[#1] Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...
... gdyby ktoś spytał Was, jak miała by wyglądać, działać i w czym przypominać oryginalny produkt Commodore.
Czekam na wasze opinie. (Nie zabieram się za produkcję nowej Amigi, jeśli ktoś tak zrozumiał);)
[#2] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@glichtanski, post #1

Coś na wzór A600 gabarytowo a z możliwościami min: PS4 ale nie tylko konsola ale też komputer......
Zresztą jak teraz patrzę na moją A600 a obok niej leży ps3 to nie mogę oprzeć się wrażeniu, że sony wzięło bardzo dobre wzorce........

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2013 20:30:37 przez heniek29cr
[#3] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@glichtanski, post #1

Chłodno za oknem, czas na jesienne flejmy... ;)
[#4] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@Jenot, post #3

Nie zamierzam niczego wszczynać. Widzę, że są tu różne poglądy na temat nowych tzw. "Amig", co nią było a co nie jest. Chcę poznać wasze zdanie na temat tego jak powinna zostać zbudowana nowa Amiga, aby można było ją nazwać Amigą.
[#5] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@glichtanski, post #4

Pogadamy za ca. 100 postów. ;)
[#6] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@glichtanski, post #4

Temat wielokrotnie wałkowany i moim zdaniem bardziej nadaje się do Hyde Parku lub Pręgierza.
[#7] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@Sir_Lucas, post #6

Skoro tak, to jak poprosić moderatora o zamknięcie wątku?
[#8] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@glichtanski, post #1

Natami mogła by być....:)
[#9] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@glichtanski, post #7

Oj weź, nie będzie 100 postów?
A tak poważniej, ja nie chcę żadnej nowej, chcę taką jak masz w podpisie :P
No, mogłaby mieć jeszcze dopisek UX.
[#10] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@glichtanski, post #7

Na tym portalu wątki nie są zamykane na żądanie. Zamykane są za niezgodność z regulaminem lub za kontynuowanie dyskusji nie na temat po uwagach moderatorów. Na innych portalach np. na forum w grach online gdy wątki są nieaktywne, po paru dniach moderator je zamyka lub natychmiast po odpowiedziach na pytanie a także na życzenie autora. Na PPA ludzie odgrzewają tematy sprzed wielu lat. Czasem zdarza się że autor tematu na PPA pisze by go zamknąć ale chyba nigdy to się nie zdarzyło.
[#11] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@prophesore, post #10

No to wtopa. Teraz tylko czekać jak dyskusja przerodzi się w "flame".

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2013 21:18:42 przez glichtanski
[#12] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@glichtanski, post #11

E tam. Doprecyzuj. Napisz jaką Ty byś chciał i dlaczego?
Procesor:
G4 o prędkości 2.5 lub więcej Ghz, wielordzeniowy z DSP,
płyta ATX lub miniATX, micro odpada
układ dźwiękowym od Yamahy (z kart dźwiękowych)
PCI-e, Sata III, DDR3
układ AGA, ale żeby działał z monitorem a nie z TV
cztery porty USB wypuszczone z przodu i ze cztery z tyłu
do tego MorphOS-a, ewentualnie nowy wspólny system
[#13] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@glichtanski, post #1

Dla mnie powinien-powinna wyglądać jak A600 lub A1200 zawsze mi się podobał taki styl budowy-obudowy komputera. Teraz można by taki komputer jak kiedyś zabrać i podłączyć np. u kolegi pod jego 52" TV LCD lub projektor. Powinien mieć system "Amigowy", ale pod x86! (FUCK! teraz to mnie dojadą), po prostu brać to co jest jak to zrobiło Apple. Tylko zrobić do dobrze i stabilnie. I co najważniejsze lepiej niż firmy Mi.. , App... itp.
[#14] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@glichtanski, post #1

Amigę mam wystarczającą, więc za nową podziękuję.
Czego bym sobie życzył, to oprogramowania potrafiącego wykorzystać jej potencjał. Czyli porównywalnego z tym, jakie można odpalić na Pentiumie lub PowerMacu ~200MHz.
[#15] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@glichtanski, post #1

Aby była kompatybilna ze starym oprogramowaniem
coś jak Natami 3d
bo to nie ma inaczej sensu
[#16] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@Dorian3d, post #15

Nooooo wreszcie jakiś luźniejszy temat, brakowało mi tego. :D

Ja się lubuję w laptopach i lubię ciemne obudowy i lepiej by nie za duże to było to łatwiej zabrać pod pachę, schować lub na kolana położyć. Jakby co to sobie do większego ekranu podepniesz. Nie jestem też przywiązany do konkretnych scalaków czy ich marek. I tak nie będę ich lizał by się spuszczać. Niech konstruktorzy sami dobiorą jakieś tanie podzespoły. Grunt by ukochany soft chodził. Jednak emulacja musi być pełna by się nie grzebać w obcych systemach. Układ klawiszy jak w A600 tyle że płaskie jak to w lapku. Kanciastość i układ szparek niech nawiązuje stylem do wcześniejszych Amig.

Moc - skoro to głównie do starego softu to okolice 060 stykną, choć może 030 jest bardziej kompatybilna ze starszymi złotymi czasami. Jednak podkręcić/zaeumulować tak by AVI-ki chodziły w przynajmniej 640 pikseli szerokości. Stosowny player wbudowany w system, podobnie jak przeglądarka. Do tego koniecznie wbudowany Indivision AGA, wszak 21 wiek już mamy. ;)

Na starych nośnikach mi nie zależy, dyskietki i CD-ki powinny się wtykać tylko do retro maszyn, bo do nowego to powinna starczyć SD i USB, dysk na CF a właściwie to lepiej na SSD. Silniki są do samochodów. I żadnych wiatraków bo prawdziwa Amiga nie ma wiatraka. Przydałby się gotowy zestaw The Best of Progs/Games&Demos. A jak komuś mało i chce w coś lepszego pograć tak na dzień dobry, a także by nawiązać do czasów gdy niejeden Amigowiec dosładzał sobie życie graniem na szaraku, aby bez żalu z dala od PC się trzymać, więc emulator PlayStation2, a co? :D hehe

Tylko nie wiem jaki system bym chciał, czy też chcieliby inni, tyle różnych nakładek powstało i gustów istnieje, że trudno to pogodzić. Fajnie gdyby to było ładne i czytelne i nie wymagało grzebania, ale też by je umożliwiało tym co to lubią. A cena porównywalna do najtańszych nowych lapków, w końcu maszyna nie byłaby highendowa i na standardowych układach. ;) Jeszcze kolorowy podświetlony znaczek i wuala. :)
[#17] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@glichtanski, post #1

Wypasionego MiniMiga (ARMy i wszystko), ale ze 100% kompatybilnością - i całość za 400 zł max. :)

Ale tego to ja nie dożyję.
[#18] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@Daclaw, post #14

Podzielam ten pogląd w 100%.
Życzyłbym sobie nowego systemu (AOS3.10???) napisanego TYLKO pod 060 (ew. 040 i 060) który wykorzystywałby moc obliczeniową proka 603e/604e systemowo.
Obsługa kart graficznych 2D/3D w systemie.
Obsługa kart dźwiękowych w systemie.
Obsługa kart sieciowych w systemie.
Obsługa kart USB w systemie.
Obsługa drukarek USB (i innych peryferów typu skaner, WiFi, myszy, klawiatury BT, ...) w systemie.

System bez łatek, paczy, Boing Ball-ów i tym podobnych historii.
Z możliwością uaktualnień online.
Marzeniem byłaby ochrona pamieci. Czyli źle napisany program nie wykłada całego systemu. Naciskamy "kill process" i po zawodach.

I do tego oprogramowanie użytkowe wykorzystujące cały potencjał 060 i posiłkujące się tam gdzie trzeba systemowym wsparciem 603e/604e.

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2013 10:17:01 przez stachu100
[#19] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@glichtanski, post #1

Nowe "Amigi" nie maja dzis sensu - kompy do pracy, te ktore obecnie sa na rynku, maja swietne systemy i fantastyczny soft....Do grania dedykowaych , fantastycznych, maszyn jest sporo wiec takze nie ma opcji by ktokolwiek spoza wielkiej czworki /A, N, S, M/ byl w stanie wymyslic cos dobrego .....
Kompy do pracy, smartfony/tablety do reki , konsole do zabawy.
Amiga to retro i nostalgia - az tyle i nic wiecej.
[#20] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@stachu100, post #18

O właśnie. Ja bym chciał to wszystko, co napisał Stachu. Nic więcej już by mi nie było potrzebne :)
[#21] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@michalmarek77, post #19

Co to jest wielka czwórka?
[#22] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@ZbyniuR, post #21

Dobre pytanie , jakied iluminati
[#23] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@gorzyga, post #20

Minimiga od Yaqube z 68060 100MHz i wszystkimi tymi bajerami co tam były. Szczyt marzeń, w nowych obudowach A4000D, lub dla zwolenników A3000D to też w takiej. Jakby panel się nie daj boże porysował, to żeby można było kupić nowy
Szczytem, szczytów dla mnie, później, byłaby jeszcze nakładka z PPC nawet jakiś takim nie urywającym du.., jak w SAM, żeby na tym komputerku uruchomić wszystkie dema i gry, też z PPC oraz AOS 4.1 i MOSA.
[#24] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@ZbyniuR, post #21

Apple, Nintendo, Sony, Microsoft. Odnośnie Apple - iPad to jedna z najlepszych "konsoli". Jako użytkownik Nexusa /4 i 7/ swobodnie mogę potwierdzić, ze gamingowo Android to bieda przy iOS.
[#25] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@stachu100, post #18

To wszystko w zasadzie masz na MorphOS-ie, system działa na PPC zgodnym z 603e/604e, emuluje doskonale Motorolkę 68k, obsługa wszystkich wymienionych rzeczy jest. Brakuje możliwości odpalenia czegoś co jest napisane dla OCS/ECS/AGA trzeba używać emulatora, ale wystarczy, że stary soft ma wersję dla kart graficznych to większość (nie jestem ekspertem) programów działa. Dlatego napisałem, że chciałbym Amigę z G4 itd.
[#26] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@Ender, post #25

Z tego co tu czytam płynie taki wniosek - marzenia są piękne i nic nie kosztują.

W skrócie ideał jaki się wyłania z tych marzeń to nowy, szybki (minimum 060), odrębny sprzęt oparty o egzotyczny hardware, najlepiej nie droższy niż 400 zł. A może już czas się pogodzić z tym, że ten sen się nigdy nie spełni?

Spójrzmy na wyniki Amigi 3000 z 68060@66:

.
a teraz na wynik WinUAE na szybkim pececie:

Czy tyle mocy wystarczy?

Wiem, że z powodów ideologicznych wiele osób będzie kręcić nosem, że to jest "tylko" emulator a nie "prawdziwe" krzemy (choćby FPGA), że zły pecet, że potworny Windows itp. itd.

Ale jeśli odrzucić te wszystkie nieracjonalne powody, to pozostaje goły fakt, że jeśli ktoś chce dziś uruchamiać amigowe oprogramowanie, w tym oprogramowanie wymagające zgodności z chipsetem, najszybciej, najtaniej i najbardziej kompatybilnie zarazem, to zrobi to przy pomocy WinUAE. Bez bawienia się w przestarzały sprzęt Apple z demobilu czy horrendalnie drogie hobbystyczne płyty główne produkowane na sztuki albo niezbyt drogie ale za to niesamowicie powolne repliki w FPGA.

Takie są fakty. Reszta to tylko piękna ideologia, umiłowanie dla egzotycznych sprzętów które i tak nie są Amigami i nigdy nie będą, iluzorycznych projektów w rodzaju mitycznej Natami która i tak byłaby wolniejsza niż WinUAE plus zasiedziałe uprzedzenia wobec pecetów, emulatorów i wszelkiego innego "zła".

W tej chwili najważniejszym amigowym oprogramowaniem jest WinUAE i to o jego rozwój powinno się dbać, to ono umożliwi przyszłym pokoleniom zapoznanie się z oprogramowanie Amigi, dawno po tym, gdy ostatni amigowy i post-amigowy hardware rozsypie się ze starości. Zamiast trwonić pieniądze na kolejne post-amigowe bounty, lepiej wspierać Toniego Wilena

Można też spojrzeć na statystyki PPA:

które tylko potwierdzają, że WinUAE jest najważniejszym, najpopularniejszym i najbardziej pożądanym amigowym oprogramowaniem.

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2013 12:52:38 przez jubi
[#27] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@glichtanski, post #1

Oryginalne produkty Commodore to badziew. W sensie designu. Trzeszczące plastiki, brzydkie i tandetne. Daleko Amigom do produktów Atari czy Apple. Dlatego nowa Amiga musiałaby być w obudowie podobnej do Apple i mieć system podobny do Apple. I żeby miała jeden big "mulitikickstart" i automatyczne dobieranie ustawień odnośnie uruchamianego oprogramowania. Np. SuperFrog ma działać jak na A500, Breathless czy Killing Grounds ma działać płynniutko jak na WinUAE, a Capital Punishment jak na A4000.
Oczywiście taka Amiga musi mieć super parametry. W zasadzie mogłoby to być połączenie jakiejś nowoczesnej konstrukcji na 4 rdzeniach PowerPC i do tego Natami w formie karty na PCI-EX :)
A producentem powinien zostać Google. Bo ma kasę :) A nowy system Android na Amigę pogodzi wszystkich
[#28] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@glichtanski, post #1

Amigowy chipset na sterydach z dodatkowym, mocnym rodzeństwem :)

2d:

Tryb indeksowanej grafiki z 8+ bitplanesami, trybem chunky i szybkim chunky<->planar
Więcej ramu dla chipsetów
Sprzętowa obsługa warstw
Tryb 32-bitowego RGBA, w tym alfa na każdą warstwę
Ogólny upgrade sprzętowych sprite'ów (więcej, szersze, więcej kolorów, lepsza definiowalność kolorów)

3d: nowy scalak, w pierwszym rzucie wystarczyłaby mi funkcjonalność sprzed epoki shaderów, dodatkowo możliwość szybkiego używania warstw 2d jako tekstur dla wybranych powierzchni (wspólna pamięć dla układu 2d i 3d)

Tuż przy wyjściu obrazu - możliwość przekładania ze sobą warstw 2d/3d, co by z łatwością tworzyć efekty 2.5d jak w Castlevanii SOTN (która imho pokazuje, jak powinny wyglądać nowożytne pikselowe gry).

Do pracy: zewnętrzna karta wieloprocesorowa pozwalająca na szybkie wykonywanie operacji na dużych macierzach floatowych

Do tego wieloprzyciskowe kontrolery (joye, pady, mysz, klawiatura) na bluetooth, trochę copperowej magii i mamy cudowną maszynę do gier 2d + prostego 3d oraz trochę poważniejszych obliczeń. Ba, być może podstawowy zestaw dałoby radę pocisnąć pasywnym chłodzeniem, a jedynie zewnętrzną kartę skazać na wiatraczki?

I tak bym to widział. Ni to pecet ATXowy wymagający oddzielnej elektrowni, ni to konsola. Coś pośrodku - dla relaksu i trochę też do pracy.
[#29] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@glichtanski, post #1

Całkowicie nowy OS i całkowicie nowa, inna od obecnej na rynku architektura. Wyglądem przypominała by 600/1200, podswietlana klawiatura, solidna obudowa i wykonanie, zero srapplowych akcentów ani obłości.
[#30] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@Diabeł, post #29

Apple jest ładne !!!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem