Witam serdecznie wszystkich!
Od dziś jestem użytkownikiem Amigi 500 v6A
Tym samym poszerzyłem grono "Amigowców".
Pozwoliłem sobie założyć wątek, ponieważ zdaję sobie sprawę z obecności guru amigowych,
którzy znają swe maszyny od podszewki.
Amiga kojarzy nam się z dyskietkami i kłopotami z napędem.
To też na samym początku postanowiłem zrobić emulator fdc.
W internecie wiele bzdur jest na pisanych które wprowadzają w błąd.
Między innymi kodowanie MFM co artykuł to inaczej wygląda, a powinno być tak:
W amidze na dodatek za komunikacje z fdc odpowiada Paula która otrzymuje dwa sygnały zegarowe.
Jeden daje się 3.58 MHz a drugi 7.coś nas by interesował 3.58MHz podając ten sygnał do preskalera,
/4 daje nam 1Mhz okres 1ns, /8 daje 500kHz okres 2ns, /16 daje nam 250kHz okres 4ns czyli te częstotliwości jakie potrzebujemy do kodowania MFM dla różnych gęstości zapisu.
I paula dzięki temu łatwo będzie się synchronizować,
Standard DD w amidze jest zdaje się realizowany przy CLK = 250kHz. Ale to muszę sprawdzić konkretnie, muszę się także dowiedzieć jak w amidze wygląda struktura ścieżki i sektorów.
Tu bym prosił o pomoc jeśli posiada ktoś jakieś materiały na ten temat w j. polskim.
Dla tego w j. polskim, że angielski jest prosty jak rozumiem temat, w przeciwnym razie potrafi być irytujący. Jednakże uważam, że jest to najlepszy język dla Anglików.

Po tym zostanie mi tylko obliczyć w jakim czasie mikrokontroler jest w stanie wyliczyć sumę CRC.
I będę wiedział czy mikrokontroler sobie z tym poradzi, czy trzeba będzie przygotować obraz dyskietki na blaszaku.
Później będą inne sprawy i poważniejsze zagłębianie się w amigę.
Posiadam trochę kości sram 2048kbit 70ns aż się proszą na fastram.
Posiadam MC68030FE33B oraz MC68882FN33A trzeba to zaprzęgnąć do pracy.
Tudzież wyłonił mi się kontroler SCSI AMD AM85C80
Myślę, że to wszystko razem świetnie by wyglądało. Zima idzie będzie co robić wieczorami.