[#31] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #12

Kilka razy taniej niz parę lat temu czyli tylko parę tysięcy. Warto
tylko dla kolekcjonera, użytkowo taniej wyjdzie Pegasos... nawet chyba
A1, dając więcej w zamian. Pamiętam czasy, jak ktoś utargował kartę
PPC na 4000 tylko :)) Fakt najbardziej wypasioną wtedy do A4000 ale
zawsze :))

[#32] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #1

Generalnie wiekszosc z Was twierdzi ze na PPC nie mozna tego, nie mozna tamtego... Czyli dno jakies i w porownaniu z classic zero postepu... Wiec po co to cale zamieszanie z PPC???????????

Zapomniałeś o czymś takim jak *CZAS*
"Zamieszanie" z PPC jakie czytasz w ACS/MA było w ubiegłym wieku a "tego nie można czy tamtego" mamy dziś czyli kilka lat ładnych od tamtego wydarzenia.
W czasach gdy powstały karty PPC były to jedne z lepszych wogóle istniejących procesorów. Więc nie traktuj starych ACS czy MA tak jakby te gazety ukazały się przed miesiącem.
A że prototypy kart z G3 do A1200 nigdy nie ujrzały światła dziennego to już inna sprawa.

Ostatnia modyfikacja: 04.03.06 10:38
[#33] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #14

tyle, że na PPC 166 + BVision vcd praktycznie bez zacięć (trzeba było
dodatkowo schłodzić BVision :PPP puszczana w rozdzielczości x2
spokojnie oglądałem.... więc nie dokońcakłamali, po prostu było mało
softu wykorzystującego moc proca, a to przez system i firme z Amigą w
nazwie...

[#34] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@Solo Kazuki, post #23

Amiga z PPC i 68k jest szybsza od amigi z 68k tylko (przy założeniu że jest to ten sam 68k oczywiście). Ale 68k dzielący dostęp do pamięci z PPC jest wolniejszy niż ten sm 68k mający pełen dostęp do RAM, podobnie PPC, który musi czekać na 68k. A długi czas switch contextu tylko pogarsza sprawę. Dużo większa wydajność PPC od 68k (o rząd) czyni jednak tę zabawę opłacalną.
Przecież wiadomo, że zastosowanie PPC pozwoliło bawić się na małej Ami Quake, słuchać MP3 czy mieć szybciej dekodowaną grafikę. Miałem PPC w klasyku wystarczająco długo by o tym się przekonac naocznie ;)
Chodzi tylko o to, że w przypadku kart Cyberstorm/BlizzardPPC ten drugi procesor (z punktu widzenia PPC) jest tylko kulą u nogi. I użycie go do obsługi transferu (czy czegokolwiek) wcale nie odciąża PPC, gdyż ten ostatni i tak musi czekać bezczynnie podczas transferu dużych bloków danych przez 68k. I wcale nie twierdzę, że PPC jest tu wolniejszy od 68k. Twierdzę tylko że, z uwagi na obecność wykorzystywanego 68k na tej samej szynie, PPC traci wiele ze swej mocy.
Lata zabawy Amigami i czytanie amigowej prasy wyrobiły w nas przekonanie, że każdy element amigi jest najlepszy i idealny. A w wielu wypadkach tak nie jest - choćby właśnie w tym.
A co do strzępienia języka... wiedzieć to pewnie każdy wiedział o context switchach, ale chyba nie każdy wyciągnął wnioski z ich istnienia.
[#35] Ja nie twierdzę

@c3h6, post #1

Nie wyobrażam sobie classica bez PPC. No bo spróbuj skodować mpega albo divxa pod 68k, a potem obejrzeć efekt - powodzenia.
[#36] Re: Ja nie twierdzę

@Daclaw, post #35

ja sobię mogę wyobrazić klasyka bez PPC - nawet nie muszę sobie wyobrażać, bo moja perwsza A500 w 1991 roku miała tylko 68000 ;)
[#37] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@koodlaty, post #17

bo mozna, warunkiem było 8 megowy bufor + utwór poniżej 4.5 minuty....

[#38] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@Kaczus, post #33

O właśne - VCD. Przecież teraz tego mnóstwo jest w różnych sklepach i hipermarketach, a to są praktycznie czyste MPEG1 lub MPEG2. VCD nawet na AGA HASAJĄ! Właściwie to i na 68060 można, ale z kartą GFX najlepiej. Oczywiście Karta GFX + PPC to zapewne samo miodzio... ale nie mam karty

[#39] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #6

Człowieku, pozbieraj fakty i przejrzyj historię kart z PPC dla Amigi. Zauważysz, że wtedy był sens. Divxów wtedy nie było, a pecet u kolegi za ścianą stał się wtedy jakiś wolny. Dodatkowo mogłem w czasie rzeczywistym zrobić mp3, otrzymałem UWSCSI (luksus), mogłem wsadzić w końcu więcej pamięci do mijej A4000, no i inny mały szkopuł: można było podpiąć pod to najszybszą wtedy kartę graficzną. Jakby wtedy była dostepna A1 albo Pegasos, to nie byłoby co sie zastanawiać. Ale wtedy to była jedyna alternatywa szybkiej Amigi i to przez kilka lat. Teraz faktycznie nie ma to sensu. Wiec co dalej masz tytania, po co powstał CSPPC czy BPPC? Gdyby nie te katry, to nie powstałby MorphOS i Pegasos. A one stału sie jakims bodźcem aby powstała A1 i AmigaOS4.
[#40] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #12

Nie warto. Spotkasz problemy z prądem. A jeśli chcesz rozbudowywać Clasika na maxa, to polecam A4000. No i nie ma co oszczędzać :) Hobby kosztuje :)
[#41] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #16

Przeczytałem ten artykuł (jeszcze raz :)) i jakoś nie znalazłem nigdzie kłamstwa. Inna sprawa że to były czasy gdy kartę CSPPC miałem już w swojej A4000 jakieś sześć miesięcy. Już wtedy ten artykuł mnie śmieszył, bo do mp3 używałem PPC i robiłem kolegom mp3 na zawołanie :) Oni nie mieli wtedy nawet 68060.
[#42] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@wali7, post #34

No to ja coś jeszcze dopiszę. Nigdy nie miałem A1200. Na A4000 przeskoczyłem od razu z oryginalnej 68040/25 na CSPPC 68060/50 i 604e/210. Wygoda i szybkość działania systemu wzrosła z wiadomego powodu. Ale CSPPC miała coś jeszcze. Pamięć 64-bitową pamięć. Nawet porównując transwery na Cyberstormie z 68060/50 z moją CSPPC, było widać że nowa karta procesorowa jest szybsza. Co do tych kontextswichy, to najbardziej sa widoczne po uruchomieniu iFusiona. W innych przypadkach ich nie widać. No i jeszcze inna rzecz (może to sprostują programiści), 68k nie pomaga w przesyłaniu danych z pamieci do PPC. PPC samo potrafi sobie pobrać odpowiednie dane z pamięci. Mógłbym teraz pokazać schemat blokowy karty CSPPC, tam widać dokładnie, że 68k i PPC ma bezpośredni dostęp do pamięci, a PPC dodatkowo ma 64-bitowy dostep. Zresztą po uruchomieniu MorphOSa, 68060 jest "wyłączany" i tu widać że jest niepotrzebny do działania PPC. Dzięki MorphOSowi można sprawdzić czy praca PPC była spowalniana przez działajace 68060. Jakoś nie zauważyłem, aby PPC dłużej robił mi mp3, jak 68060 był mączony przez IBrowsera, czy nawet LigthtWafe.
[#43] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@kmilota, post #42

Nie widziałeś kontekst swiczy, bo programiści o to zadbali, tylko,
żebyś ty ich nie widział, trzeba było spędzić 3 razy więcej czasu nad
programem, niż gdyby system był natywny

[#44] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@Kaczus, post #43

No i o to chodzi. Dla programistów wielkie brawa. Szkoda, że całą zabawę z tymi kontext swichami, nie bierze na siebie taki WarpOS.
[#45] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@kmilota, post #44

tego sie nie da zrobić od tej strony, jedyne co mozna zrobic, napisać
nowy system operacyjny... niestety termin jest ma już 10 letni
poślizg....

[#46] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@Kaczus, post #45

I dlatego czekam na AmigaOS4 na clasika.
[#47] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@kmilota, post #46

Ja przestalem w 98 po rozmowie z Petrem T...

[#48] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@c3h6, post #6

Dziekuje za odpowiedzi, wszystko pieknie, tylko ja dalej pytam - jaki byl sens tworzenia PPC na classics jak to i tak bylo przejsciowe???

To proste. Ludzie chcieli mieć Amigi z szybszymi procesorami i gotowi byli za to zapłacić. I to bardzo dużo. Potrzebny był nowy sprzęt, szybkość i jakość, bo świat rwał do przodu, lecz perspektywy na nową Amigę były marne. Na logikę ładowanie PPC jako koprocesora do klasyka rzeczywiście mogło nie mieć sensu, ale na tę samą logikę to już wtedy nie miało sensu zajmowanie się Amigą. Czy te nieszczęsne karty uratowały Amigę od zagłady, czy boleśnie rozczarowały środowisko amigowe - sam się do dziś zastanawiam. Być może oba stwierdzenia są poprawne...

Osobiście wtedy niestety uznałem, że to rozwiązanie nie ma kompletnego sensu i przyszłości, pomijając, że karty PPC były i tak poza moim zasięgiem finansowym. Już wtedy było wiadomo, że potrzebny jest zupełnie nowy sprzęt i system operacyjny, ale jak widać, aż do dziś sytuacja jest niejednoznaczna. I może choćby z tego jednego powodu tamta "powerprowizorka" miała swój sens...

[#49] Re: Ja nie twierdzê

@wali7, post #36

Do dzisiaj w swoich Amigach nie mam PPC. Najpierw nie było na to praktycznie softu, potem był soft ale brakowało systemu a wydawać majątek na kooprocesor którego 95% czasu pracy to wydzielanie ciepła nie wydawało mi sie specjalnie atrakcyjne. Zamiast w PPC wolałem zainwestować w 060 co było rozwiązaniem rozsądnym. Teraz jest system na PPC tyle że na dzień dzisiejszy bardziej perspektywiczne wydaje sić inwestowanie w nową Amigć z G3/4 niż w kanapkć ze starym PPC.
Miałem PPC w ogryzku. Najpierw 601/100MHz, na moje oko było to wolniejsze od 060/50MHz w Amidze, zamieniłem na 604/180MHz, od Amigi było szybciej ale dalej jakoś tak nie bardzo. Dopiero jak wstawiłem G3/400MHz to ogryzek dostał skrzydeł. Teraz czas uskrzydlić Amigć.

Pozdrawiam
[#50] Re: Ja nie twierdzê

@RadoslawF, post #49

Zgadzam sie z przedmowca,dla mnie najlepszy konfig to classic z 060, GFX i karta muzyczna (niewazne czy przez PCI czy inna),do pracy,netu i mp3 super,a divx to moge na wynalazkach typu Manta z makro za 150zl ogladac:))
[#51] Re: Ja nie twierdzê

@MrT, post #50

Ale np. w Shogo nie pograsz na takim klasyku chyba że gdzieś stoi grzyb albo Peg w pobliżu.

[#52] Re: Ja nie twierdzê

@Malin, post #51

Ja przeszedlem cale Shogo na classicu (BVision + BPPC 040/36MHz).
[#53] Re: Ja nie twierdzê

@Arbuz, post #52

No ale na Amidze z 060 nie ma na to szans.

[#54] Re: Ja nie twierdzê

@Malin, post #53

Tylko,ze ja nie lubie gier FPP:)Bardziej irytuje mnie brak Heroes Of Might&Magic, mozna na ShapeShifter popykac w HoM&M2,wiec w sumie spoko. Wiadomo,ze zawsze sie znajdzie cos czego nie zrobie na jakims sprzecie,cos za cos,jak dla mnie brak nowych FPP to nie problem,zreszta zawsze mozna dokupic 060 z PPC jak ktos musi grac w Heretica 2 czy Shogo,ja nie:)
[#55] Re: Ja nie twierdzê

@MrT, post #50

Oglądać można i w takim przypadku Manta jest oczywiście najlepszym rozwiązaniem. Ale ja chcę dodatkowo takie divx-y na Amidze robić, a tego nie da rady na 68k w sensownym czasie. Kodowanie mp3 czy przeglądanie nieobrobionych fotek z cyfrówki też jest średnio przyjemne.
[#56] Re: Ja nie twierdzê

@MrT, post #50

...no wlasnie, ja jednak chyba tez zamiast ppca wybiore o60 do mojej AMI. Jakos bardziej mi lezy niz PPC.
[#57] Re: Ja nie twierdzê

@Malin, post #53

W obecnej sytuacji (tj. gdy jest na rynku Pegasos i AmigaOne)zastanawiam sie co oznacza Amiga Classic. Bo moze to byc np:
1. Amiga z 68k
lub
2. Amiga z PPC
To tak pomijajc watek
[#58] Re: Ja nie twierdzê

@c3h6, post #56

Najlepiej jak zrobisztak jak ja, czyli 060/60 z PPC603e/240 , czyli dwa w jednym.

[#59] Re: Ja nie twierdzê

@Arbuz, post #57

To nie procesor tylko plyta glowna decyduje.

[#60] Re: pOCZYTALEM SOBIE DZIS Forum i tak mnie naszlo - Powerka i jej mozliwosci....

@wali7, post #8

A nie po to powstał WarpOS, żeby usprawnić przełączanie między procesorami? :P

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem