[#27]
Re: Amiga i CDROM - ostateczne starcie
@kmilota,
post #24
Panowie !!!!!!!!!!!!!!!! Problem rozwiązany, jednak nie w sposób w jaki myślałem. Nie mniej moja A1200 nareszcie jest multimedialna :D. Otóż zainspirowany radą kmilota stwierdziłem że może rzeczywiście coś z tym cdromem jest nie tak. Wkurzony ale z kropelką nadziei, poszedłem do przedpokoju i wyciągnąłem moje "magiczne pudło" (czytaj - pudło z mnóstwem sprzętu komputerowego wszelkiej maści zarówno do PC, C64 jak i oczywiście Amigi). Wygrzebałem stamtąd stary poczciwy CDROM IDE od PC. Ów CDROM jest firmy LG i ma prędkość max 48x (rok produkcji 2000). Ponieważ wejście IDE jest na 3,5" idealnie się nadawał do sprawdzenia. Musiałem tylko zmienić szybko końcówkę zasilającą na typ Molex i gotowe. Trochę się obawiałem co do zapotrzebowania na energię (CDROM LG potrzebuje 12V i 1,5A) więc z duszą na ramieniu uruchomiłem Amigę. Wszystko poszło gładko, jednak zauważyłem jeden szczegół. Po błyskawicznym załadowaniu systemu dioda HD ciąglę się paliła (nie gasła jak poprzednio), jednak nie miało to żadnego wpływu na pracę OSu. Gdy uruchomiłem plik montujący CDROM (CacheCDFS - Andrzeju pozdrawiam ;)) lampka gasła i wszystko było już jak należy. Odetchnąłem z ulgą - Amiga nie uległa zniszczeniu. Teraz najważniejsze - test płyt. Na pierwszy ogień poszedł 17BIT Collection for Amiga CDTV. Załadowałem pierwszą płytę o dziwo wszystko szybko się wgrało (coś pięknego). Teraz najważniejsze. Wybrałem pozycję do nagrania na dyskietkę i nacisnąłem - chwila prawdy. I co? BEZ PROBLEMU !!! Wszystko poszło jak by moja Ami fabrycznie miała zamontowany ten CDROM. Dalsze wielokroten próby zaczytywania, czekania, zaczytywania czekania nie były w stanie oczernić CDROMU firmy LG. WSZYSTKO DZIAŁA PŁYNNIE I BEZ PROBLEMÓW. NIe mogło być inaczej z kolejną płytą tj "Dźwięki i moduły". Wszystko działa płynnie, żadnych zwisów czy błędów. Jednak był winny ten laptopowy CDROM. Muszę powiedzieć że nie żałuję go. I tak nie miałem zamiaru instalować go w Amidze (szkoda mi było jej ciąć). A ten, raz że większy i stabilniejszy na biurku to dwa, że łatwo wysuwa się szufladka nie zawadzając o blat biurka. Teraz poprzerabiam kable zasilające (wydłużę) i i ustawię CDROM z prawej strony Ami pod stacją dyskietek zewnętrzną.
Jestem Bardzo szczęśliwy i dziękuje wam wszystkim za pomoc i chęć do rozwiązania problemu. Pozdrawiam
Szczęśliwy Amigowiec
Azzorek :)
Ostatnia modyfikacja: 16.02.06 20:47