Ok. Po prostu nie rozumiem tego pędu do wkladania najnowszych kości rom skoro nierobienie tego ma realne benefity w sporej ilości konfiguracji. Chyba większość kart Matzego ma maprom a i inne też. Przy braku tej opcji tym bardziej warto.
3.2 bardzo fajnie rozwiązał dogrywanie nowszych wersji części systemu. Jest od tego oddzielny handler wszystko ląduję w szybszej pamieci. Partycję bootującą i tak zawsze lepiej trzymać <4Gb.
Ja mam tak, że obecnie nie mam najnowszej wersji 3.2 (chyba teraz jest 3.2.3) w kicku, ale mam którąś z poprzednich, chyba 3.2.1. I robię jak mówisz, najnowszy kickstart idzie z maprom, bo i tak muszę zaliczyć dodatkowy reset podczas zmian waitstate dla IDE (też robi to maprom), ale skoro mam w kości 3.2, to mam już wszystkie podstawowe ulepszenia tej wersji dostępne na dzień dobry.
I o to chodzi. Każde rozwiązanie ma swoje plusy w zależności od konfiguracji. U mnie pozostanie przy kicku 3.1 jest lepszym rozwiazaniem. Jak ktoś ma tylko fast bez mapromu, turbinkę bez takiej opcji sprzętowej czy programowej to nie ma potrzeby na siłę zmieniać romu. Mam wrażenie, że jakoś tak się tu na forum utarło. Nowy system znaczy nowy kickstart.
Ja na przykład nie mam takiego doświadczenia ja ludzi na tym forum, praktycznie zaczynam od zera z oprogramowaniem Amiga ale lubię kombinować dochodzić co do czego i wtedy podpowiedzi wasze dają efekt, tak że teraz zacznę od początku i postawię dwa systemy, już prawidło na A2000 i jeden na kickstart 3.1 drugi na 3.2 i z OS 3.2 i OS 3.9, ciekawe czy wtedy ruszy napęd i WB poprawnie bo nie ukrywam wgrane WB na A1200 i włożenie go do A2000 to nie był najlepszy pomysł.
Oczywiście. Natomiast warto podkreślić, aby nikt nie przekręcił Twoich słów:
kickstart jest integralną (tam są najważniejsze komponenty, jak exec.library) cześcią AmigaOS, i zmieniając pliki AmigaOS na nowsze, należy zaktualizować kickstart do odpowiadającej wersji. Ale można to zrobić programowo, przez maprom.
Instalowanie systemu na docelowym sprzęcie to dobry wybór ;) Tym bardziej, że 3.2 wyodrębnił z romu moduły do obsługi różnych modeli. Najprościej chyba bedzie na 3.2, bo konfiguracja cd-romu sprowadza się do zmian dwóch linijek w ikonce CD0. Do 3.1 musisz dograć device, filesystem i mountlistę z któregoś z 5 czy 6 rozwiazań programowych, które wyszły w latach 90. Z 3.9 mam praktycznie zerowe doświadczenie ale obsługę cd-romu ma dodaną(?).
Racja. Komentarz i tak bardziej odnosił się do wpisu @koczis.
3.2 na na kicku 3.1 nijak ma się do 2.0 na kicku 1.3. W drugim przypadku system się nawet nie uruchomi.
Zainstalowałem OS3.2 na docelowym urządzeniu i CD działa, jednak ma znaczenie naczym się instalacje, a na Kicu 3.2 jak postawi OS to na niższym Kicu np: 3.1 już nie ruszy ja by chciał przełączać kickstart.
Jak bardzo musisz, to zmajstruj sobie najprostszy przełącznik kickstartów z jednego 27C160, dwóch przełączników bistabilnych, dwóch rezystorów i kawałka drutu... Wrzucisz sobie powiedzmy kick 3.2, 3.1, 1.3 i dodatkowo DiagROM dla ułatwienia zabaw ze sprzętem.
Łączny koszt 30 zł i 1 godzina pracy wliczając zaprogramowanie EPROMa.
Ostatnia aktualizacja: 13.06.2025 08:55:30 przez wali7
Na płycie OS3.9 jest przygotowana dyskietka do instalacja OS3.9 jak i aktualizacji 3.5 do 3.9
Taka dyskietkę w formacie ADF powinienes też znaleźć w necie.
Polemizowal bym.
Przelacznik kickstartow zawsze sie przyda.
WHDload rozwiaze wiekszosc problemow z grami czy demami.
Ale sporo dem, gier czy ich roznych wersji nie jest wspieranych.
Programy uzytkowe juz niekoniecznie, duzo zalezy ile wolnej pamieci sie ma.
Do tego jesli jakis program/demo czy gra odwoluje sie bezposrednio do jakiegos adresu ROM-u, to WHDload nie pomoze, chyba ze jest konkretna wersja slave dla tego programu.
Przełącznik fizyczny to jak ktoś ma zupełnego golasa, odrobina Fastu i można użyć SKicka czy nawet Relokicka by mieć np. 1.3).
A z turbo to już przeważnie własna funkcjonalność MAP-ROM czy MMULibs.
Nie, to nie rozwiazuje problemow bezposrednich skokow/odwolan do ROM-u, obszar od $FC0000 wzwyz
A to jest dosc czesto spotykany problem przy kicku 1.2/1.3.
np. powrot z VBI (bodaj pod adres spod $6C)
Jedynie byc moze MMU to pomoze, tylko, ze to raczej juz zwykle nie zadziala na takim procku z innych powodow.
Pierwsza na liscie.
Powinna zadzialac tylko na fizycznym kicku 1.2.
Ja pozniej ja sfiksowalem, byc moze ktoras z dwoch pozostalych wersji jest ode mnie.
Powiem jak ja to robiłem, miałem obraz OS 3.2 z WHDLoad i zaktualizowałem to w WinUAE do wersji OS 3.9, no i jakoś działa o dziwo. No to myślę odpalę CD i zainstaluje na amidze, i wszystko było by fajnie gdyby w amidze był plik instal ale to by było za łatwe nie ma go na amidze jak przeglądam pliki na płycie, a na komputerze w WinUAE jest plik instal, od razu nadmiernie że obraz WB 3.9 ISO z netu nie orginalny.
Jak ci się udało zaktualizować OS3.2 do wersji OS3.9 ?
Plik INSTALL to skrypt do programu INSTALLER, który umożliwia w instalację jakiegoś programu (tutaj systemu) na dysku.
Samo przegranie pliku INSTALL nic nie da.
Gdzieś popełniasz błąd, że po jednym systemem działa CD a pod innym już nie .
No mam WB 3.9 na płycie CD i jak uruchomię ją na emulatorze to jest plik czy tam ikona instal i normalnie się instalator uruchamia, a w amidze już tego nie ma, ciekawi mnie dlaczego, czyżby Amiga ma legalność płyty oryginalnej.
Wypróbuj Sobie atapi.device zamiast scsi.device czy co tam teraz masz. Też miałem kiedyś z tym problem na różnych file systemach (AllegroCDFS, CacheCDFS). Nic nie chciało działać pomimo prawidłowych parametrów, odpowiednio ustawionej mountlisty itd. Po prostu nie chciało mi to działać. Kiedy użyłem ATAPI.DEVICE to nagle wszystko ruszyło. Spróbuj.
Ostatnia aktualizacja: 13.06.2025 22:29:25 przez nostrum666
Przecież tu mówimy o urządzeniach z kontrolerem IDE zgodnym z oktagonem, tu żaden atapi.device nie pójdzie. Tu dyskutujemy o LIDE.device, który akurat z takim rodzajem kontrolera i CD radzi sobie bez najmniejszych problemów.
Tak wali7 na lide CDR działa dobrze z tym nie mam już problemu, ogumienie teraz nie ma mnie w domu żeby wziąć fotkę co mi chodzi dokładnie, po niedzieli się postaram pokazać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.