kategoria: A4000
[#1] X-surf 100
Ma już ktoś kartę X-surf 100 ?
Podzielcie się opinią :)
[#2] Re: X-surf 100

@QUAD, post #1

Fajna :) Jak jeszcze uda mi się ją odpalić pod AmiTCP/Genesis, to będzie idealna. Póki co sypie błędami o braku pamięci na jakieś tam sync buffory. Na Roadshow wyciąga ok. 1.3Mb/s przy kopiowaniu pliku via FTP między Amigą-routerem-PC na 060/50Mhz.
[#3] Re: X-surf 100

@_arti, post #2

A udało się ustalić ile w tej samej konfiguracji (na tym samym sprzęcie i oprogramowaniu) wyciąga karta RTL8139? Czy i jak wynik zależy od wersji sterownika FastEthernet.device (standardowego lub wersji beta, do których linki dałem tutaj)?
[#4] Re: X-surf 100

@elbox, post #3

Dziś lub jutro to sprawdze.
[#5] Re: X-surf 100

@_arti, post #4

Ja swoją dostanę w poniedziałek :/

A przy okazji, co szybsze?? Roadshow czy AmiTCP???

No i na jakim chipsecie jest karta???
[#6] Re: X-surf 100

@tom256, post #5

Roadshow.
Karta bazuje na układzie AX88796BLF.
[#7] Re: X-surf 100

@QUAD, post #1

Jesli ktos, tak jak ja, mial problemy z dzialaniem karty ze stosem AmiTCP/Genesis, ponizej rozwiazanie problemu pod tytulem "socket: no-buffer space available":

W pliku AmiTCP.config, ktory po instalacji karty jest w AmiTCP:db/ nalezy zmienic wartosci zmiennych TCP_SendSpace i RCvSpace na mniejsze, z 64240 np. na 32000. Dodatkowo mozna wylaczyc logi dajac w ConsoleName wartosc "NIL:".
[#8] Re: X-surf 100

@QUAD, post #1

W połowie tygodnia pewnie uruchomię.
[#9] Re: X-surf 100

@QUAD, post #1

Mam i uruchomiłem.
Po pierwszym włożeniu karta nie zatrybiła, system rozpoznał ją jako urządzenie producenta 512 zamiast 4626, numer produktu 100 rozpoznany był poprawnie.
Trochę nerwowo instalowałem sterownik i plik preferencji, ze dwie minuty zastanawiałem się gdzie skopiować plik mający trafić do envarc:, potem trzy minuty kombinowałem dlaczego po zmianie sterownika w Miami nie mam internetu, tradycyjnie pomogło przepięcie skrętki do nowej karty.
No i testy: przedtem miałem najwalniejszą lub jedną z najwolniejszych kart sieciowych na zorro firmy HydraSystem, prędkości pomierzyłem pobierając pliki z serwera FTP uruchomionego na pececie z windowsem xp który robi za komputer do internetu, torrentów i pracuje na okrągło, pliki ściągałem i wysyłałem przy pomocy AmiTrade. Do Amigi średnio 380 tyś znaków na sekundę od Amigi 400 tyś znaków na sekundę. X-surf-100 osiągnął średnio 600 tyś znaków do Amigi i 380-420 tyś znaków od Amigi, liczyłem na trochę więcej. Potem jeszcze sprawdziłem Xsurfa przepinając Amigę bezpośrednio do routera do którego był podpięty pecet (sygnał do Amigi szedł przez starego swicha) nie zmieniło to jednak wyników. Testowałem na plikach 26MB, 56MB i 116MB.

Pozdrawiam
[#10] Re: X-surf 100

@_arti, post #2

Na Roadshow wyciąga ok. 1.3Mb/s przy kopiowaniu pliku via FTP między Amigą-routerem-PC na 060/50Mhz.

Tragedia. Na Efice na MiamiDX mam transfer 1,5MB/s (MBajty, nie Mbity), a na natywnym stosie transfer ponad 4MB/s

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2013 21:24:06 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#11] Re: X-surf 100

@QUAD, post #1

Do mnie również dotarła, ale że moje obie Amigi ze slotami są w chwilowej w rozsypce, to dam znać później jak już zadysponuję odpowiednią ilością czasu.
[#12] Re: X-surf 100

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

Myślę, że na 060/80Mhz możnaby spokojnie wyciągnąć 2.5Mb/s, może nawet 3.
[#13] Re: X-surf 100

@_arti, post #12

2.5Mb/s

Tyle to jest przez PCMCIA z 3c589D na A1200 bez 68060.
[#14] Re: X-surf 100

@_arti, post #12

Mam CS MK II 060/75MHz, wkrótce się okaze co to maleństwo potrafi :D
[#15] Re: X-surf 100

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #13

Wydaje mi się że po prostu ludzie tutaj mieszają MB i Mb albo Mbit. Ja u siebie na RTL8029AS, przez (to chyba było) AmiFTP i na stosie Genesis dochodziłem do 800kB z małym hakiem (kilo Bajtów, nie bitów) czyli pomad 6,4 Mbit. Pewnie przy lepszym stosie i lepszym FTP, doszedłbym do tych 10Mbit.
Konfiguracja testowa: 68060 66MHz + GREX 4000D

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2013 02:10:42 przez flops
[#16] Re: X-surf 100

@flops, post #15

Ja pisze "Mb", więc mam na myśli Megabajty. 1.35/s wyciągane w X-Surfie to ok. 10.1MB (megabitów).
[#17] Re: X-surf 100

@_arti, post #16

Poprawne skróty tych jednostek są akurat odwrotne: Mb/s to megabity na sekundę, a MB/s to megabajty na sekundę.

Co obiecanymi z testami prędkości rtl8139 w tych samych konfiguracjach co z x-surfa-100?
[#18] Re: X-surf 100

@elbox, post #17

Jeśli o mnie chodzi, to jakbym był uszczypliwy, to napisałbym - że mniej więcej to samo, co odpowiedzią o którą prosiłem w wątku z [url=www.ppa.pl/forum/amiga/28358/mediator-do-amigi-3000d]mediatorem[/url]. Nie chciałbym być jednak uszczypliwy, zatem tylko napiszę, że moja Amiga jest obecnie w rozsypce (niestabilnie działa duet Mediator A4000Di + Radeon) i czekam na nową kartę i większą chwilę czasu, aby przywrócić sprzęt do życia. Jak to się stanie, wykonam testy u siebie.

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2013 08:35:38 przez baderman
[#19] Re: X-surf 100

@elbox, post #17

Tak tak, pokręciłem Jeśli chodzi o testy, to muszą poczekać do piątku. Robota :/ Tak czy siak widzę jedną przewagę karty sieciowej w Mediatorze - DMA. Tego X-Surf niestety nie ma - przynajmniej u mnie ale (nie wiem, strzelam) może to być wina też tego, że mam Bustera 09 zamiast 11; podobnie jak relatywnie niższe od spodziewanych transfery. Ktoś ma Bustera 11 i może to sprawdzić?

PS: ...i też czekam na Mediatora do A3000 OK
[#20] Re: X-surf 100

@_arti, post #19

Moge testnac starego xsurfa na:
os 3.9 miami genesis / os4 / mos1.45 mosnet

wgetem chyba będzie miarodajnie, są wersje na wszystkie systemy

Plik testowy do użycia w sieci lokalnej:
link
[#21] Re: X-surf 100

@_arti, post #19

I jak z tymi testami, udało się zrobić? Może w tym tygodniu?
[#22] Re: X-surf 100

@_arti, post #19

Ja mam x-surf 3cc i działa w trybie Z II, więc jeśli x-s 100 też działa w trybie Z II, to nie potrzebujesz Bustera 11.
[#23] Re: X-surf 100

@glichtanski, post #22

Ja mam Bustera 11 i czasem mi wyskakuje mrugający na żółto ekran i reset. Podobna sytuacja jest po wykrywaniu karty przez ShowBoards. Zmieniłem bibliotekę na nowszą (stara rozpoznawała tylko producenta) ale problem pozostał. Ktoś ma podobne objawy? Pliki sterownika skopiowałem zgodnie z instrukcją pod oba systemy (WB3.1 i OS3.5). Objawy występują pod WB 3.1. Nie testowałem pod OS 3.5. Nie konfigurowałem jeszcze stosu TCPIP pod 3.1. Czy to może być powód?
[#24] Re: X-surf 100

@_arti, post #19

Baderman ma cały czas Ami w rozsypce, ale czy komuś innemu, kto ma Mediator udało się przetestować RTL8139, jak działa na porządnym stosie i 68060 kontra xSurf100?
Sam jestem ciekaw wyników
[#25] Re: X-surf 100

@flops, post #24

Pobieżnie zrobiłem testy kopiując kilka plików via FTP pod Genesis. Bardzo zbliżone wyniki.
[#26] Re: X-surf 100

@Rafał A-3000, post #23

1. Wloz karte w inny slot Zorro.
2. Wyjmij inne karty Zorro albo/i zmien ich kolejnosc w slotach Zorro.
3. Zmien/wyjmij fast RAM.
[#27] Re: X-surf 100

@Don_Adan, post #26

Spróbuję zmienić ich kolejność. Pozostaje jeszcze tryb zorro 2.
Obecnie mam CV64+8MB Ram+Flash Buddha+X-Surf.
Dziwne, że test karty wyrzuca sporo błędów: brak układu RTL id 255, konflikt cache...
Po wyłączeniu cache procesora jedyny błąd jaki widzę to wciąż brak układu RTL.
Jeszcze dziwniejsze jest to, że nie mogę jej sprawdzić pod OS3.5 - wywala się jak tylko wybiorę inną partycję w boot menu. Po wyłączeniu cache pozostaje także reset po zamknięciu Show Boards.
Chyba czeka mnie dłuższa zabawa by to prawidłowo skonfigurować. :)
[#28] Re: X-surf 100

@Rafał A-3000, post #27

Ukladu RTL u mnie tez nie ma, pewnie to jest czesc modulu USB, wiec to jest raczej normalne. Ja mialem problemy jak mialem 8MB+32MB SIMMy osadzone na plycie A4kT, gdzie niby jest miejsce na tylko 16MB RAM. Bez X-Surfa wszystko dzialalo, z X-Surfem byly problemy, ale to chyba wina SetPatcha, ktory cos namieszal, bo nie widze inaczej przyczyny. Po zamianie SIMMa z 32MB na 8MB nie bylo juz problemow.
[#29] Re: X-surf 100

@Don_Adan, post #28

Zmiana kolejności kart ani nawet ich wyjęcie nic nie dało (poza CV64 - jej nie wypinałem bo nie wrócę do ECS).
Pomogła zmiana trybu na Zorro2. Startuje bez problemu z obu partycji przy czterech kartach Zorro. Xsurftest także przechodzi dobrze. Włączona cache także nie powoduje żadnych problemów. Wcześniej wyrzucało błędy na xsurftest.
Wyjątek to ShowBoards na bibliotece v 3.7. Na starszych bibliotekach nie rozpoznaje karty (lub tylko producenta) ale przynajmniej nie zawiesza systemu.
Teraz więc tylko skonfigurować sieć... :)
[#30] Re: X-surf 100

@Rafał A-3000, post #29

Niestety utknąłem.
Mam AmiTcp 4.0. Skonfigurowałem go zgodnie z opisem konfiguracji z ppa. Poprawiłem plik startnet i interfaces. Shell odpowiada network is unreachable. A okno Amitcp wypisuje [err ] OpenDevice device or unit failed to open.
Kartę x-surf mam w trzecim slocie więc wpisałem ether3 unit=3. Zmiana numerów jednak nic nie daje. Numer bramy jest właściwy i zgodny z PC udostępniającym łącze (na drugim PC działa).
Co jeszcze może nie grać?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem