kategoria: A500
[#61] Re: fdcemu

@glichtanski, post #37

Całkiem zgrabnieOK Lepiej niż HxC

Nom, szkoda że w HxC nie ma tak umiejscowionych przycisków, nie musiałbym wiercić dziur w obudowie.

na PC nie dało się nagrać amigowej gry tak, żeby od strzału się na Amidze uruchomiła ani odczytać amigowej dyskietki 880kB.

Ja pakowałem zipem ADFy aby się mieściły w 720kB. Jeśli nie to dzieliłem ADFa RARem na .rar, .r00, itd.

Nie da się wystartować amigi z czystego ADF.

A co z rozszerzonym ADFem
[#62] Re: fdcemu

@QkiZ, post #61

Odpowiedź na:

Całkiem zgrabnieOK Lepiej niż HxC

Nom, szkoda że w HxC nie ma tak umiejscowionych przycisków, nie musiałbym wiercić dziur w obudowie.

Szkoda mi było obudowy, mój poprzednik starał się by ładnie wyglądała.

na PC nie dało się nagrać amigowej gry tak, żeby od strzału się na Amidze uruchomiła ani odczytać amigowej dyskietki 880kB.

Ja pakowałem zipem ADFy aby się mieściły w 720kB. Jeśli nie to dzieliłem ADFa RARem na .rar, .r00, itd.

Trzeba mieć już rozbudowaną amigę by tak móc. Natywnie nie da rady.

Nie da się wystartować amigi z czystego ADF.

A co z rozszerzonym ADFem ?

Kolega chciał przenosić na karcie sd i odczytywać jako dyskietki te ADF zawierające tylko obraz danych dyskietki. HxC wykorzystuje przerobione ADF posiadające wszystko co posiada dyskietka. Całkowity obraz w formacie MFM. Taki obraz dyskietki zajmuje około 2MB. A urządzenie służy tylko do kontrolowania timingów przesyłu tych informacji do Pauli. Ja też z tego korzystam.
[#63] Re: fdcemu

@Kamikadze, post #62

Trzeba mieć już rozbudowaną amigę by tak móc. Natywnie nie da rady.

Robiłem to na A600 z 2MB RAMu. Nic więcej. No może jeszcze dysk twardy.

Kolega chciał przenosić na karcie sd i odczytywać jako dyskietki te ADF zawierające tylko obraz danych dyskietki. HxC wykorzystuje przerobione ADF posiadające wszystko co posiada dyskietka. Całkowity obraz w formacie MFM. Taki obraz dyskietki zajmuje około 2MB.

Tyle też zajmuje rozszerzony ADF:)
[#64] Re: fdcemu

@QkiZ, post #63

Przegladałem ten rozszeżony adf ale jakoć dziwnie wygląda od środka, nijak nie mołem dojść o co tam biega. Chciałem na szybko coś zbudować, więc potrzebowałem czegoś prostego. Jeśli to ważne to mogę sie dłużej pozastanawiać nad tym adf.
[#65] Re: fdcemu

@Kamikadze, post #64

Taki rozszerzony ADF można stworzyć bez problemu w WinUAE. To na pewno ułatwiło by życie podczas tworzenia obrazów dyskietek. Nie potrzeba do tego żadnej specjalnej aplikacji jak w przemysłu HxC.
[#66] Re: fdcemu

@QkiZ, post #65

Tak wiem, że można stworzyć. Ale nie wiem, czy można przekonwertować te zwykłe do rozszerzonego. Bo w tym cała wygoda. Ale jak wrócę do domu to sprawdzę.
[#67] Re: fdcemu

@Kamikadze, post #66

Chyba najlepszym sposobem byłoby użycie X-Copy pod emulatorem, ale to w przypadku jednego pliku. Może podejrzysz źródła aplikacji HxC do konwertowania ADFów do HFE. Może to coś rozjaśni.
[#68] Re: fdcemu

@QkiZ, post #67

Teraz już nic nie rozjaśni. Tak czy siak trzeba konwretować, czy to będzie tym programem czy innym nie ma różnicy. Cały problem polega na wyliczeniu sumy kontrolnej w locie bo resztę można na sztywno przypisać. Ta suma wyliczana z 512bajtów lub 1024 jeszcze nie sprawdzałem.
[#69] Re: fdcemu

@Kamikadze, post #68

No niestety, ADFy te po 880kB są dobre do emulatorów lub odtwarzania z tego pliku gier na dyskietkę.
[#70] Re: fdcemu

@QkiZ, post #69

No tak, i do przetworzenia trzeba fpga, wtedy najtaniej wyjdzie.
[#71] Re: fdcemu

@Kamikadze, post #70

Jakieś postępy w projekcie
[#72] Re: fdcemu

@TUPCOM, post #71

Tak już działa.
Tylko wyliczyłem że produkcja mało seryjna jest nieopłacalna.
Wychodzi tak samo jak najtańszy HxC.
Ale jak będę miał czas to może opracuje projekt do samodzielnej konstrukcji.
Wówczas cena będzie zależeć od tego jak kto będzie to wykonywał.
Oczywiście jeżeli będą chętni, no i czas pozwoli.

Pozdrawiam
[#73] Re: fdcemu

@Kamikadze, post #72

Możesz pokazać działające urządzenie
[#74] Re: fdcemu

@TUPCOM, post #73

Postaram się umieścić tu jakiś link, w najbliższym czasie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem