kategoria: A500
[#31] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@fazior, post #28

Na mojej GBA1000 (procek 68030 50 MHz) transfer z karty CF to 2,8 MB/s. Karta CF to 2 GB Kinston "z kwiatkiem". Ile wyciągasz na ACA500, skoro piszesz że jest wolno?

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2014 15:55:55 przez wali7
[#32] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@wali7, post #31

Na szybszej A1200, na standardowym kontrolerze wyciągnie się do 2.5MB/s, ale na golasie to chyba do 1.8MB/s. Także jak na ACA500 ktoś wyciąga nawet 1.5MB/s to jest całkiem nieźle, jak chce lepsze transfery, to powinien jeszcze jakąś turbinę dorzucić (np. ACA1232), pewnie wyniki się poprawią i będzie lepiej niż na A1200 z turbo.

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2014 16:54:42 przez flops
[#33] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@flops, post #32

"ktoś wyciąga nawet 1.5MB/s to jest całkiem nieźle"No na pewno nie źle, ale chyba jak ktoś używa kart cf z ubiegłej epoki. Teraz mam Extrem III bo ostatnio spaliłem dwa kwiatki, ogólnie karty z serii Ultra są drogie, czego nie można powiedzieć o Kingstonach. Tylko własnie nie wiem, jakie systemy plików obsługuje aca w slocie aux, nie wie ktoś?

A tu moje 1,88 mega na sekundy na samej ACA-500

[#34] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@amizet, post #33

A dorzucał ktoś drugą kartę i mierzył transfery. Wydaje mi się że powinno być znaczne przyspieszenie, bo po prostu 68020 14MHz i 68000 14MHz i operacje systemowe zwalniają odczyt (myślałem, że jak ACA nie ma tych marnych 256B cache dla instrukcji to będzie jeszcze wolniej, ale jednak się myliłem).
[#35] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@Jenot, post #29

Narazie jestem na etapie wkładania tych moich 2 AK:) do środka A500, właśnie wytrawiłem płytkę złącza krawędziowego, jak skleję całość to zbadam ten transfer. Ja "od zawsze" używam fastata i amig 1200, stąd pewnie wrażenie powolności okrutnej na tej aca 500 i kartach cf. PS. Nie zawieruszył Ci się czasem jeden plipbox:)? Z checią bym uzupełnił tą moją bestyję o takie ustrojstwo, zdaje się że w śmieciach gdzieś mi sliversurfer zalega, więc można by przetestować taki zestaw na AmiParty:)?

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2014 21:58:00 przez fazior
[#36] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@fazior, post #28

Co ty gadasz, mam Sandisk Extreme III i mam 2.7MB/s transferu przy mapromie i scsi.device 46.0, bez mapromu jest ok 2MB/s, a słabe karty jak kingston z kwiatkiem mają transfer w granicach 1.2MB/s i 1.9MB/s z mapromem. Myślę, że powinno się kupić od razu dobra kartę CF i się cieszyć, a nie być chciwym, a potem psuć opinie dobrym kartom CF, zresztą moge powiedzieć tak samo, ze dyski talerzowe są wolne, bo miałem taki sary, który ledwo uzyskiwał 2MB/s
[#37] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@sanjyuubi, post #36

Oj tam, ja chciwy nie jestem:)
[wyróżniony] [#38] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@sunater, post #22

Znalazłem jeszcze coś takiego, jak "Project Intercalaris" http://www.youtube.com/watch?v=lRmJR18jVaQ co rzekomo rabotajet na OCS/ECS.
Wyglądałoby więc na to, że na ACA500 będzie lepiej.
[wyróżniony] [#39] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@sunater, post #25

Sunater:

> czy jakikolwiek sens ( w sensie wydajnościowym nie ogólnym) ma kupowanie do aca500 dopałki na 030 ??
----------------------
Twierdzę, że jest. Ja ściągnąłem z RetroAmi http://retroami.com.pl/ kartę 020 / 20mhz (po rozsądnej cenie, bo ACA500 też tam kupiłem, więc dostała mi się jakaś fajna zniżka :) ) i jestem zadowolony. W sensie - urządzenia do pracy lub gier 3D, jeśli soft z obu kategorii akurat idzie na OCS/ECS.

Z demami oraz zwykłymi grami 2D bywa bardzo różnie, raczej odłączam.

> ale ja chce moją 500 tke Xd
-----------------
Bardzo bardzo słusznie, sam nie ująłbym tego lepiej. ;)
[#40] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #38

Wygląda że ta gierka z filmu jest puszczona na czymś szybszym niż goła A500, ale na ACA500 powinno już jakoś chodzić.
Tutaj druga gierka, która powinna działać: http://hol.abime.net/290

Aaa, ACA500 przyda się na pewno do Dungeon Master II szeroki uśmiech Jedna z moich ulubionych gierek na A1200, ale działa też na OCS/ECS. Na gołej A1200 chodzi troszkę ociężale, ale na A500 + ACA500 powinna chodzić już przyzwoicie.

Co do postu #13
Zrzut chyba z wersji na Falcona, na ST naliczyłem tylko 16 kolorów i ani jednego więcej: http://www.youtube.com/watch?v=PeivCtE5VMU

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2014 14:04:33 przez flops
[#41] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@flops, post #40

Flops:

> Tutaj druga gierka, która powinna działać: http://hol.abime.net/290
-------------
Słusznie - Death Mask - jedna z moich ulubionych gier na A500, chociaż w trybie gracza pojedynczego wielkiej różnicy zapewne nie będzie. Za to rozgrywka może nieco przyspieszyć w trybie dla dwóch graczy (chociaż nam z bratem wtedy zwykła A500 nigdy nie przeszkadzała. ;) Nawet ostatnio trochę na tym pociupaliśmy, hłe hłe hłe).
[#42] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #41

Ja dopiero teraz dowiaduje się o istnieniu wielu gier FPP na Amigę, o których wcześniej nigdy nie słyszałem :-/ A myślałem, że znam wszystkie tytuły gier FPP na Ami.
Pytanie do posiadaczy ACA, czy da się zostawić funkcjonalność kontrolera HDD i wyłączyć szybszą 68000, a zostawić bez Fast i z oryginalną prędkością. Kiedyś pewnie się wyposażę w ACA500 i chciałbym porównać kilka gier na oryginale vs ACA500, ale zabawa z dyskietkami jest już dla mnie zbyt męcząca.
[#43] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@flops, post #42

Nie chciałbym skłamać, ale wydaje mi się, że na ten moment nie można (NIESTETY!!) wyłączyć procka turbo z konstrukcji.
A podejrzewam, że odpalenie A500 na standardowej Motoroli + HDD (CF) pomogłoby wielu programom cierpiącym w wyniku turbo.
[#44] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #43

Zgadza się, nie da się wyłączyć procesora wbudowanego w ACA'ę, gdyż wszystko inne na karcie przestałoby także działać. Wynika to z tego jak zbudowana jest ACA500 (z tego co pamiętam peryferia widoczne są tylko przez procesor na ACA500 i przez slot turbo A1200).
[#45] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@flops, post #34

Sprawdziłem ile u mnie wyciąga transfer z CF na gołej ACA500 i po wpięciu ACA1232 33 MHz.
A oto wyniki:
- ACA500 Kingston 2 MB (jakiś kwiatek jest od góry, więc to pewnie "Kingston z kwiatkiem") - szybkość CPU (wg SysInfo) 1,50 MIPS, transfer z CF 1427 kB/s
- ACA500+ACA1232 33 MHz (wszystko inne to samo, po prostu dopinam drugą kartę) - szybkość CPU 77,53 MIPS, transfer z CF 2553 kB/s

Ta sama karta CF wyciąga na mojej GBA1000 z 68030 50 MHz - 2800 kB/s.
W przypadku konfigu ACA500+ACA1232 najbardziej imponująco wygląda ilość RAM - 130 MB to w A500 nigdy nie miałem. A przymierzam się do rozszerzenia tej pięćsetki (to rev8) do 2 MB chip RAM, może jutro, w sumie to mam urlop :) . Zrobię tego Piggy Moda. W ogóle to zaczyna mi się podobać ta zabawa z A500. Powoli zaczynam myśleć o dokupieniu Indivision ECS do tego.
[#46] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@wali7, post #45

errata - oczywiście nie 77 MIPS, a 7 MIPS (to byłby najszybszy 68030 na świecie :) )
[#47] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@wali7, post #46

ahhh.... a bylo tak pieknie przez chwile. płacz
[#48] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@selur, post #47

Tak pięknie, ze aż nieprawdopodobnie
[#49] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@wali7, post #46

U mnie Sysinfo na A500 podawał ok 10 MIPS z tą samą kartą, nic to skończyłem wczoraj lutowanie 86 pinów złącza procesora /razem 172/ - wpiździec kabla zużyłem, dzisiaj to odpale i obaczym czy nie wybuchnie:). A jak nie wybuchnie to obadam speed karty cf.
[#50] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@flops, post #40

Wolf na ST liczy 32 kolory, podobnie jak inne (Sega, AppleIIGS). Po prostu używają split screena (2x16 kolorów).
[#51] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@fazior, post #49

Co ty robisz wkładasz płytę od A-500 do innej obudowy. I robiłeś riser, budujesz go na kablach /prototyp/?
[#52] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@amizet, post #51

Ni, wkładam aca 500 i aca 1230 do środka a500, wieczorem /o ile będzie działać/ wrzuce fociaka:).
[#53] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@fazior, post #52

Mam dokładnie ten sam zamiar :)
Jako że planuje również do tej Ami Indivision ECS (nie wiem ile to miejsca zajmuje), to jeszcze do końca nie wiem, czy zrobić riser (z PCB), czy na tasiemce.
Czy już sprawdziłeś, czy połączenie na kablu nie generuje jakiś problemów?
[#54] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@wali7, post #53

Ja miałem kontroler SCSI z Fast na długiej taśmie (około pół metra) i działało bez zarzutu. Mogę się mylić, ale szybkość komunikacji Amiga ACA jest taka sama jak przy innych urządzeniach, więc powinno działać.
[#55] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@flops, post #54

W sumie to przy częstościach na szynie w okolicach najwyżej 28 MHz też nie spodziewałbym się problemów. Ale nie zaszkodzi zapytać :)
[#56] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@wali7, post #53

W tejże ami mam indiECS, ładnie mi się wpasowała pod acami:), tyle że musiałem wydłużyć kabel gniazdka dsub. Co do działania to jeszcze nic nie wiem. Wczoraj późnym wieczorem skończyłem lutowanie, obejrzałem swoje dzieło i poszedłem spać:). Dzisiaj za ok cztery godziny będę składał i uruchamiał to monstrum:).
[#57] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@wali7, post #53

Indivision ECS jest niewiele większe od kości Denise. Wyjmujesz kość, wciskasz Indi w podstawkę i wkładasz gnata w Indi.
[#58] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@fazior, post #57

Super, dzięki za info. Chętnie pooglądam fotki jak to się wszystko ułożyło w obudowie.
Mam jeszcze pytanko o Indivisiona - jak wygląda sprawa z tą emulację Grafitti? Podobno ShapeShifter potrafi tego użyć. Coś jeszcze? Daje to jakiegoś kopa prędkościowego? Głównie chodzi mi o ShapeShiftera.
[#59] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@wali7, post #58

Hmm w zasadzie to indi dostałem na chwilę przed przeróbkami i nawet nie zdążyłem zciągnąć tego softu do zmiany ustawień. Doom 320X200 w trybie indivision chodzi bardzo ładnie, shapeshiftera nie ruszałem jeszcze, grzebałem właśnie po stronie individual computers i nie znalazłem niczego ciekawego o trybie emulacji graffiti. Szczerze to nie uruchomiłem nawet screenmode żeby sprawdzić czy jest jakiś tryb graffiti. Co do kopa, zrobię pare testów i dam znać w weekend jak to wygląda.
[#60] Re: ACA 500 - co warto na niej zobaczyć

@fazior, post #59

Na youtube znalazłem fajny filmik z Indivisiona na A600 - WB chodzi na ekranie z 256 kolorami zupełnie przyzwoicie. Coraz bardziej mi się ta zabaweczka podoba :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem