[#1] Jestem w szoku, ze Amiga zyje!
Czesc wszystkim,
Z czystego sentymentu, jako byly Amigant wrzucilem sobie haslo do googli i znalazlem to forum. No nie wiedzialem, ze platforma Amy jeszcze jakos sie kreci.
Czy to G4 w ofercie funzine to nasze, makowskie G4?? Jesli tak, to chyba jakies z overclockingiem... Gie-cztery to platforma stara ale jara, ja od paru lat mam do pracy PowerMaka z dwoma G4 i jestem bardzo, bardzo zadowolony.
Czy sa Amigi z G5?? Pytam, bo martwi mnie to, co ostatnio wyprawia Apple. Wszedl ten dziwny MacIntel, i znowu jest sytuacja jak kiedys przy 680X0 i PPC: dwie rownolegle platformy, slabo kompatybilne ze soba (uklad Rosetta slabo radzi sobie z programami innymi niz te z Apple). Wlasnie chce wymienic sprzet, a tu kicha, bo nie wiem czy postawic na stare G5 na ktore mam kupe softu czy przyszlosciowego MacIntela, ktory obecnie nie ma softu. Obie platformy nie roznia sie cena, co gorsza. G5 jest swietnym procesorem, i podobno ma byc wciaz wspierany przez Apple.

Swoja droga, Amy to chyba swiatowy ewenement, komputer ktory zyje tylko dzieki swoim fanom, bez wsparcia macierzystej firmy.

[#2] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #1

Ja mam G3 i nienarzekam :D, Oprócz zasilacza wszystko mam na
chłodzeniu pasywnym, aż przyjemnie z taką ciszą. Jak zapewe wiesz
systemu amigowe są lightweight, i szybkości im niebrakuje. No i stają
się coraz bardziej zaawansowane, i jeszcze szybsze lepsze itp. Wogóle
to wiesz Amiga Rulez! Czasami śmieszą mnie te ghz, kupy ramu itp. w
PC, a Windows i tak się zamula :). Gorzej jest z softem, jak narazie
niema Openoffice'a ani porządnej przeglądarki (IBrowse2.3 nadal
rządzi). Oczywiście wszystko to czego brak można zastąpić Linuxem, no
ale i tak jest nieźle. O i obym zapomniał na pegazku można odpalić
MacOSaX, z tego co wiem to narazie niema akceleracji3D, a tak to sporo
działa. Ja niestety niemam MacOSXa (Ile kosztuje?;) ), więc ci
niepowiem, nawet Maca nigdy niemiałem
:D

Ostatnia modyfikacja: 21.02.06 00:32
[#3] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Korni, post #2

Ja siedzę na classicu 030/50 64FAST w towerce z nagrywarką/stałką i nic więcej - jako moim podstawowym domowym sprzęcie - i nie zamierzam porzucać tego sprzętu mimo kilku bolączek. Wytłumaczy mi to ktoś?! ;b.

[#4] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@BagoZonde, post #3

Dokup sobie sloty zorro, medka, karte gfx, karte muz, karte ppc,
lepszy kontroler ide lub scsi, ram, usb, itp. itd. Poczekaj jak
wyjdzie OS4 będzie dostępny i go zainstaluj.

[#5] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Korni, post #4

No a myślisz, że co ja robię od 5-ciu lat ;).

[#6] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@BagoZonde, post #5

Na AmigaOS4 to ja 10 lat temu czekalem, jak zapowiedzieli :)))

[#7] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Kaczus, post #6

Myślę że w 2026 się doczekamy! :)

[#8] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #1

Normalnie, normalni to my nie jesteśmy. Tworzymy krąg wzajemnej adoracji. :D

G4 to najszybszy procek widziany w Amidze. Większego nie potrzeba, chyba że pokażą się gry na Amigę z takimi wymaganiami lub dla pasjonatów emulatorów. Hmmm...jakiś raytracer jeszcze mamy, tam też MFlopy się liczą :)

Zapraszamy do nas! Kup pan cegłę! Tfu...! Amigę :P !

[#9] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Prince, post #8

Prawdziwą i jedyną Amigę a nie Pega? ;)

[#10] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Korni, post #2

No wlasnie, G3 i G4 sa bardzo przyjemne w uzytkowaniu ze wzgledu na CISZE! W iMakach G3 nie bylo zadnego wymuszonego chlodzenia, zadnych wiatraczkow, chlodnic itp.
G5 niestety to juz jest smok. Dlatego Apple przechodzi na Intele. Okazalo sie, ze G5 mimo, ze to wciaz rewelacyjny, no po prostu rewelacyjny zwlaszcza kiedy wystepuje w parach:), procesor to nie nadaje sie do laptopow. Bo musi miec super chlodzenie. A poniewaz rynek amerykanski to rynek laptopowy, a Apple szczegolnie mocno stoi w laptopach, to trzeba bylo na gwalt cos wymyslic. No i stad ten cholerny Intel. Swoja droga, to chyle czola przed ludzmi z Apple, ze w tak krotkim czasie przekodowali caly system Tiger i pakiet programow,ze lata (prawie 2 razy szybciej) na Intelu.

Swoja droga, moze zle mysle, ale wydaje mi sie, ze w tej chwili Amige moznaby stosunkowo latwo podniesc do poziomu normalnego domowego komputera . Wystarczylyby (na poczatek, dopoki nie pojawia sie natywne programy amigowskie) porty programow z opensource. Taki pakiet dla domu to np wlasnie OpenOffice, jakis Firefox, jakis porgram do poczty, jakis Gimp do grafiki. Tylko pewnie gorzej ze sterownikami, ale jak czytalem w dziale sprzet, Amisia bez problemu komunikuje sie z cyframi, np Cybershotem czy Panasem FZ20. A niektore piece z windoza maja z tym problem, mimo ze a sterowniki :)))
Przeciez na Maku NeoOffice, AbiWord, Gimp czy setka innych programow to sa po prostu linuksowe opensource, tyle ze skompilowane MacPythonem i maja doklejony Makowski interface GUI.

Z MacOs X, z jego wydajnoscia, mozesz miec problem, bo ten system potrzebuje karty 3D do zarzadzania grafika (tzw Quartz Engine). Zreszta, X jest pare (kolejno: Puma, Jaguar, Panther, Tiger, a niedlugo wejdzie Leopard czyli 10.5). Nawet stary poczciwy ale dobry OS 9 tez korzystal z karty 3D-jak mi kiedys Quake wywalil sterowniki od karty to od razu spadla predkosc przewijania okien...
Cena MacOsX znajdzie oczywiscie w sklepie Apple:
sklep.apple.pl

Uzyles nazwy iBrowse. Czy to ma cos wspolnego z makowym iBrowserem?
http://macupdate.com/info.php/id/14281
pozdr

[#11] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@koodlaty, post #9

Oj cicho, bo się wyda ;)

[#12] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #10

@ Solaris
Swoja droga, to chyle czola przed ludzmi z Apple, ze w tak krotkim czasie przekodowali caly system Tiger i pakiet programow,ze lata (prawie 2 razy szybciej) na Intelu.

Ja słyszałem, że Apple robił pierwsze kompilacje na x86 juz z 10 lat temu. Oczywiście po cichu, głęboko w swoich laboratoriach, bo jakby 10 lat temu wyszla od nich taka informacja, to dzis pewnie nie byloby nawet polowy z obecnej liczby makowców rulezowców, bo albo by wyrzucili Maki na szrot, albo by sie pochlastali

@ Solaris
Uzyles nazwy iBrowse. Czy to ma cos wspolnego z makowym iBrowserem?

IBrowse nie ma nic wspólnego z Makiem, to amigowa przeglądarka. IMHO najlepsza z tych amigowych, choć wielu stawia wyżej AWeb.
BTW, nawet nie słyszałem, że na MacOS jest taka przeglądarka, która nazywa się prawie tak samo jak słynny IBrowse !!! :D
[#13] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@R-Tea, post #12

Hemmm... tak się wtrące to może nikt nie zauważy słowa "pirackiego" ;).
Miałby ktoś odstąpić pirackiego/zarejestrowanego IBrowse 2.3? Oj ten nasz słynny IBrowse, gdyby sobie radził ze stronami jak normalna przeglądarka, to bym zarejestrował na sto.

[#14] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@BagoZonde, post #13

A ja słysze echo, w którym autorzy oprogramowania wycofują się ze wspierania Amigi, rozwijania programów bo choć wielu używa to niewielu wspierało. Gdyby sobie radził jak normalna przeglądarka... gdyby. Oni tego nie dokonają bez motywacji i wsparcia (też finansowego) za to co już jest i co można dzisiaj używać. Przynajmniej tak mi się wydaje. Można się dorzucać do bounty i nic nie mieć (tzn. czekać aż będzie) a można zarejestrować program i mieć zarejestrowany :)

Więc używaj AWeba i nie proś o bana :]

[#15] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@grxmrx, post #14

Oczywiście zgadzam się z Tobą grxmrx, jak zobaczę IBrowse 2.4 na własne oczy i spełni większość moich wymagań to odłożone pieniądze przeznaczę na ten program. Wolałbym zapłacić za coś, co mnie satysfakcjonuje.

DODANE: będę już grzeczny (a jednak ktoś zauważył... ;))

Ostatnia modyfikacja: 21.02.06 13:31
[#16] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #10

Z tym programem do poczty do przegiąłeś ;)
Simplemail i YAM są naprawdę niezłe.
Co do programów graficznych to jest np. Pixel32, FxPaint, czy też
ArtEffect. Do 3D znajdziesz reż Blendera, czy też Titlera.
Przedewszytkim brakuje właśnie OpenOffice'a czy AbiWorda oraz
porządnej przeglądarki, na Ami mamy AmigaWritera, jednak tenm
niestety niejest rozwijany. Do filmów jest przedewzsystkim Mplayer, a
użytkownicy AOS4 mogą się też cieszyć DVPlayerem. Jest sporo ciekawych
programów np. przeglądarka grafiki z opcjami retuszu itp. Showgirls,
komunikator AmiGG, Aminetradio - player do słuchania internetowych
stacji radiowych, jest też dobry AmigaAMP. Najmniej jest chyba gier,
ale ja się nienudzę :) można sobie zagrać w Quake1,2,3, heretici,
hexeny, vgp2, freespace2, oraz większość gier która chodziła na
starychj PPC 603e, cała masa gier SDL, jest sporo emulatorów np.
MAME.

[#17] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #1

Ja też jestem w szoku po kilkutygodniowym urzytkowaniu uA1 i zbieram na Amy :) i to pilnie :)
A tak na marginesie Chuck Norris tez używa Amigi bo jako jedyny komputer wytrzymała kopa z półobrotu :D

Ostatnia modyfikacja: 21.02.06 18:06
[#18] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #10

jakis porgram do poczty

Chron nas Wielki Amigowy Manitou, przed jakims dziwnym softem do poczty - Yam i Simple Mail, to jest to czego powinien uzywac kazdy porzadny obywatel.
[#19] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Korni, post #16

"Z tym programem do poczty do przegiąłeś ;)
Simplemail i YAM są naprawdę niezłe.
Co do programów graficznych to jest np. Pixel32, FxPaint, czy też
ArtEffect. Do 3D znajdziesz reż Blendera, czy też Titlera.
Przedewszytkim brakuje właśnie OpenOffice'a czy AbiWorda oraz
porządnej przeglądarki, na Ami mamy AmigaWritera, jednak tenm
niestety niejest rozwijany. Do filmów jest przedewzsystkim Mplayer, a
użytkownicy AOS4 mogą się też cieszyć DVPlayerem. Jest sporo ciekawych
programów np. przeglądarka grafiki z opcjami retuszu itp. Showgirls,
komunikator AmiGG, Aminetradio - player do słuchania internetowych
stacji radiowych, jest też dobry AmigaAMP. Najmniej jest chyba gier,
ale ja się nienudzę :) można sobie zagrać w Quake1,2,3, heretici,
hexeny, vgp2, freespace2, oraz większość gier która chodziła na
starychj PPC 603e, cała masa gier SDL, jest sporo emulatorów np.
MAME."

Czemu zaraz "przegiales"! Po co tak ostro, he? :)))
To tez zalezy co chcesz robic. Te programy graficzne czy 3D... To nie chodzi zeby bylo cokolwiek, ale zeby jeszcze wspoldzialalo ze swiatem zewnetrznym (standarty). Zobacz na macupdate.com, takich malych programow powstaja setki co tydzien. I fajnie.
Firma Haage & Partner porownuje ArtEffect do Photoshopa-z tym, ze do fotoszopy co chwila wychodza filtry firm trzecich, kolejne poprawione funkcje wspolpracy z naswietlarnia i proofem itd . Do ludu poszla tania wersja Elements.
Wlasnie kiedy 11 lat temu bylem na rozdrozu,miedzy rozbudowa Amigi 1200 do Tower a Makiem, zdecydowalo o Maku oprogramowanie graficzne i 3D (slynny Newtek LightWave byl potem juz tylko produkowany na windoze, Maka, SG- chyba w zeszlym roku wyszla wersja 8.0 na Maka).
wtedy Apple poszlo po rozum do glowy, z kompem dostawalo sie modem, pakiet softu (m.in StarOffice; gra Myst; 3 programy muzyczne, 2 graficzne, itd itd) dzieki ktoremu nie trzebab ylo na pcozatku kupowac zadnych programow zeby dzialac na kompie. Patrz dzisiaj-pakiety typi iLife itp.
Wtedy Mak byl w takiej sytuacji jak Amiga 2 lata potem: swietna platforma, zarypisty system, ale wszystko hermetyczne (np Mak na poczatku tez mial dziwny format dyskietek).
Jako uzytkownik wlasnie tego wymagam od sprzetu, zeby byla wizja ze bedzie w przyszlosci wspierany i rozwijany. Dlatego podoba mi sie to, co zrobil kilka lat temu Apple z coraz bardziej dziwacznym Makiem. Jednym strzalem oderwali sie od udziwnien, dziwnych wtyczek, urzadzen zewnetrznych robionych pod Maka itd (iMaki). Potem walneli system Os X, w ktorym nie potrzeba w zasadzie sterownikow do urzadzen zewnetrznych (dotad slaby punkt Maka)-ja od paru lat zainstalowalem tylko dwa sterowniki, do klawiatury MIDI i do zewnetrznej karty muzycznej. A mam kupe klamotow, jak kamera, aparat, drukarki, skaner, magnetooptyk, czytniki roznych ustrojstw itd itd W dodatku oba Maki (stacjonara i laptopa) mam w sieci. Wszystko tylko na bazie systemu. Tego wlasnie jako ZWYKLY uzytkownik oczekuje. Nie znam sie na programowaniu, zworkologii itd. Mysle ze to odstrasza szarych juzerow.
Reasumujac, widze w przyszlosci Amige sprzedawana z pakietem softu i ze standartowymi wyjsciami. Nie wszyscy musza miec windozy.
Tak jak w muzyce. Masy uzywaja np Behrigera, ale sa takie firmy jak Mackie, Motu czy jeszcze bardziej elitarne, ktore robia drogi sprzet w malych ilosciach, dla koneserow.
pozdr

[#20] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@R-Tea, post #12

"@ Solaris
Swoja droga, to chyle czola przed ludzmi z Apple, ze w tak krotkim czasie przekodowali caly system Tiger i pakiet programow,ze lata (prawie 2 razy szybciej) na Intelu.

Ja słyszałem, że Apple robił pierwsze kompilacje na x86 juz z 10 lat temu. Oczywiście po cichu, głęboko w swoich laboratoriach, bo jakby 10 lat temu wyszla od nich taka informacja, to dzis pewnie nie byloby nawet polowy z obecnej liczby makowców rulezowców, bo albo by wyrzucili Maki na szrot, albo by sie pochlastali "

Napisalem wyraznie "system Tiger".... 10 lat temu nie bylo Tigera, ani Panther, ani Jaguara, no ni cholery :)
W ksiazce faceta ,ktory stworzyl DOSa, opisuje sytacje z drugiej strony- jak wiara z Microsoftu probowala przepisac MacOS na swoje kompy, bez powodzenia.
Podobna taka sztuka udala sie w Szwajcarii, ale Microsoft i Apple nie byly zainteresowane.
Itd. A propos tego i twojego "newsa" ,ze niby 10 lat temu... wiesz, Elvis zyje i ma sie dobrze, wiele osob go widzialo (tak jak Hitlera w Ameryc Pd)... :D :D
Jest nawet taka strona, hdzie zbieraja wszystkie informacje z "dobrze poinformowanych zrodel" o Maku. Dzis czytasz to i masz kupe smiechu...

Intel to tez kompromis, bo pierwotnie Apple chcialo montowac AMDki.

[#21] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #19

Nie wszyscy musza miec windozy.

Ale je maja (98% uzytkownikiow Amigi w Polsce).
Dla typowego Amigowca, Mak to tylko ciekawostka/dodatek. Kazdy z nas emulowal/emuluje Maca 68k i MacOS 8, a uzytkownicy AOS4"Boxa" i Pegasosa moga sobie odpalic MacOSXa.
My mamy swoje Amigi (pisilkujac sie Linuxem i emulatorami Maca), jednak czasami nie da sie obejsc bez Windy, poniewaz czesto nie ma czegos na LinuxiePPC, a MacOSX jest bardzo niewydajny (teraz juz wiem od Ciebie ze chodzi tez o 3D).

Tak jak w muzyce.

Z punktu widzenia Amigowca, to duzo rzeczy mozna zrobic na Ami (takze na Classiku) a o wiele wiecej na maszynach z G3/G4. Soft jest ubogi, ale jest male conieco.
Jednak do zasosowan studyjnych o domowym profilu, najtaniej wyjdzie kupic uzywanego peceta i zaopatrzyc sie w Samplitude Producera i czasami uzyc CoolEdita.

Ostatnia modyfikacja: 21.02.06 18:52
[#22] Re: [Jestem w szoku] IB w OS4

@BagoZonde, post #15

Podobno w OS4 będzie IBrowse 2.4. Wiec zbieraj Barti na OS4. Nie wiem tylko czy będzie 68k czy natywny. Dla tych z Classikami byłoby dobrze gdyby był 68k, bo juz dla samego nowego IBrowsa warto by było wydac te pare stówek, ale może lepiej dla nas wszystkich gdy byl natywny, bo moze sie zaczac piracenie. Ja bez wzgledu na to kupie OS4. Nie mam A1/mA1 ale posiadanie wlasnej oryginalnej kopii, jeszcze pachnacej tłocznią, systemu który juz od ponad 10 lat rodzi sie w wielkich bólach, to lepsze niz trafka i piwo :)
[#23] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #19

Pegasos i PegasosII też były sprzedawane z pakieytem programów tzw.
SuperBundle, teraz niestety SuperBundle już niedodają. Niewiem co
dodają do uA1, A1 gdyż jak narazie jest to sprzęt niedostępny, a
system AmigaOS4 jest dostępny chyba tylko dla developerów, testerów
i garstki ludzi. Podobno gdy wyjdzie finalna wersja AmigaOS4, to będą
już nowe płyty główne :). Wizje ;) Trzeba być naprawdę wielkim
wizjonerem, żrby to wszysko ogarnąć. Wizje są takie jak zwykle takie
siakie AmigaOS4 będzie kiedy będzie a MorphOS1.5 będzie za dwa
tygodnie

[#24] Re: [Jestem w szoku] IB w OS4

@R-Tea, post #22

No, ale AmigaOS4 dziala tez na Klasykach z PPC, wiec jak najbardziej wersja natywna :)
[#25] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #20

@ Solaris
Napisalem wyraznie "system Tiger".... 10 lat temu nie bylo Tigera, ani Panther, ani Jaguara, no ni cholery

A "Tiger" to nie MacOS ?!
Myslisz, że Tiger powstał z powietrza? Najpierw był system, który sie po prostu nazywał "System" i miał jakis tam numerek. Później nazwali go MacOS i dalej rozwijali, do wersji jak 7, 8 itd., aż doszli do tego Tigera. Gdzieś tam po drodze mogło im przecież przyjść do głowy aby zacząć powoli "przymierzać" się do platformy x86. Nie zaprzeczysz.
[#26] Re: [Jestem w szoku] IB w OS4

@R-Tea, post #22

IB suxx .... KHTML Rulez ... ( hi Marcik )

[#27] Re: [Jestem w szoku] IB w OS4

@Drako^lM, post #26

A ja i tak używam Voyager'a, bo IB taki ślimak jest :D

[#28] Re: [Jestem w szoku] IB w OS4

@Drako^lM, post #26

spoko. i dla marcika wystarczy kasy.
[#29] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Andrzej Drozd, post #21

Z drugiej strony sterowniki do drukarek księdza Pikuli powstały dzięki
temu, że chciał WSZYSTKO robić na Amidze...

[#30] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@BagoZonde, post #15

Jeżeli nie kupuje się tego co jest to nie ma szans na nowe.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem