[#1] Amiga i CDROM - ostateczne starcie
Postanowiłem zainstalować na swojej Amidze 1200 AmigaOS 3.9. Czyniąc przygotowania do tego wydarzenia stwierdziłem, że czas już zainstalować wreszcie CDROM do mojej Ami. Wyjąłem więc z szuflady kupiony ze 8 miechów temu biały CDROM od laptopa NEC CDR-2800C. Ów CDROM ma zamontowaną przejściówkę z miniIDE na IDE3,5" oraz gniazdko zasilania. Sprawdzałem działanie tego napędu w PC (na taśmie IDE 3,5) i wszystko było oki. Ponieważ w Amidzę mam dysk 2.5" 810MB Seagate muszę podłączyć CDROM i HD na jednej 2,5" taśmie z trzema końcówkami. Podłączyłem taką taśmę do Amigi jej następne gniazdko wpiąłem w HD, a ostatnie gniazdo w przejściówkę 2,5"-3,5". W przejściówkę tą włożyłem taśmę zwykłą 40 żyłową 3,5" i podłączyłem do przejściówki zamontowanej na CDROMie od laptopa. Uruchomiłem komputer. Najpierw równo z ddiodami AMigi zapaliła się dioda napędy CDROMu (normlanie jak w innych kompach), a dysk twardy zabotował bez problemu. Uradowany tym faktem włożyłem płytę do napędu ("Dźwięki i moduły"). CDROM zaczytał płytę (rozpędził ją) i nic sie nie stało. Nie pojawiła się ikonka na pulpicie oznaczająca pojawienie się płyty. CDROM jest ustawiony zworką na slave a HD nie ma zworki (ma 4 wolne piny do ustawiania ale nia ma schematu które są od czego. Mam zainstalowany programik (demo) IDEFix i AMICDFS2. W tym pierwszym nie wykrywa mi napędu (HD też nie widzi - dziwne), ten drugi niby montuje CDO gdy naciksam ikonkę o tej samej nazwie ale nic się nie dzieje. Mam w sumie takie pytanie na początek. Czy jeśli CDROM jest pierwszy raz podłączony do Amigi 1200 (prawidłowo), to pojawi się dodatkowe urządzenie (CD0) w bootmenu wywoływanym PPM+LPM bez konfigurowania jeszcze cdromu w systemie?

[#2] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Azzorek, post #1

Toż to podstawowe pytanie z cyklu "jak podłączyć CD do Amigi".
Podłączenie z opisu jest OK ale musisz mieć sterownik tzn odpowiedni device.
W bootmenu nie zobaczysz CD0.
Najważniejsze jest to, przez jaki device podłączasz CD. Skoro CD masz na slave to unit musi być ustawiony na 1. (idefix domyślnie chyba ma ustawione 2)
Wyedytuj CD0 i zobacz jaki masz tam device i unit.
[#3] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Azzorek, post #1

Sorki Amigafan za post o podobnej innym tematyce, ale mnie już po prostu ręce opadły. Na szczęście udało mi się :D:D:D !!! Dzięki Tobie i pomocy mojego starego znajomego Amigowca (Mathyr pozdrawiam ;)) udało mi się uruchomić i zamountować ten cdrom w systemie. W związku z powyższym faktem złożyłem parę godzinek temu zamówienie na nowiutki AmigaOS3.9 w sklepie Efunzine (znają mnie już tam :) ).
Wracając do tematu mam jeszcze taki problem. Ten cdrom ma jedną wadę: mianowicie albo za późno, albo za szybko się rozkręca (chodzi o zaczytywanie płyt). Ten cdrom jest wyprodukowany w 1999r. W efekcie jego zaczytywania są problemy podczas prób skopiowania lub odczytania konkretnego pliku na CD. Amiga wtedy się wiesza (oczekując na zaczytanie określonego pliku :/. Czy jest na to jakiś sposób? Czy można zsynchronizować pracę CDromu z systemem Amigi? Wszystko jest ok gdy płyta się kręci ( i widać i słychać). Natomiast gdy dostęp do pliku nie jest już potrzebny i cdrom zatrzymuje się, to przy ponownym zaczytywaniu płyty potrafi zawiesić Amigę, która nie może się doczekać na otrzymanie od cdromu potrzebnych informacji o pliku (-ach).

:(:(:(

P.S.

Czy wykonanie backupu na dyskietkę katalogów systemowych Devs i Storage pozwoli ominąć problemy związane z ponowną instalacją CDROMu na nowo postawionym systemie (chodzi mi o skopiowanie po prostu tych dwóch katalogów po zainstalowaniu świeżego systemu na miejsce ich odpowiedników)? Ile powinna zajmować partycja Workbench aby nie nastąpiła sytuacja jak u mnie że brak już na niej miejsca? Ja miałem około 8,5 MB i dodam że wszelkie oprogramowanie instalowałem zawsze na partycji Work (na której jest notabene jeszcze 720 MB wolnego miejsca :/.

[#4] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Azzorek, post #3

Czy wykonanie backupu na dyskietkę katalogów systemowych Devs i Storage pozwoli ominąć problemy związane z ponowną instalacją CDROMu

Nie potrzeba. Instalacja CD-ROMU jest banalnie prosta (no, jak juz sie wie o co chodzi. CD-ROM mozesz wystartowac takze bez zlaladowania systemu). Sa to dokladnie trzy pliki.

1. Device w Devs: np. cd.device, atapi.device cdfs.devie, scsi.device (to przewaznie w romie lub patch).

2. FileSystem w L: np. AmiCDFilesystem, AmiCDFS, CacheCDFS, AsimCDFS, AllegroCDFS itd.

3. Oraz ikonka startujaca (mountlista).

Koniecznie nalezy pamietac aby w ikonce (.info) lub w samej mountliscie byl ustawiony odpowiedni Unit. HD ma zawsze unit 0, tak wiec pierwszy CD-ROM bedzie mial Unit=1

Jak chcesz to podesle ci dyskietke w ADF, na ktorej sa trzy rozne sterowniki CD (standardowy, CacheCDFS i AsimSCDFS). Dysietka jest samostartujaca i po odpaleniu pojawia sie trzy ikonki (kazda z innym sterownikiem). Wystarczy kliknac na jedna z nich.

to przy ponownym zaczytywaniu płyty potrafi zawiesić Amigę

Przewaznie to sygnal ze sa problemy w zasilaniu.

Ile powinna zajmować partycja Workbench

To zalezy. ale ponizej 50 MB jest zamalo i bardzo niewygodnie. A przypis do katalogu T:, powinien byc do szybkiej i duzej partycji w SFS .

Ostatnia modyfikacja: 16.02.06 01:53
[#5] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Andrzej Drozd, post #4

Bardzo bym prosił o tego adf'a Andrzeju ;). Co do tego zawieszania się Amigi to wygląda to tak (trzy przykłady):

1.) Wkładam płytę CD "Dźwięki i moduły". CDROM zaczytuje płytę. W między czasie (cdrom cały czas kręci jeszcze płytą) uruchamiam Protrackera 3.61 Final version. W menu "Disk option" wybieram źródło danych "CD0". Protracker zaczytuje katalogi i pliki na płycie. Wybieram katalog "Module" a następnie szybko jakiś moduł (CDROM cały czas jeszcze się kręci). Program zaczytuje moduł i jest git -mogę się delektować jego akustyką. Jeśłi jednak zechcę wybrać inny moduł do wczytania z płyty, płyta najpierw startuje a potem się rozpędza (cdrom osiągnął dostęp do danych), niestety Amiga po tym czasie już nie odpowiada (kursor się zamraża na ekranie i jest pauza (jak by ktoś zrobił screena). Nic nie mogę zrobić - tylko Ctrl-A-A :(.

2.) Wkładam płytę "17Bit Collection" dla Amigi CDTV. CDROM zaczytuje ją analogicznie jak wcześniej. Otwieram okno zawartości płyty i wybieram ikonkę "17BitCOpier" (CDROM cały czas pracuje i kręci płytą). Uruchamia się wygodny programik-menadżer plików na płycie, za pomocą którego można wybrać jedną z 1200 pozycji (dyskietek), a następnie wydać polecenie kopiowania na dyskietkę. Wybieram szybko jakąś pozycję (pierwszą z brzegu żeby nie tracić czasu i żeby CDROM cały czas się kręcił jeszcze) i wydaję polecenie kopiowania na dyskietkę (dyskietka jest w stacji gotowa). Program kopiuje z płyty daną pozycję-dyskietkę i jest ok. Jednak drugi raz już tego nie zrobię.

3.) Analogicznie do dwóch powyższych przypadków dzieje się gdy chcę zaczytać po raz drugi płytę będącą w CDROMie (po chwili jego nieaktywności. CDROM owszem zaczytuje płytę niby wszystko ok ale AMiga tak jakby tego nie widzi :/. I zwis :( (kursor zajętości (zegarka) zostaje "na wieczność", a klikanie lpp/ppm na pulpicie nic nie daje, tyle że kursor się rusza).

Wnioski i konkluzje.

Wygląda to wszystko tak, jakby Amiga komunikowała się z CDROMem, a raczej z płytą w nim wtedy kiedy ta płyta jest zaczytywana (obracana) przez CDROM. Gdy na chwilę nic od CDROMu "nie chce" i przechodzi w stan czuwania (płyta się nie kręci) to przy ponownej próbie zaczytania płyty Amiga się wiesza we wcześniej opisywany sposób. Oczywiście można za każdym razem wyjmować płytę i wsuwać spowrotem do CDROMu, ale to przecież chore... . Czy to aby na pewno wina zasilania? HD i CDROM to użadzenia laptopowe o zmniejszonym zapotrzebowaniu na moc. Gdyby to było zasilanie wydaje mi się że wtedy po prostu robiły by się resety. A tu ewidentnie chodzi o zbyt późne zaczytywanie płyt przez CDROM w stosunku do systemu (przynajmniej tak to wygląda). Czy nie spotkał się ktoś z takim problemem? Może to wina sterownika lub któryś z plików odpowiedzialnych za pracę i mountowanie CDROM? Używam idefix (demo) i AMiCDFS2.

Pozdrawiam

P.S.

W idefix gdy uruchamiam programik "FindDevice" i wybieram "atapi.device" to znajduje mi mój CDROM informując o tym fakcie wpisem:

1 | NEC | CD-ROM DRIVE:282 | 5.06

Może to coś pomoże? A może ten idefix coś nawala?

Ostatnia modyfikacja: 16.02.06 09:21

Ostatnia modyfikacja: 16.02.06 09:29

Ostatnia modyfikacja: 16.02.06 09:35

Ostatnia modyfikacja: 16.02.06 09:36
[#6] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Azzorek, post #3

Jak zainstalowałes AmigaOS3.9 i wszystkie BB, to pozostaje ci jeszcze mała praca. Mianowicie przerzuć się z sterownika CDRomu (instalowałeś jakies demo - atapi.device czy podobne) na scsi.device. Ten najnowszy z AmigaOS3.9 obsługuje bezproblemowo CDRomy. Teraz wystarczy że zrobisz dyskietkę ratunkową AmigaOS3.9 (robi to instalator). Przy jakimś padzie twardziela czy systemu, wystarczy włożyć taką dysietkę do Amigi, a system AmigaOS3.9 uruchomi sie bezproblemowo z CDRomu. I to wszystko o czym trzeba pamiętać :) Aha, te 8,5MB dla AmigaOS3.9 to za mało. U mnie katalog LIBS: ma 26MB, a DEVS: ma 23MB (w nim AMidi ma 19MB). Tyłko że moja Amiga ma jeszcze CSPPC, Mediatora, VooDoo3, Toccatę, Spidera i VLabMotion. Stąd tak obszerny u mnie LIBS :)

Co do tego problemu z twoim zasypiającym CDRomem, to sprawdź czy jakieś oprogramoeanie go nie usypia. A może to on sam przechodzi w tryb "odpoczynku" i Amiga nie może go obudzić?
[#7] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Azzorek, post #5

Czy nie spotkał się ktoś z takim problemem?

Sprobuj uzyc sterownikow ktore ci podeslalem. Moze aktualny device lub filesystem niezadobrze radzi sobie z twoim CD-ROMem. Sprobuj uzyc tez programu WolnyCD. Moze CD-ROM chce sie rozkrecic do maksimum, ale wariuje przy powolnym kontrolerze PIO0 i "cos" sie zatyka. Ustaw tam predkosc x4.
[#8] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Andrzej Drozd, post #4

T: powinien siedzieć w RAM: i tam powinien mieć przypis. To jest szybsze od twardziela.
[#9] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Azzorek, post #5

Wygląda to tak jak sugeruje Andrzej - brak prądu, miałem podobnie przy luźnym molexie do cdromu, wszystko było OK do czasu gdy jakiś program zażądał dostępu do CD. Drugim powodem może być niemożność odczytania ww. płyt przez cdrom z powodu
- słabego lasera
- porysowanych płyt
- rodzaju płyt (ciemne, jasne, tłoczone etc.)
Normalne cdromy przy błędach odczytu próbują kilka razy i na AOS wyskakuje komunikat "Disk xxx read/write error" a te "nienormalne" cdromy próbują odczytywać bez końca. Twierdzisz że za pierwszym razem odczytuje zawsze więc to raczej nie wina błędów. Przy którymś cdfilesystemie w mountliście jest parametr Stacksize, za mały też może powodować problemy.
[#10] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@kmilota, post #8

No, powinien. Ale wyobraz sobie ze musisz rozpakowac plik powyzej 128 MB. Ja tam nie lubie dodatkowo masakrowac pamieci ;)
[#11] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Andrzej Drozd, post #10

Ja tam nie lubie dodatkowo masakrowac pamieci

Ja tam nie lubię dodatkowo masakrować dysku i dlatego mam w RAM. ;)
[#12] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Sylwester, post #11

:P

[#13] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Azzorek, post #1

Właśnie zrobiłem backup danych na dyskietki (10 na to zużyłem :/) i jestem w sumie gotowy do reinstalacji systemu amigaOS3.1. Musze się pospieszyć bo jak przyjdzie zamówiony AmigaOS3.9 to nie mogę go postawić na systemie który ma problem z CDROMem, bo najzwyczajniej nie będę mógł zainstalować AMigaOS3.9 z płyty :(. WIdzę że jednak obstawiacie zasilanie, ale ja spróbuję innych plików obsługujących CDROM (może mam sknoconą instalkę idefix'a? Zobaczymy. Przystępuję do pracy... Życzcie mi powodzenia....:(

P.S.

Ja mam jeszcze takie pyanko. Jaki jest najlepszy DARMOWY pakiet do obsługi CDROM na A1200? Chodzi mi o taki który jest pełny i jednocześnie darmowy i jaką ma funkcjonalność. Jest w ogóle coś takiego? Czy AmiCDFS2 jest dobry do obsługi CDROM?

Ostatnia modyfikacja: 16.02.06 13:17
[#14] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Azzorek, post #13

Objawy wyglądają na problem z zasilaniem ale jest to dziwne bo sam miałem A1200 z Blizzardem1230IV i standardowy HDD i CD-ROM i nie maiłem z tym problemów, więc tym bardziej nie powinno ich być przy dysku 2.5cala i CD od laptopa.
Ja wtedy miałem zasilacz od A500 - daje on trochę większe napięcie. Jak masz A500+ to spróbuj podłączyć jej zasilacz do A1200 i sprawdź czy problem nadal występuje.
Odłącz też zasilanie stacji dyskietek i zobacz, czy to coś pomogło.
[#15] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@amigafan, post #14

Właśnie system "stawiam" Amigafan ;). Jak tylko go postawię i dalej będzie problem z obsługą CDROM to zrobię jak radzisz. Podłączę zasilacz od A500+ i zobaczymy. Ale ja naprawdę uważam że to nie zasilanie bo wszystko działa tylko cdrom trochę się guzdrze (ale to normalka jak to w laptopach). Myślę że diabeł tkwi w oprogramowaniu tzn w software. Tylko nie wiem gdzie. Jak postawię świeży system to zobaczę jak będzie działać np z samym AmiCDFS2.

Pozdrawiam

[#16] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Azzorek, post #13

Azzorek napisał(a):

> Ja mam jeszcze takie pyanko. Jaki jest najlepszy DARMOWY pakiet
> do obsługi CDROM na A1200? Chodzi mi o taki który jest pełny i
> jednocześnie darmowy i jaką ma funkcjonalność. Jest w ogóle coś
> takiego? Czy AmiCDFS2 jest dobry do obsługi CDROM?

W OS 3.9 będziesz miał CacheCDFS. Ja osobiście jestem z niego bardzo zadowolony.
Pozdro.
[#17] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Andrzej Drozd, post #10

No to rozpakowuj wtedy na miejsce docelowe. Po co męczyć T: :)
[#18] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Kitech, post #16

No tak, ale jakoś muszę tego AmigaOS 3.9 zainstalować. Bez dobrego software nici z tego... :(:(.

No i du.a! :( Po postawieniu świeżego systemu skopiowałem dwa pliki (i nic więcej) zachowane z poprzedniego systemu. Pierwszy to atapi.device do DEVS, drugi to CD0 (ACTIVATE=1, DEVICE=atapi.device, UNIT=1) do DEVS/DOSDrivers. Ponieważ pliki te należały do pakietu idefix, co jakiścza wyskakuje komunikat że to jest wersja niepełna i jeśli chcę ją kupić...bla bla bla. Znowu to samo. Podłączę zasilacz od Amigi 500+ zobaczę może to coś pomoże :(.

Podłączyłem zasilacz od A500+ - dalej to samo :(. Kurdę zaczyna mnie to denerwować :/.

Ostatnia modyfikacja: 16.02.06 14:44

Ostatnia modyfikacja: 16.02.06 14:57
[#19] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Azzorek, post #18

Czyli CDRom jeśli już czyta, to jest OK. Jak się zatrzyma to już nie potrafi się uruchomić? A pomaga otwarcie i ponowne zamknięcie szufladki?
[#20] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@kmilota, post #19

Nie no on zaczytuje ponownie, tylko Amiga jak by nie chce na niego czegać... . Oczywiście za każdym razem kiedy otworzę szufladkę i zamknę z płytą w środku to zaczytuje płytę bez problemu. Tyle że od początku, tak więc nie możliwe jest długie przeglądanie płyty ...

[#21] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Azzorek, post #20

Słuchajcie a może jest to wina zbyt długiej taśmy? między CDROMem a HD jest około 40 cm długości i dwie przejściówki po drodze :/. Może dlatego CDROM nie nadąża za HD? Zainteresowaym mogę wysłać zdjęcie całego układu na tle rozkręconej Amigi - może coś doradzą. Najlepiej żeby ktoś kto się zna dał mi namiary na swoje gg. Andrzeju dzięki za dyskietkę. Rozpakowałem (najpierw LHA potem ADF) i nagrałem na dyskietkę. SKopiowałem co trzeba do katalogu Dev, a napęd uruchamiam z CDFS. Dzięki wielkie stary. CDROM działa (nia ma denerwujących upomnień jak wcześniej w idefix), ale dalej dzieje się tak samo. Myślę że to wina zbyt długiego połączenia, w wyniku czego jest dużo strat na przesyle i możliwe że wynikają z tego właśnie te dysharmonie.

[#22] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Azzorek, post #21

Wrzuć zdjęcia na http://www.imageshack.us/ i podaj linki.
[#23] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Sylwester, post #22

http://img119.imageshack.us/my.php?image=p10101449xw.jpg
http://img125.imageshack.us/my.php?image=mojaamigaicdrom8gn.jpg

- tu jest pokazane co i jak.

[#24] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Azzorek, post #20

Czyli masz coś nie tak z CDRomem. Spróbuj jeszcze przegrać z płyty na HD jakiś plik o wielkości większej niż 4MB i sprawdź jego poprawność. Jeśki pliczek skopiuje się poprawnie, to długość taśmy nie przeszkadza.
[#25] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@kmilota, post #24

No zaraz sprawdzę. Skopiuję parę plików dużych i zobaczymy czy coś to da.

[#26] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Azzorek, post #23

Ale zakręcone :) Jak to wsadzisz do A1200, to mam nadzieję że kabelki odpowiednio sktócisz.
[#27] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@kmilota, post #24

Panowie !!!!!!!!!!!!!!!! Problem rozwiązany, jednak nie w sposób w jaki myślałem. Nie mniej moja A1200 nareszcie jest multimedialna :D. Otóż zainspirowany radą kmilota stwierdziłem że może rzeczywiście coś z tym cdromem jest nie tak. Wkurzony ale z kropelką nadziei, poszedłem do przedpokoju i wyciągnąłem moje "magiczne pudło" (czytaj - pudło z mnóstwem sprzętu komputerowego wszelkiej maści zarówno do PC, C64 jak i oczywiście Amigi). Wygrzebałem stamtąd stary poczciwy CDROM IDE od PC. Ów CDROM jest firmy LG i ma prędkość max 48x (rok produkcji 2000). Ponieważ wejście IDE jest na 3,5" idealnie się nadawał do sprawdzenia. Musiałem tylko zmienić szybko końcówkę zasilającą na typ Molex i gotowe. Trochę się obawiałem co do zapotrzebowania na energię (CDROM LG potrzebuje 12V i 1,5A) więc z duszą na ramieniu uruchomiłem Amigę. Wszystko poszło gładko, jednak zauważyłem jeden szczegół. Po błyskawicznym załadowaniu systemu dioda HD ciąglę się paliła (nie gasła jak poprzednio), jednak nie miało to żadnego wpływu na pracę OSu. Gdy uruchomiłem plik montujący CDROM (CacheCDFS - Andrzeju pozdrawiam ;)) lampka gasła i wszystko było już jak należy. Odetchnąłem z ulgą - Amiga nie uległa zniszczeniu. Teraz najważniejsze - test płyt. Na pierwszy ogień poszedł 17BIT Collection for Amiga CDTV. Załadowałem pierwszą płytę o dziwo wszystko szybko się wgrało (coś pięknego). Teraz najważniejsze. Wybrałem pozycję do nagrania na dyskietkę i nacisnąłem - chwila prawdy. I co? BEZ PROBLEMU !!! Wszystko poszło jak by moja Ami fabrycznie miała zamontowany ten CDROM. Dalsze wielokroten próby zaczytywania, czekania, zaczytywania czekania nie były w stanie oczernić CDROMU firmy LG. WSZYSTKO DZIAŁA PŁYNNIE I BEZ PROBLEMÓW. NIe mogło być inaczej z kolejną płytą tj "Dźwięki i moduły". Wszystko działa płynnie, żadnych zwisów czy błędów. Jednak był winny ten laptopowy CDROM. Muszę powiedzieć że nie żałuję go. I tak nie miałem zamiaru instalować go w Amidze (szkoda mi było jej ciąć). A ten, raz że większy i stabilniejszy na biurku to dwa, że łatwo wysuwa się szufladka nie zawadzając o blat biurka. Teraz poprzerabiam kable zasilające (wydłużę) i i ustawię CDROM z prawej strony Ami pod stacją dyskietek zewnętrzną.

Jestem Bardzo szczęśliwy i dziękuje wam wszystkim za pomoc i chęć do rozwiązania problemu. Pozdrawiam

Szczęśliwy Amigowiec

Azzorek :)

Ostatnia modyfikacja: 16.02.06 20:47
[#28] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Azzorek, post #27

Jednak to dziwne że ten NEC dobrze działał z PC jak twierdzisz, widocznie używa niestandardowych sygnałów przy rozruchu.
[#29] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@kmilota, post #17

Aha, a jak powiedziec VodooXowi lub DOpusowi aby nie uzywal T:, tylko odrazu rozpakowal plik?

Ostatnia modyfikacja: 17.02.06 00:02
[#30] Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie

@Andrzej Drozd, post #29

Nie wiem, bo nie używam VodooX i DOpusa do rozpakowywania archiwów. Więc nie mam z tym problemów :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem