[#31] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@lda, post #27

Nie przesadzaj z tą ładnością produktów Apple, o wygląd produktów to zaczęli dbać już po upadku Commodore od modeli z G3 (i to nie wszystkich) PowerMaki do 9600, PM G3 i Macintosch Serwer G3 to szare szkaradzieństwa brzydsze od A4000 i nie umywające się do wyglądu A3000. Przestali te szare szkaradzieństwa produkować dopiero w 1999 roku.

Pozdrawiam
[#32] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@glichtanski, post #1

Ja nie chciałbym nowej Amigi - jakkolwiek by ją dziś nie zaprojektować, to nie byłoby to, co kiedyś. Bardziej wolałbym aby ktoś uruchomił produkcje oryginalnych płyt* i kart na oryginalnych podzespołach i wg. oryginalnych schematów OK

*) to samo, jeśli chodzi o obudowy.
[#33] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@Ender, post #25

Wiesz, gdybym chciał mieć system MOS pracujący na komputerze z G4/G5 to bym miał.
Ale ja chcę mieć system na 060.
Natywnie.
[#34] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@_arti, post #32

Każdy prawdziwy miłośnik Amigi chciałby powrotu legendy. Wstyd, że takie słowa padły spod Twojej klawiatury.
[#35] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@lda, post #34

Ale ja, chyba jako jeden z niewielu, wiedziałem, że to-se-nie-wrati już (albo dopiero!) w 2004

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2013 13:06:10 przez _arti
[#36] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@jubi, post #26

Jak dla mnie taki Minimig może kosztować dwa klocki i tak go kupię, bo jakbym chciał klasyka złożyć to wydam sporo więcej.
WinUAE jest świetny, ale ten wynik to tylko dzięki JIT, wyłącz JIT i immediate blitter i pokaż co w tedy jest. Na WinUAE niestety jak chcesz coś włączyć, to często i gęsto demko nie startuje, trzeba albo włączyć, albo wyłączyć immediate blitter i jeszcze inne rzeczy.
Do mnie Minimig przemawia, prawdziwy procesor, te same układy co w klasyku, pozwalające uruchomić wszystko co stare, wystarczająca moc i szansa rozwoju.
[#37] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@flops, post #36

X1000(za 1/6 obecnej ceny)+Natami w formie karty rozszerzeń i wszyscy będą happy

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2013 13:06:34 przez lda
[#38] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@jubi, post #26

Jubi otwierasz mi oczy. Mocy, mocy przybywaj! :)
Sen o szybkości za grosze się spełni gdy MOS przejdzie na x86 (dla fanów postAmigowych systemów), lub dla bardziej konserwatywnych gdy WinUae da się zainstalować bez Windy, a jego konfigurację uprości się do wciśnięcia kilku Enterów, ewentualnie jeszcze przystawka pozwalająca Amigową klawiaturę podłączyć i standardowe joysticki. :) Bo wychodzi na to że najpopularniejszą Amigą jest WUAE. :)

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2013 13:32:13 przez ZbyniuR
[#39] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@lda, post #37

Czy koniecznie musi być Natami, które chyba padło i nikt postronny nie widział tego w działaniu? Może Minimig z 68060, który widziałem na własne oczy i wiele innych osób na AmiWawie: https://www.youtube.com/user/yaqubed?feature=watch
Yaqube i Mike są z focusowani na target i to mi się podoba!
[#40] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@flops, post #39

Cokolwiek co sprzętowo jest zgodne z Amigami i coś szybkiego na dzisiejsze czasy w jednym.
[#41] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@lda, post #40

idealny sprze design od aplle :) jakies fajne plaskie monitor zajebista mala skrzyneczka ew cos na wzór A1200 deskop ale w nowym wydaniu tzn stary 100% procek i zgodnośc programowa wstecz + nowy 4 rdzeniowy kolos ze wszystkim co mozna sobie wymarzyc w klasycznym PC stacja dyskietek zgodna z zapisem amigowym + emulator stacji :) ale takie cos nie powstanie bo jest nas za malo chyba jedynie na jakis konsolach przyszlosci jako emulator
[#42] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@lda, post #34

Jak widzę Romety made in China i Junaki made in China, to odechciewa mi się "powrotu legendy".

Nie da się przywrócić do życia czegoś, czego dłużej nie ma, niż było. Jedynie w formie zupełnie nowego produktu. A ten, zgodnie z definicją Jubiego, Amigą nie będzie.
[#43] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@Daclaw, post #42

Ok, chyba nie miałem racji co do Majsta. Chyba niedługo nie będzie nam potrzebne nowe Amigi, tylko płyty gł. do starych i ew. odnowione obudowy.
Check this out: http://www.amibay.com/showthread.php?t=50597

Choć ja i tak chce Minimiga z 68060 ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2013 15:40:45 przez flops
[#44] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@_arti, post #35

To jakies 7-8 lat pozniej, niz wiekszosc z nas, choc rozumiem, ze usprawiedliwia to mlody wiek.
[#45] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@jubi, post #26

Jubi to nie musi być stary sprzęt od Apple. W PM z G4 nie masz PCI-e, DDR3, Sata III, więc nie chodziło mi o mojego maczka, a jedynie sprzęt oparty na chyba najlepszym 32-bitowym procesorze PPC. To co obecnie ląduje w SAM460 jakoś nie ma startu do G4, a szkoda.
[#46] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@flops, post #43

Jak już mamy koncert życzeń, to ja chcę płytę GBA500 z prockiem >= 68030
(czyli odpowiednik GBA1000, który wchodzi do obudowy A500).
[#47] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@F7sus4, post #44

Ja bym chciał coś co wygląda jak A1200, oczywiście odpowiednio odnowione/unowocześnione z wyglądu.
Bebechy natomiast takie, które "udźwigną" klasyka, AOS4+ i MOSa. Plus wszystko działające bez problemów,
emulacji itd. Wszystko w jednym małym desktopie, ewentualnie jakiś trójwymiarowy wyświetlacz, coś na styl
holokilogramów.

Że co...? Nie da się? Przecież nikt nie pytał o Amigę która ma szansę się ziścić, tylko jakiej nowej
Amigi bym sobie życzył
[#48] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@Radek_Cz, post #47

Na wzór GBA1000 (w sensie koncepcyjnym), przebudowanej płyty głównej A1200, z 060/~100 Mhz na płycie głównej, Super AGĄ, adresująca 8+ MB CHIP i majacą szybki Blitter, 16-bitowa Paulą AHI, dobudowanym USB, przeprojektowanym Blizzardem PPC z jakimś G4/G5 i doczepionym scalakiem zgodnym z CGX. Wszystko to zamknięte w oryginalnej obudowie, ale z cichutkim chłodzeniem.
Zamiast kulkowego cacka, jakaś mysz optyczna, może być Logitech G5. I jeszcze stack do obsługi Bluetotha. Wi-Fi w standardzie, zasilacz picoPSU, nowy Amber na pokładzie.
[#49] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@F7sus4, post #44

Oj, jesteś pewny, że taka "wiekszość z nas"? ;) 1998 - 2006 to najgorętszy czas, gdzie myślano, że już za chwilę, już za momencik historia się odwróci. AmiJoe z G3, później pierwszy MOS, następnie Pegasosy, dalej OS4 i różne wariacje AmigiONE... a do dziś jest tu jeszcze sporo takich, którzy święcie wierzą, że Amiga powróci w sile i chwale
[#50] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@voyager, post #48

O jaki Amber ci chodzi? bo słowo nie kojarzy mi się z niczym komputerowym.

W sile i chwale to pojawiają się pojedyncze egzemplarze które ktoś wypieścił i od czasu do czasu tu i ówdzie zaprezentuje powodując poszerzanie źrenic u świadków. ;)
[#51] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@lda, post #27

Oryginalne produkty Commodore to badziew. W sensie designu. Trzeszczące plastiki, brzydkie i tandetne. Daleko Amigom do produktów Atari czy Apple.

O MATKO BOSKA Co to za herezje jakieś
[#52] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@ZbyniuR, post #50

O jaki Amber ci chodzi? bo słowo nie kojarzy mi się z niczym komputerowym.

Nic straconego, łaskawco...
[#53] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@recedent, post #52

Ahaa, takie coś. dzięki. :)
[#54] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@ZbyniuR, post #53

A mnie się wydaje że nasze hobby nie do końca jest powodowane tylko i wyłącznie tęsknotą do starych dobrych amig, lecz tęsknotą do naszych lat młodzieńczych :)
[#55] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@Sosabowski, post #54

Mądrze prawisz ok, racja
[#56] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@flops, post #43

Flops:

> Ok, chyba nie miałem racji co do Majsta. Chyba niedługo nie będzie nam potrzebne nowe Amigi, tylko płyty gł. do starych i ew. odnowione obudowy.
Check this out: http://www.amibay.com/showthread.php?t=50597
---------------------
A możesz przekopiować, bo to wymaga registerowania, żeby przeczytać.

> Choć ja i tak chce Minimiga z 68060
--------------
Ja też I nie musi być nawet 060. :)
[#57] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@lda, post #30

Takie ładne jak mój dzisiejszy ładunek w łazience!!!!!1111oneoneone
[#58] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #56

Kipper napisał (a to znany gość w naszym Amigowym świecie).

Hi all,

I think by now most if not all of you know what the Vampire 600 is. For those that don't, it is an accelerator that is based on FPGA technology for the Amiga 600. Rather than me give you all the stats check out this page, there is also a link on EAB .

http://www.majsta.com/

basic specs are...

CPU: FPGA emulated MC68000 or MC68010 or partially emulated MC68020(your choice)
Performance: More than 6Mips
Memory: 64MB of FastRam (Zorro III space)
Autoconfig: 32MB( for now) ... now 64mb
PCMCIA friendly: Yes

Because it is open source, it means that performance and abilities will increase and speeds will be available to this board of up to 100MIPS (yes, 100). There really is nothing else to compare this with. Majsta has released the schematics so everything will be available to the general public.

So, what does this mean to me, Majsta has given me permission to build these and sell them for his price of 90 euros. ($125 Cad).

At the moment the speed will be about 6.5 - 7.5 mips and work is ongoing to increase it by using new cores to ~100mips. (simply by reprogramming the board).

I have already ordered the boards and waiting for an invoice for the components. so i am almost ready to sell (Almost). I have also managed to get some excellent sockets which stick to the CPU without popping off so all is looking good. the power consumption is much lower than traditional accelerators so your PSU's will thank you

more later...

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2013 21:59:01 przez flops
[#59] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@Sosabowski, post #54

Ja też się zgadzam z Sosabowskim i Artim w dużej mierze.
Chyba na nic nowego co odmieni świat już nie czekamy...
[#60] Re: Jakiej nowej Amigi życzylibyście sobie...

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #56

Mnie sie marzy takie GBA1200 z wbudowanym synchronicznym MC68030/56MHz i slotem na szybsze CPU, szybkim dostępem do RAM, USB, Scandoubler, LAN, obsługą pecetowych stacji jako 1.76MB, IDE przynajmniej PIO2 lub nawet z UDMA33, zamiast ROMu pamięc Flash. Opcjonalnie miło było by mieć sprzętowy dekoder MP3 i zintegrowaną z płyta kartę graficzną.

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2013 22:55:28 przez tom256
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem