[#61] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@MinisterQ, post #59

to "ZAWSZE" wiadomo czemu

No, to oczywiste ze z powodu zlego zasilania ;)
[#62] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Andrzej Drozd, post #60

"Uuuuuu :(
To sa trzy Pegazy i dwa AOS4"boksy" i... 10 dobrych pecetow. Makabra. Ale czego nie robi sie dla hobby i wlasnego komfortu :)"

Juz wiemy, znamy Twoje podejcie :)) Jak dobrze, ze jest Biedronka, co? :))
Czemu nie dodales,ze iMak kosztuje tyle samo co np Cube Micro A1 (ze starym G3 800 mhz, he he ) z funzine.com???
Albo niewiele wiecej niz Pegaz Z9, i to Pegaz ze starym G4 1 mhz?

Tyle, ze w iMaku masz G5 1.9 ghz z monitorem LCD, z parametrami znanymi z samodzielnych monitorow Apple (dobre, jak chcesz sie porzadnie zajmowac grafika i musisz miec dobra kalibracje kolorow).
1,9 GHz PowerPC G5
1 x 512 MB DDR2 SD-RAM 533 MHz
17" TFT Display "wide screen"
ATI Radeon X600 Pro z 128 MB pamięci DDR SDRAM; PCI-Express
dysk 160 GB S-ATA
wbudowana iSight Videokamera
naped DVD±RW/CD-RW 8x Double
Layer SuperDrive
ATI Radeon X600 Pro Grafik - 128 MB DDR RAM
Karta lacznosci bezprzewodowej AirPort Extreme, wbudowany Bluetooth 2.0
Mac OS X Tiger
Dwa porty FireWire 400; trzy porty USB 2.0, dwa porty USB 1.1 (na klawiaturze); wyjście VGA; wyjście S-video i kompozytowe video
Wbudowana karta Ethernet 10/100/1000Base-T
Programy: Front Row, iLife ’06 (pakiet zawiera iTunes, iPhoto, iMovie HD, iDVD, GarageBand, iWeb), Photo Booth, Mail, Dashboard, Spotlight, iChat, Safari, Sherlock, QuickTime, iSync, iCal, DVD Player, Address Book, AppleWorks, iWork (30-dniowa wersja próbna), środowisko Classic, 2006 World Book, Nanosaur 2, Marble Blast Gold, Microsoft Office 2004 for Mac Test Drive, Zinio Reader, XCode Developer Tools i Apple Hardware Test
Itd itd. patrz:
www.apple.com.pl/imacg5/specs.html

Na Zachodzie za cene bliska, przypominam, Cube A1 (wkrotce polski Apple bedzie musial spuscic ceny, bo juz weszly do sprzedazy te podwojne Intele, CoreDuo).

"10 dobrych pecetow"

:D :D :D :D
Czasem ta pececiarska ideologia zaslepia, co?? Gratuluje "dobrego" peceta za 400 zl... Mogles dodac, ze to np 1000 kalkulatorow Citizen, 17000 liczydel itd. Tez by byla prawda. Albo 800 Atari. A co tam, wszystko mozna zestawic.
Np za Mercedesa mozna kupic kilkadziesiat Tico. To po co ludzie kupuje te Merce?
Poniewaz nie masz pojecia o Maku,od pewnego czasu probujesz wszystko zwalic na roznice cenowe. To nie jest segment dla Ciebie ,to nie musisz kupowac Maka. Tyle. Mac sobie bez ciebie jakos poradzi :))
pozdrawiam
P.s mam nadzieje ze sie nie "mscisz" za ten watek o muzyce na kompach
:) :)

[#63] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #62

Zapomnialem dodac-do iMaka dostajesz tez pilota (przyczepiany na magnes), zeby sobie np z kanapy dzialac we FrontRow, czyli takie p******y typu puszczanie muzy, filmow DVD itd.
Pisze o tym pilocie, bo niektorzy mysla ze to iPod dodawany do kompa :))

[#64] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@MinisterQ, post #58

"np G3, G4 i Pentium III- to G4 jest dwa razy szybsze od G3 i cztery razy od Pentium
Tak taaak, znamy te bajki, filmiki pt. megahertz mits itp. ;) Szkoda tylko że teraz Apple musi się wycofywac z tej całej farsy jaką swojego czasu rozpętał. ;)"

Pocieszaj sie dalej... Akurat to nie testy Apple ale maniakow od podkrecania sprzetu
www.xlr8yourmac.com
A gdzie Apple musi sie wycofywac, i z jakiej farsy??

Apple bardzo jasno przedstawilo powod wejscia w MacIntele: G5 nie daje sie zastosowac w laptopie. Laptopy to ok 54 procent rynku amerykanskiego, i Apple dobrze znane z Powerbookow i iBookow nie moze sobie pozwolic na utrate tego rynku.
Przy czym, linia G5 Dual i G5 Quad bedzie wciaz wspierana, i dobrze (np Adobe w ogole do przyszlego roku nie planuje wypuszczac nic na MacIntela).
Ktos tu dobrze zauwazyl, ze Apple generalnie moze olewac rynki inne niz amerykanski. Jesli chodzi o kompy, to jest to bliskie prawdy.
Apple nabija sobie kase iPodami i sklepem muzycznym (o ile pamietam, Apple wykupilo kiedys firme Virgin). A juz niedlugo wejdzie znowu cos nowego z Apple-o ile sie nie myle, Apple pcha sie w rynek palmtopow czy czegos w tym stylu.

pozdr

[#65] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #64

Gdyby na takim Macu dałoby się odpalić AOSa czy też MOSa to byłaby to
bardzo interesująca oferta dla amigOWIEC.

[#66] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #62

Jak dobrze, ze jest Biedronka, co?

Oczywiscie - Biedronka, Żabka i Plus. A jak sie komus nie podoba, to i tak to nie zmienia faktu, ze coraz wiecej ludzi wymyka stad do "bardziej" srodkowej Europy za chlebem ;)

Czemu nie dodales,ze iMak kosztuje tyle samo co np Cube Micro A1 (ze starym G3 800 mhz, he he ) z funzine.com???

O, to przepraszam. Nie siedze w tych klimatach.

Na Zachodzie

Na Zachodzie, ludzie zarabiaja kilkarazy wiecej :P
No. :P

Czasem ta pececiarska ideologia zaslepia, co??

Oj, poczytaj ACPi EXECa, to zobaczysz jak bluzgalem na PC. Wciaz sie pod tym podpisuje, choc z pewnymi poprawkami. No wiesz, tak jak w naszym sejmie ;)
Gdy zaczalem zagladac na PPA, staralem sie promowac ten portal i promowalem go w swoich komentach na ACP i EXECu oraz obiecalem ze nie bede TUTAJ trollowal. Z trudem ale jakos dobrze mi to wychodzi i lepiej to tak zostawic :)

Gratuluje "dobrego" peceta za 400 zl...

Dobry, znaczy niezawodny. Niestety nie lubie byc "markowcem", wole jednolite kolory bez transparentow reklamowych. Chociaz z Amiga jest - tak jak jest ;)

To po co ludzie kupuje te Merce

1. Dla szpanu
2. Mniej rdzewieja
3. Dla podwyzszenia morale
4. Patrz punkt pierwszy

Poniewaz nie masz pojecia o Maku

Nie mam (procz MacOS8).

od pewnego czasu probujesz wszystko zwalic na roznice cenowe

Bo taka jest nasza "Polska" rzeczywistosc.

Mac sobie bez ciebie jakos poradzi

Wiem. Ja tez. Co nie znaczy ze nie jestem zainteresowany.

P.s mam nadzieje ze sie nie "mscisz" za ten watek o muzyce na kompach

No cos Ty. Grunt to wymiana pogladow. Pozatym malo jest osob na tym forum z ktorymi mozna popisac o muzyce w sensie "warsztatowym", czyli jak powstaje muzyka. :) :)
[#67] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Andrzej Drozd, post #66

"Czemu nie dodales,ze iMak kosztuje tyle samo co np Cube Micro A1 (ze starym G3 800 mhz, he he ) z funzine.com???
O, to przepraszam. Nie siedze w tych klimatach."

www.efunzine.com

"Na Zachodzie
Na Zachodzie, ludzie zarabiaja kilkarazy wiecej :P
No. :P"

A sprzet maja tanszy!

"Gratuluje "dobrego" peceta za 400 zl...
Dobry, znaczy niezawodny. Niestety nie lubie byc "markowcem", wole jednolite kolory bez transparentow reklamowych. Chociaz z Amiga jest - tak jak jest ;)"

No to masz za te cene, a z lepszymi osiagami: PM G4, iMaki, PM G3 itd.

"To po co ludzie kupuje te Merce
1. Dla szpanu
2. Mniej rdzewieja
3. Dla podwyzszenia morale
4. Patrz punkt pierwszy"

Co to za szpan miec sprzet za 4 tysiaki??? W tym punkcie nr 2 jestes blisko. Za cene Maka dostajesz komputer niezawodny, stabilny, dobrze wyposazony, z przyjaznym a jednoczesnie zaawansowanym systemem operacyjnym, z kopa softu itd.

"Poniewaz nie masz pojecia o Maku
Nie mam (procz MacOS8)."

Os 8 to juz od paru lat zabytek. Patrz www.apple.com/macosx/

"P.s mam nadzieje ze sie nie "mscisz" za ten watek o muzyce na kompach
No cos Ty. Grunt to wymiana pogladow. Pozatym malo jest osob na tym forum z ktorymi mozna popisac o muzyce w sensie "warsztatowym", czyli jak powstaje muzyka. "

I o to chodzi! :D

[#68] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Korni, post #65

"Gdyby na takim Macu dałoby się odpalić AOSa czy też MOSa to byłaby to
bardzo interesująca oferta dla amigOWIEC."

No wlasnie :(
Jest na Maku znany wam wszystkim emulator MacUAE, ale chodzi troche wolno... Da sie cos odpalic, ale ta predkosc nie jest porywajaca. Wlaczylem sobie gierce Projekt X z Amigi, ale normalnie za wolno statek latal :D
Niedlugo sprobuje z Toro, podobno o niebo lepszy.

[#69] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #68

Widzisz emulacja 68k, i układów specjalizowanych chodzi taksobie.
Jednak nie o emulacji tu myślałem, pisałem o nowym AOSie i MOSie, na
PPC. Kumpel mówił, że pod MACOSXem na PEgazieII to da sie grać w Robin
Hooda.

[#70] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Korni, post #69

"Widzisz emulacja 68k, i układów specjalizowanych chodzi taksobie.
Jednak nie o emulacji tu myślałem, pisałem o nowym AOSie i MOSie, na
PPC. Kumpel mówił, że pod MACOSXem na PEgazieII to da sie grać w Robin
Hooda."

Tak na zdrowy rozum, jesli ludzie stawiaja AOSy na PPC typu G3 i G4, to dlaczego na moznaby zrobic portu na Maka? W koncu,z tego co sie zorientowalem w sklepie efunzine.com, mimo tego G3/G4, nowe Amigi maja duzo slabsze wymagania sprzetowe niz przecietny Mac.

Moze cos Ci pojdzie na takim MacOsie na Amidze (np ten Robin Hood), ale szczerze mowiac watpie czy to bedzie dobrze chodzic. Juz pisalem, MacOs X mocno wspolpracuje m.in z karta grafiki 3D. Podejrzewam tez, ze musialbys cos podkrecic w firmware kompa, zeby oszukac instalator Os X (X wykrywa jaki masz sprzet i do niego dostosowuje instalacje).

[#71] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #31

> Mozesz tez kupic najtanszego Maka Mini (za 1700 zlociszy-G4 1.25 Mhz)

Już za 1200 zł mam nowy sprzęt z G5 3.2GHz na pokładzie.
Tylko po co? Jak i tak nie odpale na tym nowego AmigaOS4.

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=11&i=4979&t=2909#reply_4979

>Ja domowe studio mam postawione na G4, osprzecie M-Audio,
sekwencer Reason (zarabisty soft za 400 usd)

No to teraz pochwal sie co robisz na tym sprzecie, bo pisac to sobie kazdy moze.

[#72] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #70

Minimalne wymagania AOS4 i MOS to komputer A1200, A3000, A4000 z PPC i
kartą graficzną. Na G3, G4 systemik zasuwa, na Classicu niewidziałem
jak się sprawuje, wydaje mi się, że ok. Niewiem co wymaga MacOSX :)

[#73] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #71

" Mozesz tez kupic najtanszego Maka Mini (za 1700 zlociszy-G4 1.25 Mhz)

Już za 1200 zł mam nowy sprzęt z G5 3.2GHz na pokładzie.
Tylko po co? Jak i tak nie odpale na tym nowego AmigaOS4."

Taki calkiem nowy (w sensie, ze ze sklepu, z gwarancja itd ?).Co to znaczy "nowy"? To pochwal sie tym, bo pisac to kazdy moze :)
Jak zauwazylem, na tym forum popularny jest kompleks "kwasnych winogron"-jak kogos na cos nie stac, to to wysmiewa i wynajduje jakies niby argumenty przeciw. Jak to mowia, psy szczekaja, karawana idzie dalej...

>Ja domowe studio mam postawione na G4, osprzecie M-Audio,
sekwencer Reason (zarabisty soft za 400 usd)
No to teraz pochwal sie co robisz na tym sprzecie, bo pisac to sobie kazdy moze.
"
Dark elektro. Jak bede gral koncert, to dam Ci znac :) Chwilowo drepcze w miejscu, bo zmieniam sprzet- kupuje G5 (albo w nowym iMaku albo lekko przechodzony PM G5 Dual http://www.apple-history.com/?page=gallery&model=g5_late_05&performa=off&sort=family&order=ASC),
Do tego nowa karte zewnetrzna, mikser juz z efektami (a nie w osobnym module).
Apple zrobilo jeden glupi manewr, nie dalo w "domowych" Makach Firewire 800, tylko 400. Dopiero PM je maja. A ja potrzebuje szybkiej magistrali do obrabiania np wokalu w czasie rzeczywistym, bez latencji (tfu.. opoznienia).

[#74] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #73

Dark elektro

O to w takim razie pewnie slyszales ta muze:

http://www.crankshaft.fi/

Jezeli nie, to koniecznie posluchaj sobie kawalek "Ocean Machine", ktory ukazal sie calkiem niedawno na pewnym demku 68k.

Co o tym myslisz?
[#75] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Andrzej Drozd, post #74

a tu taj masz wersje w avi LINK

nie wiem jak na maku chodzi uae czy jest aga i jit... da sie ogladac juz bezproblemowo dema ktore wymagAja czegos innego niz ocs i 1 mb chip?? np. hity tbl czy klasyki cncd albo flopi ???

[#76] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #73

> Taki calkiem nowy (w sensie, ze ze sklepu, z gwarancja itd ?).Co to znaczy "nowy"? To pochwal sie tym, bo pisac to kazdy moze

Na złotej tacy. Ślepy jesteś czy takiego udajesz. Trudno było kliknąć na linka :P

> Jak zauwazylem, na tym forum popularny jest kompleks "kwasnych winogron"-jak kogos na cos nie stac, to to wysmiewa i wynajduje jakies niby argumenty przeciw. Jak to mowia, psy szczekaja, karawana idzie dalej...

Ta. Co dziś mamy? WTOREK (jest taki polski film). Nie dość, że piszesz głupoty to jeszcze jesteś ślepy. Napisałem jak byk. Po co mi taki sprzęt nawet za 1200 zł jak i tak na nim nie odpale AmigaOS4, więc w czym masz problem?

Wiem, że ten sprzęt nie jest made in Apple

Jak na forum myapple wspominam o AmigaOS4, to zaraz piszą, że A1/ľA1 jest droga i be, albo kasują posty. Tylko jakimś cudem wszystkie A1/ľA1 zostały sprzedane. To kto ma ten popularny kompleks "kwasnych winogron" ;)

> Dark elektro. Jak bede gral koncert, to dam Ci znac

Ja też gram nawet na garnkach ;). Ja chcę teraz posłuchać twojej muzyki zrobionej w całości na twoim sprzęcie. Masz takie kawałki choćby w mp3?

[#77] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #76

"> Dark elektro. Jak bede gral koncert, to dam Ci znac

Ja też gram nawet na garnkach ;). Ja chcę teraz posłuchać twojej muzyki zrobionej w całości na twoim sprzęcie. Masz takie kawałki choćby w mp3?"

Slepy jestes, czy co? Napisalem wyraznie, jak bedzie koncert, dam ci znac. Twoje garnki g.. mnie obchodza, gram na sprzecie.
Nie zwyklem rozdawac moich kawalkow, nawet w mp3, z zadnego projektu. Linka do mojej strony ci nie podam, bo wole plawic sie w forumowym dobrodziejstwie anonimowosci :D :D Kapewu?!

Ten link co dales, to do jakiegos beblania.. :D

[#78] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #53

@ Solaris
Jeszcze raz powtorze, Amiga zostala przedwczesnie ugrobiona. Maki na tej samej rodzinie procesorow szly dalej, rozwijaly sie i dzisiaj wciaz sie utrzymuja na powierzchni.

Wtrące się i spytam czy to prawda, że Maćki przeskoczyły z 040 od razu na PPC? Słyszałem, że nie wyprodukowano Maćków z 060.
W Amigach klasycznych ten procek też nie jest zbyt popularny. To nadal luxus jeśli chodzi o klasyka. Choć ja, jescze całkiem niedawno, posiadałem ten luxus. :D
[#79] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@R-Tea, post #78

To prawda. Nie było żadnego Maka z 060 i tylko jeden limitowany model z 040/40MHz. Klasyczne Maki zatrzymały się na 040/33MHz a potem były PPC.
[#80] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@amigafan, post #79

"To prawda. Nie było żadnego Maka z 060 i tylko jeden limitowany model z 040/40MHz. Klasyczne Maki zatrzymały się na 040/33MHz a potem były PPC."

Zgadza sie. Sytuacja byla taka jak dzisiaj z G5 i MacIntelem.
Apple normalnie sprzedawalo ostatnie Maki z 68040 (np LC Quadry), a juz weszly PPC Maki 6100-kompy od razu nietypowe przez niska obudowe, potrzebowaly specjalnych kart do ewentualnego rozszerzania. Tez byl dylemat, co brac. Przez jakis czas programy wychodzily w obu wersjach (68k i PPC), te z 68k chodzily na PPC, ale strasznie wolno itd. Slowem, historia lubi sie powtarzac,przeciez dzisiaj niektore programy z PPC chodza na Intelu cholernie wolno.
Na poczatku Apple nawet sie troche zagalopowalo, i sprzedawali karty upgrade PPC do Quadry, ale polapali sie, ze w ten sposob nie wzrosnie im sprzedaz nowych kompow :)) Dlatego zastosowano cene zaporowa na te karty.
Potem poszlo lawinowo, wg oznaczenia modelu: seria 6XXX to byly kompy domowe, seria 5XXX to byly kompy z wbudowanym monitorem (jak widac, to rozwiazanie praktykowane od pierwszego Maka, od Maca 128), kompy 7XXX to byly desktopy ale do pracy, seria 8XXX to byly tower do pracy itd itd.
Procesor 68030 jeszcze zalapal sie do laptopow.
A jeszcze potem pojawily sie klony Makow: robili je m.in Umax, PowerComputing, Motorolla.Eh...

[#81] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #80

Na poczatku Apple nawet sie troche zagalopowalo, i sprzedawali karty upgrade PPC do Quadry, ale polapali sie, ze w ten sposob nie wzrosnie im sprzedaz nowych kompow) Dlatego zastosowano cene zaporowa na te karty.

Hehe, a natomiast jesli chodzi o Amige, to wlasnie karty PPC do A4000/3000/1200 utrzymaly Amige przy zyciu. Dzieki temu zaczal powstawac nowy AmigaOS pod PPC (no, a jak wszyscy wiedza, skonczylo sie tak, ze ten nowy AmigaOS nazywa sie dzisiaj MorphOS). Ale juz od samego poczatku, gdy jeszcze nie bylo natywnego systemu pod PPC, AmigaOS 68k dzieki swojej modulowej budowie korzystal z PPC w formie koprocesora i do dzisiaj korzysta - chodzi o "podsystemy" WarpUp(Os) (dalszy, ale juz natywny ciag z tym zwiazany nazywa sie AmigaOS4) oraz PowerUp (dalszy, ale juz natywny ciag z tym zwiazany nazywa sie MorphOS).
[#82] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@Solaris, post #77

Nie zwyklem rozdawac moich kawalkow, nawet w mp3, z zadnego projektu.

No, ale przydaloby sie posluchac okolo polminutowego fragmentu w 24 kbps, mono.

Linka do mojej strony ci nie podam, bo wole plawic sie w forumowym dobrodziejstwie anonimowosci

To moze inaczej - czy jestes znany?
[#83] Re: Jestem w szoku, ze Amiga zyje!

@jimiche, post #75

Poniżej film w lepszej jakości jak ktoś nie ma klasycznej Amigi.

http://ada.untergrund.net/showdemo.php?demoid=478

TBL_-_Ocean_Machine_(non-realtime_DivX5_640x400)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem