[#1] pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....
Poczytalem dzis troszke na forum o kartach PPC do Amisi i tak mnie naszlo. Generalnie wiekszosc z Was twierdzi ze na PPC nie mozna tego, nie mozna tamtego... Czyli dno jakies i w porownaniu z classic zero postepu... Wiec po co to cale zamieszanie z PPC???????????
[#2] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #1

Zamieszanie po nic. Klasyki się tak czy inaczej nie liczą, na Pegasosie czy AmigaOne powerki pokazują co potrafią. A dlaczego PPC w klasyku się nie sprawdza? Tak samo jak silnik z BMW nie sprawdzi się w trabancie...
[#3] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@Grzegorz Kraszewski, post #2

No tak, wiec zmieniam ton - czy na "bardzo mocnych, nowoczesnych amigach typu Pegasos, A1 da sie plynnie odtworzyc np. divx"> Bo jesli tak to nie widze sensu wypuszczenia kart PPC dla starych Amig, gdzie tego SIE NIE DA (vide posty na forum)
[#4] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #3

PPC w A1 i Pegasosach są o wiele, wiele silniejsze niż te w A1200 lub A4000. Filmy odtwarzają bez problemu.

Nie wiem jak się mają benchmarki porównujące szybkość procesorów z a1/pegasosa do pecetowych. A właściwie to nie benchmarki, tylko ich wyniki

[#5] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #3

c3h6 napisał(a):

> No tak, wiec zmieniam ton - czy na "bardzo mocnych,
> nowoczesnych amigach typu Pegasos, A1 da sie plynnie odtworzyc
> np. divx"> Bo jesli tak to nie widze sensu wypuszczenia kart
> PPC dla starych Amig, gdzie tego SIE NIE DA (vide posty na
> forum)

Zdaje się, że na (nie mocnym) Pegasos-I PPC G3 600MHz pod MorphOS możesz już oglądać 2 filmy jednocześnie z dźwiękiem w formacie XviD - 640x480.

A na (nie mocnej) AmidzeOne-SE PPC G3 600MHz będzie trochę szybciej dzięki programowi DVPlayer. Autorem jest ten sam gościu, który napisał program RiVa dla m68k do oglądania filmów w MPEG1 i na tym programie pod AmigaOS 3.x z procesorem 68060 można oglądać filmy formatu MPEG1 (VCD) 352x288 z dźwiękiem w całej okazałości.

Jest już natywny AMP2 i nowy MooVid oraz MPlayer dla AmigaOS4.
Poniżej masz film z małej prezentacji filmowej pod OS4 na AmigaOne.

[#6] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

Dziekuje za odpowiedzi, wszystko pieknie, tylko ja dalej pytam - jaki byl sens tworzenia PPC na classics jak to i tak bylo przejsciowe???
[#7] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #6

c3h6 napisał(a):

> Dziekuje za odpowiedzi, wszystko pieknie, tylko ja dalej pytam
> - jaki byl sens tworzenia PPC na classics jak to i tak bylo
> przejsciowe???

Hehe jaki sens?

Właśnie słucham radia shoutcast mp3 na ANR i pisze tego posta z A1200,
a system dalej sobie zapie.....

Encodowanie 3-4 minutowego CDDA stereo 44.1kHz Lame MP3 z VBR HQ na moim PowerPC 603e 240MHz w Amidze 1200 trwa zaledwie kilka minut, a encodowanie Lame na moim drugim obok procku 68k 40/30MHz z tą samą jakością trwa nawet kilka godzin.

Czy to nie ma sensu

[#8] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #6

Jak to jaki sens? Karty PPC do klasyków powstały w 1997 roku, wtedy gdy PentiumMMX (a wcześniej dużo lepszy PentiumPro) pojawił się w świecie PC. Standardu DiVX jeszcze nie było, żaden zresztą PC by go nie udzwignął. Taki 603e lub 604 to była wtedy niezła maszyna i dawała możliwośc (jak się potem okazało raczej potencjalną) wykorzystania w programie mocy obliczeniowej dużo wyższej od przestarzałego już 68060. Jednak te procesory dla DiVX też są za słabe, pozatym konstrukcja kart niestety ograniczała możliwości PPC - słynne switch contexty i 32 bitowa szyna danych w przypadku BlizzardaPPC, same Simmy PS2 FP do demonów szybkości też nie należą.
A jaki był w 1997 r. sens używania nowych procesorów? Taki sam jak w przypadku PC - szybsze i bardziej wypasione programy. W przypadku Ami dochodziła konieczność przepisania OS pod PPC, co stało się ostatecznie niedawno, bowiem od pół roku posiadacze Amig klasycznych z PPC mogą się cieszyć AmiSystemem pod PPC - Morphosem (AmigaOS4 jest wciąż w fazie testów).
Możesz co najwyżej zapytać, jaki jest sens używania DZISIAJ kart PPC w klasykach... odpowiedź - praktycznie żaden, bowiem możesz na tym posłuchać MP3 i cieszyć się szybciej dekodowanymi stronami z JPG (to będzie 90% zastosowań). Za niemałe pieniądze.
A nowe Amigi - 1 GHz G4 w Pegasosie na którym piszę te słowa pozwala używać programów z Amigi w granicach 5 % obciążenia CPU, podobnie słuchać MP3. A DiVX (od których się zaczął ten wątek) chodzą na 45% CPU, czyli pewnie poszłyby dwa naraz... tylko po co?
[#9] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@wali7, post #8

Możesz co najwyżej zapytać, jaki jest sens używania DZISIAJ kart PPC w klasykach... odpowiedź - praktycznie żaden

Są jeszcze dwie rzeczy które zapewnia Połerka: możliwość podłączenia karty graficznej i łącze SCSI... te parę już ładnych lat temu to było naprawdę coś... a lepszej karty gfx na Classica jak B(C)Vision przecież nadal nie ma... słowem: chcesz na maxa wykorzystać możliwośći drzemiące w Classicach to spraw sobie PowerPC koniecznie z B(C)Vision i dysk SCSI...

[#10] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@Dopuser, post #9

To prawda, i SCSI i BVision wart jest polecenia. Z PPC pokaże na maksimum możliwości klasyka. Można też wspomnieć o Mediatorze...
Tak czy inaczej, po wydaniu mnóstwa kasy otrzymamy nadal maszynkę do MP3 dobrą (odtwarzacz MP3 USB kosztuje sporo mniej ;) ), do DiVX za słabą. Za spoooooore pieniądze. Już lepiej szukać w "nowych Amigach" i Pegazach.
[#11] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@wali7, post #8

No fakt. Pytam, bo czytam sobie ostatno rozne fora i stare ACS-y i tak sie zastanawiam.... Wypuszczono karty PPC dla klassikow, a za chwile odstapiono od tej architektury (tzn. aclassica) na rzecz nowych maszyn, natywnie wyposazonych w PPC. Ponadto tak sie zastanawialem, kiedys mialem PC 486 i tam dalo sie posluchac MP3 np, a w ACSach pisza ze do tego trzeba min. 1200 plus 060. Stad moje rozwazania. Skoro da sie sluchac na PPC z 1200 to 1200 + 060 tez chyba pociagnie?? To raz. Dwa. Skoro da sie na 1200 rozbudowanej, to co da sie na rozbudowanej 1200 z PPC? Zaznaczam, ze nie chodzi mi o filmy divx (od tego jest dvd ), ale o mozliwosci. A1 i Pegasos sa wciaz bardzo drogie i trudne do zdobycia.
[#12] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #11

>>> na mediatorze>>>> Dobra. Podajcie cene ile by kosztowalo rozbudowanie 1200 na maksa i czy w ogole warto...
[#13] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #11

Słuchać MP3 się dało na 68030 50 MHz (sprawdzałem), tylko z obciętą o połowę częstotliwością próbkowania i mono (ale efekt był całkiem, całkiem). Na 040 25 MHz jest już lepiej (w końcu jest dwa razy szybszy od rzeczonego 030). 68060 zapewnia pełną jakość MP3 bez zacięć... Jednak co do zabaw MP3 na PC, to u kolegi w pracy, na Pentium 166 MHz, MP3 lubiły się rwać przy pracy z kilkoma programami naraz.
MP3 na PPC 603e to klasyczny overkill :), procesor jest mało obciążony, ale tak czy inaczej na DiVX jest za słaby.
[#14] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@wali7, post #13

Dobra dobra :D P166 to byl lipny proc i nie dziwie sie ze "mu sie" rwalo. A jednak, wioec "fachowcy" z ACS oklamali mnie hihiihi. 060 Rules!!!!!!
[#15] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #14

Możesz podaćnumer ACSa w którym tak napisali? Bo jakoś jedyne co sobie przypominam to coś przeciwnego niż napisałeś...

[#16] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@koodlaty, post #15

5/98 artykul "MPEG Audio"
[#17] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #16

Hmm... ja w dalszym ciągu nie widzę gdzie ACS kłamie. Jest nawet mowa o tym, że dzięki MPEGA Audio Player można słuchać mp3 nawet na 030 50 MHz przy 44 kHz

[#18] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@koodlaty, post #17

No fakt o tym mowia, ale ja pytam o mozliwosc odsluchu/ogladania bezposrednio a nie przy pomocy "ulepszaczy". Ponadto pan Zalepa pisze, ze na 030 przy uzyciu wspomnianego progrAmu mogl sluchac mp3 mono... Jesli chce posluchac full to musze miec maksa bez PPC czyli 060...
[#19] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@wali7, post #13

Tak czytam ten wâtek i aż mnie zaczyna strzykać...

Primo: KTÓRY DivX? DivX to kodek, ktory powstał dobre kilka(naście?) lat temu jako "piracka mutacja" MPEG4 autorstwa M$, i od tego czasu namnożyło się sporo jego wersji (obecnie jest 5.x czy 6.x). Jeżeli chodzi o DivX v1.x to filmy w tym formacie i rozdziałce ~320x240 (Sorry, AGA only ) działają bardzo dobrze. Niestety 2.x czasami się przycinają, a "im wyżej, tym gorzej".

Secundo: Odtwarzając MP3 na 68k obciążasz procesor prawie na max, odtwarzając na PPC to nie dość że niedużo obciążasz PPC, to na dodatek prawie w ogóle nie obciążasz 68k (zostaje kwestia obsługi transferu, dźwięku, itp).

Terzo: Mając PPC zwiększasz liczbę obsługiwanych programów o te dla PUP/WOS. Dodatkowo niektore programy mają wersje na 68k i PUP/WOS. Na PUP/WOS jest sporo nieźle działających emulatorów (MAME, DarcNES, SNES9x/WarpSNES, AmiGenerator...). Jest też trochę gier i programów.

Ostatnia modyfikacja: 03.03.06 23:16
[#20] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@wali7, post #10

Szkoda że na tym przenośnym MP3 USB nie można odpalić
amigowego systemu i miksować trzech mp3 jednocześnie

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=7&i=1520&t=1186&v=f#reply_1509

[#21] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@Solo Kazuki, post #19

Niestety, ta dwuprocesorowość Amig z PPC jest czysto hipotetyczna. A wynika ona stąd, że komputer to nie tylko procesor, ale również pamięć i I/O, a w Amigach obydwa procesory dzielą wspólną pamięć operacyjną. W momencie gdy jeden procesor korzysta z szyn, drugi musi być od nich odłączony, a sam proces przełączenia trwa dosyć długo (słynny switch context). Tak więc w tych maszynach wydajność procesorów w żaden sposób się nie sumuje (a raczej odejmuje, z uwagi na długi czas trwania switch contextu), a uzywanie ich np. do dekodowania dzwięku wynika raczej z potrzeby użycia napisanego (i skompilowanego) dla 68k algorytmu, niż dla szczególnej poprawy wydajności. Co oznacza "kwestia obsługi transferu", skoro z uwagi na switch contexty i ogólny mniejszy tranfer danych 68k<>RAM w porównaniu do PPC<>RAM obsługa ta nic nie daje, a wynika tylko i wyłącznie z faktu wykrzystania procedur samego OS skompilowanych dla 68k. Oczywiście, sprytnie manipulując wykorzystaniem cache procesorów można osiągnąć pewne rezultaty, ale efekt i tak jest niewspółmierny do wysiłku, i tym mniejszy im więcej "świeżych" danych musi przepompować procesor z lub do RAM - a tak jest w przypadku jakikolwiek procedur dekodujących.
Ta "zaleta wieloprocesorowości" to jeden z mitów wymyślonych w czasach świeżego PPC w Ami, mający wykazać wyższość Amig nad konkurencją.
A przecież tych przewag nie trzeba było wymyślać, bo są inne, całkiem realne :)
[#22] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

PS. I w dalszym ciągu mam dostep do układów specjalizowanych (AGA/PAULA) klasycznej Amigi bez korzystania z emulacji UAE ciesząc się szybkim systemem.

[#23] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@wali7, post #21

Chwilkę... nie wiem czy ciebie dobrze zrozumiałem, ale sugerujesz że amiga z PPC nie dość że nie jest szybsza lecz... wolniejsza? Wiesz... o context switch to chyba każdy słyszał, i niepotrzebnie strzępisz język. Ale faktem jest że to twoje "przepompowywanie" danych przez 68k wypada o wiele lepiej, niż gdyby 68k miał te dane dekodować/obrabiać/itp. I wierz mi lub nie ale słuchanie MP3 z PPC to sama przyjemność i mogę przegldać strony czy nawet coś robić bez nieprzyjemnych zacięć muzyki lub drugiego procesu. Że nie wspomnę o takich rzeczach jak Quake, emulatory czy filmy, które o wiele lepiej działają na PPC niż nawet na 68060. Prawdą jest natomiast że rzeczywisty dostęp do pamięci i w ogóle danych jest wolniejszy, ale nie zmniejsza to przewagi PPC nad 68k. Oczywiście że gdyby inaczej zaprojektować architekturę kart turbo to dałoby się więcej wyciągnąć z PPC (tak, niestety na klasyku PPC nie pokazuje pełnych swoich możliwości), ale i tak taki tandem jest w gruncie rzeczy szybszy niż sam 68k.

Ostatnia modyfikacja: 04.03.06 08:01
[#24] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #6

Dziekuje za odpowiedzi, wszystko pieknie, tylko ja dalej pytam - jaki byl sens tworzenia PPC na classics jak to i tak bylo przejsciowe???

W zwiazku z tym ze nie lubie czytac i pozniej odpowiadac (wlasnie w tym przypadku), to moze napisze to, co mozliwe ze juz ktos napisal.

Po to aby Amiga przezyla do dzisiejszych czasow. PowerPC (PPC) w Amigach pojawil sie wtedy gdy w swiecie PC standardem byl Pentium 1 200 MHz i tani Celeron 300 MHz.

Dzieki PPC mamy dzisiaj AmigaOS4 i MorphOS. Idziemy do przodu ;)

Ostatnia modyfikacja: 04.03.06 08:16
[#25] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #11

w ACSach pisza ze do tego trzeba min. 1200 plus 060

Wystarczy 040/25 MHz. Kluczem do bramy jest "tylko" odpowiedni program - Prayer2.
Na 040/40 MHz mozna nawet znosnie uzywac starego AmigaAMPa v2.8
[#26] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #12

Podajcie cene ile by kosztowalo rozbudowanie 1200 na maksa i czy w ogole warto...

Warto, ale nie na maksa. Tylko tak jak mam ja :P

A1200 - 100 zl
BlizzardPPC - 350-400
128 RAM - 80 zl
Karta graficzna BVision - 250 zl

Reszte komponentow wyciagniesz z peceta (czyli HD, DVD(CD)-RW, wieza, zasilacz, monitor i inne p******ki

Za konfiguracje na maksa dasz z 3x wiecej - a to jest juz cena nowych komputerow amigowych z G3/G4.

Ogolnie rzecz biorac, jezeli nie miales jeszcze kontaktu z Amigami, to odrazu zacznij od Amig G3/G4 i golej A1200 (100 zl) aby poznac podstawy - poniewaz informatyka szkolna i pecetowa jest jeszcze w poprzedniej epoce i bedziesz musial nauczyc sie troche inaczej myslec - czyli wylaczyc "szkolne pecety" i patrzec z kilku punktow widzenia ;)
[#27] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@wali7, post #21

Jako uzytkownik A1200 i karty dwuprocesorowej mam pewne "ale". Ale nie do tego co napisales, tylko z rzeczywistoscia.

Mianowicie nasze "az" dwa najlepsze playery (AmigaAMP i ANR) maja GUI pod 68k. Na Pegazie tego nie widac, ale jednak WB3.x lepiej potrafi uciagnac AmigaAMPa (GUI 68k + dekoder PPC (WOS)), podczas uzywania internetu, niz MorphOS Classic z poradzeniem sobie z GUI 68k + decoderem PPC i jednoczesnym uzywaniem internetu ;)

Ta "zaleta wieloprocesorowości" to jeden z mitów wymyślonych w czasach świeżego PPC w Ami, mający wykazać wyższość Amig nad konkurencją.

Patrzac na PPC jak na koprocesor, to wyglada to bardzo atrakcyjnie :)
[#28] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #3

Wszystko zależy... Wiekszość formatów bez problemu, ale wiadomo...
gdzieś mogą być filmy zakodowane tak, że nawet na wypasionych pc-tach
bez sprzętowego dekodera się tną mam taki sprzed 3.5 roku - zaleta
bardzo dobra jakosć... tyle, że parę minut filmu zajmuje 200 mega...
Ale do standardowych filmów pegasos wystarcza...

[#29] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #6

w 1995 roku, gdy było to tworzone nei było to przejściowe i gdyby inna
była polityka firmy i OS4 pojawił sie pod koniec 96 roku tak jak
szumnie zapowiadala firma z Amiga w nazwie byłby to wtedy nienajgorszy
sprzęt i nie musiałby być przeprojektowywany na tą hybrydę...

[#30] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@wali7, post #8

Gwoli przypomnienia pierwsze prototypy kart PPC dla amigi były
prezentowane w 1995 roku stąd pamięc simm.. wtedy inna była w
Gliwicach niedostępna :P...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem