[#48]
Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....
@c3h6,
post #6
Dziekuje za odpowiedzi, wszystko pieknie, tylko ja dalej pytam - jaki byl sens tworzenia PPC na classics jak to i tak bylo przejsciowe???
To proste. Ludzie chcieli mieć Amigi z szybszymi procesorami i gotowi byli za to zapłacić. I to bardzo dużo. Potrzebny był nowy sprzęt, szybkość i jakość, bo świat rwał do przodu, lecz perspektywy na nową Amigę były marne. Na logikę ładowanie PPC jako koprocesora do klasyka rzeczywiście mogło nie mieć sensu, ale na tę samą logikę to już wtedy nie miało sensu zajmowanie się Amigą. Czy te nieszczęsne karty uratowały Amigę od zagłady, czy boleśnie rozczarowały środowisko amigowe - sam się do dziś zastanawiam. Być może oba stwierdzenia są poprawne...
Osobiście wtedy niestety uznałem, że to rozwiązanie nie ma kompletnego sensu i przyszłości, pomijając, że karty PPC były i tak poza moim zasięgiem finansowym. Już wtedy było wiadomo, że potrzebny jest zupełnie nowy sprzęt i system operacyjny, ale jak widać, aż do dziś sytuacja jest niejednoznaczna. I może choćby z tego jednego powodu tamta "powerprowizorka" miała swój sens...