i to ci będzie się natywnie uruchamiało na A600 udającej A500. Nie rozumiem tego ciśnienia na whdload. Przecież wygodniej jest mieć "stację" od Lotharka na standardowej, gołej retro Amidze i nie ma wtedy żadnych problemów że ta gra działa, ta nie działa, ta działa, ale pojawiają się krzaki, a tu potrzeba dodatkowy 1 MB pamięci. Wszystko ci pójdzie.

Masz już rozbudowaną A1200, więc moim zdaniem tę A600 najlepiej by było gdybyś miał w stanie classic, gołą, lekko dostosowaną kickiem i przełącznikiem pamięci do pełnej kompatybilności z softem pod A500. Jak rozbudujesz A600 o turbo lub pamięć, wewnętrzny dysk oraz zewnętrzny do wymiany danych (pcmcia), to tracisz wtedy kompatybilność z częścią softu pod A500, która pogryzie się gdy rozszerzenia pozabierają ci co nieco z systemu lub pozmieniają. I wtedy musisz albo poodłączać te karty, żeby sprzętowo zdegradować A600 do golasa, albo bawić się w degradowanie przy pomocy whdload, która nie daje ci pełnej kompatybilności z całym softem i w mojej opinii nie jest to 100-procentowe retro. Dla mnie retro z amigą nie-agową to właśnie te 5331 gier odpadalnych z dyskietek, wymagających kicka 1.3 i pamięci 0.5+0.5, do tego drugie tyle dem i programów.
[#53] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Ender, post #48

A nie myślałeś żeby wsadzić płytę od A600 do obudowy od A1200? Wydaje mi się, że klawiatura powinna pasować od A1200, nie wiem jak w otworami, ale dostajesz sporo miejsca w środku (jeżeli chcesz bawić się w rozbudowę).

Niestety klawiatura od A1200 nie dziala na A600
[#54] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Aurel, post #51

Bez przesady. A600 ma prawie takie same możliwości rozbudowy jak A1200.

Wyrażenie "prawie" czyni wielką różnicę:
Nie podepniesz kart z 040 i 060 jak do A1200, A2000 i A500.
Nie podepniesz zorro i kart graficznych jak do wyżej wymienionych.
Nie podepniesz kontrolera SCSI i takich napędów.

Do tego wszystko co potrzebujesz do rozbudowy A600 możesz kupić nowe, sprawdzone i z gwarancją.

Na pewno nowe ? bardzo chętnie przeczytam gdzie kupie nowy dysk IDE i nową kartę sieciową na PCMCIA.

Pozdrawiam
[#55] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Aurel, post #52

Główne "braki" to brak możliwości uruchomienia ok. 457 gier (według AOL), które zostały wydane na AGĘ. Nie jest to wielka strata, bo masz możliwość prawie bezkolizyjnego uruchomienia 5331 gier wydanych pod OCS/ECS (też według AOL). Masz więc prawie 12-krotnie większą liczbę gier, które natywnie i bez problemów uruchomisz na swojej A600 (po wyposażeniu w kicka 1.3 i przełączniku ramu na 0,5kb+0,5kb, na którym uruchomisz 100% wymienionego softu).

Zamiast generować w płytę montując przełącznik pamięci i kickstartów a potem bawić się dyskietkami lepszy efekt da kupno A1200 i użycie WDHLoad.
A uruchamianie gier z dyskietki żonglując przy okazji przełącznikami nie nazwał bym uruchamianiem natywnym i bezproblemowym.
Emulator sprzętowy wprawdzie rozwiązuje problemy z padającymi dyskietkami ale w sposób widoczny zwiększa koszty tej zabawy.

Pozdrawiam
[#56] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Ender, post #48

A nie myślałeś żeby wsadzić płytę od A600 do obudowy od A1200?

Szczerze mówiąc to widziałbym większy sens aby wsadzić płytę od A1200 do obudowy od A600 OK

Aurel
Nie rozumiem tego ciśnienia na whdload. Przecież wygodniej jest mieć "stację" od Lotharka na standardowej, gołej retro Amidze i nie ma wtedy żadnych problemów że ta gra działa, ta nie działa, ta działa, ale pojawiają się krzaki, a tu potrzeba dodatkowy 1 MB pamięci. Wszystko ci pójdzie.

Patrząc na wszystkie rzeczowe argumenty doszedłem do wniosku, że zrobię najpierw to co miałem w 92 roku, czyli rozszerzenie RAM i przełącznik Kick 1.3.

Co do "małej straty" jak piszesz w kontekście gier AGA, to nie jest chyba aż tak mała. Co do kompatybilności, to gdyby A600 miała AGA to byłaby praktycznie A1200 tyle, że z mniejszą możliwością rozbudowy, ale za to mniejszymi gabarytami. W tym sensie byłaby najlepszą platformą do retro-amigowania, ponieważ można by na niej uruchomić to co najlepsze z OCS i AGA, a przy okazji zajmowałaby tak jak teraz o wiele mniej miejsca niż A1200.

Stacja Lotharka jest ciekawą i fajną sprawą (mam i używam stacje do Atari XL oraz podobne rozwiązania do C64), ale nie chciałbym aż tak ingerować w oryginalne rozwiązania dlatego WHDLoad uważam za zdrowsze rozwiązanie.

Kupiłem tę A600 głównie z sentymentu. Jak pisałem to była moja pierwsza, własna Amiga za własne zarobione pieniądze. Potem miałem CD32, ale tę już posiadam w kolekcji.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2013 19:49:57 przez Duracel
[#57] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@RadoslawF, post #54

Zapomniałeś dodać, że do A600 nie można dodać Mediatora PCI czy przełożyć do E/BOXa.

Wiadomo że A600 to nie A1200 i nie podłączy się tylu rzeczy. Ale mówienie że A600 to słaby sprzęt do rozszerzeń to gruba przesada. W Amidze 500 jest problem, bo nie ma pcmcia, czyli nie podepniesz sieciówki za 50 zł ani nie włożysz karty turbo, bo żadnej nie ma, a tak którą robi Jens ma być podpinana z lewej i będzie to ledwo rozszerzenie pamięci. A600 przede wszystkim można dopalić nie wybebeszając jej z klasycznej obudowy. Do A600 doda się tę samą sieciówkę co do A1200, ten sam dysk twardy, włoży kartę turbo zrobioną w podobnej technologii. Napisałem przecież wyraźnie, że do A600 włoży się karty turbo 020/030, bo mocniejszy nie stworzono, więc po co piszesz, że nie da się włożyć kart 040/060? Przecież nie rozmawiamy o tym, czy można Amigę 600 dopalić identycznie jak A1200. A600 to lekko rozszerzona A500, ale rozbudować jest ją niezwykle łatwo. Lekkie turbo czy choćby trochę ramu, do tego dysk, sieciówka, kick 3.0 i już można bawić się w system, internet itd. Jaki tu problem? Wszystko można dokupić, włożyć i działa.
[#58] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Aurel, post #52

Wszystko ładnie i generalnie bym popierał tyle że moim zdaniem do takiej zabawy z HxC Floopy Emulator najlepiej nadaje się Amiga 500 w klasycznym układzie 0,5+0,5MB. Siłą Amigi 600 jest za to właśnie możliwość podłączenia i korzystania z twardego dysku: i nie chodzi tu nawet o gry i dema czy to zainstalowane czy też przez whdload ale np. słuchanie tysięcy modułów spod hippoplayera czy delitrackera. Dlatego jeśli zależy nam na wysokiej kompatybilności i zgodności z grami odpalanymi z dyskietek (HxC) to lepszym rozwiązaniem od karty turbo z 68030 jest karta z czystym fastem - np 4MB na procesor (+ oczywiście 1MB pod klapkę). Dzięki temu:
- działa whdload
- mamy zabawę z workbenchem 2.x (którego bardzo lubię) zainstalowanym na cf/hdd
- hippoplayer i inne
- no i wysoka kompatybilność z grami (z demami ciut mniej) odpalanymi spod HxC
Osobiście w tym układzie przełącznik kicka 1,3/2,x że nie wspomnę o wybitnie zbędnym 3.x jest niepotrzebny. IMHO
[#59] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@conrdd, post #58

Ale jeśli już rozbudowywać A600, to już lepiej A1200. Pod whdload przecież według ciebie i tak pójdzie sporo rzeczy, hippoplayera się posłucha, a i ruszy soft pod AGĘ. To że A600 można rozbudować nie znaczy, że zawsze trzeba. Rozszerzenie pamięci do A600 i kick 2.0 to automatycznie spory problem z kompatybilnością. Może sprawdzałeś tylko topowe gry (Chaos Engine, Lotus), ale soft na Amigę nie zaczął być robiony od lat 91-92 tylko od roku 1986. Spróbuj odpalić na kicku 2.0 i 1MB chip (lub poszerzonej pamięci) gry i dema z roku 1986, 1987, 1988, powodzenia. Dlatego ja jestem za tym, aby zapewnić sobie pełną sprzętową kompatybilność ze starym softem. Nie jestem przeciwko A600 z turbo, fastem czy whdload. Bardziej mi szkoda pełnej kompatybilności. Najlepiej byłoby mieć gołą A500/A600 kompatybilną z softem 1986-1992, a obok A600 z turbo, pamięcią i dyskiem twardym do zabawy w system, whdload i hippoplayera. Bo jedno z drugim się wyklucza. Wiele gier i dem po prostu nie ruszy, gdy wykryje albo brak 1.3, albo brak 512kb+512kb, albo pogryzie się z czymś, co miesza w pamięci amigi (pcmcia, ide, turbo).
[#60] Re: Kupiłem A600 - i co teraz?

@Aurel, post #57

Skoro napisałeś że A600 ma prawie takie same możliwości rozbudowy jak A1200 to nie pisz teraz "Przecież nie rozmawiamy o tym, czy można Amigę 600 dopalić identycznie jak A1200." bo podałem przykłady o co można rozbudować nie tylko A1200 ale też A500 i A2000. I wychodzi że wszędzie tam można włożyć procesory 040 czy 060 a do A600 nie można, można włożyć sloty zorro i karty GFX a do A600 nie można, można włożyć kontrolery i napędy SCSI a do A600 nie można.
Podsumowując A600 można w miarę tanio i prosto rozbudować do pewnego niewielkiego poziomu, inwestując w A500 czy A2000 można je rozbudować po poziomu bardziej zbliżonego do A1200, odpada chyba tylko PCI. A i tak najlepszym rozwiązaniem do retro gamingu będzie A1200 z fastem czy tanim turbo, twardym dyskiem na którym będzie WDHLoad i jakaś karta sieciowa lub CF na PCMCIA, tanio, szybko i obsłuży największą ilość gier i dem.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem