[#31] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@kmilota, post #30

Witam panowie, temat stary ale zachciało mi się podpiąć CD rom do A2000 no i lipa, odrazy nadmiernie że karta turbo N2630 lub Tk030v2 sterownik LIDE, OS 3.2, Kic 3.1, objaw jest taki że program Monter wogule nie widzi CD i HDD ale Amiga się uruchamia i OS normalnie działa, co może być przyczyną że Monter nie widzi niczego podpiętego do taśmy IDE, w CD0 nazwa sterownika zmieniona, za podpowiedź będę wdzięczny.

[#32] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@Juri-3, post #31

Nie wiem jak w ostatnich latach, ale w 90ych były do wyboru dwa sterowniki do CD na IDE - CacheCDFS (miał wbudowany emulator CD32, choć może na ECS obsługiwał tylko płyty do CDTV), oraz AmiCDFS (który nie wiem od której wersji ale miał wbudowany mechanizm by tracki Audio widział jako pliki WAV).
[#33] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@ZorrO, post #32

Sprawdzę to oczywiście można pomoże.
[#34] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@Juri-3, post #31

Jaki wybrałeś .DEVICE jaki ma skanować Mounter?
[#35] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@Juri-3, post #33

Użyj ten filesystem (to nie sterownik), który masz w systemie. Generalnie one są w L:, w OS3.2 jest to CDFilesystem, nie musisz szukać zewnętrznych (chyba, że sobie wszystko ustawisz, będzie działać, ale z jakichś powodów będziesz chciał jakiegoś innego).
To co pokazuje mounter nie ma nic wspólnego ani z mountlistami, ani z filesystemami. Tam powinny pokazać się urządzenia które widzi sterownik urządzenia, w tym wypadku jest nim LIDE.device (i taki musisz ustawić w Mounterze).
Mounter służy wyłącznie do przekonania się, że sterownik widzi fizycznie urządzenie (nieważne czy to IDE, SCSI, czy cokolwiek innego). W przypadku urządzeń z RDB można je zamontować (ale CD nie jest urządzeniem zgodnym z RDB, więc mounterem ich nie zamontujesz do systemu, możesz tylko przekonać się, że sterownik go widzi).
Pokaż jakie masz tool-type w ikonce mountera.
[#36] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@Juri-3, post #31

Uruchom TextEdit, wgraj plik mounlisty ze Storage/Devs/CD0 i zmień device na lide.device a unit na 1.

Domyślam się, że masz cdrom jako slave.
Z menu Worbencha wybierasz Execute i wpisujesz mount CD0: albo klikasz ikonkę CD0 w tamtym katalogu. Możesz jeszcze sprawdzić czy w tooltypes są device= i unit= i je usunąć bo mają priorytet nad tym co w mountlist. Ewentualnie tam dodać/zmienić jak w edytorze.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2025 12:43:33 przez ppill

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2025 12:43:47 przez ppill
[#37] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@wali7, post #35

Zmieniłem na lide.device i widzi napęd ale gdy ustawiony na SCSI, płyty nadal nie czyta, ale muszę inny napęd podpiąć bo ten jest nie pewny.
[#38] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@Juri-3, post #37

[#39] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@Juri-3, post #38

Miałeś źle ustawiony device - mounter szukał urządzeń przez scsi.device, którego nie masz w systemie (amigowe programy w takiej sytuacji zazwyczaj nie raportują błędu). Zmieniłeś na LIDE i działa.
Ale jak napisałem, mounterem CD-ROM w AmigaOS nie zamontujesz.
Teraz musisz przygotować mountlistę, po kolei pokazuję jak to zrobić w moim filmie https://www.youtube.com/watch?v=bd2b-wQn1VE w 4:14-6:00 (tu mówię trochę o samej mountliscie) i od 10:00 (tu mówię jak przestawić aby działało to pod LIDE.device).
W każdym razie wszędzie, gdzie masz odniesienia do scsi.device, to zamieniasz na LIDE.device.
[#40] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@wali7, post #39

Ok na pewno obejrzę, a poprawiłem zworki na HDD miałem SLAVE teraz jest dobrze 0-hdd 1-cd nawet płyta teraz się rozkręca tylko nie otwiera ale myślę że mnie dobrze po kierujesz i się uda.
[#41] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@ppill, post #36

Teraz wszystko widzi jak kliknę na ikonę CD0 płyta rusza ale nie pokazuje plików.
[#42] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@Juri-3, post #41

A gdy pod WB włączysz show all files zamiast only icons?
[#43] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@Rafał A-3000, post #42

Tylko jak aktywować bo jest nie dostępna ta opicia.
[#44] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@Juri-3, post #41

Pytanie, czy wszystko jest OK. Czy masz poprawnie zdefiniowane w mountliście: filesystem (CDFilesystem), sterownik IDE (IDE.device) i unit (dla slave 1)? Reszty parametrów raczej nie trzeba ruszać. Czy płyta i napęd są na pewno sprawne? Ja sprawdziłem trzy napędy z mojej szafy i tylko jeden był OK (to są już stare urządzenia).
Czy pokazuje się ikonka płyty na blacie workbencha po włożeniu płyty?
[#45] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@wali7, post #44

Cz wszystko jest dobrze to ciężko mi powiedzieć bo nie mam porównania żeby sprawdzić, z tego co w necie Nakazałem i z waszych podpowiedzi to zrobiłem, mam 4 napędy sprawne lecz tylko jeden z Amigą się komunikuy bez problemu, Nie ikona płyt nie pokazuję się.
[#46] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@Juri-3, post #45

No to jak się ikona nie pokazuje, to się napęd nie komunikuje
Rozumiem, że pokazuje się w mounterze. OK, to znaczy jedynie, że sterownik widzi elektronikę napędu na szynie IDE. Nic więcej.
Teraz musi zadziałać poprawna mountlista: musi być wszystko w niej poprawnie ustawione, muszą być odpowiednie pliki w odpowiednich miejscach, z tego co pamiętam to nie wyskoczy błąd że np. nie ma takiego filesystemu w L: (bo zrobiłeś głupią literówkę).
Pokaż zawartość mountlisty (czyli pliku CD0), oraz tool-typy jej ikonki, oraz pokaż zawartość L: (sys:L).
[#47] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@wali7, post #46

Mogłem coś namieszać lub Robić błąd, po pracy spróbuję poszukać tego
[#48] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@Juri-3, post #47

[#49] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@Juri-3, post #48

[#50] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@Juri-3, post #49

Katalogu L nie wiem jak otworzyć.
[#51] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@Juri-3, post #50

Katalogu L nie wiem jak otworzyć.

do serfowania po dysku,
polecam np to:
https://aminet.net/package/util/dir/FileMaster2.2
[#52] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@Cezarykl, post #51

Ok ale teraz jest zagadka, na tk030v i na n2630 nie idzie a włożyłem inna kartę turbo i CD ruszył

[#53] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@Juri-3, post #52

No to system masz OK.
Raczej winę ponosi sprzęt. Może za długa taśma? Może w 68030TK i N2630 masz jakieś stare LIDE?
[#54] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@wali7, post #53

No właśnie ta sama taśma ten sam sterownik, bo już nawet włożyłem do niej od tk030v2 i tak samo rusza, co zauważyłem że w programie mounter inaczej jest wykrywany napęd pod inną nazwą bo w TK pokazuje go jako 1.5Gb i na tej starej karcie mam wszystkie ikony w WB aktywne a na TK większość jest nie aktywna, czyżby wina softu karty.
[#55] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@Juri-3, post #52

Dziwna nazwa płyty, dziwne nazwy plików

Coś niedomaga.
Czyzby wina cdfilesystemu ?
[#56] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@Norbert, post #55

Może, jutro wrzucę do porównania jak jest na TK030v2 a jak na tej co działa, a może to moja wina że ten system jest instalowany na A1200 i ta karta co działa też ma procesor od A1200.
[#57] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@Juri-3, post #31

OS 3.2, Kic 3.1

Najpierw zrobił bym z tym porządek. To tak jak by mieć OS2.0, a Kick 1.3. No chyba, że się mylę to mnie poprawcie. (tylko po co sprzedają kickstart)
[#58] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@koczis, post #57

Zgadzam się.
[#59] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@wali7, post #58

Dlaczego? Jak się ma kartę z mapromem to i tak lepiej mieć go Fast(chyba, że karta potrafi tylko przenieść to co jest w kościach a nie z pliku). Bez tej funkcjonalności system sam umieści tam nowe elementy czyli praktycznie wszystko w porównaniu do 3.1.

Sam tak mam. Jeden reset i po sprawie.

Co do cdromu to zmiany w ikonce wystarczą. Unit i device bez nawiasów. Jak nie działa to gdzie indziej trzeba szukać przyczyny.
[#60] Re: Amiga i CDROM - nie działa

@ppill, post #59

Owszem, ale nowszy niż 3.1 kickstart to także obsługa na dzień dobry dużych dysków i możliwość wejścia do systemu gdy z jakichś powodów opcja map rom nie działa.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem